Connect with us

ACTUALITATE

Dâmbovița: Jandarmii montani, în alertă 24 de ore din 24

Publicat

pe

Astăzi – 8 octombrie 2024, am fost la munte. Nu neapărat la plimbare. În misiune. Conducerea Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița a organizat o întâlnire cu jurnaliștii, la Postul de Jandarmi de la Peștera. Acum câteva zile, mai precis pe 5 octombrie, s-au împlinit 23 de ani de la înființarea structurilor de jandarmerie montană, componentă de ordine publică necesară în zonele cu impact turistic. Și unde poți celebra și evidenția cel mai bine această zi decât acolo, în inima munților?

Timpul a dovedit-o: militarii jandarmi nu s-au ocupat în perimetrele montane doar cu menținerea ordinii și liniștii publice. Au participat nemijlocit la acțiuni de salvare a turiștilor din diferite situații, rătăciri pe cărările montane, blocaje în nămeți, accidente, intervenții de alungare a urșilor care au pus în pericol viețile oamenilor… Jandarmi de la Posturile Zănoaga și Peștera se află în alertă 24 de ore din 24. Starea de alarmă este continuă. Muntele este imprevizibil. La fel și turiștii!

Inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița, colonelul Mihai Matei, a făcut un scurt istoric al postul de jandarmi de la Peștera. Obiectivul a fost înființat la 9 octombrie 2004, în zona Piciorul Babelor, în imediata apropiere a Stației de telecabină Peștera – Babele. Câțiva ani mai târziu, la 1 august 2012, a fost dat în folosință și Postul de Jandarmi de la Zănoaga.

„Jandarmii montani execută zilnic misiuni de patrulare pe traseele montane, pentru îndrumarea și sprijinirea turiștilor, participând totodată și la acțiuni comune cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Dâmbovița, ai Administrației Parcului Natural Bucegi și Serviciului Salvamont Salvaspeo Dâmbovița, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor privind asigurarea protecţiei, conservării fondului cinegetic şi piscicol natural, precum şi pentru protecţia mediului.

Pentru îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor, jandarmii montani au fost dotaţi cu echipament adecvat zonei montane – corturi, schiuri, cordeline, tărgi, echipament de protecţie, truse de prim-ajutor, autospeciale pentru patrulare și intervenție – Jeep Wrangler și Ssangyong Musso Grand Style, ATV-uri, un UTV (vehicul de transport utilitar) și snowmobile, cu ajutorul cărora pot ajunge în zonele mai greu accesibile în misiunile de salvare şi evacuare a turiştilor accidentați sau rătăciţi”, ne-a informat colonelul Mihai Matei.

Nu este deloc ușor să supraveghezi o zonă așa de largă, cu 39 de trasee montane omologate, la care se adaugă și cărările ascunse, cele care nu sunt recomandate turiștilor neobișnuiți cu muntele, dar pe care, din curiozitate sau dintr-o ambiție ciudată, se avântă, fără echipament adecvat, fără o minimă pregătire fizică, fără să intuiască pericolele care îi pândesc la tot pasul. Pe lângă supravegherea specifică a turiștilor care pornesc pe munte, jandarmii au în atribuții și menținerea ordinii și liniștii publice cu ocazia organizării unor evenimente culturale, sportive și religioase.

„Dintre principalele evenimente desfășurate în zona montană care implică aglomerări mari de persoane, la care măsurile de ordine publică au fost asigurate sau la care au participat efective din cadrul structurilor montane, scot în evidență Festivalul Peștera – Padina, eveniment care s-a desfășurat în perioada 16 – 17 august 2024, manifestările religioase prilejuite de Sfintele Sărbători Pascale (denii și înviere), la Mănăstirea Schitul Ialomiței și Mănăstirea Cota 1000, Hramul Mănăstirii Schitul Ialomiței, de Sf. Petru și Pavel, crosuri și maratoane montane care includ trasee aflate pe teritoriul județului Dâmbovița, respectiv: „Atinge Omu” pe 8 iunie, „Carpathia Trails” pe 6-07 iulie și „Transmaraton Bucegi” pe 8 septembrie 2024.

Efectivele din cadrul posturilor de jandarmi montane Peştera şi Zănoaga au executat misiuni specifice de menţinere a ordinii publice în zona Platoului Montan Bucegi, în Stațiunea Turistică de Interes Național Padina-Peștera şi pe trasee turistice adiacente, dispozitivele fiind suplimentate în zilele de sâmbătă și duminică, pe fondul creșterii considerabile a numărului de turiști”, ne-a mai comunicat șeful Jandarmeriei Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au fost desemnați câștigătorii Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția 2024

Publicat

pe

Juriul ediției 2024 a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu” a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:

Secțiunea GRAFICĂ:

  • Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023
  • Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024
  • Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024

Secțiunea PICTURĂ

  • Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022
  • Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory – Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023
  • Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022

Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție. În concurs au fost înscrise anul acesta 162 de lucrări: 136 la secțiunea Pictură și 26 la secțiunea Grafică.

Festivitatea de premiere va avea loc, marți – 10 decembrie 2024, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.

Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.

„Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște – de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale – a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Titu: Antreprenorii își pot rezerva standuri la evenimentul „Magia Crăciunului”. Detalii aici!

Publicat

pe

Primăria Titu organizează, în perioada 19-21 decembrie, evenimentul „Magia Crăciunului”. În acest sens, antreprenorii din domeniul alimentar și non-alimentar (persoane fizice sau juridice) care doresc să participe cu standuri de produse trebuie să depună cerere de înscriere până în data de 6 decembrie 2024, inclusiv. Comercianții selectați vor fi anunțați în data de 9 decembrie, aceștia urmând să achite taxa de rezervare în zilele de 10 și 11 decembrie.

🔷 Formularul de înscriere poate fi completat la Primăria Orașului Titu sau poate fi descărcat accesând următorul link: https://storage.asista.ro/anunturi/operator/DB1037366733/Formular_inscriere_eveniment-4-1732634354.pdf

🔷 Documentele se pot depune la Prim ăria Orașului Titu sau online pe adresa de mail primariatitu@yahoo.com

🔷 Documente necesare:
– Certificat de înregistrare fiscală
– Copie CI
– Certificat constatator (ONRC, din care să rezulte obiectul de activitate autorizat)
– 5 fotografii reprezentative cu produsele pe care doresc să le comercializeze
– Avize: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (produse alimentare)
– Certificat de conformitate, de garanție și / sau calitate ale produselor expuse și comercializate.

🔷 Activități acceptate
Produse nealimentare:
– obiecte decorative
– articole de vestimentație ( handmade / croșetate)
– bijuterii
– produse naturiste sau de îngrijire
– papetărie
– lumânări handmade

Produse alimentare:
– fast food, dulciuri
– mezeluri tradiționale ( cârnați, brânză, șuncă)
– siropuri, ceaiuri, miere
– băuturi calde ( ceai, vin fiert, ciocolată caldă)
– gogoși, clătite, popcorn, kürtos, hoț dog, turtă dulce

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite