ACTUALITATE
2 noiembrie 2024: Turneul „Lights & Shadows: O călătorie artistică interdisciplinară” ajunge la Târgoviște
Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, în calitate de parteneri, și Andrei Irimia, împreună cu colegii săi, Răzvan Păun și Thibault Solorzano, anunță cu entuziasm o nouă etapă în cadrul „Turneului Lights & Shadows”. Această serie de concerte este sprijinită și cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național și urmărește îmbogățirea peisajului cultural din România, promovând în același timp mobilitatea culturală europeană.
Desfășurat între 24 septembrie și 3 noiembrie 2024, turneul include 6 orașe din România și 4 capitale europene, oferind publicului internațional o incursiune în universul muzical complex și captivant creat de cei trei artiști.
La Târgoviște, evenimentul va avea loc sâmbătă, 2 noiembrie, ora 13:00, la Muzeul de Istorie, Calea Domnească nr. 189, iar intrarea va fi liberă.
Pe lângă concert, proiectul include masterclass-uri de vioară și oportunități – pentru ca elevii liceelor de artă din România să urce pe scenă alături de artiști, în cadrul unei platforme pentru exprimare și explorare creativă. Această inițiativă este susținută prin parteneriate cu licee și școli de artă, precum și prin colaborări cu centre de asistență socială pentru tineri, asigurând o distribuție echitabilă a experiențelor culturale.
Proiectul muzical ”Lights & Shadows” va aduce nu doar o îmbogățire semnificativă pe plan artistic, dar va și crea oportunități de colaborare culturală între România și alte țări europene, contribuind astfel la consolidarea dialogului intercultural.
Unul dintre elementele unice ale turneului este spectacolul hipnotic din punct de vedere vizual, prin care artiștii redefinesc actul performativ, apelând la un sistem special de lumini, sincronizate cu fiecare notă muzicală, oferind o experiență vizuală aparte. De asemenea, muzica va fi îmbogățită de interludii poetice susținute de actorii Ilinca Manolache și Marius Manole, ce vor adăuga o dimensiune interdisciplinară profundă și captivantă.
Parteneriate media: TVR Internațional, Radio Clasic, Radio România Cultural, Ringier România, Capital Cultural, BookHub.ro, Jurnalul de Sâmbătă, Revista Golan.
Despre inițiatorii proiectului: Andrei Irimia (pianist, compozitor) s-a născut în anul 1987 la Constanța. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani și a studiat mai multe stiluri muzicale, în primele sale explorări artistice. Anii ’90 au fost marcați de o creștere semnificativă a utilizării înregistrărilor digitale, asociată cu sintetizatoarele, muzica synthpop și alte genuri de muzică electronică, bazate pe instrumente netradiționale. În această perioadă, Andrei a creat propriile compoziții și a inițiat producții experimentale, abordând diverse stiluri. El a debutat public în anul 2019, cu EP-ul ”Nuit Minimaliste” – lucrare de pian solo. Potrivit artistului, pianul este instrumentul care reușește cel mai bine să medieze și să materializeze ideile și sentimentele prin care se conectează cu lumea. Andrei Irimia creează muzică neoclasică hipnotică, obsedantă și melancolică, iar materialul său de debut este un tribut adus melancoliei și nonșalanței muzicii minimaliste franceze. Melodiile sale delicate liniștesc sufletul în aceste vremuri tulburi și rezonează perfect cu publicul. Cu un profil în continuă creștere pe toate rețelele de socializare, Andrei Irimia a devenit unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România. Compozițiile și interpretările sale live au emoționat profund mii de ascultători români, iar lucrările sale au fost incluse în coloanele sonore ale mai multor producții. Cel de-al doilea album, ”All Strings Attached”, lansat în anul 2022, a fost și continuă să fie prezentat în cele mai importante săli de muzică clasică din România și festivaluri din Europa.
Răzvan Laurenţiu Păun (violonist) a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov. În perioada 2004 – 2016, a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, printre care: premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală, Ploiești; premiul I la concursul „W. A. Mozart”, Târgoviște; premiul I la concursul „Dan Cumpătă”. A susținut mai multe concerte în calitate de solist și violonist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. De-a lungul anilor, a avut ocazia să lucreze cu nume sonore din lumea muzicii, precum: prof. Laura Modorcea, maeștrii Florin Ionescu-Galați și Ilarion Ionescu-Galați, maestrul Victor Rațiu și Mihail Craioveanu (SUA), dirijorul Peter Stark (profesor-dirijor la Royal College of Music London și dirijor al Orchestrei Europene de Tineret).
Thibault Solorzano (violoncelist) s-a născut în 1992 la Angers, Franța. Inspirat și ghidat de mama sa, violonistă profesionistă, a început studiul violoncelului la vârsta de 9 ani și a absolvit Conservatorul Regional din Angers în anul 2010. În această perioadă a studiat cu Philippe Muller și a participat la masterclass-urile lui Jérôme Pernoo. A colaborat și a concertat în numeroase orașe din țară. Totodată, este laureat al concursurilor „Paul Constantinescu, 2016” – premiul al II-lea, 2013 – premiul special; „Mihail Jora, 2015” – premiul al III-lea. Din anul 2021 cântă alături de Filarmonica Mihail Jora Bacău.
Vă așteptăm cu drag!
Compartimentul Imagine, Relații Externe,
Consiliul Județean Dâmbovița
ACTUALITATE
Perplex. Bolid parcat fix în mijlocul trecerii de pietoni!
Tupeul unor conducători auto nu cunoște limite. Am observat că, în special al celor care dispun de autoturisme de lux, de bolizii aceia de care ne minunăm toți când îi vedem pe șosele sau prin parcări și ne întrebăm cum fac sau de unde au unii bani pentru a-și achiziționa asemenea bijuterii…
Revenim la tupeu. Unul maxim l-am întâlnit aseară, pe Bulevardul Independenței din Târgoviște, în zona Pieței 1 Mai. Un autoturism de lux era parcat bine mersi, unde credeți?! Pe trecerea de pietoni. Oamenii priveau mirați, unii chiar se închinau, la propriu. Aveau și de ce. Asemenea imagini ale sfidării sunt rare. Să vrei să traversezi strada, ordonat, respectând regulile, și să fii nevoit să o ei pe aiurea, fiindcă unul, cu tupeu și fără respect față de lege și față de semeni a parcat pe trecerea de pietoni. Pe aia marcată!
Mă întreb dacă polițiștii care su trecut pe acolo l-au sancționat pe posesorul mașinii. În general, bolizii parcați aiurea sunt invizibili pentru oamenii legii…
ACTUALITATE
Primar Titu: 24 ianuarie 1859 ne amintește cât de importantă este solidaritatea!
Comunitatea din Titu, județul Dâmbovița, a sărbătorit Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a fost ales, atunci, cu 166 de ani în urmă, să conducă și Moldova, și Țara Românească, înfăptuindu-se astfel Mica Unire care a pus bazele României moderne.
„Această zi ne amintește cât de importantă este solidaritatea și cât de mult putem realiza atunci când suntem uniți în jurul unui ideal comun. Să păstrăm mereu vii valorile care ne-au unit și care ne definesc ca popor”, a transmis primarul Laurențiu Costache.
Alături de edil, au participat la acest moment omagial consilieri locali, elevi, profesori și locuitori ai orașului Titu.
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Percheziții la Primăria Lungulețu. Utilaje agricole furate din Europa au fost înregistrate ilegal
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Șofer din Dâmbovița a devenit „vedetă” pe internet
-
Argeșacum o săptămână
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Prahovaacum 4 zile
Accident rutier mortal în Valea Călugărească, județul Prahova
-
Prahovaacum 5 zile
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Târgoviște: O femeie din Micro 9 a rămas blocată în apartament
-
Argeșacum o săptămână
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut