AGRICULTURĂ
Cere AJUTORUL DE STAT pentru motorina folosită în AGRICULTURĂ!
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură primeste, în luna ianuarie 2018, cererile pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul IV 2017. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură primeste, în luna ianuarie 2018, cererile pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul IV 2017. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.
Beneficiarii depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv si copiile facturilor de achizitie. Diferenta dintre rata accizei standard si rata accizei reduse pentru perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2017 este de 1,7385 lei/litru.
Sursa: APIA Dâmboviţa
AGRICULTURĂ
Deputat Radu Popa: Guvernul Ciolacu a aprobat despăgubiri de 1.000 de lei pentru fiecare hectar de cultură calamitată
Scena politică este fierbinte în această perioadă premergătoare declanșării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu este atacat din toate părțile, dar, așa cum a precizat deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa, premierul Marcel Ciolacu continuă să asigure buna guvernare a țării, în pofida șicanelor electorale ale PNL.
În ședința Guvernului României desfășurată, ieri – 10 octombrie, primul ministru a aprobat o serie de măsuri de sprijinire a fermierilor români. Partenerii de coaliție și guvernare, spune Radu Popa, nu par a fi interesați de astfel de măsuri benefice pentru agricultura românească, ba chiar le-ar bloca cu totul, dintr-un calcul pur electoral de a se disocia de PSD, în speranța că astfel l-ar ridica în sondaje pe candidatul lor fără „onoare, respect și predictibilitate” – a scris deputatul Radu Popa pe pagina sa de Facebook.
Guvernul României a aprobat mecanismul prin care se acordă despăgubiri de 1.000 de lei la fiecare hectar de cultură calamitată, fermierii pot utiliza creditul agricol garantat de stat inclusiv pentru plata furnizorilor, iar cei care au dificultăți pot solicita suspendarea rambursării ratelor bancare ori de leasing, până la data de 1 august 2025. De asemenea, se limitează, prin licențiere, importul de ouă și carne de pasăre din Ucraina, care afectează producătorii români din cauza prețurilor de dumping.
„Este pentru prima dată când Guvernul a găsit resurse și a dat rapid despăgubirile necesare chiar în anul producerii calamităților. Banii necesari despăgubirilor pentru secetă – 2 miliarde de lei, au fost transferați în bugetul ministerului Agriculturii încă de săptămâna trecută. Odată cu aprobarea mecanismului, devine operațional procesul prin care se acordă despăgubiri de până la 1.000 de lei/ha calamitat. Plățile încep efectiv din 16 octombrie.
Prin extinderea creditului agricol, împrumuturile avantajoase, garantate de stat, pot fi utilizate și pentru plata datoriilor restante către furnizori ori furnizori de input-uri.
În privința suspendării plății ratelor la împrumuturile bancare ori la leasinguri luate de fermieri, trebuie reținut că amânarea e pe o perioadă limitată, până-n august 2025, și nu poate fi cerută decât în anumite condiții; cel care solicită suspendarea trebuie să dețină un proces verbal din care să reiasă că a avut un grad de calamitate de cel puțin 50% și dobânda percepută de creditor este mai mare de 2,5% + ROBOR pentru creditele în lei și 2% + EURIBOR pentru creditele în valută”, a precizat deputatul PSD Radu Popa.
ACTUALITATE
Relaxează-te la cules de mere în Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni!
Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni, județul Argeș, organizează, duminică – 13 octombrie 2024, începând cu ora 08:00, o nouă acțiune „culege-ți singur merele”.
Doritorii sunt așteptați în livada din satul Valea Popii, Nr. 13A (la șoseaua principală). Vorbim despre o gradină de 8.000 mp, plantată cu meri din soiul Ionatan, Golden, Mutu, Florina și DalinRed. Pomii au ramuri joase, astfel încât pot participa la cules chiar și copiii. Acțiunea se va încheia la ora 14:00.
Pe lângă bucuria culesului, Florin Chiuță și membrii familiei sale te vor răsfăță cu:
– Cafea, plăcintă de mere proaspăt făcută – gratuită pentru toți participanții;
– Degustări de sucuri naturale de mere și combinații speciale;
– Degustări de dulcețuri și gemuri preparate din fructele.
Organizatorii vă pun la dispoziție materialele necesare pentru cules: găleți, lădițe, scări. Merele vă vor fi vândute la preț de producător.
Dacă vă doriți să participați la acest eveniment, este nevoie să faceți programare la unul din următoarele numere de telefon:
📞 Florin: 0727751302
📞 Ana: 0727989787
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Conducerea PSD Râul Alb a fost demisă. Vicepreședintele Mihai Istrate preia frâiele organizației
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Malu cu Flori, în ciuda bugetului local precar, merge cu fruntea sus pe drumul dezvoltării
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Eveniment religios important la Biserica Târgului din Târgoviște (Centrul Vechi)
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Baschetbalista de la CSM Târgoviște s-ar fi sinucis din cauza unei decepții în dragoste
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Grav accident rutier la Potlogi. Un bărbat de 28 de ani a fost preluat cu elicopterul SMURD
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Încă un obiectiv de importanță pentru comuna Voinești este aproape la gata!
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Candidații PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Școala Gimnazială Telești Ludești a marcat „Ziua Educației” împreună cu dascălii pensionari