Dâmboviţa
Deputat Radu Popa: În timp ce unii se bucură de haosul aparent, alții mulțumesc cerului că dezastrul nu a venit!
Puțini politicieni s-au încumetat, după ciclonul neconsumat dar care ne-a făcut să tremurăm un pic de frică, să iasă în față cu un punct de vedere, cu un comentariu pertinent, personal, despre cum a fost receptată, ieri, campania de alarmare de unii și de alții. Deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa este unul dintre cei care au intervenit, încercând să lămurească, să traducă pentru cei care nu au înțeles partea crudă, realistă, a situației care a tulburat o țară întreagă. Sunt oameni care s-au temut pentru bruma lor de agoniseală și s-au închinat ușurați când au constatat că cerul nu s-a supărat prea tare pe noi. Alții au început să râdă de autorități fiindcă prognozele nu s-au adeverit și prăpădul nu s-a produs.
„Oamenii, ca niște spectatori la un spectacol care nu le aparține, privesc cum ISU și INMH se clatină sub greutatea propriilor previzuni și alerte. În vremuri de criză, când natura arată că nu poate fi controlată, unii așteaptă colapsul, parcă bucuroși să vadă cum structurile fragile ale guvernării cedează. E un fel de satisfacție cinică, un zâmbet amar la colțul buzelor căci nu se bucură de succesul propriu, ci de suferința altora și eventual de eșecul unor prognoze.
Pe rețelele de socializare comentariile se înmulțesc ca picăturile de ploaie care nu au mai venit. „Au spus că va fi prăpăd! Unde e prăpădul?” scriu unii, aproape fericiți că prognoza nu s-a adeverit. E ca și cum, în absența furtunilor, s-ar fi dezvăluit un alt fel de furtună, una care se formează în mințile oamenilor. O furtună de scepticism, de neîncredere, de satisfacție meschină că cei care ne conduc au greșit din nou. Și totuși, dincolo de acest spectacol de ironii și răutăți ascunse, se află o realitate pe care mulți o ignoră.
În satele uitate de lume, acolo unde știrile ajung doar printr-un radio vechi sau de la vecini, mii de bătrâni respiră ușurați. Pentru ei, prognoza de ploi torențiale înseamnă ceva mai mult decât o simplă eroare tehnică a meteorologilor. Fiecare furtună înseamnă ape mari, drumuri impracticabile, și, poate, zile întregi de izolare. Pentru acești oameni, faptul că ploile nu au venit e o binecuvântare. Privesc cerul cu recunoștință, simțind că au scăpat, măcar pentru o vreme, de o amenințare nevăzută. Nu au nevoie de spectacolul eșecurilor pentru că, în viața lor simplă contează doar lucrurile care le afectează direct existența.
Contradicția e evidentă. În timp ce unii sărbătoresc eșecul simbolic al autorității, alții sărbătoresc tăcut faptul că au scăpat de un dezastru.
În București, ploaia care nu a mai venit e un subiect de discuție aprinsă, un motiv de batjocură la adresa celor care ar trebui să protejeze comunitatea. Dar la țară, unde fiecare strop de ploaie poate aduce fie viață, fie distrugere, lipsa furtunii e privită ca un dar divin. Acolo, oamenii nu se gândesc la eșecurile autorităților, ci la grâul care poate fi strâns, la casa care rămâne uscată, la drumurile care rămân accesibile.
În fond, ce avem aici e o distanță imensă între percepții. Oamenii din orașe, protejați de confortul modern, își permit luxul de a râde de predicții greșite și de eșecurile omenești ale unor concitadini. Însă pentru cei care depind de vreme pentru traiul lor, orice eroare de prognoză este o chestiune de supraviețuire. Și în timp ce unii se bucură de haosul aparent, alții, în liniștea lor, mulțumesc cerului că dezastrul nu a venit”, a scris Radu Popa pe pagina sa de Facebook.
ACTUALITATE
Pucioasa: Nu rata proiecția celui mai premiat film românesc al momentului! ENESCU, jupuit de viu
Pe 28 ianuarie 2025, de la ora 17:30, Centrul Cultural European Pucioasa prezintă protecția celui mai premiat film românesc al anului 2024 – „ENESCU, jupuit de viu”, în prezența regizorului Toma Enache, a unora dintre actori și a producătorului, care vor răspunde întrebărilor publicului.
„ENESCU, jupuit de viu” este singurul film românesc selectat în programul oficial al celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Jaipur, India (17 – 22 ianuarie 2025), în competiția pentru cel mai bun lungmetraj.
În țară, filmul a fost vizionat până acum de peste 25.000 de spectatori, în 54 de premiere de gală. Începând cu 25 ianuarie 2025, la Ateneul Român din București, va debuta seria de proiecții speciale dedicate aniversării a 70 de ani de la plecarea în stele a compozitorului George Enescu. Această serie va continua pe tot parcursul anului 2025, în toată țara și în întreaga lume, aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari artiști români.
„Am avut parte de reacții extrem de puternice și sincere din partea spectatorilor, care nu doar că au fost emoționați de povestea de viață a lui Enescu, dar au simțit și nevoia de a discuta despre temele atinse în film. Reacțiile spectatorilor, atât la nivel local, cât și internațional, ne confirmă că am reușit să dăm naștere unei povești care rezonează profund cu experiențele și trăirile oamenilor de pretutindeni. Aceasta este, pentru noi, dovada clară că <ENESCU, jupuit de viu>, nu este doar un film, ci și o invitație la o discuție mai amplă despre pasiune și iubire, dar și despre artă și sacrificiu”, spune regizorul Toma Enache.
„ENESCU, jupuit de viu” a reușit să ajungă la inima unui public divers, provocând nu doar o reacție emoțională, dar și o dorință de a căuta răspunsuri și de a-l înțelege mai bine pe omul și geniul Enescu. Succesul la festivaluri și premiile obținute sunt o recunoaștere a acestui impact.
Premiere și recunoașteri internaționale
De la lansarea sa, filmul a parcurs un traseu impresionant, astfel:
– Premiera mondială la a 17-a ediție a International Sound & Film Music Festival – ISFMF Croația, unde a câștigat trofeul pentru Cea mai bună muzică originală de film semnată de Sebastian Androne Nakanishi.
– Premiera americană la Los Angeles, în cadrul celei de-a 27-a ediții a ARPA International Film Festival, unde regizorul Toma Enache a fost distins cu premiul Outstanding Achievement in Filmmaking ( Realizari Remarcabile in Cinematografie).
– Premiat în Veneția, unde regizorului Toma Enache si lui Stefano Nicolao, cel care a semnat costumele, li s-a decernat „Premio Cultura”, in cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat sub patronajul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților din Italia și al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO.
– Premiera franceză la Monaco, unde filmul a câștigat Tofeul Angel Film Awards pentru Cel mai bun film.
Premii internaționale
Filmul a fost selectat și a câștigat peste 37 de premii la festivaluri de prestigiu, printre care:
– ARPA International Film Awards (Los Angeles)
– Angel Film Awards (Monaco)
– Festivalul Internațional de Film de la Girona (Spania)
– Festivalul Internațional de Film de la Salerno (Italia)
– Festivalul Internațional de Film – Premiile Afrodita de Aur (Cipru)
– Five Continents International Film Festival (Venezuela)
– Festivalul Rome Prisma Film Awards (Italia)
– Festivalul Internațional de Film de Artă de la Atena (Grecia)
– European Cinematography Awards (Olanda)
– Festivalul de Film de la Florența (Italia)
– Festivalul Internațional de Film BRIDGES, Corinthia Peloponnese (Grecia)
– British Film Awards (Marea Britanie).
ACTUALITATE
Comunitatea din Titu sărbătorește Mica Unire în Parcul Orășenesc
Primăria și Consiliul Local Titu invită comunitatea locală în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, să sărbătorească 166 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri (1859). Vineri – 24 ianuarie 2025, de la ora 10:00.
Evenimentul este realizat cu sprijinul următoarele instituții cultural-educative:
– Biblioteca Orășenească Titu
– Casa de Cultură Titu
– Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”
– Școala Gimnazială Nr. 2 Titu Târg
– Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”
– Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 5 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 4 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
Prahovaacum o zi
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
SOCIALacum 2 zile
Bătrân de 90 de ani, găsit decedat într-o casă cuprinsă de foc!
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Primăria Târgoviște subvenționează taxa de habitat. Populația va plăti 35 de lei, nu 62 de lei