Connect with us

ACTUALITATE

Surse: Premierul Marcel Ciolacu posibil să dea o roată prin târgul de „Răvășitul Oilor” de la Runcu

Publicat

pe

Sâmbătă și duminică, la Runcu este sărbătoare. „Răvășitul oilor” sau coborâtul ovinelor din munte și pregătitul pentru iernat. Pe Vârful lui In, la poalele Leaotei, se încinge petrecerea, se cântă și se dansează, iar precupeții veniți din toate colțurile țării își întind pe tarabe tot soiul de bunătăți. Crescătorii de oi își vor etala brânzeturile și pastrama. Bulzul ciobănesc va fi din nou la mare căutare. Va fi și must, adus din podgoriile Vrancei și Prahovei.

Pe surse, am aflat că la „Răvășitul Oilor” este posibil să vină, pentru a-i saluta pe gospodarii runceni și nu doar pe ei, și premierul Marcel Ciolacu. Vizita președintelui PSD nu este dată ca sigură, ținând cont de problemele apărute în ultima perioadă, vorbim de inundațiile catastrofale din județele Galați și Vaslui și necesitatea de a gestiona cu fermitate această situație de criză.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Atenție! Număr mare de pacienți intoxicați cu ciuperci. Apel al medicilor din Târgoviște

Publicat

pe

De

Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște trag un semnal de alarmă asupra numărului tot mai mare a cazurilor de intoxicații accidentale cu ciuperci ce se prezintă în cadrul Unității de Primiri Urgențe.

Recoltarea ciupercilor de pădure sau achiziționarea de la culegători care le comercializează în piețe implică riscuri importante asupra sănătății deoarece își pot face apariția exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicații acute la consumatori.

Ciupercile necomestibile se pot confunda ușor cu cele comestibile, de aceea se impune o mare atenție în culegerea lor, întrucât ciupercile necomestibile conțin toxine ce pot fi fatale organismului.

Prin ingerarea ciupercilor otrăvitoare pot să apară tulburări digestive (vărsături, scaune diareice, deshidratare), tulburări cardiovasculare (bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular), neurologice (stare confuzională, delir, convulsii, comă) în unele cazuri putând surveni decesul.

Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oțet. De asemnea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea.

Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării (sunt ciuperci tinere care prezintă toxicitate mai mare decât cele bătrâne), modul de preparare termic, de particularitățile consumatorilor (afecțiuni somatice asociate, teren alergic).

În cursul zilei de 6-7 octombrie a.c. s-au prezentat nu mai puțin de 15 cazuri cu intoxicație acută cu ciuperci otrăvitoare, în 8 octombrie s-au înregistrat 5 cazuri, în 9 octombrie 2 cazuri, iar în 11 octombrie 5 cazuri. Incidența prezentărilor din această cauză fiind într-o continuă creștere în ultimele două săptămâni, precizează medicii urgentiști din cadrul Spitalului Județean de Urgență simptomatologia fiind polimorfă, de la forme ușoare până la unele forme grave la care s-a impus spitalizare.

Se recomandă consumul de ciuperci achiziționate din locuri avizate și evitarea consumului de ciuperci crude.

În cazul în care o persoană prezintă unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greață, amețeli, tulburări de vedere) se impune prezentarea de urgență la medic.

Simptomele apar în primele 12 ore de la consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecințe grave, tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces, atenționează medicii din cadrul unității de primiri uregențe din Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.

Conducerea SJU Târgoviște

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

ISU Giurgiu organizează „Ziua porților deschise pentru copii”. Detalii aici!

Publicat

pe

În acest weekend, 12-13 octombrie 2024, subunitățile ISU din Giurgiu, Bolintin Deal, Mihăilești și Colibași, din județul Giurgiu, își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să afle cu ce se ocupă pompierii.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile sunt organizate în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor și se vor desfășura în aer liber, între orele 10:00-13:00.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite