Connect with us

AGRICULTURĂ

MĂSURĂ: S-a ridicat interdicţia păşunatului în perioada 6 decembrie – 24 aprilie!

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea vânătorii şi protecţiei cinegetice, în sensul permiterii păşunatului animalelor domestice pe perioada întregului an calendaristic, în situaţia în care crescătorii sunt proprietari sau dețin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor.

Publicat

pe

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea vânătorii şi protecţiei cinegetice, în sensul permiterii păşunatului animalelor domestice pe perioada întregului an calendaristic, în situaţia în care crescătorii sunt proprietari sau dețin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor.

Vechea reglementare prevedea interdicția pășunatului în perioada 6 decembrie – 24 aprilie.

Potrivit reprezentanţilor Executivului, păstrarea acestei dispoziţii ar fi putut să conducă la pierderi însemnate de animale prin mortalități şi să creeze premisa renunțării la activitatea de creștere a animalelor, ceea ce ar fi accen tuat depopularea spațiului rural, dispariția locurilor de muncă și imposibilitatea asigurării hranei pentru populație. De asemenea, aplicarea sancțiunilor contravenționale faţă de crescătorii de animale putea determina consecințe negative sociale și economice.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Sprijin important din partea Guvernului pentru legumicultori

Publicat

pe

Guvernul de Coaliție și ministrul Adrian Chesnoiu sunt în permanență preocupați de soarta agriculturii românești. În această perioadă de criză economică internațională, declanșată de războiul din Ucraina, se impune stimularea și sprijinirea sectorului agricol, ca măsură indispensabilă în vederea protejării populației de o eventuală criză alimentară.

Deputatul PSD Marian Țachianu salută decizia Guvernului României de a aproba sprijinul acordat sectorului vegetal, în mod special legumicultorilor.

„46.000 de fermieri vor primi ajutor guvernamental pentru întreținerea și dezvoltarea culturilor. Valoarea totală a fondurilor alocate se ridică la peste 87 milioane de euro. Aceste mecanisme de susținere le vor permite agricultorilor să își mențină la parametrii normali de funcționare activitățile desfășurate și obțină producții la un nivel ridicat de calitate”, a precizat Marian Țachianu.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvernul României, suma de 87.097.190 euro este repartizată astfel:

– 232.000 euro pentru soia;
– 17.215.000 euro pentru lucernă;
– 450.000 euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare / procesare: mazăre și fasole boabe;
– 90.000 euro pentru cânepă pentru ulei și/sau fibra;
– 4.087.000 euro pentru orez;
– 844.360 euro pentru sămânță de cartof;
– 132.980 euro pentru hamei;
– 16.099.500 euro pentru sfeclă de zahăr;
– 1.250.000 euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
– 13.560 euro pentru castraveți pentru industrializare cultivați în câmp.

„12.370.460 de euro sunt alocați pentru legume cultivate în sere și solarii, respectiv tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă sau pentru industrializare. De asemenea, pentru ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă.

517.500 euro vor fi destinați pentru fructe supuse procesului de industrializare. Vorbim aici despre prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre.

Pentru cartofii timpurii pentru procesare sunt alocați 2.794.830 euro. Se are în vedere faptul ca aceste sume să ajungă rapid la fermieri, astfel încât activitatea agricolă să nu fie perturbată”, a menționat deputatul PSD Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Fermierii din Dâmbovița sunt disciplinați când vine vorba de depunerea cererii unice de plată la APIA

Publicat

pe

Mai sunt doar câteva zile în care fermierii pot depune la APIA cererea unică de plată fără a li se calcula penalități de 1% pe zi de întârziere. În județul Dâmbovița, ca și în anii anteriori, vor exista doar puține excepții, însemnând cazuri speciale – spune Oana Năstase, purtător de cuvânt al Centrului APIA.

„Am luat legătura cu toți fermierii pe care îi cunoaștem și nu au finalizat cererile. Avem speranța că vor termina solicitările până în data de 16 mai. Menționez și faptul că, până la sfârșitul lunii mai, se pot efectua modificări în declarații – diminuare sau adăugare de suprafete și corecții ale culturilor, fără penalități. Apoi, se trece la etapa controlului preliminar, care are rolul de a pregăti cererile pentru eșantionul de control”, explică Oana Năstase – purtător de cuvânt APIA Dâmboviţa.

În județul Dâmbovița, suprafața eligibilă este de aproximativ 125.000 de hectare, din care ieri-dimineață erau depuse cereri pentru 116.423 de hectare. De precizat, că de la an la an, pot apărea fluctuații. Unii fermieri aleg să nu mai depună cererea de plată sau o depun în alt județ, unde mai dețin teren.

Agricultorii care nu depun cererea unică de plată până în data de 16 mai vor mai avea la dispoziție 25 de zile lucrătoare pentru a face acest lucru, dar li se vor calcula penalități de 1% per zi de întârziere.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT