ACTUALITATE
Deschiderea anului universitar 2024-2025 la Universitatea Valahia din Târgoviște. Mesaje, promisiuni asumate și gânduri pentru viitor
1 octombrie 2024. Zi blândă de toamnă, propice desfășurării unor activități și evenimente în aer liber, cu caracter social, cultural și educațional. La Târgoviște, câteva sute de studenți, în special „bobocii”, au fost prezenți alături de profesori, de reprezentanți din administrația publică locală și județeană, de ceilalți invitați, la festivitatea devenită tradiție de deschidere a anului universitar 2024-2025. Evenimentul s-a consumat în Campus. Amfitrionul acestei manifestări a fost rectorul Universității Valahia, profesorul Ioan Corneliu Sălișteanu.
După prezentarea invitaților speciali și consumarea unui scurt moment muzical interpretat de corul Universității, rectorul instituției de învățământ superior a vorbit despre rolul Universității Valahia în educația și pregătirea tinerilor pentru viitor. A mulțumit profesorul Sălișteanu tuturor celor care au pus bazele învățământului superior la Târgoviște: profesori, reprezentanți ai administrației publice locale, județene și centrale. Totodată, rectorul Ioan Corneliu Sălișteanu i-a felicitat pe toți cei care au studiat la universitatea din Târgoviște și care, ulterior, au obținut rezultate notabile în profesiunile exercitate în diferite domenii de activitate.
„Evenimentul de astăzi vine cu o mare încărcătură emoțională pentru cei aproximativ 1.600 de „boboci” care au ales să ne fie studenți la programele universitare de licență. La fel este și pentru cei implicați în programele de masterat și doctorat ale universității. Este începutul unei etape noi, într-o lume plină de provocări și descoperiri captivante. Vă felicităm, dragi „boboci”, că ați ales universitatea noastră și vă urăm „bun-venit” în familia „Valahia”.
Deschiderea anului universitar ne oferă prilejul de a adresa mesaje de recunoștință colaboratorilor instituționali. Țin să mulțumesc pentru buna colaborare mediului industrial, economic și antreprenorial, către care se vor îndrepta absolvenții noștri. Ne dorim să fiți în continuare alături de noi la elaborarea competențelor specializate și la optimizarea planurilor de învățământ, pentru a putea oferi studenților abilitățile necesare cerute de piața muncii.
Mulțumim, așa cum o facem de câte ori avem ocazia, Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, directorilor de colegii, licee și profesorilor care au contribuit la formarea celor care au devenit astăzi studenții noștri și i-au orientat către facultățile noastre.
Fiecare început de an universitar ne deschide noi orizonturi și noi provocări în implementarea strategiilor și în dezvoltarea reformelor educaționale. Pentru mine este o onoare să servesc comunitatea academică târgovișteană.
În anul universitar 2024-2025 avem obiective clare, asumate, asigurarea unei educații de calitate, încurajarea activităților de cercetare-dezvoltare-inovare, extinderea relațiilor prin parteneriate, stimularea resursei umane prin programe de formare profesională, internaționalizarea și digitalizarea instituției, dezvoltarea infrastructurii academice, accesarea fondurilor europene, modernizarea administrației”, a transmis profesorul Ioan Corneliu Sălișteanu – rectorul Universității Valahia din Târgoviște.
Ionuț Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, a dat citire mesajului Înalt Preasfințitului Părinte Nifon – arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei cu ocazia deschiderii anului universitar 2024-2025. A transmis IPS Nifon că acest eveniment celebrează cunoașterea, știința și educația, dar, în același timp, îi oferă posibilitatea de a binecuvânta profesorii, studenții, familiile acestora, precum și pe cei ce se ostenesc în spațiul învățământului superior.
„Între Biserică și Universitate există o strânsă și frumoasă colaborare, pentru că educația, cercetarea, cunoașterea și știința ne unesc și reprezintă o necesitate pentru viața și civilizația noastră.
De-a lungul istoriei, Biserica a încurajat actul educațional, patronând universități și școli, sprijinind cunoașterea ca mijloc necesar de înțelegere a marelui dar al vieții și al creației, întrucât cunoașterea reprezintă o datorie și o necesitate umană cu caracter fundamental”, a comunicat părintele vicar Ionuț Ghibanu.
Universitatea Valahia, a mai precizat IPS Nifon, prin vocea părintelui vicar, are un rol evident în educația și dezvoltarea acestui spațiu, care se bucură de o mare încredere și apreciere și contribuie la aprofundarea valorilor românești, europene și creștine în contemporaneitate.
„Numai prin educație, știință, cultură și spiritualitate vom putea lumina întunericul ce adesea tinde să copleșească lumea noastră și încearcă să-i răpească speranța, mai cu seamă în aceste vremuri în care neopăgânismul, ateismul, materialismul, războiul, problemele climaterice, sărăcia ori masiva migrațiune se manifestă.
De aceea, cu toții avem datoria de a susține educația, pentru că ea ne oferă unica șansă reală de a duce mai departe valorile civilizației noastre, fundamental creștină, ce are ca piloni principali cunoașterea, credința și înțelepciunea înaintașilor noștri, tezaurizată în spațiul culturii”, a fost mesajul Înalt Preasfințitului Nifon – arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, le-a mărturisit celor de față că se mândrește cu faptul că este absolvent al Universității Valahia din Târgoviște. A mai spus șeful administrației județene că împreună cu cei care slujesc învățământului superior la Universitatea Valahia, cu absolvenții instituției, județul Dâmbovița se poate dezvolta din toate punctele de vedere.
„Universitatea Valahia reprezintă motorul dezvoltării în județul Dâmbovița. Am spus de nenumărate ori că fără Universitatea Valahia județul Dâmbovița nu are viitor. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți în cadrul academic. Vă ureze succes.
În discuțiile pe care le am cu investitori și diplomați străini, promovez cu mândrie și convingere Dâmbovița ca destinație pentru afaceri și colaborări, evidențiind calitatea profesioniștilor formați în învățământul superior dâmbovițean.
Subliniez încă o dată faptul că viitorul județului Dâmbovița este strâns legat de activitatea desfășurată în cadrul acestei universități. Aceasta este una dintre cele mai valoroase resurse ale comunității noastre, un motor de creștere economică și socială.
Vă asigur de tot sprijinul meu în calitate de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. Vă voi ajuta cu tot ceea ce aveți pentru nevoie pentru dezvoltarea Universității Valahia, adevărata emblemă a județului Dâmbovița” a spus Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Primarul Cristian Daniel Stan a precizat că întregul său parcurs profesional este datorat Universității Valahia din Târgoviște. Cristian Daniel Stan le-a adresat celor 1.600 de studenți care au pășit pentru prima dată pe porțile Universității Valahia să se dedice studiului.
„De acest fapt depinde viitorul dumneavoastră. Trebuie să profitați de prezența voastră pe băncile Universității și de prezența cadrelor didactice. Acest lucru poate face diferența între o activitate profesională care să îți aducă satisfacții pe toate planurile. Materiale profesionale, morale. O profesiunea o ai pentru toată viața. Gândiți-vă profund la acest lucru”, a adăugat Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgoviște.
Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, conferențiar universitar doctor, președinte al Senatului Universității Valahia din Târgoviște, le-a mărturisit studenților prezenți că li se adresează cu emoție, fiindcă le simte entuziasmul care îi animă, și cu mândrie, pentru că face parte din comunitatea Universității Valahia, o instituție de învățământ superior cu tradiție și cu o reputație solidă.
„Ați ales să vă înscrieți la specializările din Universitatea noastră, ceea ce înseamnă că aveți ambiții mari și că doriți să vă construiți un viitor strălucit. Sunteți generația care va modela lumea de mâine, iar noi, profesorii, suntem aici pentru a vă susține în această misiune.
Universitatea ”Valahia” din Târgoviște nu este doar o clădire cu săli de curs și laboratoare moderne, este un spațiu viu, plin de energie și de oportunități. Aici veți descoperi noi pasiuni, veți lega prietenii pe viață și veți avea parte de o experiență de învățare unică.
Veți fi ghidați în parcursul academic de profesori pasionați de domeniile lor de expertiză, care vă vor transmite nu doar cunoștințe teoretice, ci și valori și principii care vă vor fi utile pe tot parcursul vieții.
Relația dintre profesor și student este una specială, bazată pe respect reciproc, încredere și colaborare. Profesorii sunt mentori, dar sunt și prieteni, gata să vă ofere sfaturi și să vă îndrume pe calea cunoașterii. Avem o misiune nobilă, dar plină de responsabilitate: aceea de vă modela destinele.
Educația nu este doar despre dobândirea de cunoștințe, ci și despre formarea caracterelor. În această nouă călătorie universitară, nu doar mințile voatre trebuie să se îmbogățească, ci și valorile și principiile care vă definesc” a spus prefectul Claudia Gilia.
Profesorul Valentin Stancu, inspector general al Inspectoratului Școlar Dâmbovița, și-a amintit de prima zi de facultate, se întâmpa acum 24 de ani, când, într-o zi frumoasă de toamnă, ca și cea de azi, a pornit pe drumul studenției. Era undeva într-un amfiteatru, pe o stradă la distanță de actualul Campus Universitar.
„Revăd cu emoție și bucurie cadrele didactice care m-au format în cei patru ani de facultate, la Geografie, Facultatea de Științe Umaniste. Așadar, acord, în nume personal, dar am observat că și antevorbitorii mei au făcut același lucru, un grad înalt de încredere acestei universități. Știu, totodată, că, prin cadrele didactice foarte bine pregătite și prin dotările la nivel european, și instituțiile abilitate au acordat un grad ridicat de încredere acestei universități. Dragi studenți, veți putea reuși mai departe doar prin efort, prin determinare, prin curiozitate și prin deschiderea de a învăța și experimenta lucruri noi”, a precizat inspectorul școlar general, Valentin Stancu.
Ultimul la cuvânt a fost Bogdan Dumitrache, președintele Ligii Studenților tudenților din Universitatea Valahia. Tânărul i-a îndemnat pe colegii săi la studiu, le-a spus că reprezentanții asociației vor fi în permanență lângă ei pentru a-i sprijini în toate problemele cu care se confruntă. Bogdan Dumitrache a mulțumit profesorilor din cadrul Universității Valahia din Târgoviște pentru dăruirea și profesionalismul de care dau dovadă și reprezentanților administrației publice locale și județene pentru faptul că sunt mereu aproape de Universitatea Valahia, de studenții și cadrele didactice de aici, contribuind la promovarea învățământului superior dâmbovițean.
ACTUALITATE
Au fost desemnați câștigătorii Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția 2024
Juriul ediției 2024 a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu” a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:
Secțiunea GRAFICĂ:
- Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023
- Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024
- Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024
Secțiunea PICTURĂ
- Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022
- Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory – Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023
- Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022
Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție. În concurs au fost înscrise anul acesta 162 de lucrări: 136 la secțiunea Pictură și 26 la secțiunea Grafică.
Festivitatea de premiere va avea loc, marți – 10 decembrie 2024, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.
Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.
„Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște – de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale – a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.
ACTUALITATE
Titu: Antreprenorii își pot rezerva standuri la evenimentul „Magia Crăciunului”. Detalii aici!
Primăria Titu organizează, în perioada 19-21 decembrie, evenimentul „Magia Crăciunului”. În acest sens, antreprenorii din domeniul alimentar și non-alimentar (persoane fizice sau juridice) care doresc să participe cu standuri de produse trebuie să depună cerere de înscriere până în data de 6 decembrie 2024, inclusiv. Comercianții selectați vor fi anunțați în data de 9 decembrie, aceștia urmând să achite taxa de rezervare în zilele de 10 și 11 decembrie.
🔷 Formularul de înscriere poate fi completat la Primăria Orașului Titu sau poate fi descărcat accesând următorul link: https://storage.asista.ro/anunturi/operator/DB1037366733/Formular_inscriere_eveniment-4-1732634354.pdf
🔷 Documentele se pot depune la Prim ăria Orașului Titu sau online pe adresa de mail primariatitu@yahoo.com
🔷 Documente necesare:
– Certificat de înregistrare fiscală
– Copie CI
– Certificat constatator (ONRC, din care să rezulte obiectul de activitate autorizat)
– 5 fotografii reprezentative cu produsele pe care doresc să le comercializeze
– Avize: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (produse alimentare)
– Certificat de conformitate, de garanție și / sau calitate ale produselor expuse și comercializate.
🔷 Activități acceptate
Produse nealimentare:
– obiecte decorative
– articole de vestimentație ( handmade / croșetate)
– bijuterii
– produse naturiste sau de îngrijire
– papetărie
– lumânări handmade
Produse alimentare:
– fast food, dulciuri
– mezeluri tradiționale ( cârnați, brânză, șuncă)
– siropuri, ceaiuri, miere
– băuturi calde ( ceai, vin fiert, ciocolată caldă)
– gogoși, clătite, popcorn, kürtos, hoț dog, turtă dulce
-
ACTUALITATEacum 2 zile
A fost inaugurat primul hotel de cinci stele din Dâmbovița. „Peștera Wellness & Spa”, emblemă a turismului montan!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Fotbalist din Dâmbovița a murit la 18 ani. Dumnezeu să-l odihnească!
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
DN71, Bâldana – Târgoviște: Au început lucrările de extindere la 4 benzi
-
ALEGERIacum 10 ore
Află aici senatorii și deputații care vor reprezenta județul Dâmbovița în legislatura 2024-2028!
-
ALEGERIacum o săptămână
Proces electoral foarte bine organizat la Nisa (Franța). În diaspora, votul durează trei zile
-
ALEGERIacum o săptămână
Apocalipsa politică de după primul tur…
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Moreni: Perioadă de înscriere la Cupa „Moș Crăciun” la înot. Detalii aici!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
30 noiembrie 2024: Se deschide „Târgul de Crăciun” din municipiul Moreni