OPINII
Epoca imprevizibilului… previzibil

Votul exprimat la primul tur al alegerilor prezidențiale de ieri, pentru mine, nu a fost surprinzător. A fost previzibil acest rezultat umilitor pentru cei aflați la butoanele puterii, obișnuiți cu scheme pe care poporul este doar un indicator de masă de manevră.
Am urmărit evoluția candidaților, tehnicile electorale folosite de echipele aflate în spatele prezidențiabililor, evoluția reprezentanților partidelor care i-au susținut, a suporturilor media folosite, uneori dezgustătoare, la care s-a adăugat, ce era mai important, liniștea ambiguă manifestată de electorat, ce semăna mai mult ca o pregătire pentru furtună, și am ajuns rapid la concluzia că aceste alegeri consumate, aproape forțat, pe fondul unei nemulțumiri profunde a poporului, vor conduce la resetarea conceptului de politică.
Și așa s-a întâmplat. George Simion a ieșit câștigător. O serie nouă a filmului electoral cutremurător „Călin Georgescu, președinte”. Românii au așteptat, au acumulat un soi de ură și au revarsat-o. Ieri.
Noul element folosit în această nouă bătălie intitulat Victor Ponta, care ar fi trebuit să atenueze dezastrul, să preia din unda de șoc produsă, se pare că nu a dat rezultate. Ponta a avut un rezultat frumos, dar nu suficient. Bagajul său de încredere, totuși, cam goluț de conținut. Metoda suveranistă folosită, detașarea de PSD, de puterea actuală nu a dat rezultatele scontate. Victor Ponta a fost personajul unui film politic vechi și electoratul nu a uitat. S-a văzut. Tipul de om ambiguu, nesincer, arogant, duplicitar nu mai prinde.
A mai apărut construcția numită Nicușor Dan, un soi de berbece politic care a forțat scena electorală, reușind să-i resusciteze și să-i scoată din amorțire pe susținătorii Elenei Lasconi, de data asta, garată pe linia moartă. Nicușor Dan a avut avantajul prospețimii, el abia ieșise de pe pista alegerilor pentru funcția de primar al Capitalei. Afișul său electoral, încă nu se îngălbenise. Nu mai vorbim de faptul că unii strategi au ajuns rapid la concluzia că Nicușor poate fi, și el, mai mult decât Ponta, un colac de salvare pentru clasa politică aflată în derivă și în proces de pierdere a consistenței. Și vedem că așa a fost. Nicușor Dan a intrat în turul doi cu George Simion, iar oștile Europei, cu siguranță, vor, nu vor, își vor îngrămădi steagurile în spatele său pentru a-l înfrunta pe George Simion în lupta decisivă.
Despre Elena Lasconi, ce să mai spunem. O amintire romantică a unei femei politician curajoasă. Așa cum ar trebui să mai avem. Din păcate, pusă la zid de propriul partid. De unde a venit comanda, poate vom afla vreodată…
Crin Antonescu odată inspira încredere, deborda de energie, de patriotism, vibra pe fața lui, în gestică și cuvânt idea de schimbare, de nou. Dar, a amuțit dintr-odată, ca și cum se oprește curentul brusc și rămâi în beznă. Am stat așa vreo zece ani. Când s-a aprins din nou lumina și a apărut Antonescu, deja era altul. Șters. Plăpând. Nesigur. Neconvingător. Chiar dacă capitalul de energie a fost susținut de trei partide mari aflate la putere, nu a putut să radieze încredere suficientă pentru a câștiga alegerile.
Gestul anulării alegerilor din decembrie 2024 a fost sancționat dur. Aproape patru milioane de români l-au votat pe George Simion. Rana produsă anul trecut în trupul democrației și al libertății, în sufletul românilor care s-au văzut ignorați, considerați cantitate neglijabilă în fața structurilor puterii nu s-a închis. Nu avea cum. A supurat. Până ieri, când s-a produs inevitabilul.
Mulți orbi de poziții, privilegii și demnități nu au putut să vadă zvârcolirea poporului. De fapt, nici nu cred că au vrut. Nu i-a interesat. Și, uite așa, românii l-au ales pe tăcute, într-o mișcare de revoltă, de răzbunare pe întreaga clasă politică, pe George Simion președintele României. Vedem ce o fi mai departe. Trăim într-o epocă a imprevizibilului… previzibil.
OPINII
Epoca răului necesar…

De câteva zile, nu am vrut să scriu niciun rând despre politică. Mi-e silă, scârbă, ciudă, lehamite și pot continua să înșir la astfel de stări iscate din cauza nesăbuinței celor care se prefac că ne conduc.
Cică se negociază noul guvern. Noul program de guvernare. Aiureli. Minciuni garnisite. Cum noul guvern? Păi, dacă te uiți atent, vezi că pe culoarele puterii se plimbă aceiași inși disperați după funcții. Sunt aceleași chipuri. Sunt cei care ne-au afundat în mlaștina deficitului și acum tot indivizii ăștia se dau de ceasul morții să ne salveze! Probabil că ne cred proști, indiferenți, dezinteresați, pierduți în spațiu, din moment ce se erijează cu atâta tupeu în format de salvatori.
Ce guvern o să fie ăla cu USR, PNL, PSD și UDMR? Sunt formațiunile astea egale? Parcă la alegerile parlamentare au câștigat social-democrații? Ce vrea să primească piticul USR? Ce așteaptă PSD? Pomană? Ce mai rămâne pentru PNL și UDMR?
Dacă urmărești atent scena politică, o să constați că, la așa zisele negocieri care îl au în frunte pe vătaful Nicușor Dan, se aplică schema după rezultatul la alegerile prezidențiale. Adică, președintele și partidul care l-a susținut ies cel mai bine. Social-democrații, amețiți de putere, în loc să intre în opoziție și să pregătească de acolo contraatacul, reechilibrarea, preferă puterea. E mai comod! Să rămână într-un palat care se prăbușește, invocând necesitatea. O să fie otrăviți acolo, ușor-ușor, cu picătura, de USR.
Ce vede țara acum? Că se împarte doar ciolanul. Mic, pentru câte capete sunt la masă! Greu de săturat! Mai aruncă unul de la altul câte un minister, câte o agenție… Se va ajunge, cu siguranță, mai jos, prin prefecturi și deconcentrate. Ne pregătim pentru epoca răului necesar, când trebuie să suporți orice. Inclusiv nedreptățile! De orice fel!
OPINII
Guvernanții de ieri, guvernanții de mâine ne mănâncă răbdarea și coaja de pâine!

Politicienii care ne conduc de câțiva ani buni, și, de ce să nu recunoaștem, ne-au băgat în nenorocirea care se cheamă deficit bugetar se dau acum de ceasul morții să ne salveze. Ca să vezi! Îți vine să plângi! Să nu vă gândiți că vin alții noi la putere, cu un alt program de guvernare. Nu! Sunt aceiași oameni. Se va executa o rotație a cadrelor ușor sau mai mult, după gustul lui Nicușor Dan, împănată cu USR.
În tot acest nou angrenaj politic înjghebat cu ce a fost și cu ce s-a mai găsit prin ogradă, nu există ideea de bine. De prosperitate, nici atât! Ne vorbesc cu atâta ușurință de măriri de taxe, de impozite și de alte măsuri nepopulare, de parcă avem noi, pălmașii de rând, vreo vină. Ne pun nouă, românilor simpli, existența în pioneze cu o seninătate de neimaginat.
Este ușor să stai la Cotroceni, în Palatul Victoria sau în Casa Poporului, în eșaloanele doi, trei și patru, numite și ale nemuririi, unde lucrează ceea ce se cheamă sistem, să te bucuri de toate facilitățile demnitarului aflat în fruntea țării și, din pix sau din două convorbiri telefonice ori comunicări pe WhatsApp, să tai și să adaugi zerouri în cârca românilor. Că, deh, duce săracul. Istoria nu dezminte! Nu mai vorbim de faptul că acest tip de negocieri ale interesului de gașcă nu se mai sfârșesc și sunt penibile. Chestii de conjunctură!
Păi, fraților, guvernanții de azi sunt cei de ieri. Aceleași figuri îmbuibate. Doar cefele și tupeul sunt mai groase. De ce nu au planul de măsuri elaborat? De ce au căzut pe tânjală? Spun acum că sunt create, dezbătute programe, strategii gândite de specialiști? Care? Tot ăia care ne-au adus în pragul falimentului? Nu mai spune nimeni nimic de pensiile speciale, de alte sporuri de neimaginat servite doar de elita clasei bugetare, de indemnizații de mii de euro lunar, obținute prin consilii de administrație, de majorări de salarii făcute la apelul bocancilor sau prin tot soiul de tertipuri de breaslă. Se tace. Se va băga cuțitul în venele economiei private. Adânc! Să curgă în visteria țării ce-o mai fi pe acolo…
Se îmbină groaznic de tare ridicarea plafonării la energie electrică cu noua apocalipsă fiscală de după alegerile prezidențiale. Vedem ce urmează și cine scapă! Guvernanții de ieri, guvernanții de mâine ne mănâncă răbdarea și coaja de pâine…
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Indemnizația pentru membrii ATOP Dâmbovița a scăzut la 542 de lei de la 4.000 lei lunar!
-
ADMINISTRAŢIEacum o zi
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 5 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Compania de Apă Târgoviște are o bună echipă de „detectivi” ai pierderilor de apă