Connect with us

ACTUALITATE

Pensionarii din Dâmbovița vor intransigență în control din partea comisarilor de la Protecția Consumatorilor!

Publicat

pe

Reprezentanții Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, coordonați de președintele Gheorghe Popa, au avut astăzi, 24 octombrie 2024, prima întâlnire cu noul prefect – Dragoș Emilian Rusu. Discuțiile au vizat problematica din sfera protecției consumatorului. Pensionarii dâmbovițeni au solicitat informații și lămuriri cu privire la acțiunile întreprinse de comisarii OPC pentru eliminarea din circuitul de consum, din supermarket-uri, baruri, patiserii, cofetării și restaurante, a produselor alimentare cu termenul de valabilitate depășit, a mărfurilor care nu prezintă etichete corespunzătoare și a celor expuse sau depozitate în condiții improprii de igienă și mediu.

Așa cum este tradiția, înainte de începerea dezbaterilor, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Gheorghe Popa, și-a informat colegii despre temele ce vor fi abordate, solicitându-le să intervină cu puncte de vedere, cu exemplificări și propuneri de remediere a unor situații, dar înscrierea la cuvânt să se facă în funcție de subiectele supuse discuțiilor.

Prefectul județului Dâmbovița, Dragoș Emilian Rusu, a mai îndeplinit, cu mai mulți ani în urmă, funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu, deci a mai luat contact cu membrii Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, le cunoște modul de lucru și problemele sociale care îi interesează a fi rezolvate, cu prioritate cele din domeniul medical, servicii și venituri și nivel de trai.

Un scurt și generalist material despre instituția Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Dâmbovița l-a prezentat comisarul șef adjunct, Teodora Vandici. Membrii Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice au fost informați cu privire la atribuțiile comisarilor de la OPC și despre o serie de activități de control specifice soldate, evident, cu aplicarea de sancțiuni și avertismente. A mai vorbit comisarul Teodora Vandici și despre reclamațiile pe care le primesc la sediul instituției. Acestea au fost în număr de 890. Comisarii au mai executat în acest an și diferite acțiuni tematice privind respectarea prevederilor legii în ceea ce privește comercializarea produselor tradiționale. Acest tip de acțiuni s-au desfășurat în mediul rural și urban, cu precădere în piețele agroalimentare, târguri și magazine mixte și specializate. Nu au scăpat de controale nici supermarket-urile.

După expunerea comisarului șef adjunct Teodora Vandici, prefectul județului, Dragoș Emilian Rusu, i-a felicitat pe funcționarii de la Protecția Consumatorilor pentru activitatea desfășurată și pentru rezultatele obținute. Reprezentantul Guvernului în Dâmbovița a marșat pe ideea respectării de către organele de control a oricărui contribuabil. Și dacă îl vede îmbrăcat în salopete, să îl respecte, fiindcă omul acela nu face altceva decât să aducă salarii. Are o grijă – a spus Dragoș Emilian Rusu.

Primul la cuvânt a fost liderul pensionarilor de pe Valea Dâmboviței, Napoleon Dobra. Acesta a recomandat comisarilor de la Protecția Consumatorilor mai multă vigilență și intransigență. Napoleon Dobra a venit și cu exemplificări. A spus reprezentantul vârstnicilor de pe Valea Dâmboviței că sunt magazine, supermarket-uri care nu respectă legislația în domeniul comerțului. Mărfuri fără etichetă, prețuri care se bat cap în cap.

„Nu este normal să intri într-un magazin și să constați că găsești la raft un produs cu un anumit preț pe care îl găsești convenabil și, când ajungi la casă, să constați că prețul este altul. Mai mare. Este nevoie de mai multă implicare, de mai multă atenție pentru ca aceste lucruri să dispară. Trebuie efectuate mai multe verificări, mai multe controale pentru îndepărtarea acestor neajunsuri”, a spus Napoleon Dobra.

Un alt membru al Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Daniel Bârlog, a menționat în cadrul întâlnirii că, personal, este mulțumit de activitatea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, dar a remarcat pensionarul că numărul celor cu atribuții de control și aplicare a sancțiunilor este mic. Deci este greu să faci față cu trei-patru oameni la un județ întreg cu atâta puzderie de magazine și supermarket-uri.

Fostul director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, doctorul Cornel Crăciun, s-a referit la standardele de calitate care nu sunt respectate. Sunt confuze deocamdată. Nu există o delimitare clară în acest sens între produsele românești, considerate a fi unele de calitate, și cele venite din afară. A spus Cornel Crăciun că oamenii caută în mod special produse fabricate în România.

Au mai fost ridicate probleme legate de creșterea necontrolată a prețurilor la produsele alimentare de maximă necesitate. S-au plâns pensionarii comisarului șef adjunct de la Protecția Consumatorilor de faptul că prețurile se schimbă peste noapte. Și nu există explicații logice pentru acest lucru! Alte situații întâlnite: prețul rămâne la fel, dar cantitatea produsului a fost diminuată, termenele de garanție nu sunt vizibile sau nu pot fi găsite pe anumite produse etc.

Una peste alta, o serie de aspecte în ceea ce privește protecția consumatorilor au fost lămurite, măcar la nivel de teorie.

La întâlnirea de astăzi cu membri Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, alături de prefectul Dragoș Emilian Rusu s-au aflat subprefectul Marian Tănase, directorul Casei Județene de Pensii – Mihai Toni Ciprian și directorul Agenției Județeane pentru Prestații Sociale – Bogdan Iancu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au fost desemnați câștigătorii Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția 2024

Publicat

pe

Juriul ediției 2024 a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu” a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:

Secțiunea GRAFICĂ:

  • Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023
  • Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024
  • Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024

Secțiunea PICTURĂ

  • Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022
  • Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory – Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023
  • Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022

Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție. În concurs au fost înscrise anul acesta 162 de lucrări: 136 la secțiunea Pictură și 26 la secțiunea Grafică.

Festivitatea de premiere va avea loc, marți – 10 decembrie 2024, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.

Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.

„Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște – de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale – a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Titu: Antreprenorii își pot rezerva standuri la evenimentul „Magia Crăciunului”. Detalii aici!

Publicat

pe

Primăria Titu organizează, în perioada 19-21 decembrie, evenimentul „Magia Crăciunului”. În acest sens, antreprenorii din domeniul alimentar și non-alimentar (persoane fizice sau juridice) care doresc să participe cu standuri de produse trebuie să depună cerere de înscriere până în data de 6 decembrie 2024, inclusiv. Comercianții selectați vor fi anunțați în data de 9 decembrie, aceștia urmând să achite taxa de rezervare în zilele de 10 și 11 decembrie.

🔷 Formularul de înscriere poate fi completat la Primăria Orașului Titu sau poate fi descărcat accesând următorul link: https://storage.asista.ro/anunturi/operator/DB1037366733/Formular_inscriere_eveniment-4-1732634354.pdf

🔷 Documentele se pot depune la Prim ăria Orașului Titu sau online pe adresa de mail primariatitu@yahoo.com

🔷 Documente necesare:
– Certificat de înregistrare fiscală
– Copie CI
– Certificat constatator (ONRC, din care să rezulte obiectul de activitate autorizat)
– 5 fotografii reprezentative cu produsele pe care doresc să le comercializeze
– Avize: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (produse alimentare)
– Certificat de conformitate, de garanție și / sau calitate ale produselor expuse și comercializate.

🔷 Activități acceptate
Produse nealimentare:
– obiecte decorative
– articole de vestimentație ( handmade / croșetate)
– bijuterii
– produse naturiste sau de îngrijire
– papetărie
– lumânări handmade

Produse alimentare:
– fast food, dulciuri
– mezeluri tradiționale ( cârnați, brânză, șuncă)
– siropuri, ceaiuri, miere
– băuturi calde ( ceai, vin fiert, ciocolată caldă)
– gogoși, clătite, popcorn, kürtos, hoț dog, turtă dulce

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite