ACTUALITATE
Atenție! Fertilizarea terenurilor agricole cu gunoi de grajd nu se face oricum!
Agricultorii care utilizează gunoiul de grajd pentru fertilizarea terenurilor care au fost declarate la APIA pentru obținerea de subvenții trebuie să aibă în vedere o serie de reguli privind cantitatea maximă admisă și perioadele de aplicare a acestui tip de îngrășământ organic, astfel încât să fie respectate directivele privind protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole – atrage atenția deputatul Marian Țachianu, cunoscut fermier din județul Dâmbovița.
„Spre exemplu, este interzisă utilizarea gunoiului de grajd, dar și a îngrășămintelor chimice, între lunile noiembrie și martie. Perioada de început și sfârșit diferă cu câteva zile, în funcție de forma de relief. La munte, interdicția ține din 5 noiembrie până în 25 martie, la deal durează din 10 noiembrie până în 20 martie, iar la câmpie – din 15 noiembrie până în 10 martie. Cât privește cantitatea maximă de azot provenită din îngrășăminte organice, aceasta nu trebuie să depășească 170 kg per hectar per an”, ne-a explicat deputatul Marian Țachianu.
Atenție! Gunoiul de grajd nu poate fi depozitat pe terenurile agricole decât temporar, dacă nu există riscul de poluare a cursurilor de apă sau a drenurilor din câmp și doar într-o cantitate care nu depășește necesarul pentru suprafața pe care urmează să fie împrăștiat.
„Depozitele temporare nu pot fi păstrate mai mult de 180 de zile și în nici un caz în perioada de interdicție, noiembrie – martie. De asemenea, trebuie să fie organizate în fiecare an în altă locație, iar la bază trebuie să fie pusă o folie de plastic impermeabilă”, ne-a mai exemplificat deputatul Marian Țachianu câteva dintre regulile pe care trebuie să le respecte fermierii atunci când folosesc gunoiul de grajd pentru fertilizarea terenurilor agricole.
În contextul atâtor reguli stricte, deputatul Marian Țachianu spune că toate administrațiile publice locale ar trebui să acceseze fondurile nerambursabile puse la dispoziție pentru construirea unor platforme de depozitare a gunoiului de grajd.
ACTUALITATE
Participă și tu la aprinderea bradului de Crăciun la Târgoviște! Va fi și spectacol cu drone, artificii și lasere
Primăria Târgoviște marchează sosirea sărbătorilor de iarnă printr-o serie de evenimente speciale. În perioada 5 – 15 decembrie 2024, în Piața Tricolorului, tradițiile și magia acestei perioade din an se vor împleti armonios într-un cadru plin de lumină și voie bună.
Programul va debuta în data de 5 decembrie, la ora 17:30, cu un emoționant recital de colinde susținut de Corul „Appassionato”, sub conducerea dirijorului Florin Badea. La scurt timp, de la ora 17:50, târgoviștenii vor putea urmări o serie de spectacole care vor transforma centrul orașului într-o adevărată scenă de sărbătoare.
Program detaliat – 5 decembrie 2024
– ora 17:30 – Recital de colinde susținut de Corul „Appassionato”, dirijor Florin Badea;
– ora 17:50 – Artificii stradale – zona fântână;
– ora 17:55 – Show de lasere;
– ora 18:05 – Show drone;
– ora 18:15 – APRINDEREA BRADULUI și inaugurarea „Orășelului lui Moș Crăciun”;
– ora 18:20 – Joc dinamic de lasere;
– ora 18:20 – 19:20 – Recital de colinde susținut de elevii Școlii de Arte „Ana-Maria Gheorghe” Târgoviște.
De asemenea, în perioada 6 – 13 decembrie, începând cu ora 17:00, la scena din „Orășelul lui Moș Crăciun”, vor avea loc spectacole de teatru, muzică și dans.
Parada lui Moș Crăciun, cel de-al doilea eveniment important inclus în programul sărbătorilor de iarnă pregătit de Primăria Târgoviște, va avea loc în data de 14 decembrie, de la ora 17:00, pe traseul Teatrul „Tony Bulandra” – Bulevardul Regele „Carol I” – Bulevardul „Mircea cel Bătrân” – Str. „Calea Domnească” – Bulevardul „Libertății” – Piața Tricolorului.
Moș Crăciun va rămâne la Târgoviște pentru două zile, respectiv 14 și 15 decembrie, și le va împărți daruri copiilor în Piața Tricolorului.
ACTUALITATE
Casa de Sănătate Dâmboviţa, 25 de ani de activitate în slujba asiguraților
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița va organiza, joi – 12 decembrie 2024, de la ora 16:00, o ședință festivă pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la înființarea instituției.
„Viaţa şi sănătatea trebuie păstrate şi cultivate cu multă grijă şi înţelepciune, spre binele personal, al familiei şi al societăţii în care trăim.
Împlinirea a 25 de ani de activitate în slujba asiguratului dâmbovițean marchează o perioadă de muncă, de eforturi constante, de continue căutări, dar și de nedorite erori.
De aceea, sistemul de sănătate are nevoie permanentă de confirmarea solidarității întregii societăți pentru sprijinirea dezvoltării sale – un act de mobilizare socială pentru promovarea și susținerea calității serviciului medical, având conștiința că fiecare moment împreună deschide uși către noi experiențe constructive”, spune Cristina Sima – președinta CJAS Dâmbovița.
-
ACTUALITATEacum 4 zile
A fost inaugurat primul hotel de cinci stele din Dâmbovița. „Peștera Wellness & Spa”, emblemă a turismului montan!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Fotbalist din Dâmbovița a murit la 18 ani. Dumnezeu să-l odihnească!
-
ALEGERIacum 3 zile
Află aici senatorii și deputații care vor reprezenta județul Dâmbovița în legislatura 2024-2028!
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
DN71, Bâldana – Târgoviște: Au început lucrările de extindere la 4 benzi
-
Dâmboviţaacum o zi
Contabilul Primăriei Vișina a fost găsit spânzurat în podul casei
-
ALEGERIacum 3 zile
Primar comuna Voinești: Românii s-au săturat de aroganța și miștocăreala lui Tudose
-
ALEGERIacum o săptămână
Apocalipsa politică de după primul tur…
-
ALEGERIacum 3 zile
PSD Dâmbovița a câștigat alegerile parlamentare în 75 de localități din județ