Connect with us

ACTUALITATE

Artiști de top susțin concerte de „Zilele județului Dâmbovița” 2025 (30 mai – 4 iunie)

Publicat

pe

Astăzi – 12 mai 2025, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în incinta Muzeului de Artă din Târgoviște, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a anunțat că, la sfârșitul acestei luni, se va ridica cortina pentru cea de-a IV-a ediție a „Zilelor județului Dâmbovița”.

Suita de evenimente cuprinde o multitudine de activități cultural-artistice și sportive, concerte în aer liber la care au fost invitați soliști consacrați, târg tradițional, ateliere tematice, expoziții, simpozioane și punerea în scenă a unor momente istorice la umbra bătrânului Turn al Chindiei, care se vor derula în perioada 30 mai – 4 iunie.

Emblematică pentru ediția de anul acesta a „Zilelor Județului Dâmbovița” va fi inaugurarea Muzeului Tradițiilor Militare Dâmbovițene – Școala de Cavalerie, situată pe Bulevardul Carol I, în zona Gării de Sud din Târgoviște. Acest impresionant complex în care vibrează o parte importantă din istoria României va fi redeschis după încheierea unor ample lucrări de reabilitare, modernizare, de transformare a fostei unități militare într-un spațiu expozițional unic în România. După cum a precizat președintele CJD, Corneliu Ștefan, din fața Muzeului Tradițiilor Militare va porni pe Bulevardul Carol I, Parada Medievală ce va avea ca punct terminus Curtea Domnească din Târgoviște.

Ca și la edițiile precedente, în Parcul Chindia își va deschide porțile Târgul Meșterilor Populari, iar în incinta Curții Domnești vor fi puse în scenă „Atacul de Noapte” și reproducerea istorică a „Metodelor de pedepsire a inamicilor”.

La Muzeul Tiparului se va desfășura, pe parcursul mai multor zile, „Atelierele scrierii- Povestea Scrierii”, „Arta Meșteșugului Tipografic Medieval la Curtea Domnească din Târgoviște” și „Vlad Țepeș, legendă sau adevăr”.

La Muzeul de Istorie va fi deschisă cea de -a treia ediție a Salonului Anual de Grafică și Desen „Marin Petre Constantin”. La Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi va fi vernisată și deschisă publicului expoziția „Metamorfoze culturale din secolele XVII – XVIII – Moștenirea și Influența Epocii lui Constantin Brâncoveanu”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Municipiului București.

De menționat că, tot la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, se va desfășura și ședința festivă a Consiliului Județean Dâmbovița, în cadrul căreia președintele Corneliu Ștefan va înmâna distincția de cetățean de onoare al județului Dâmbovița unei personalități care, prin activitatea sa remarcabilă, a contribuit semnificativ la dezvoltarea și promovarea județului.

Nu vor lipsi din programul celor șase zile de sărbătoare competițiile sportive. Vorbim despre Campionatul județean de Baschet 3×3 desfășurat în Piața Tricolorului, Campionatul județean de tenis de câmp „Iubim Dâmbovița”. Meciurile se vor disputa în Parcul Chindia și la Baza Sportivă „Vascony” și, nu în ultimul rând, Campionatul județean de Fotbal care va atrage echipe din mai multe localități ale județului Dâmbovița.

Și, s-a păstrat în tradiție, pentru delectarea publicului și testarea capacității de rezistență și măiestrie sportivă meciul de fotbal dintre selecționata primarilor din județ și echipa Consiliului Județean Dâmbovița. Confruntarea se va produce pe terenul din incinta Complexului Turistic de Natație din Târgoviște.

Pe scena amenajată special pentru „Zilele județului” în Parcul Chindia din Târgoviște, se vor desfășura două concerte excepționale. Primul, sâmbătă – 31 mai, începând cu ora 19:00. Vor încânta publicul spectator prin evoluțiile lor Theo Ross, Andrei Ursu și Irina Rimes. După concert, avem „After Party” cu DJ Andre Rizo.

Duminică – 1 iunie, înainte de spectacolul de artificii și lasere, vor urca pe scena din Parcul Chindia: Rareș, Damian&Brothers și The Urs.

„În această perioadă toți vizitatorii vor avea acces gratuit atât la Curtea Domnească din Târgoviște, dar și la toate muzeele din județ din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”. Este o ocazie perfectă de a descoperi istoria și tradițiile județului într-un mod festiv și plin de energie! Haideți să arătăm, încă o dată, cât de frumos știm să sărbătorim Dâmbovița împreună”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

La conferința de presă de astăzi, alături de Corneliu Ștefan s-au aflat: vicepreședinții CJ Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul județului – Dănuț Popa și managerii Florin Georgescu de la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Ovidiu Cîrstina, de la Complexul Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

O zi intensă la BABEL: între memorie, dans, cinema și întâlnirea cu prezentul viu al teatrului contemporan

Publicat

pe

De

Ziua de 13 iunie, a fost, la Festivalul Internațional Babel, o călătorie complexă și emoționantă prin formele cele mai diverse ale artei performative: de la workshopuri pentru actori și conferințe despre spațiul teatral, la spectacole de dans contemporan, teatru vizual, performance urban și proiecții de film.

Dimineața a debutat la Teatrul „Tony Bulandra” cu „Întâlnirile Babel” și două ateliere coordonate de artistul scoțian Scott Johnston. „Devising Devices” și „4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative Text” au provocat actorii să exploreze noi forme de expresie, în afara narațiunii clasice, într-un proces de lucru intens și profund personal.

Tot în cursul dimineții, publicul a avut ocazia să participe la două conferințe susținute de Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor, o voce emblematică a scenografiei mondiale și colaborator apropiat al lui Peter Brook. Lecat a vorbit despre drepturile de autor în artele performative, dar și despre moștenirea spațiului gol, într-un moment dedicat centenarului nașterii legendarului regizor.
După-amiaza a continuat cu o serie de evenimente artistice marcante. La Sala Studio „Mihai Dimiu”, artiștii japonezi Emi și Shinichi Hirai (usaginingen) au adus publicului un spectacol hibrid – „Black Kite – Reimagined 2025”, o combinație de sunet live, proiecție și imagine analogică, care a fascinat atât prin estetică, cât și prin rafinamentul tehnic.

Un punct important al zilei a fost spectacolul „Clipe de luciditate”, prezentat de Compania Microbis Sibiu la Sala Mare a Teatrului, sub semnătura regretatului coregraf Hugo Wolff și în regia lui Florian Oros. Un eveniment cu valoare memorială, construit ca un ritual scenic al memoriei și al rezistenței prin dans, dedicat atât lui Peter Brook, cât și lui Hugo Wolff – două figuri definitorii pentru teatrul european. Publicul a răspuns cu emoție profundă și cu o tăcere densă, care a umplut spațiul după finalul spectacolului.

În paralel, în spațiul public, Piața „Mihai Viteazul” a prins viață printr-un happening performativ susținut de Django Juggles (Italia) și Marcos Masetti (Argentina) – un moment de joacă, ritm și improvizație care a adunat zeci de spectatori în jurul artei de stradă, într-o atmosferă de sărbătoare urbană.

Seara a continuat cu proiecția filmului „Horia”, debutul regizoarei Ana-Maria Comănescu, prezentat la Cinema Independența. Un film de tip road-movie, cu adolescenți și întrebări esențiale despre libertate, alegeri și maturizare, care a fost primit cu aplauze și discuții vii la finalul proiecției.

Ziua s-a încheiat spectaculos, la ora 21:30, tot în Piața „Mihai Viteazul”, cu spectacolul vertical „Skyline”, susținut de compania italiană Il Posto – o coregrafie pe fațada unei clădiri, în care dansul s-a mutat în aer, iar publicul a privit către cer, într-un final de zi poetic și aerian.

Foto: Natalia Oprea

13 iunie a fost, la Festivalul Babel, o zi a contrastelor echilibrate: între intimitatea teatrului miniatural și forța comunitară a performance-ului urban, între memoria celor care au fost și creația celor care vin. A fost o zi în care teatrul a devenit rugăciune, experiment, joc și adevăr.

Festivalul continuă – iar Babel își păstrează promisiunea de a fi un spațiu viu, în care toate limbile artei se pot înțelege fără traducere.

Pentru detalii suplimentare și programul complet: www.babelfest.ro

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Festivalul BABEL 2025. Programul pentru sâmbătă, 14 iunie

Publicat

pe

De

La Târgoviște, se desfășoară în perioada 7 – 15 iunie 2025, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL – ediția cu numărul 13. Tema de anul acesta este „Spațiul” – teatral, virtual, emoțional, personal, muzical. Publicul poate alege din peste 70 de evenimente, indoor și outdoor, puse în scenă de participanți din 20 de țări.

Programul BABEL pentru ziua de sâmbătă, 14 iunie 2025

11:00
TTBT Foaier – Casa Sindicatelor
Întâlnirile Babel

11:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
Devising Devices
Scott Johnston
Workshop

11:00
Piața „Mihai Viteazul”
Teatru la cutie
concept și scenografie: Ana Maria Cucută Sandu
Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, România
60 min.

11:00
Piața Mihai Viteazul
Happening
Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Teatru
60 min.

12:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative text
Scott Johnston
Workshop for actors

13:00
Piața „Mihai Viteazul”
Tărâmul șoriceilor
Traducerea. regia și coregrafia: Taisuke Sasaki
Etherium Eurythmy Theater, România-Japonia,
45 min., 3+

17:00
Sala Studio „Mihai Dimiu”
Who’s The Dummy?
Dramaturgia: Dave Simpson, Regia: James Quinn / Amelia Griffiths
Rising Moon Productions / David MacCreedy, Marea Britanie
20 min., 16+

18:00
Piața Mihai Viteazul
Pe străzile Parisului
Concept, coordinator professor: Mihai Mălaimare
Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Teatru
75 min., statui vivante și animație stradală

20:00
TTBT Sala Mare
Crumbs
Concept și realizare: Monika Wachowicz
Grotowski Institute, Wrocław, Polonia
45 min., 18+

20:00
Piața „Mihai Viteazul”
Sahara Night
Massini Cultural Association for Performing Arts, Adrar, Algeria
Happening muzical

21:00
TTBT
La Fin
Concept și realizare: Jarosław Fret și Monika Wachowicz
Grotowski Institute, Wrocław, Polonia
40 min. 14+, Spectacol desfășurat în aer liber în fața TTB

22:00
Piața „Mihai Viteazul”
Radar
Regia și coregrafia: Wanda Moretti
Il Posto, Italia
30 min.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite