ADMINISTRAŢIE
Moreni: Proiecte de 96 de milioane de euro în șase luni vs. 82 de milioane în 16 ani. Lista de investiții aici

Ce a promis anul trecut în campania electorală înfăptuiește actualul primar al municipiului Moreni, Gabriel Purcaru. Deja, a resetat administrația publică locală, modul de lucru, de intracțiune cu cetățenii și, ce este mai important, a declanșat operațiunea de modelare aproape din temelii a imaginii, cenușii până acum, a orașului de pe Cricov, prin promovarea unui set de proiecte socio-edilitare și de infrastructură.
Ieri – 12 februarie 2025, La prima ieșire în fața presei în calitate de primar al municipiului Moreni, Gabriel Purcaru l-a avut alături pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, cel care i-a acordat o totală încredere și care l-a asigurat pe edil și, în mod special pe locuitorii din Moreni, că le va fi alături și că îi va sprijini cu tot ce este necesar, personal, dar și instituția pe care o coordonează, pentru a fi duse la îndeplinire dezideratele de dezvoltare a acestei urbe. De asemenea, lângă Gabriel Purcaru s-au aflat colaboratorii săi apropiați: viceprimarul Ștefania Ionescu, administratorul public Gabriel Breazu fi consilierul personal al edilului – Valentin Stan.
Proiecte vechi aduse foarte aproape de finalizare
Dezinvolt, precis, cu nota aceea de sinceritate cu care îi stă bine oricărui ales, primarul Gabriel Purcaru a listat în fața jurnaliștilor, cu amănuntele de rigoare, investițiile care se află acum în curs de derulare în municipiul Moreni și a căror implementare o urmărește cu maximă atenție.
A început cu Școala Gimnazială Nr. 4. Proiectul a constat în reabilitarea și modernizarea acestei instituții de învățământ. S-a ajuns în faza de recepție a investiției. După săptămâna de vacanță (17-25 februarie 2025), elevii vor începe cursurile în unitatea unde totul miroase a nou și a proaspăt.
Tot la final de lucrări se află și Clubul Flacăra, obiectiv cultural emblematic al urbei. Primarul Gabriel Purcaru și-a propus ca în luna martie să inaugureze acest centru cultural în care, de-a lungul timpului, s-au consumat o multitudine de evenimente cu rezonanță națională.
Un proiect de substanță care a fost dorit de administrație, dar în mod deosebit de locuitorii municipiului, este eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe. În acest moment, după cum a precizat edilul, administrația se află în faza de achiziție a lucrărilor. Dacă totul va decurge așa cum își doresc reprezentanții administrației publice locale, cel târziu în luna aprilie va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. A menționat Gabriel Purcaru că, în acest proces de eficientizare energetică, vor intra toate imobilele de pe strada Principală, din zona Pieței până la sensul giratoriu. Proiectul are în vedere și reabilitarea acoperișurilor și a subsolurilor de bloc.
Aproape încheiat este și proiectul intitulat „Instalare insule ecologice”. Este vorba de acele module de colectare a deșeurilor menajere în principal. La nivelul municipiului Moreni, a spus Gabriel Purcaru, au fost stabilite 18 puncte de acest tip. Deja au fost refăcute platformele pentru depozitarea deșeurilor, iar acum se află în faza de implementare softul de funcționare. Toate aceste „insule ecologice” vor fi monitorizate atent. Primarul de la Moreni a lansat concitadinilor săi rugămintea de a respecta și folosi așa cum trebuie aceste componente care contribuie la conceptul de ecologizare, de respect față de mediu și de comunitate.
O altă investiție importantă, care ține tot de protecția mediului, de menținerea curată a orașului, este centrul de aport voluntar unde cetățenii municipiului, în baza unui regulament, a unor norme specifice, vor putea să aducă alte tipuri de deșeuri din gospodărie, în special cele vegetale și voluminoase. A promis edilul Gabriel Purcaru că, în maximum două luni, acest obiectiv va fi gata spre a fi dat în folosință. Acolo va fi instalat și un cântar, iar costurile vor fi stabilite pe categorie de deșeuri.
Proiecte blocate / întârziate care au fost reluate de la zero
Există la Moreni și proiecte reluate de la zero, cu succes. A vorbit Gabriel Purcaru de modernizarea străzilor din Cartierul Schela Mare. O investiție repornită cu implicarea și abnegația edilului și cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. A spus primarul de la Moreni că s-a obținut semnarea scrisorii de finanțare a acestui proiect care a fost refăcut cu succes și cu economii, respectiv 4 milioane de lei, bani care trebuiau plătiți de administrația locală de la Moreni. Toate străzile laterale din cartierul Schela Mare, cu excepția str. Târgoviștei, începând din luna iunie a acestui an, vor intra într-un program de reabilitare generală. Nu vor demara lucrările pe str. Pâscov și Sondelor, unde se derulează un proiect pe care Primăria îl are în parteneriat cu OMV Petrom. Până la sfârșitul anului 2025, va începe reabilitarea și pe aceste două străzi.
A reușit primarul Gabriel Purcaru, împreună cu echipa sa, să deblocheze și proiectul privind construirea blocurilor pentru specialiștii din sănătate, învățământ și pentru familiile de tineri defavorizați. Și aici, a recunoscut Gabriel Purcaru, un aport important în reconfigurarea proiectului l-a avut președintele Corneliu Ștefan.
„Am făcut pași foarte importanți. Săptămâna viitoare sper eu, dacă lucrurile decurg așa cum ne dorim, să semnăm actul adițional, iar în cel mai scurt timp să dăm ordin de începere a lucrărilor” a precizat Gabriel Purcaru.
În baza acestui proiect vor fi construite zece imobile cu câte patru apartamente în zona Cricov și șase clădiri cu câte șase apartamente în perimetrul din zona parcului.
A mai spus primarul Gabriel Purcaru că la Moreni s-au făcut pași foarte importanți și în ceea ce privește iluminatul public stradal. Au existat câteva probleme, dar au fost deja rezolvate. Etapa doi de implementare era blocată din cauza unui litigiu.
„Am reușit deblocarea proiectului și cred că, în maximum o lună de zile,vom porni etapa a doua a rețelei de iluminat public pe străzi foarte importante din municipiul Moreni. Precizez că am depus un proiect și pentru etapa a treia de realizare a rețelei de iluminat public, iar în luna aprilie vom depune proiect și pentru etapa a patra. Până la finele anului, după ce vom trece de procedura de evaluare, vom acoperi cam tot ceea ce înseamnă iluminat la nivelul municipiului Moreni”, a adăugat Gabriel Purcaru.
În luna martie, încep lucrările de extindere a rețelei de canalizare
O investiție esențială pentru confortul și viața de zi cu zi a locuitorilor municipiului Moreni este reprezentată de rețelele de apă și canalizare. Acest proiect se derulează cu finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
„Din datele pe care le avem astăzi, la acest proiect a fost parcursă procedura de achiziție. Licitația a fost încheiată. Noi ne-am preocupat de problematica ce aparține Primăriei Municipiului Moreni. Am pus la dispoziție amplasamentul, am stabilit zona de organizare de șantier. Sper ca lucrările să înceapă în cel mai scurt timp, avem promisiunea pentru luna martie. Pentru canalizare se va lucra pe străzile Industriei, Cricovul Dulce, Cerbului, Gheorghe Doja, Mioriței, 1 Mai, Alexandru Sahia, Patriei, Muzeului, Biruinței, A.I. Cuza, Garajului și Bucegi. Astfel, cu toate aceste străzi pe care le avem prinse în proiect, închidem și componenta de canalizare la nivelul municipiului Moreni”, a spus primarul Gabriel Purcaru.
Proiecte noi, inițiate de echipa Gabriel Purcaru
Dacă până acum am expus informații prezentate de primarul municipiului Moreni despre proiectele preluate, blocate sau aflate în diferite stadii de implementare pe care le duce cu succes mai departe, continuăm acum cu investițiile pe care Gabriel Purcaru împreună cu colegii săi din administrație, cu sprijinul și implicarea Consiliului Județean Dâmbovița, a președintelui Corneliu Ștefan, le-a pornit în scurtul timp scurs de la preluarea mandatului de primar, în luna octombrie 2024. Valoarea acestor proiecte este de 96 milioane de euro. Până în luna iunie cel târziu, acestea vor fi depuse pentru obținerea finanțării.
„Vorbim de proiecte care nu au fost gândite niciodată la nivelul municipiului Moreni. Sunt proiecte ambițioase. În patru mandate trecute, la nivelul municipiului Moreni, au fost implementate investiții cu finanțare europeană în valoare de 82 milioane de euro. Echipa noastră, doar până în luna iunie, va depune spre finanțare proiecte în valoare de 96 milioane de euro. Se întâmplă în doar șase luni de zile”, a mărturisit, cu satisfacție, Gabriel Purcaru.
Unul dintre obiectivele țintite de primarul Gabriel Purcaru este reprezentat de reabilitarea, extinderea și dotarea Secției Recuperare a Spitalului Municipal Moreni. Proiectul a fost deja depus. Se află în perioada de evaluare. Investiția va fi finanțată cu fonduri europene și are o valoare de 16 milioane de euro.
„Cu siguranță o să avem la nivelul municipiului Moreni cea mai modernă secție de recuperare din județul Dâmbovița”, a spus primarul Gabriel Purcaru.
Printr-un proiect de mobilitate urbană în valoare de 15 milioane de euro care urmează să fie depus la finanțare până pe data de 2 martie 2025, Gabriel Purcaru intenționează să pună la punct sistemul de transport public în municipiul Moreni. Vor fi achiziționate 8 autobuze electrice, vor fi construite la standarde europene o autogară și un garaj pentru aceste autovehicule. Se are în vedere modernizarea sistemelor de semaforizare. În plus, traseele vor fi monitorizate.
„Vom realiza și o reabilitare a mai multor străzi din municipiul Moreni. În baza acestui proiect vom moderniza 5,8 km de drumuri. Vorbim de străzi care nu au făcut niciodată obiectul unei investiții de modernizare. Strada din centrul municipiului, Căpitan Pantea Ion, în această zonă vor fi înființate și patru perimetre pietonale. Astfel, vom schimba toată imaginea din centrul orașului. Circulația auto se va desfășura pe două benzi pe sens. De asemenea, va fi reabilitată toată zona centrală. Vor mai fi modernizate străzile Jupiter, Baronești, Cricovului, Teiș, Industriei, Schelei, Erupției, Cerbului, Gheorghe Doja, 22 Decembrie și strada Țuicani, care nu a fost niciodată reabilitată, va fi asfaltată în totalitate”, a spus Gabriel Purcaru.
Municipiul Moreni va avea trei parcuri, pe malul Cricovului, în Schela Mare și în zona Trifoaie
Cel târziu în luna iunie, administrația publică locală de la Moreni va depune la finanțare două proiecte foarte importante pe Axa „Coridoare Verzi”. Odată implementate cele două investiții de câte 5 milioane de euro fiecare, se va schimba total imaginea municipiului Moreni, întrucât vor fi reabilitate, modernizate și puse în valoare tot ceea ce înseamnă zone verzi și parcuri.
Pe cele două maluri ale pârâului Cricov care străbate municipiul, vor fi edificate piste de biciclete, ce vor dispune din loc în loc de zone de relaxare. Primăria a desființat toate grădinile care existau în zona centrală a orașului și care erau exploatate în baza unor contracte de închiriere. Oamenii au înțeles necesitatea proiectului și au acceptat să fie relocați în alte zone ale orașului.
„Acest teren rămas liber va face obiectul unuia dintre cele două proiecte unde vom construi un parc, cu un lac de agrement, cu zonă de relaxare”, a precizat Gabriel Purcaru.
Cel de-al doilea proiect pe Axa „Coridoare Verzi” în valoare de 5 milioane de lei, care va fi implementat la nivelul municipiului Moreni, are în vedere amenajarea unui parc pe o suprafață de 100.000 mp (10 hectare). Parcul va fi amplasat la ieșire din municipiu, în zona Trifoaie.
„Acolo o să avem un lac de agrement, scenă pentru evenimente, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport multifuncționale și tot ceea ce înseamnă zone de agrement și relaxare. Tot în cadrul acestui al doilea proiect va fi înființat, în Cartierul Schela Mare, un parc pe aproximativ 4.000 mp”, a adăugat primarul municipiului Moreni.
Un proiect aflat în fazele de aprobare vizează crearea unui cartier pentru tineri pe o suprafață de teren situată pe strada Schelei. Un perimetru de aproximativ 4,2 hectare va fi lotizat și cedat familiilor tinere care vor să-și construiască case.
„Vom da loturi de teren pentru tineri pentru a construi locuințe parter plus etaj, cu proiecte tip obținute de la Primărie. Le punem la dispoziție tinerilor terenul pentru a-și construi case, dar, după un regulament bine stabilit. Acolo va fi înființat cel mai nou cartier din municipiul Moreni”, a precizat Gabriel Purcaru.
Intră la asfaltare foarte multe străzi
S-a reușit și deblocarea unui proiect cu o valoare de 8 milioane de lei privind asfaltarea unor străzi din municipiu.
„După ce am refăcut acest proiect, am scutit aproximativ 3 milioane de lei, aproape că ne vom încadra în suma eligibilă pe care o avem prin Programul Național „Anghel Saligny”. Până la sfârșitul anului, cu siguranță, vom semna contractul de finanțare și, cel târziu anul viitor, vom da drumul lucrărilor. Pe acest proiect vor intra în reabilitare și modernizare străzile Armoniei, Muzeului, Soarelui, Libertății, Romană, Fragilor, Grădinilor și arterele laterale, Horia, Cloșca și Crișan”, a spus primarul de la Moreni.
Unitățile de învățământ reprezintă obiective prioritare pentru actuala administrație de la Moreni. Un proiect foarte important, care a fost deja depus pentru obținerea finanțării se referă la Liceul Nr. 1 -Colegiul Național I.L. Caragiale, o investiție de aproximativ 4 milioane de euro.
„Este primul proiect pe care l-am depus la finanțare pe această zonă de învățământ. Tot aici, în cel mult două-trei luni de zile, vom depune proiecte de finanțare și pentru Liceul Nr. 2 și pentru Școala Nr. 3. Odată cu depunerea acestor proiecte, vom închide partea de reabilitare a tuturor unităților de învățământ de pe teritoriul municipiului Moreni”.
Parteneriat cu Electrica pentru modernizarea rețelelor de medie tensiune și schimbarea tuturor contoarelor
24 de milioane de euro este valoarea unui proiect pe care Primăria îl derulează împreună cu Compania Electrica. Investiția are în vedere reabilitarea și modernizarea rețelelor de medie tensiune și a stației electrice din municipiul Moreni. De asemenea, vor fi montate cinci posturi de transformare noi, iar alte 36 vor fi reabilitate. În baza proiectului, vor fi schimbate toate cele 5.100 de contoare aflate în locuințele cetățenilor. Se vor instala contoare inteligente cu citire de la distanță.
Consiliul Județean va sprijini toate proiectele de dezvoltare inițiate de Primăria Moreni
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, prezent la acest prim raport dat în fața cetățenilor prin intermediul presei de către primarul municipiului Moreni – Gabriel Purcaru, a spus că este un gest de normalitate ca edilul să vină în fața locuitorilor municipiului Moreni cu un bilanț de început de mandat.
„O spun cu tărie, am încredere în Gabriel Purcaru, am încredere că municipiului Moreni a intrat pe un făgaș normal. Moreni este un pol de dezvoltare pentru această zonă. Moreni are nevoie de tot ceea ce înseamnă proiecte cu finanțare europeană, cu finanțare proprie sau guvernamentală, pentru a se dezvolta. Vorbim de o dezvoltare a municipiului Moreni la toate capitolele. Vorbim de dezvoltare în sănătate, în educație, vorbim de dezvoltare în infrastructura rutieră, apă, canal, vorbim de dezvoltarea spațiilor verzi și a zonelor de recreere pentru locuitorii municipiului Moreni. Dar, nu în ultimul rând, vorbim și de o dezvoltare pe tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri. Consiliul Județean Dâmbovița are în Moreni un parc industrial pe care, cu ajutorul fostului director Gabriel Purcaru, actual primar al municipiului, l-am dezvoltat. Împreună aveam o gândire pentru a extinde acest parc industrial. Dorim să atragem în această zonă a județului Dâmbovița cât mai mulți investitori. Avem foarte multe solicitări din partea unor firme care vor să vină la Moreni, în special în Parcul Industrial”, a declarat Corneliu Ștefan.
A mai vorbit șeful administrației publice județene despre proiectele implementate în parteneriat cu Primăria Moreni și despre o serie de programe derulate de CJ Dâmbovița, care au avut ca țintă și acest municipiu.
„Printr-un proiect inițiat de CJD, am dotat școlile din municipiul Moreni cu aparatură performantă, iar în următoarea perioadă o să sosească și mobilierul pentru aceste școli. Avem dotări pentru instituțiile de învățământ din Moreni de 7 milioane de lei. Voi asigura în continuare sprijin tuturor proiectelor de dezvoltare pentru municipiul Moreni, pentru comunitatea locală. Sunt proiecte care vor contribui, în primul rând, la dezvoltarea municipiului Moreni. Vor aduce bunăstare tuturor locuitorilor municipiului Moreni. Cred cu tărie că astăzi am intrat pe un făgaș normal și din punct de vedere administrativ, iar toate proiectele pe care le-a expus domnul primar vor fi duse la îndeplinire”, a spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.
ADMINISTRAŢIE
Primarul orașului Găești a pierdut procesul pentru incompatibilitate. Își va pierde mandatul

Vuiește Găeștiul. Actualul primar al orașului, Grigore Gheorghe, a pierdut procesul în care era acuzat de incombatibilitate de către Agenția Națională de Integritate (Nota redacției: a făcut parte din Consiliul de Administrație al unei unități de învățământ în timp ce era viceprimar). Cauza s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat o decizie nefavorabilă edilului de la Găești.
Această situație este recunoscută de Grigore Gheorghe care, ieri, pe o rețea de socializare, a postat o declarație video în care recunoaște pierderea bătăliei și vorbește de faptul că lupta nu s-a încheiat totuși. Conform deciziei date de Înalta Curte de Casație și Justiție, Grigore Gheorghe își va pierde mandatul de primar. Vom reveni.
ADMINISTRAŢIE
Târgoviște: Grădinița cu program prelungit Nr. 2 a fost redată copiilor complet schimbată

Încă un moment important din cronologia succeselor investiționale în infrastructura educațională din municipiul Târgoviște s-a consumat astăzi, 17 martie 2025. În prezența primarului Cristian Daniel Stan, a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, a inspectorului școlar general Valentin Stancu, a viceprimarilor Cătălin Rădulescu și Constantin Cosma și a administratorului public Gabriel Boriga, a fost repusă în funcțiune, după ample lucrări de reabilitare și modernizare, Grădinița cu program prelungit Nr. 2 din Târgoviște. Gazdă a fost directorul instituției de ocrotire și învățământ preșcolar, Loredana Ștefan.
Lucrările de reabilitare și modernizare au fost realizate printr-un proiect derulat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Investiția s-a ridicat la circa 7 milioane de lei. După cum a precizat primarul Cristian Daniel Stan, grădinița și-a schimbat radical imaginea. Totul este nou, modern. Lucrările au scos în evidență, elegant, în conformitate cu normele europene, toate spațiile destinate educației și petrecerii timpului liber de către copii. Sălile sunt largi, spațioase, luminoase, mobilate cu gust, cu elemente adecvate, în ton cu educația preșcolarilor.
Primarul municipiului Târgoviște a ținut să mulțumească președintelui Consiliul Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, pentru sprijinul necondiționat pe care îl acordă componentei educație de la nivelul întregului județ. La rândul său, Corneliu Ștefan a spus că educația și sănătatea sunt componente prioritate în demersul investițional demarat de administrația județeană.
Proiectul de la Grădinița cu program prelungit Nr. 2 Târgoviște este o dovadă că dezvoltarea infrastructurii educaționale și a celei de sănătate sunt deosebit de importante pentru toți dâmbovițenii. A mai precizat președintele CJD că, la nivelul întregului județ, se află în cursul de implementare unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii educaționale din România. Vorbim de investiții de 65 milioane de lei în aparatură performantă, calculatoare, table interactive și mobilier de care vor beneficia elevii din 63 de unități școlare din 52 de localități din județ.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, prof. Valentin Stancu, apreciază implicarea autorităților locale și a celor județene în procesul de modernizare și dotare a unităților de învățământ din județul Dâmbovița, pornind de la creșe, grădinițe și până la școli gimnaziale, licee și colegii.
În cadrul conferinței de presă, primarul municipiului Târgoviște a amintit și celelalte obiective educaționale care sunt incluse în ample proiecte de reabilitare și modernizare. Vorbim de Colegiul Național Ion Ghica, de Școlile „Tudor Vladimirescu”, „Grigore Alexandrescu”, Școala Gimnazială „Vasile Cârlova”, proiectul de la Școala Constantin Brâncoveanu și grădinițele nr. 3 și 14. De asemenea, se pregătește documentația pentru Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”. Este vorba de 400 de milioane de lei pentru tot ceea ce înseamnă reabilitare și modernizare a infrastructurii educaționale în municipiul Târgoviște.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
Dâmboviţaacum o zi
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum 2 zile
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ADMINISTRAŢIEacum 7 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!