Connect with us

ACTUALITATE

Sindicaliști din Silvicultură, din nou în fierbere. Protest în Piața Victoriei pe 19 martie

Publicat

pe

Foto arhivă

Reprezentanții Federației sindicale „Silva” consideră că actuala putere a pornit pe față lupta împotriva silvicultorilor din România. Spun sindicaliștii că ministrul Mediului Apelor și Pădurilor poate fi mulțumit, denigrarea oamenilor care lucrează în sistemul silvic are succes. Mai întâi, prin OUG nr. 4/2025, în baza căreia, fără nicio explicație, Guvernul a micșorat veniturile silvicultorilor cu 25%. Dar, lupta împotriva personalului silvic nu s-a oprit aici. Guvernul a modificat și OUG nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic.

„Această modificare înseamnă tăierea unor drepturi pe care statul român le-a aprobat și le-a asumat prin lege! Personalul silvic avea dreptul să primească anual 6 mc de lemn fasonat de foc și, la pensionare, o gratificație egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate.
Conform propunerii, din păcate susținută mai ales de ministrul care ar trebui să reprezinte sectorul nostru, personalul silvic va avea dreptul la lemn de foc doar „dacă venitul salarial lunar net din luna anterioară acordării acestuia este mai mic decât salariul mediu brut pe economie”, iar gratificația de la pensionare dispare”, se precizează în comunicatul transmis de Federația „Silva”.

Noile modificări legislative, făcute fără nicio consultare prealabilă, vor afecta drepturile a peste 25.000 de silvicultori.

„Aceștia lucrează în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în Gărzile Forestiere, la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, în facultăți și licee de silvicultură, în RNP Romsilva, în direcții și ocoale silvice de stat, în cadrul administrațiilor ariilor naturale protejate, în ocoale silvice de regim și ocoale private din cadrul Asociației Administratorilor de Păduri, din cadrul Asociației Proprietarilor și Administratorilor APAPET, în structuri de administrare a faunei cinegetice, în ONG-uri care au în obiectul de activitate conservarea și dezvoltarea fondului forestier național, în companii din sectorul de exploatare, transport și prelucrare a lemnului, în structuri ale profesioniștilor persoane juridice și fizice atestate să desfășoare activități și să presteze servicii în domeniul silviculturii și, nu în ultimul rând, în cadrul organizațiilor și asociațiilor sindicale și profesionale din acest domeniu”.

Spun sindicaliștii că argumentele prezentate de Guvern pentru a lua aceste decizii sunt penibile.

„Guvernul se referă la contextul economic actual, care impune scăderea cheltuielilor și a nivelului deficitului bugetar. Argumentul este de două ori fals. Marea pondere a personalului silvic nu este plătită din bani de la buget, iar situația economică actuală este consecința politicilor economice promovate de Guvern, nu de silvicultori. Prin urmare, toți membrii Cabinetului Ciolacu sunt liberi să își taie propriile salarii!

Guvernul invocă „scăderile semnificative” ale pieței lemnului din ultimii doi ani în România. Perspectiva din care Guvernul emite această adevărată judecată de valoare este falsă. Statul nu a investit niciun leu, în nicio formă, în dezvoltarea economică a sectorului forestier, inclusiv în ceea ce numește „piața lemnului”, spre deosebire de agricultură sau protecția mediului, ca să dăm doar două exemple.

În acest context, dacă nu își asumă sprijinirea economică a sectorului forestier, Guvernul nu își poate asuma reglementarea drepturilor salariale stabilite de operatorii economici, inclusiv a celor stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă de la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva.

Același Guvern anunță că prin aceste măsuri de pedepsire a silvicultorilor vrea să combată efectele creșterii prețurilor și a nivelului inflației. Atragem atenția că silvicultorii nu răspund de politicile fiscale ale României și nici de cele economice. Personalul silvic îngrijește pădurile țării, lucrează de cele mai multe ori în condiții grele și nu a beneficiat de drepturi salariale speciale, așa cum s-a întâmplat în construcții sau IT.

Nu în ultimul rând, Guvernul justifică urgența în adoptarea acestei măsuri legislative pentru că este obligat să își asume „condiționalitățile asumate” (la nivel european, probabil). În mod real, dacă Guvernul ar fi interesat de aceste condiționalități, ar lucra mult mai intens pentru PNRR și ar crește gradul de absorbție a banilor pentru fiecare minister. Și i-ar trimite acasă pe miniștrii incapabili. Printre aceștia s-ar regăsi cu siguranță ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, cel care îi urăște pe silvicultori, dar care nu a fost în stare să aducă decât 6,99% din banii alocați prin PNRR ministerului pe care îl conduce. Un adevărat „profesionist”!

Noi, Federația Sindicatelor SILVA, protestăm față de toate aceste măsuri abuzive, susținute cu vehemență de un ministru aflat într-un inexplicabil „război” declarat cu personalul silvic, cu oamenii care îngrijesc cu profesionalism pădurile României”, se mai precizează în comunicatul transmis de reprezentanții Federației „Silva”.

Pe 19 martie, începând cu ora 10:00, angajații din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor vor protesta în Piața Victoriei. Mitingul va avea exclusiv un caracter sindical și profesional. Mai precizează reprezentanții Federației Silva că, pe perioada desfășurării protestului în Piața Victoriei, sunt interzise orice prezență și orice manifestare cu caracter politic sau de altă natură care poate afecta obiectivul acestei acțiuni.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Laurențiu Costache, primar Titu: Să vă fie sufletul luminat și inima împăcată!

Publicat

pe

De

Este momentul să ne aducem aminte că, dincolo de tot ceea ce trăim în fiecare zi, cel mai mult contează să fim aproape unii de alții, să ne iertăm, să ne îmbrățișăm cât mai des și să ne bucurăm de lucrurile simple.

Vă doresc să aveți parte de liniște, de sănătate și de oameni dragi aproape, să vă bucurați de masa de Paște și de momentele care nu se pot pune pe masă: de un zâmbet, de o vorbă bună și de multe îmbrățișări calde. Să vă fie sufletul luminat și inima împăcată și să avem un Paște cât mai fericit alături de cei dragi. Doamne ajută!

Laurențiu Costache,
Primarul orașului Titu – județul Dâmbovița

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei: Fără credința în Înviere, nimic în lume nu are sens!

Publicat

pe

De

Iubiții mei fii sufletești,
slujitori ai altarelor străbune
și binecredincioși creștini,

A izbucnit cu putere în noaptea înfrigurată a lumii, acea strălucitoare lumină a bucuriei biruinței asupra morții și a păcatului, prin Învierea Domnului, eveniment care înnoiește din temelii creația și este fundamentul credinței pentru întreaga civilizație creștină.

Hristos a înviat din morți și a risipit întunericul disperării, ne-a eliberat din crunta robie a răului și ne-a dăruit certitudinea că viața biruie întotdeauna moartea și toate adversitățile, conferindu-ne încredere, demnitate și libertate, dar mai cu seamă puterea de a ne înnoi existența din temelii.

Așa cum spunea Sf. Pr. Mărturisitor Dumitru Stăniloae: „Hristos cel înviat este începutul creaţiei celei noi, pentru că ne cuprinde în starea jertfită şi înviată a trupului Său în mod actual pe toţi care credem nu numai prin comunitatea de natură ce o are cu noi, ci şi prin cuprinderea noastră personală în El şi prin petrecerea Lui în noi”.

Izvorul credinței și al bucuriei noastre, Învierea Domnului este evenimentul identitar care stă la baza întregii lumi creștine și constituie esența aprofundării duhovnicești și a misiunii Bisericii, care a transformat ireversibil istoria și viața oamenilor. Prin iubirea Sa jertfelnică, Mântuitorul Hristos ne-a arătat că drumul spre Înviere trece prin Pătimire și moarte, dar niciodată răul nu are ultimul cuvânt în viața omului și a creației, ci întotdeauna Dumnezeu, prin pronia Sa, poartă de grijă tuturor.

Pătimirea și moartea răscumpărătoare a Domnului pe Cruce sunt mărturia cea mai elocventă a iubirii atotmilostive a Bunului Dumnezeu și calea care duce la Înviere, pentru că viața omului aflat pe drumul mântuirii are ca reper Crucea și Învierea. Acolo unde este Crucea, urmează Învierea. De aceea, în iconografia ortodoxă Hristos nu apare niciodată despărțit de Crucea Sa.

Creștinismul nu idolatrizează niciodată suferința, iar noi, creștinii, o traversăm cu încredere în Tatăl ceresc, cu eroism și curaj, fiindcă știm că nu suntem singuri niciodată pe drumurile vieții, ci, în mod tainic, cu noi este Dumnezeu.

În fața scandalului suferinței și a realității răului, Dumnezeu ne oferă exemplul Crucii pe care nu a pregetat să Se înalțe și de pe care îmbrățișează întreaga creație cu nesfârșită iubire, făcând din ea un adevărat Altar. Astfel, El transformă orice rană și suferință în porți spre cer, prin care harul vindecător intră și aduce puterea Învierii și mângâierea milostivirii Sale inefabile. El este alături de noi în încercările și neajunsurile vieții, în abandon, în boală sau chiar moarte, poartă toate poverile noastre, ne dăruiește încredere și putere.

Dumnezeu nu ne părăsește niciodată, ci ne iubește veșnic, îi pasă de viața noastră și nu încetează a ne fi alături, pășind cu noi, oferind, ajutând, fără să ne lase vreodată singuri.

Mântuitorul a întemeiat prin Învierea Sa din morți civilizația creștină a iubirii, în care bucuria, speranța, solidaritatea, comuniunea, dărnicia și grija față de aproapele, reprezintă valori fundamentale, adevărate scări spre cer și mijloace autentice ale desăvârșirii.

Acel ciclu sisific, aparent indestructibil, al păcatului, întunericului și morții, a fost spulberat de iubirea mai tare decât moartea, iubire ce a învăluit tandru și vindecător întreaga lume, arătându-ne că Dumnezeu nu este niciodată străin de aspirațiile, necazurile, încercările sau nevoile omului.

Strigătul de bucurie care a sfâșiat veacurile și a spulberat zidul izolării infernale a omului, și care astăzi ne răsună cu fascinație în suflete: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le!”, a devenit imnul triumfător al speranței, al bucuriei și al iubirii creștine, ce ne împărtășește puterea de a merge mereu mai departe pe drumurile vieții, cu încredere în Dumnezeu, pentru că oricât de întunecate ar putea fi acestea, El le luminează, pentru că este Mântuitorul și Lumina cea pururi neapusă a lumii.

Mesajul sărbătorii Învierii Domnului este unul plin de încredere în iubirea și atotputernicia Bunului Dumnezeu.

Fără credința în Înviere, nimic în lume nu are sens, totul ar fi opac și închis, iar tristețea și disperarea ar fi dominante. Lumea întreagă ar fi un uriaș pântece al chitului care l-a înghițit, oarecând, pe profetul Iona, un mormânt rece și gol. De aceea, a crede și a mărturisi Învierea Domnului este un act de speranță, o celebrare a vieții, cu inexpugnabila ei putere biruitoare, și un act de mărturie a adevărului iubirii lui Dumnezeu față de noi și față de întreaga lume.

„Hristos a înviat din morți, fiind începătură (a învierii) celor adormiți” (I Corinteni 15, 20). Astfel, prin credința în El, devenim părtași biruinței Lui asupra păcatului, răului și morții, fiindcă El este Capul Trupului – Biserica, ai cărei membri suntem.

Zadarnică ar fi viața noastră, iar lumea nu ar avea sens dacă Hristos nu ar fi înviat, ci ar fi fost sclava unui permanent ciclu de tristețe, o „vale a morții”, dominată de vânturile fricii, groazei și disperării. În acest sens, Apostolul neamurilor zice: „Dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică şi credinţa voastră” (I Corinteni 15, 14).

Hristos a înviat din morți, dăruindu-ne certitudinea veșniciei, a faptului că viața noastră nu se sfârșește odată cu moartea și că noi, toți, suntem pentru veșnicie. Prin această lentilă totul are sens, nimic nu este întâmplător și lumea redevine plină de har și de rost.

Iubirea și mărturia misionară a mironosițelor o putem aprofunda, fiecare dintre noi, în sprijinirea operei social-filantropice și caritative a Bisericii, care vede în orice năpăstuit chipul nepieritor al Domnului.

Dragii mei credincioși,

Pline de recunoștință pentru Mântuitorul, în acea noapte a Învierii, alergând la mormântul Domnului pentru a-i unge Sfântul Trup, conform obiceiurilor vremii, femeile mironosițe au fost primele care s-au bucurat de marele eveniment pascal, devenind cele dintâi vestitoare ale Învierii și misionare creștine. Dintr-o dată, spaima, teama și frica lor s-au transformat în credință sfântă, bucurie și speranță, fiindcă Domnul a înviat!

Acea piatră grea și mare (Marcu 16, 4) de la ușa mormântului, care fusese dată la o parte, a devenit un simbol al transcenderii neputinței lumii antice de a ieși din prizonieratul mecanicității lumii, al inutilului, al suferinței fără sens, precum și al repetiției ciclice și fără rost a existenței.

Prin lentila Învierii viața se descoperă dincolo de limitele alegorice ale peșterii lui Platon, în toată splendoarea și măreția ei, ca punte spre veșnicie, anticameră a nemuririi și spațiu al îndumnezeirii.

Auzind cuvintele pline de bucurie și de uimire ale mironosițelor, Apostolii au alergat la mormântul Domnului și negăsindu-i Trupul s-au încredințat de adevărul Învierii, așa cum le fusese vestit lor de femeile mironosițe. Mai mult chiar, Domnul Însuși li S-a arătat în acea zi și apoi de mai multe ori, lor și altora, descoperindu-le astfel că viața noastră are menirea de a fi o permanentă întâlnire cu Hristos Cel Înviat, care ne înnoiește și ne schimbă, transformându-ne în misionari ai iubirii Sale atotmilostive.

Dintr-un mormânt al neputinței, al spaimelor întunericului și al domniei morții, prin Înviere, lumea a redevenit acel magnific dar dumnezeiesc, bun și frumos, reflectare a slavei dumnezeiești. Mormântul Domnului este atât locul Învierii Lui, cât și semnul puternic al credinței și al bucuriei, precum și simbolul autentic al biruinței asupra morții și al iubirii lui Dumnezeu pentru noi.

Să ne răsune în minte mereu cuvintele îngerului, mai ales când suntem tentați să credem că-L putem găsi pe Domnul în falsele învățături ale ideologiilor de tot felul: „De ce-L căutaţi pe Cel viu printre cei morţi? Nu este aici, a înviat! Amintiţi-vă cum v-a vorbit pe când era încă în Galileea!” (Luca 24, 5).

Iubiții mei fii sufletești,

Învierea Domnului este evenimentul fondator al Bisericii, al înnoirii lumii și al vieții noastre, precum și învățătura de credință fundamentală pentru toți creștinii.

Bucuria Învierii și credința neclintită în Mântuitorul i-a călăuzit pe apostoli și pe toți misionarii, de-a lungul timpului, care nu au pregetat, uneori chiar cu prețul vieții, să propovăduiască Evanghelia lui Hristos și să împărtășească iubirea solidarității creștine la cât mai mulți. De altfel, civilizația creștină este fundamentul lumii noastre, fiind modelul de trăire apreciat, respectat, dorit, și după care tânjesc mulți dintre necreștini, ceea ce ne obligă să fim prin cuvânt și prin tot ceea ce facem în viață, repere existențiale, cu adevărat demne de urmat. În acest mod vom putea susține misiunea creștină în contemporaneitate și să înlesnim întâlnirea dintre migranți și Evanghelia lui Hristos, pentru o posibilă convertire.

Acestei lumi, bântuită de fantomele trecutului, măcinată de numeroase conflicte și războaie, tensiuni și grave discrepanțe sociale și economice, terorizată de ideologii, care mai de care mai agresive și mai dăunătoare binelui comun, în care unii încearcă să ridice, pe nedrept și inutil, noi ziduri, promovând izolaționismul și separatismul, trebuie să-i vestim bucuria solidarității, rodnicia iubirii, să creăm punți și să deschidem uși de dialog și comuniune.

Parcursul nostru istoric ne cere imperativ să nu mai promovăm niciodată logica războiului, pentru că, să nu uităm: pacea este numele lui Dumnezeu! În numele Lui, nimănui nu-i este permis să ucidă, să cucerească, să aducă suferință și nici să distrugă.

Sunt astăzi atât de multe provocări care ne încearcă speranța și răbdarea, încât colaborarea și cooperarea sunt o necesitate existențială pentru întreaga umanitate.

Să nu uităm că neopăgânismul și radicalizarea ideologică constituie o agresiune asupra civilizației creștine, pe care avem datoria de a o apăra, dar nu cu forța armelor, nu cu violență și nici cu agresivitate, ci cu puterea indestructibilă a iubirii, a bunătății, a bunului exemplu și a dărniciei.

Avem o mare responsabilitate față de noile generații, care așteaptă să le oferim exemple de viață frumoasă, responsabilă, demnă și cu sens.

Mărturia credinței noastre le oferă acestora acea putere transfiguratoare a Învierii care înnoiește, schimbă și transformă iremediabil și desăvârșit întreaga viață a tuturor oamenilor.

Marcată de numeroase și profunde turbulențe, lumea noastră se poate dezvolta numai în pace și colaborare, beneficiind de aportul noilor tehnologii ale comunicării, precum rețelele de socializare și Inteligența Artificială, care, utilizate cu responsabilitate și cu înțelepciune, pot aduce un remarcabil beneficiu întregii umanități, reducând decalajele economice, sociale și culturale și slujind apropierea dintre oameni și comunități, popoare și țări.

Cu acest prilej, doresc să adresez un cuvânt special de mulțumire și de recunoștință preoților, monahilor, monahiilor, profesorilor de Teologie și profesorilor de Religie din Arhiepiscopia Târgoviștei, pentru strădania jertfelnică pe care o depun în slujba promovării valorilor creștine, pentru mai binele neamului românesc și aprofundarea misiunii Bisericii noastre strămoșești.

Să fim apostoli ai bucuriei Învierii și mărturisitori ai frumuseții credinței străbune în comunitatea noastră locală, împărtășind încredere și bunătate, ca mărturie a iubirii față de aproapele și promovare a speranței de neînvins în ajutorul Bunului Dumnezeu.

Cu părintească dragoste, vă îmbrățișez pe toți, preoți și credincioși, tineri și vârstnici, dorindu-vă pace, sănătate și bucurie!

HRISTOS A ÎNVIAT!

Al vostru arhipăstor și părinte,
totdeauna rugător către Atotmilostivul Dumnezeu,
pentru bucuria, sănătatea și pacea voastră,
a tuturor,

† N I F O N
Arhiepiscop și Mitropolit

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite