Connect with us

Dâmboviţa

DÂMBOVIŢA: Infracţionalitatea, mai ridicată în mediul rural decât la oraş!

Comisarul şef Danil Zepişi, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, evaluarea activităţii structurilor din subordine în anul 2017.

Publicat

pe

Comisarul şef Danil Zepişi, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, evaluarea activităţii structurilor din subordine în anul 2017.

„Priorităţile de acţiune au vizat creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei şi a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră”, a precizat şeful IPJ Dâmboviţa.

În cadrul programului de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, au fost organizate 78 de întâlniri cu grupuri ţintă și 31 de activităţi de informare a populaţiei. De asemenea, au fost distribuite cetățenilor 3.115 flyere cu recomandări preventive şi au fost utilizate 220 de afişe. În total, 7.894 de persoane au beneficiat de activităţi directe de prevenire, organizate în colaborare cu 13 instituţii partenere și cu reprezentanții mass-media. IPJ Dâmboviţa a implementat, în 2017, şi campaniile „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!” și „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”.

Important, de asemenea, a fost şi programul privind prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. În acest sens, au fost organizate 367 de întâlniri cu grupuri ţintă și 31 de activităţi stradale de informare a populaţiei, de care au beneficiat peste 13.800 de persoane.

„Au fost distribuite 1.550 de flyere, 615 ghiduri și 316 afişe. Totodată, polițiștii au participat la 23 de întâlniri ale Comisiei Județene pentru Protecţia Copilului și au efectuat peste 20 de deplasări în comunitate, în rândul familiilor cu risc victimal ridicat, împreună cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu”, a menţionat Danil Zepişi.

În cadrul acestui program, s-au implementat următoarele proiecte: „Atenţie! E viaţa ta!”, „Dincolo de aparenţe” şi „Împreună putem schimba lumea”.

„Anul trecut, polițiștii de proximitate au desfășurat 2.581 de activități în comunitate, au consiliat 1.859 de persoane și au aplanat 279 de stări conflictuale. În perioada de referinţă, au fost primite 30.591 de apeluri prin Sistemul Naţional Unic de Urgenţă 112, din care numai în 9.178 de cazuri s-a impus intervenţia polițiștilor”, spune comisarul şef Danil Zepişi.

În 2017, au fost sesizate 13.935 de infracțiuni (-1.375), dintre care 10.602 de natură judiciară (-828), 967 de natură economico-financiară (+122) şi 2.366 de altă natură (-669). Ponderea infracționalității sesizate la nivelul județului Dâmbovița este reprezentată de infracțiunile contra persoanei – 5.976 fapte, 3.297 fiind loviri sau alte violențe, în scădere cu 273 de fapte față de anul 2016. Diminuări semnificative regăsim și pe palierul furturilor, fiind înregistrate 2.617 fapte, cu 282 mai puține comparativ cu 2016.

Pe linie de evaziune fiscală, au fost sesizate 102 fapte, cu 28 mai puține, iar în domeniul armelor și munițiilor 126 de infracțiuni, cu 64 mai puține. În urma cercetărilor efectuate în dosarele penale privind infracțiunile economice, față de 21 de bănuiți au fost dispuse măsuri preventive, s-au indisponibilizat bunuri în valoare de 825.105 lei și s-au dispus măsuri asiguratorii pentru bunuri în cuantum de 3.097.899 lei.

Faptele judiciare stradale sesizate au înregistrat o scădere de 17,84%, ponderea infracţiunilor stradale fiind dată de furturi, care reprezintă 85,35% din total, pe acest palier fiind înregistrată o scădere de 19,23%.

În anul 2017, 51% din totalul infracționalității sesizate la nivelul județului Dâmbovița s-a înregistrat în mediul rural, unde ponderea este reprezentată de infracțiunile de natură judiciară, care reprezintă 85,22%, în timp ce infracțiunile de natură economico-financiară reprezintă numai 3,63%, iar cele de altă natură: 11,15%.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Modificări importante în ceea ce privește decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică - inspector școlar general adjunct ISJ Dâmboviţa

Guvernul Ciucă a modificat, prin Ordonanță de Urgență, Legea educației în ceea ce privește decontarea cheltuielilor cu transportul pentru elevii școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Potrivit inspectorului școlar adjunct al ISJ Dâmboviţa, liberalul Dan Alexandru Tică, se va acorda o sumă forfetară în cuantum de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km, care va fi suplimentată cu 6 lei/km pentru distanțele mai mari.

„Pentru a exemplifica, în cazul unui elev care locuiește, să spunem, la 20 de kilomentri de școală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 17 rămași, rezultând un total de 162 de lei, bani pe care elevul îi primește înaintea achiziționării abonamentului. Pentru a înțelege creșterea realizată, până acum un elev ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km, la care se adăugau 3 lei pentru fiecare km în plus, în total 81 de lei.

Mai avem o situație, în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, iar în acest caz, această sumă poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor emise de operatorii de transport”, explică inspectorul școlar adjunct Dan Alexandru Tică.

Potrivit modificărilor legislative, elevii care sunt cazați la internat sau care stau în gazdă au dreptul la decontarea a patru călătorii dus-întors/lună către localitatea de domiciliu, cât și a unei călătorii dus-întors în perioada sărbătorilor legale, pe baza documentelor de transport.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”, un film-simbol pe care nu ar trebui să-l ratezi!

Publicat

pe

Aseară. Cinematograful Independența din Târgoviște. O premieră cinematografică. „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”. Un film impresionant, în care joacă și actorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște, Liviu Cheloiu. Spectatori mulți, dar nu destui! În vremurile Netflixului, este probabil greu să mai aduci omul în sala de cinema.

Totul pleacă de la o poveste pe care bătrânul comisar Popilian i-o relatează marelui sculptor Constantin Brâncuși, în preajma șantierului unde se înălța printre schele „Coloana Infinitului”. La final, comisarul pleacă alene, ca un vis, spre Poarta Sărutului, pregătindu-se să intre parcă într-o fantă a timpului…

Producătorii au numit pelicula a fi una istorică. Este prin esență, prin momentul dramatic surprins, prin relatarea unui eveniment unic, eroic, cu accente de patriotism. Dar, filmul nu este musai istoric, ci unul care prezintă mai multe ecuații existențiale. Tare de caracter, de nație, mult umor, ironie, moravuri, caracteriologie neaoș românească, tradiție, curajul acelea simplu, naiv. Naturalețea unei comunități care trăiește între arhaic și modern.

Eroismul născut din întâmplare și necesitate, tratat firesc, normal, ca o prelungire apărută brusc în existența de zi cu zi și căreia trebuie să îi faci față cu orice mijloace. Chiar improvizând! Vezi scena când toată suflarea orașului pune mâna pe armele uitate într-un depozit al muzeului orășenesc de vreo 40 de ani, de pe vremea războiului din 1877, și, fără nicio umbră de teamă, pornesc spre pod, pentru a opri intrarea în oraș a trupelor austro-ungare înarmate și echipate ca la carte.

Ba ca să fie complexul identității noastre complet, au luat cu ei și lăutarii. Nu să tragă cu arma, ci să cânte la instrumentele lor. Folclor, bineînțeles! Să audă nemții, printre șuierul gloanțelor, că românii au ieșit la bătălie, veseli, fără teamă, neabandonând firescul vieții, obișnuitul.

Nevoia i-a adunat acolo pe localnici, pe cercetașii în sufletul și trupurile cărora abia mijise adolescența. Eroismul lor este unul întâmplător, curat. A fost adus la pod și un tun. La fel de bătrân ca și puștile! Cu zgomotul lui, i-au speriat pe nemți. Ghiulele, lipsă!

Nu am mai văzut de mult timp un film românesc în care să fie concentrate atâtea forțe umane. Un film cu accente istorice nu poate fi realizat într-un apartament sau pe un colț de stradă sau de parc. Este nevoie de mai multe locații, figurație suficientă, decor adecvat, cazarmamentul necesar scenelor de război.

Filmul nu are un interpret principal. Un erou care duce greul de la început până la sfârșit. Aici, parcă întreaga comunitate se află în prim-plan. De la cercetași, la comisarul Popilian, oamenii din oraș, până la Fane Nebunu’ care se afla mereu cu polițiștii pe urmele sale. În final, și acesta, în mâinile nemților, unde a ajuns prin voia sa, pentru a-i abate pe cotropitori de la planurile lor, afișează o doză de patriotism…

Se poate identifica în film și o poveste de dragoste discretă, naivă, dar pe care nu s-a pedalat prea mult, pentru a nu exista o depărtare de tema centrală.

Un joc actoricesc impresionant l-au avut cei doi frați, Emanuel și Robert Cercelaru. Dezinvolți, netrădând nici un firicel de emoție. Erau din acea lume veche și îmbâcsită de metehne. Spirite libere, deschise, dornice de aventură. Așteptau războiul ca pe o curiozitate, ca pe o formă prin care poți consuma energia tinereții.

După film, în aplauzele publicului, pe scena de la „Independența” au urcat actorul Liviu Cheloiu, regizorul Silviu Tripăduș și frații Emanuel și Robert Cercelaru, care au interpretat, cu o naturalețe și o stăpânire de sine impecabilă, rolurile lui Grigore și Aristică. Băieți simpli, caractere modeste, chiar timizi. Nu afișau deloc dezinvoltura din film. Comportament tipic actoricesc. Când nu sunt acolo, în mediul și în aerul lor, unde se pot manifesta, sunt oameni tăcuți, care se strecoară discret prin viață și atât.

Regizorul Silviu Tripăduș și Liviu Cheloiu au povestit publicului despre „facerea” acestui film. Cum a pornit de la o poveste publicată într-o carte pentru copii din România anilor 70. Au dezvăluit câteva întâmplări inedite, comice, petrecute pe platou sau în locațiile de filmare. Tripăduș a mai spus că seria dedicată cercetașilor nu de oprește aici, vor mai urma altele.

Distribuția filmului
Liviu Cheloiu: Comisarul Popilian
Emanuel Cercelaru: Grigore
Robert Cercelaru: Aristică
Catalina Romanet: Polina
Daniel Nuță: Fane Nebunu’
Mihai Tuca: Crusher of Transylvania
Radu Botar: Dragoș Stroie
Regia: Sergiu Prodan și Silviu Tripăduș.

Urmărește programul pentru luna decembrie 2022 la Cinematograful „Independența” din Târgoviște și nu rata filmul „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats