ACTUALITATE
La mulți ani, pompieri români! Sunteți eroii noștri din fiecare zi!
13 septembrie 1848. Căpitanul Pavel Zăgănescu și compania de pompieri pe care o conducea înfruntă, în Dealul Spirii, oastea otomană de peste 5.000 de ieniceri care porniseră să cucerească Bucureștiul. Deși depășiți numeric, pompierii, sub comanda lui Zăgănescu, au rezistat avangardei otomane timp de două ore și jumătate, iar ziua de 13 septembrie a devenit simbolul curajului și al sacrificiului pompierilor români. De atunci, an de an, pe 13 septembrie sunt sărbătoriți eroii de peste timp, dar și eroii de astăzi, pentru că, da, pompierii sunt eroii care se află permanent lângă noi. Pentru ei, nu contează că este zi sau noapte, acționează prompt de fiecare dată când sunt persoane, animale și bunuri în pericol. Sunt prezenți mereu acolo unde este nevoie de ei, fie că vorbim despre explozii, incendii, accidente rutiere, inundații și alte dezastre naturale…
13 septembrie 2024. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița. Ceremonia militară și religioasă prilejuită de sărbătorirea „Zilei Pompierilor din România” a debutat cu primirea raportului de către prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, salutul formației și intonarea Imnului Național. A urmat oficierea unei slujbe religioase și citirea mesajului transmis de ÎPS Nifon – arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei.
„Pompierii au dovedit că sunt un corp de elită, ce nu ezită să lupte, să ajute, să sprijine și să fie alături de români, cu devotament, jertfelnicie și hotărâre. În situații dificile mai ales, provocate de cataclisme naturale, în caz de accidente grave sau de situații extreme, ajutorul pompierilor este de neprețuit, fiindcă ei nu pregetă niciodată să-și facă datoria cu deosebit profesionalism”.
Apoi, comandantul unității – Lt. Col. Claudiu Cristian Florea a înmânat diplome de onoare cadrelor ISU Dâmbovița care s-au remarcat prin merite profesionale deosebite pe parcursul acestui an. De asemenea, au fost avansați în grad înainte de termen, prin Ordin al inspectorului șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, opt ofițeri și subofițeri.
Înainte de a-i invita la cuvânt pe reprezentanții autorităților publice locale și județene, respectiv prefectul Claudia Gilia, președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan și primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, șeful ISU Dâmbovița a vorbit despre însemnătatea „Zilei Pompierilor din România” și despre provocările actuale.
„13 septembrie este o zi care ne reamintește de forța și determinarea noastră, cei care ne-am asumat să fim de ajutor oamenilor lângă care trăim și muncim. (…) Deși întâmpinăm situații dificile, ne mobilizăm și, împreună cu celelalte instituții și autorități cu care colaborăm, ne adaptăm pentru a satisface nevoile societății. (…) Suntem ferm hotărâți să ne menținem standardele înalte de pregătire profesională și să continuăm să acționăm cu responsabilitate și expertiză în toate misiunile noastre. (…) Le mulțumesc tuturor colegilor pentru activitatea depusă și pentru performanțele profesionale înregistrate. La mulți ani!”.
La rândul lor, prefectul Claudia Gilia, președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan și primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan au adresat felicitări pompierilor, în special celor care își desfășoară activitatea în județul Dâmbovița, pentru modul profesionist în care acționează zi de zi. De asemenea, au mulțumit conducerii unității pentru buna colaborare instituțională.
Claudia Gilia – prefectul județului Dâmbovița
„Pompierii sunt cei care ne arată, prin propriul exemplu, ce înseamnă să pui pe altcineva mai presus de tine, să faci din sacrificiu o virtute și din devotament un stil de viață. (…) Dumneavoastră ne oferiți în fiecare zi o lecție despre curaj, sacrificiu și iubire pentru aproape. (…) Sunteți cei care ne oferă tuturor sentimentul de siguranță și de liniște. Dumnezeu să vă ocrotească și să vă întoarcă sănătoși, la cei dragi, după fiecare misiune îndeplinită!”.
Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmboviţa
„Curajul, profesionalismul și devotamentul pompierilor sunt un exemplu pentru noi toți. Profesia dumneavoastră, aceea de a proteja viețile din bunurile dâmbovițenilor, este o chemare pe care nu o are oricine. (…) Vă urez să aveți misiuni cât mai ușoare și să ajungeți sănătoși acasă de fiecare dată! (…) La mulți ani, pompieri dâmbovițeni! La mulți ani, pompieri români!”
Daniel Cristian Stan – primarul municipiului Târgoviște
„Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru comunitățile noastre. Curaj, dârzenie, sacrificiu de sine, determinare, nu știu care dintre aceste cuvinte ar descrie mai bine activitatea dumneavoastră. Probabil, toate. Pompierii sunt simbolul speranței în fața tragediei. Știi că aceștia te vor ajuta, știi că sunt profesioniști, știi că își fac treaba. (…) Remarc și activitatea dumneavoastră pe zona de prevenire, o activitate la fel de importantă ca și cea de intervenție. Vă mulțumesc și vă urez La mulți ani!”.
Manifestările prilejuite de „Ziua Pompierilor din România” au inclus și premierea, inclusiv cu bani – prin implicarea Consiliului Județean Dâmboviţa, a membrilor Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Aninoasa – care a obținut locul I la etapa județeană a concursului profesional specific, locul I la etapa interjudețeană și a participat la faza națională – și a echipajelor de elevi de la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Vișina și de la școlile „Pictor Nicolae Grigorescu” Titu și „Coresi” Târgoviște, care au câștigat diferite competiții cu tematică de prevenire și stingere a incendiilor.
După defilarea Gărzii de Onoare, oaspeții pompierilor dâmbovițeni au fost invitați să viziteze expoziția cu tehnică de intervenție organizată în curtea unității.
ACTUALITATE
Au fost desemnați câștigătorii Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția 2024
Juriul ediției 2024 a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu” a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:
Secțiunea GRAFICĂ:
- Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023
- Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024
- Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024
Secțiunea PICTURĂ
- Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022
- Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory – Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023
- Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022
Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție. În concurs au fost înscrise anul acesta 162 de lucrări: 136 la secțiunea Pictură și 26 la secțiunea Grafică.
Festivitatea de premiere va avea loc, marți – 10 decembrie 2024, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.
Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.
„Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște – de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale – a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.
ACTUALITATE
Titu: Antreprenorii își pot rezerva standuri la evenimentul „Magia Crăciunului”. Detalii aici!
Primăria Titu organizează, în perioada 19-21 decembrie, evenimentul „Magia Crăciunului”. În acest sens, antreprenorii din domeniul alimentar și non-alimentar (persoane fizice sau juridice) care doresc să participe cu standuri de produse trebuie să depună cerere de înscriere până în data de 6 decembrie 2024, inclusiv. Comercianții selectați vor fi anunțați în data de 9 decembrie, aceștia urmând să achite taxa de rezervare în zilele de 10 și 11 decembrie.
🔷 Formularul de înscriere poate fi completat la Primăria Orașului Titu sau poate fi descărcat accesând următorul link: https://storage.asista.ro/anunturi/operator/DB1037366733/Formular_inscriere_eveniment-4-1732634354.pdf
🔷 Documentele se pot depune la Prim ăria Orașului Titu sau online pe adresa de mail primariatitu@yahoo.com
🔷 Documente necesare:
– Certificat de înregistrare fiscală
– Copie CI
– Certificat constatator (ONRC, din care să rezulte obiectul de activitate autorizat)
– 5 fotografii reprezentative cu produsele pe care doresc să le comercializeze
– Avize: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (produse alimentare)
– Certificat de conformitate, de garanție și / sau calitate ale produselor expuse și comercializate.
🔷 Activități acceptate
Produse nealimentare:
– obiecte decorative
– articole de vestimentație ( handmade / croșetate)
– bijuterii
– produse naturiste sau de îngrijire
– papetărie
– lumânări handmade
Produse alimentare:
– fast food, dulciuri
– mezeluri tradiționale ( cârnați, brânză, șuncă)
– siropuri, ceaiuri, miere
– băuturi calde ( ceai, vin fiert, ciocolată caldă)
– gogoși, clătite, popcorn, kürtos, hoț dog, turtă dulce
-
ACTUALITATEacum 2 zile
A fost inaugurat primul hotel de cinci stele din Dâmbovița. „Peștera Wellness & Spa”, emblemă a turismului montan!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Fotbalist din Dâmbovița a murit la 18 ani. Dumnezeu să-l odihnească!
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
DN71, Bâldana – Târgoviște: Au început lucrările de extindere la 4 benzi
-
ALEGERIacum 11 ore
Află aici senatorii și deputații care vor reprezenta județul Dâmbovița în legislatura 2024-2028!
-
ALEGERIacum o săptămână
Proces electoral foarte bine organizat la Nisa (Franța). În diaspora, votul durează trei zile
-
ALEGERIacum o săptămână
Apocalipsa politică de după primul tur…
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Moreni: Perioadă de înscriere la Cupa „Moș Crăciun” la înot. Detalii aici!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
30 noiembrie 2024: Se deschide „Târgul de Crăciun” din municipiul Moreni