Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Bărbulețu, o comună unde vechiul și noul crează o simbioză plăcută. Primarul Marian Alexe a implementat proiecte importante

Publicat

pe

Bărbulețu este una dintre cele mai pitorești localități ale județului Dâmbovița. Aici, tradițiile populare, obiceiurile străbune, au creat o simbioză plăcută, cu gust și tărie, între vechi și nou. Spune legenda că pe aceste meleaguri a haiducit Radu lui Anghel. Își avea multe ascunzători prin desișurile pădurilor care îmbracă dealurile Bărbulețului. Unii afirmă că celebrul haiduc și-ar fi îngropat și niscaiva comori prin crăpăturile stâncilor. Până acum, nu le-a dibuit nimeni însă…

Satele care formează comuna aflată sub poală de munte pot deveni oricând un loc de destindere și recreere pentru orășenii dornici de liniște, aer curat și drumeții. Pentru aceștia, au început deja să apară condițiile aferente. Pensiuni, confort și ospitalitate, la care se adaugă o gamă largă de produse culinare tradiționale, de tipul „făcute de mama acasă”. Ecologice sută la sută.

Pentru ca lucrurile să intre în acest ritm al schimbării, un rol important îl au autoritățile locale. Îmi amintesc că, în urmă cu mulți ani, când Marian Alexe a preluat mandatul de primar, ulițele comunei erau majoritatea desfundate, greu accesibile. Era un chin să ieși din ogradă după un val de ploi! Trebuia să ai musai în dotare cismele de cauciuc. Acum, lucrurile s-au schimbat. Străduțele care coboară și urcă pe fiecare coastă și fundătură au intrat în programe de reabilitare și modernizare, cu toate amenajările aferente, respectiv șanțuri dalate și podețe de acces în gospodării. Mai mult, după cum ne-a precizat edilul Marian Alexe, vor fi amenajate și drumurile de exploatare agricolă, astfel încât gospodarii să se poată deplasa facil, cu mijloacele mecanice, acolo unde dețin livezi, fânețe, ferme de animale sau parcele destinate pășunării animalelor. Ce mai, la o primă privire generală, fără să realizezi o inventariere a realizărilor în plan edilitar, îți dai seama că lucrurile s-au schimbat la Bărbulețu!

„Facem tot ceea ce putem pentru a transforma total localitatea noastră. Avem locuri de o frumusețe aparte, neumblate de om, pitorești, cu înfățișări sălbătice. Dispunem de tot ceea ce trebuie pentru a atrage la noi turiștii, pe cei care, la sfârșit de săptămână, vor să uite de vânzoleala și poluarea orașului. Căutăm, în măsura posibilităților, apelând la proiecte cu finanțare europeană, cu sprijin guvernamental sau de la Consiliul Județean Dâmbovița, să punem întrega infrastructură locală la punct. Să fie bine pentru oamenii care trăiesc în comuna noastră și pentru cei care ne vizitează sau care, atrași de aceste plaiuri, doresc să se stabilească la Bărbulețu”, ne-a precizat primarul Marian Alexe.

Proiecte în implementare în comuna Bărbulețu, în această perioadă:

– Asfaltare 4 km de drumuri și realizare șanțuri betonate. Sunt incluse în acest proiect șapte străzi din satele Bărbulețu și Gura Bărbulețului). De asemenea, investiția a presupus și construirea unui pod peste pârâul Bărbulețu. Valoare proiect: 6 milioane de lei, fonduri obținute prin Programul Național „Anghel Saligny”. Lucrările au fost începute anul acesta și vor fi finalizate în luna decembrie.

„Odată cu acest proiect, practic, am asfaltat întreaga rețea de drumuri comunale, pentru că ne mai rămâne de modernizat sub 1 km de ulițe nou apărute”, ne-a explicat primarul Marian Alexe.

– Pietruirea a 10,5 km de drumuri agricole, proiect în valoare de 1 milion de euro – fonduri nerambursabile obținute prin AFIR. În momentul de față se derulează licitația publică pentru desemnarea constructorului. Investiția vizează 50% din rețeaua de drumuri agricole din comună.

– Instalare 80 de camere video performante și amenajarea a patru stații de autobuz moderne, inclusiv cu afișaj electronic. Proiectul are o valoare de 700.000 de lei – fonduri nerambursabile obținute prin Programul Național de Redresare și Reziliență, iar luna viitoare urmează să fie semnat ordinul de începere a lucrărilor.

– Reabilitarea termică a Căminului Cultural Gura Bărbulețului, un proiect în valoare de 600.000 de lei pentru care ordinul de începere a lucrărilor va fi dat tot în luna octombrie 2024.

– Asfaltare ulițe și amenajare șanțuri, proiect realizat în proporție de 50%. Investiția se realizează în asociere cu Consiliul Județean Dâmboviţa, prin PJDL 2023.

– Modernizarea drumului care leagă satul Bărbulețu de comuna Malu cu Flori, proiect în valoare de 2,2 milioane de lei, realizat tot în asociere cu Consiliul Județean Dâmboviţa. Asfaltul a fost deja turnat și se lucrează la șanțuri. Mai rămâne de modernizat o porțiune de 1 km, ce traversează „Dealul Prieteniei”, de pe teritoriul comunei Malu cu Flori.

– Tot prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, derulat de CJ Dâmbovița, Primăria Bărbulețu vrea să acceseze fonduri anul viitor pentru realizarea a trei locuri de joacă, lângă fosta școală din satul Cetățuia și lângă școlile din Bărbulețu și Gura Bărbulețului. De asemenea, ne-a spus edilul Marian Alexe, se lucrează la documentația necesară pentru promovarea unui proiect de modernizare a centrului civic din satul Bărbulețu.

Primarul Marian Alexe are și două of-uri mari. Proiectul privind alimentarea cu gaze naturale, în valoare de 9 milioane de euro, depus încă din anul 2020, în parteneriat cu comuna Pietrari, nu a primit încă finanțare. La fel, și în ceea ce privește construirea rețelei de canalizare, o investiție de 2,1 milioane de euro. Fondurile AFM alocate anul acesta s-au epuizat în 3 minute! Prin urmare, administrația locală caută acum alte soluții de finanțare nerambursabilă.

Au consemnat,
Adriana Răceanu și Ion Obăgilă 

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Grădinița Priseaca este pregătită să-i primească pe copii. Lucrările de modernizare au durat mai puțin de 9 luni

Publicat

pe

Când am venit prima oară împreună cu reprezentanții administrației publice târgoviștene la Priseaca, cu mai multe luni în urmă, nu eram convins că lucrările de reabilitare, transformare și modernizare a imobilului într-o grădiniță elegantă, la standarde europene, se vor încheia prea curând. Totul arăta jalnic, pierdut undeva în timp. Despre ceea ce urma să iasă erau numai viziuni și imagini pe planșele proiectanților. Și, uite că, minunea s-a întâmplat!

În acest cartier târgoviștean, a apărut, în mai puțin de 9 luni, o unitate de învățământ preșcolar care rivalizează cu cele din buricul municipiului. Investiția totală s-a ridicat la aproximativ 1 milion de lei. Finanțarea a fost obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Am aflat că aici vor deprinde tainele vieții și ale educației, pentru început, 20 de copii. Personalul didactic al unității este optimist. Au spus educatorii că, după încheierea acestor lucrări, cu siguranță, se vor întoarce acasă și copiii care au fost mutați la grădinițele din oraș.

Alături de primarul Cristian Daniel Stan s-au aflat la evenimentul de deschidere a grădiniței din Cartierul Priseaca: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, inspectorul școlar general – Valentin Stancu, administratorul public – Gabriel Boriga și viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu.

Oaspeții au fost încântați de cum arată acum Grădinița Nr. 11. Clădirea a fost termoizolată, schimbată în totalitate tâmplăria, instalația de încălzire înlocuită, au fost montate surse alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consumul propriu al instituției. Totul ca la carte.

Despre cum arată sălile în care vor studia și vor petrece timpul cei mici, despre salonul dormitor, fiindcă grădinița s-ar putea transforma într-o unitate cu program prelungit, nu are rost să mai vorbim. Elemente de mobilier de calitate, jucării, flori, lumină, ambient vesel. În curte a fost creat și un loc de joacă minunat la care se adaugă un parculeț cochet cu flori și multă verdeață.

„Lucrările au demarat undeva la jumătatea lunii ianuarie, iată că am reușit într-un termen scurt să transformăm integral această unitate de învățământ preșcolar.

Grădinița a beneficiat și de investiții pe zona de dotare, curtea a fost refăcută, locul de joacă la fel. Eu cred că acum oferă condiții foarte bune pentru cadrele didactice și copii.

Suntem la o grădiniță cu program normal. Intenția noastră este să modificăm acest regim și să o transformăm într-una cu program prelungit. Sigur, lucrul acesta se va întâmpla începând cu anul școlar viitor.

Am și extins grădinița, de fapt, a fost valorificată o încăpere care nu mai era folosită”, a precizat Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgoviște.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, i-a felicitat pe reprezentanții administrației municipale pentru tot ceea ce au realizat pentru sistemul educațional din Târgoviște.

„Este o investiție deosebit de importantă pentru cartierul Priseaca și reprezintă încă dovadă de sprijinul constant acordat sistemului educațional.

La nivelul Consiliului Județean Dâmbovița suntem în asociere cu 52 de localități și, tot cu finanțare prin PNRR, vorbim de o investiție de 65 milioane de lei, vom achiziționa microbuze destinate transportului elevilor. Este cel mai mare proiect de acest fel din țară”, a spus Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Inspectorul școlar general Valentin Stancu a mers pe același drum al adresării unor binemeritate felicitări către reprezentanții Primăriei Târgoviște, care s-au implicat în toți acești ani pentru reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ din municipiul reședință de județ.

„Atunci când ne uităm la un astfel de proiect, la o astfel de dotare sau când vizităm unitățile școlare din municipiul Târgoviște, ne dăm seama cât este de important pentru copii, pentru elevii noștri să învețe într-un mediu sigur, într-un mediu atractiv, la standarde europene”, a spus inspectorul școlar general.

Valentin Stancu a mulțumit conducerii Primăriei Târgoviște și celei a Consiliului Județean Dâmbovița pentru implicare, pentru efortul constant depus în reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ.

„Vă asigur că avem în vedere să transformăm unele grădinițe în unități cu program prelungit, cum este cea de față. Vrem să venim astfel în sprijinul părinților, al comunității locale”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște a pregătit un proiect spectaculos pentru Liceul Constantin Brâncoveanu

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a anunțat că administrația publică locală a pregătit un proiect spectaculos care vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncoveanu”, care va fi de nerecunoscut la finalul lucrărilor. Investiția depășește 25.000.000 lei, iar finanțarea este accesată în cadrul „Programului Regional Sud-Muntenia”.

„Vor fi realizate intervenții prin care unitatea de învățământ amintită va fi transformată integral, toate corpurile de clădire urmând a fi reabilitate din temelii: înlocuire învelitoare, termoizolare si refacere finisaje, înlocuire tâmplărie, dotare cu instalații moderne, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei etc. Totodată, va fi refăcută curtea liceului, inclusiv prin realizarea unui sistem de iluminare și prin crearea de spații verzi sau a unor foișoare și pergole”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite