Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Ședința festivă a CLM Târgoviște, sub semnul trecutului care înnobilează și al prezentului care a remodelat orașul

Publicat

pe

Zilele Cetății Târgoviște s-au încheiat, aseară, cu un spectacol de muzică, armonie și culoare, pe cer, deasupra bătrânului Turn al Chindiei, show realizat cu ajutorul dronelor care, într-o simetrie perfectă, au desenat pe fundalul nopții diferite imagini spectaculoase. Apoi, finalul a aparținut focului de artificii. Tot acest spectacol de lumină și culoare a fost urmărit cu emoție de cel puțin 5 mii de târgovișteni aflați în Parcul Chindia.

Dar până să se ajungă la acest moment de final al suitei de manifestări dedicate „Zilelor Cetății”, în Târgoviște, s-au consumat, ieri – 8 septembrie 2024, o serie de evenimente marcatoare ale marii sărbători a municipiului, culminând cu procesiunea religioasă de Sfânta Marie intrată deja în tradiție, pornind pe străzile orașului, în cadență militară și cu sunet de fanfară, de la Biserica Mitropolitană și încheindu-se la Curtea Domnească.Aici, sub vibrațiile istoriei, cei prezenți au avut un moment de respiro în fața Bisericii Domnești, clipe în care Corul Arhiepiscopiei a interpretat câteva piese profunde închinate acestei sărbători.

Apoi, reprezentanții autorităților publice locale și județene, șefi de instituții, parlamentari, oameni de cultură și invitați au participat la ședința festivă a Consiliului Local Târgoviște desfășurată, în mod simbolic, în Sala Tronului a Vechii Cetății de Scaun a Țării Românești. De precizat că a fost ultima întâlnire a legislativului local în actuala componență. La următoarele ședințe ale Consiliului Local pentru dezbaterea problemelor comunității vor fi prezenți reprezentanții partidelor politice aleși în data de 9 iunie.

Amfitrionul momentului festiv consumat la Curtea Domnească a fost primarul Cristian Daniel Stan. Chiar dacă lista a fost lungă, edilul, politicos, răbdător, i-a prezentat pe toți cei prezenți în acel spațiu sacru al trecutului nostru. În alocuțiunea sa modelată simplu, fără figuri de stil, fără prea multă emfază, Cristian Daniel Stan a vorbit despre semnificația acestor zile calde de toamnă, despre Târgoviște și oamenii săi. A amintit primarul despre schimbările produse, care au dus la remodelarea în parametrii modernității și civilizației a orașului de care se minunează toți cei care pătrund pe „porțile cetății”.

„Târgoviștea este oferită, astăzi, drept exemplu de oportunități și dezvoltare urbană, ne-am construit imaginea unui oraș curat, îngrijit, ofertant din punct de vedere economic și turistic, păstrător al istoriei, cu străzi decente, școli și grădinițe moderne, locuri de joacă și parcuri frumoase.

E un parcurs care a început acum câțiva ani și pe care îl vedem la fiecare pas. Acest drum descrie o poveste de succes pentru care vă mulțumesc. Începând cu echipa executivă și administrativă care mă ajută, colegii din Consiliul Local Municipal, partenerii instituționali, investitorii care aleg orașul nostru pentru proiecte pe termen lung. Iar deasupra tuturor, drept chezășie că lucrurile se fac temeinic, eroii acestei povești sunt târgoviștenii simpli, cu familiile lor, prietenii lor, poveștile lor de viață și încrederea în viitor”, a spus Cristian Daniel Stan.

Într-o ordine stabilită, prin tradiție și respect, a urmat la cuvânt vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, care a dat citire mesajului ÎPS Nifon – arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, dedicat Zilelor Cetății. De precizat că înaltul ierarh nu a putut fi prezent la sărbătoarea Târgoviștei întrucât participă în această perioadă la o importantă conferință internațională desfășurată în Elveția. ÎPS Nifon și-a exprimat aprecierile pentru Executivul Primăriei și pentru membrii consiliului local care depun o activitate rodnică pentru dezvoltarea urbei. Arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei a mulțumit autorităților locale pentru bunăvoința de a susține importantele proiecte pe care biserica le derulează pentru promovarea culturii, a educației și a credinței.

„Unul dintre cele mai vechi și mai importante orașe ale spațului românesc, Târgoviștea ocupă un loc important în istoria credinței și a culturii neamului nostru, de numele său fiind legată prestigioasa activitate tipografică, ce i-a adus gloria renumelui de a fi cel dintâi centru tipografic muntean și locul tipăririi primului Liturghier ortodox din lume, dar și cetatea în care a funcționat prima instituție de învățământ superior de la noi – Schola graeca et latina, și spațiul în care și-au desfășurat activitatea sfinți binecunoscuți, precum: Sf. Ier. Nifon, Sf. Voievod Neagoe Basarab, Sf. Martir Ianache Văcărescu, Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul sau Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”, a fost mesajul transmis de ÎPS Ne fon, citit de vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

A venit la microfon președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, care a mărturisit că Târgoviștea este construită de oameni care știu cum trebuie și cât de importante sunt lucrurile bine făcute.

„Fiecare târgoviștean, alături de echipa Consiliului Local, de echipa primarului Daniel Cristian Stan, contribuie la înfrumusețarea și dezvoltarea orașului nostru, care a devenit un model de bună practică la nivel național. Transformarea nu a fost întâmplătoare, ci tocmai rezultatul cooperării strânse dintre autorități și cetățeni.

Astăzi, mi-am reafirmat sprijinul pentru toate proiectele administrației publice târgoviștene, iar Consiliul Județean Dâmbovița va fi implicat, de fiecare dată când este nevoie, în procesul și proiectele care contribuie la starea de bine a târgoviștenilor.Felicitări tuturor! Fiecare efort, fiecare idee și fiecare acțiune contează”, a precizat Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Sub semnul „Târgoviște – Cetate Valahă”, cu vădită emoție în glas, prefectul Claudia Gilia și-a prezentat la rândul său alocuțiunea.

„Zilele Cetății sunt un prilej pentru noi toți să rememorăm paginile din moștenirea istorică și culturală pe care Târgoviște o poartă cu mândrie, dar, totodată, să privim cu încredere spre viitor.

Sărbătorim astăzi, atât trecutul glorios al orașului nostru, cât și transformările impresionante din ultimii ani. Grație fondurilor europene și guvernamentale, Târgoviște a devenit un oraș modern, atractiv și dinamic”, a spus Claudia Gilia.

A mai precizat prefectul județului Dâmbovița că administrația condusă de Cristian Daniel Stan a fost una eficientă, centrată pe nevoie oamenilor. O administrație care a reușit să atragă și să gestioneze fonduri europene care au adus beneficii concrete, vizibile pentru întreaga comunitate.

„Prin accesarea și utilizarea eficientă a acestor resurse, Târgoviștea a reușit să își regândească și să își redefinească multe dintre zonele urbane, să modernizeze infrastructura și să stimuleze dezvoltarea economică locală.

Fiecare proiect realizat cu sprijinul fondurilor europene este un exemplu concret al transformării prin care trece orașul nostru. Fie că vorbim de reabilitarea unor clădiri istorice, de modernizarea și dotarea școlilor din municipiu, de modernizarea transportului public sau de crearea de noi spații verzi, toate acestea au fost posibile datorită unei viziuni strategice și a unei administrații care a știut să valorifice oportunitățile oferite de Uniunea Europeană.

Prin transparență, profesionalism și dăruire, provocările au fost transformate în oportunități, lucru ce a condus la crearea unui spațiu urban în care fiecare cetățean să se simtă respectat și valorizat”, a mai adăugat Claudia Gilia.

Câteva cuvinte calde, de prețuire și recunoaștere a meritelor administrației conduse de Cristian Daniel Stan pe tărâmul remodelării Târgoviștei a avut și senatorul Titus Corlățean, considerat până la urmă fiu al acestor locuri, prin reprezentarea cu succes și cu rezultate deosebite a județului Dâmbovița în Parlamentul României.

„Îmi face o deosebită plăcere să felicit comunitatea târgovișteană, pentru că are în spatele său un trecut extraordinar, un prezent remarcabil și un viitor foarte important. Vreau să îi felicit pe cei care conduc destinele comunității pentru ceea ce au realizat, realizează și vor realiza în beneficiul comunității. Am observat performanța administrației municipiului reședință de județ, o performanță foarte bună. Dacă ar fi să menționez doar faptul că, în toată regiunea Sud-Muntenia, capitala de județ a Dâmboviței este campioana fondurilor europene, însumând mai multe fonduri decât toate celelalte capitale de județ importante din vecinătate”, a spus senatorul.

Titus Corlățean a mai subliniat și rolul pe care l-au avut parlamentarii PSD de Dâmbovița în sprijinirea demersurilor privind dezvoltarea județului, în achiziționarea unor dotări tehnice de mare importanță pentru Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște prin includerea în Legea Bugetului a unor amendamente inițiate și susținute de senatorul Titus Corlățean și deputații social-democrați Carmen Holban, Ionuț Vulpescu, Radu Popa și Marian Țachianu, reprezentanții județului Dâmbovița.

La finalul discursului său Titus Corlățean a oferit primarului Cristian Daniel Stan din partea Senatului României o lucrare, ediție specială a Istoriei Senatului României, și placheta omagială a acestei Camere la împlinirea a 150 de ani de existență în slujba democrației.

În acest an, reprezentanții Primăriei Târgoviște nu au mai acordat nicio distincție de „cetățean de onoare” al municipiului. Cristian Daniel Stan a înmânat primarului Marco Ballarini, de la Corbetta, Italia, prieten sincer și devotat al Târgoviștei, o diplomă de excelență.

Ședința festivă s-a încheiat prin lansarea lucrării „Târgoviște – Personalități marcante – file de istorie”, semnată de muzeograful Corina Andrei și istoricul Mihai Oproiu. O carte inedită. De fapt, un album ce conține imagini unice, însoțite de texte descriptive, expuse cronologic, despre istoria Târgoviștei în perioada 1821- 1989.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Grădinița Priseaca este pregătită să-i primească pe copii. Lucrările de modernizare au durat mai puțin de 9 luni

Publicat

pe

Când am venit prima oară împreună cu reprezentanții administrației publice târgoviștene la Priseaca, cu mai multe luni în urmă, nu eram convins că lucrările de reabilitare, transformare și modernizare a imobilului într-o grădiniță elegantă, la standarde europene, se vor încheia prea curând. Totul arăta jalnic, pierdut undeva în timp. Despre ceea ce urma să iasă erau numai viziuni și imagini pe planșele proiectanților. Și, uite că, minunea s-a întâmplat!

În acest cartier târgoviștean, a apărut, în mai puțin de 9 luni, o unitate de învățământ preșcolar care rivalizează cu cele din buricul municipiului. Investiția totală s-a ridicat la aproximativ 1 milion de lei. Finanțarea a fost obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Am aflat că aici vor deprinde tainele vieții și ale educației, pentru început, 20 de copii. Personalul didactic al unității este optimist. Au spus educatorii că, după încheierea acestor lucrări, cu siguranță, se vor întoarce acasă și copiii care au fost mutați la grădinițele din oraș.

Alături de primarul Cristian Daniel Stan s-au aflat la evenimentul de deschidere a grădiniței din Cartierul Priseaca: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, inspectorul școlar general – Valentin Stancu, administratorul public – Gabriel Boriga și viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu.

Oaspeții au fost încântați de cum arată acum Grădinița Nr. 11. Clădirea a fost termoizolată, schimbată în totalitate tâmplăria, instalația de încălzire înlocuită, au fost montate surse alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consumul propriu al instituției. Totul ca la carte.

Despre cum arată sălile în care vor studia și vor petrece timpul cei mici, despre salonul dormitor, fiindcă grădinița s-ar putea transforma într-o unitate cu program prelungit, nu are rost să mai vorbim. Elemente de mobilier de calitate, jucării, flori, lumină, ambient vesel. În curte a fost creat și un loc de joacă minunat la care se adaugă un parculeț cochet cu flori și multă verdeață.

„Lucrările au demarat undeva la jumătatea lunii ianuarie, iată că am reușit într-un termen scurt să transformăm integral această unitate de învățământ preșcolar.

Grădinița a beneficiat și de investiții pe zona de dotare, curtea a fost refăcută, locul de joacă la fel. Eu cred că acum oferă condiții foarte bune pentru cadrele didactice și copii.

Suntem la o grădiniță cu program normal. Intenția noastră este să modificăm acest regim și să o transformăm într-una cu program prelungit. Sigur, lucrul acesta se va întâmpla începând cu anul școlar viitor.

Am și extins grădinița, de fapt, a fost valorificată o încăpere care nu mai era folosită”, a precizat Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgoviște.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, i-a felicitat pe reprezentanții administrației municipale pentru tot ceea ce au realizat pentru sistemul educațional din Târgoviște.

„Este o investiție deosebit de importantă pentru cartierul Priseaca și reprezintă încă dovadă de sprijinul constant acordat sistemului educațional.

La nivelul Consiliului Județean Dâmbovița suntem în asociere cu 52 de localități și, tot cu finanțare prin PNRR, vorbim de o investiție de 65 milioane de lei, vom achiziționa microbuze destinate transportului elevilor. Este cel mai mare proiect de acest fel din țară”, a spus Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Inspectorul școlar general Valentin Stancu a mers pe același drum al adresării unor binemeritate felicitări către reprezentanții Primăriei Târgoviște, care s-au implicat în toți acești ani pentru reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ din municipiul reședință de județ.

„Atunci când ne uităm la un astfel de proiect, la o astfel de dotare sau când vizităm unitățile școlare din municipiul Târgoviște, ne dăm seama cât este de important pentru copii, pentru elevii noștri să învețe într-un mediu sigur, într-un mediu atractiv, la standarde europene”, a spus inspectorul școlar general.

Valentin Stancu a mulțumit conducerii Primăriei Târgoviște și celei a Consiliului Județean Dâmbovița pentru implicare, pentru efortul constant depus în reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ.

„Vă asigur că avem în vedere să transformăm unele grădinițe în unități cu program prelungit, cum este cea de față. Vrem să venim astfel în sprijinul părinților, al comunității locale”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște a pregătit un proiect spectaculos pentru Liceul Constantin Brâncoveanu

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a anunțat că administrația publică locală a pregătit un proiect spectaculos care vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncoveanu”, care va fi de nerecunoscut la finalul lucrărilor. Investiția depășește 25.000.000 lei, iar finanțarea este accesată în cadrul „Programului Regional Sud-Muntenia”.

„Vor fi realizate intervenții prin care unitatea de învățământ amintită va fi transformată integral, toate corpurile de clădire urmând a fi reabilitate din temelii: înlocuire învelitoare, termoizolare si refacere finisaje, înlocuire tâmplărie, dotare cu instalații moderne, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei etc. Totodată, va fi refăcută curtea liceului, inclusiv prin realizarea unui sistem de iluminare și prin crearea de spații verzi sau a unor foișoare și pergole”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite