Connect with us

ACTUALITATE

CNAS: Servicii de prevenție, de depistare și confirmare a afecțiunii oncologice de care beneficiază gratuit persoanele neasigurate

Publicat

pe

Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii de prevenție, de depistare și confirmare a afecțiunii oncologice, decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Pentru a beneficia de aceste servicii, o astfel de persoană trebuie să urmeze câțiva pași:

1. Se înscrie pe lista de pacienți a unui medic de familie, la alegerea sa. Dacă a avut un medic de familie când a fost persoană asigurată, se poate reînscrie la acesta.

2. Se programează și se prezintă la o consultație de prevenție la medicul respectiv. Consultațiile de prevenție pentru persoanele neasigurate se acordă pe grupe de vârstă, fiind decontate de casa de asigurări de sănătate astfel:
– două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 ani;
– până la 3 consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice;
– până la 2 consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.

3. Medicul de familie va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome. În funcție de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenție gratuite și îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere (formular dedicat, marcat cu PREV 1….7).

4. Dacă la oricare din consultații medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz:
– să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi interpretate de medicul de familie;
– să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist;
– să fie internat în regim de spitalizare de zi.
Biletele de trimitere pentru cazurile suspecte oncologic vor fi marcate cu inițialele SO.

5. Pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda pacientului persoană neasigurată consultații pentru depistarea afecțiunilor oncologice (se decontează maximum două consultaţii / trimestru / persoană, prezentarea la a doua consultație făcându-se direct, fără alt bilet de trimitere). De asemenea, medicul specialist va putea efectua proceduri diagnostice și servicii medicale în scop diagnostic – caz. După caz, medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere (marcate SO), pentru:
– un alt medic specialist;
– analize de laborator, radiografii, ecografii;
– spitalizare de zi.

6. Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu marcate SO, în spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afecțiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecțiune oncologică. Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot în spital se pot efectua și servicii medicale în scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin si a cancerului de sân.

7. După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul neasigurat va putea fi inclus în Programul național de oncologie și, dacă nu are nicio sursă de venit, după includerea în program va putea deveni persoană asigurată fără plata contribuției, până la vindecarea respectivei afecţiuni.
Menționăm că fondurile necesare pentru decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate nu se asigură din contribuțiile plătite de persoanele asigurate, ci printr-o alocare suplimentară separată, din bugetul de stat.

Biroul de presă

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Participă și tu la aprinderea bradului de Crăciun la Târgoviște! Va fi și spectacol cu drone, artificii și lasere

Publicat

pe

Primăria Târgoviște marchează sosirea sărbătorilor de iarnă printr-o serie de evenimente speciale. În perioada 5 – 15 decembrie 2024, în Piața Tricolorului, tradițiile și magia acestei perioade din an se vor împleti armonios într-un cadru plin de lumină și voie bună.

Programul va debuta în data de 5 decembrie, la ora 17:30, cu un emoționant recital de colinde susținut de Corul „Appassionato”, sub conducerea dirijorului Florin Badea. La scurt timp, de la ora 17:50, târgoviștenii vor putea urmări o serie de spectacole care vor transforma centrul orașului într-o adevărată scenă de sărbătoare.

Program detaliat – 5 decembrie 2024

– ora 17:30 – Recital de colinde susținut de Corul „Appassionato”, dirijor Florin Badea;
– ora 17:50 – Artificii stradale – zona fântână;
– ora 17:55 – Show de lasere;
– ora 18:05 – Show drone;
– ora 18:15 – APRINDEREA BRADULUI și inaugurarea „Orășelului lui Moș Crăciun”;
– ora 18:20 – Joc dinamic de lasere;
– ora 18:20 – 19:20 – Recital de colinde susținut de elevii Școlii de Arte „Ana-Maria Gheorghe” Târgoviște.

De asemenea, în perioada 6 – 13 decembrie, începând cu ora 17:00, la scena din „Orășelul lui Moș Crăciun”, vor avea loc spectacole de teatru, muzică și dans.

Parada lui Moș Crăciun, cel de-al doilea eveniment important inclus în programul sărbătorilor de iarnă pregătit de Primăria Târgoviște, va avea loc în data de 14 decembrie, de la ora 17:00, pe traseul Teatrul „Tony Bulandra” – Bulevardul Regele „Carol I” – Bulevardul „Mircea cel Bătrân” – Str. „Calea Domnească” – Bulevardul „Libertății” – Piața Tricolorului.

Moș Crăciun va rămâne la Târgoviște pentru două zile, respectiv 14 și 15 decembrie, și le va împărți daruri copiilor în Piața Tricolorului.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Casa de Sănătate Dâmboviţa, 25 de ani de activitate în slujba asiguraților

Publicat

pe

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița va organiza, joi – 12 decembrie 2024, de la ora 16:00, o ședință festivă pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la înființarea instituției.

„Viaţa şi sănătatea trebuie păstrate şi cultivate cu multă grijă şi înţelepciune, spre binele personal, al familiei şi al societăţii în care trăim.

Împlinirea a 25 de ani de activitate în slujba asiguratului dâmbovițean marchează o perioadă de muncă, de eforturi constante, de continue căutări, dar și de nedorite erori.

De aceea, sistemul de sănătate are nevoie permanentă de confirmarea solidarității întregii societăți pentru sprijinirea dezvoltării sale – un act de mobilizare socială pentru promovarea și susținerea calității serviciului medical, având conștiința că fiecare moment împreună deschide uși către noi experiențe constructive”, spune Cristina Sima – președinta CJAS Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite