Connect with us

AGRICULTURĂ

Pesta porcină africană. ATENŢIE la semne şi raportaţi orice suspiciune de BOALĂ!

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Atenţie! Nu există tratament şi vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de profilaxie generală şi specifică – informează Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa.

Publicat

pe

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Atenţie! Nu există tratament şi vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de profilaxie generală şi specifică – informează Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa.

Cine cauzează pesta porcină africană?
Pesta porcină africană este cauzată de un virus.

La ce specii este întâlnită boala?
La porcii domestici şi porcii mistreţi de toate vârstele.

Pot oamenii să se infecteze cu acest virus?
Nu!

Unde evoluează boala în prezent ?
În Uniunea Europeană în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia şi Italia, Ukraina, Belarus si Moldova, foarte aproape de graniţa Romania. In Romania boala a fost diagnosticata si evolueaza la Satu Mare in doua exploatatii nonprofesionale.

Cât de mult durează de la infectarea porcilor, până la apariţia semnelor de boală?
3-15 zile, dar în forma acută de boală semnele pot apărea în 3-4 zile.

Cum se transmite virusul?
Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:
• hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;
• alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.
• toate secreţiile, excreţiile, fluidele, ţesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave şi moarte, precum şi animale care au supravieţuit îmbolnăvirii şi s-au recuperate;

În mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani. Este cel mai rezistent virus, ceea ce-l face foarte periculos.

Sfaturi de urmat:
– Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
– Creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
– Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– Nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă
exploataţie;
– Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
• Moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
• Roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi
pieptului;
• Lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
• Vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
• Anunţ imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dambovita;
• Izolez imediat animalul bolnav, sau cadavrul de alte animale fără semne de boală şi îl prezint medicului veterinar;
• Mă oblig să nu arunc cadavrul animalului în locuri neamenajate.

Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană?
• Toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite;
• Toate cadavrele porcilor ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încât să se împiedice orice transmitere a bolii;
• Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie;
• Exploataţiile infectate vor fi dezinfectate, dezinsectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare când condiţiile sunt întrunite.

De reţinut!
Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc!
Nu vă temeţi de penalizări ale guvernului, contribuţia dumneavoastră este esenţială în menţinerea indemnizăţii ţării!

Telefonul DSVSA Dâmboviţa la care se va anunţa orice suspiciune: 0372.737.818.

ACTUALITATE

1 iulie 2024: Se majorează ajutorul de stat pentru motorina folosită în agricultură

Publicat

pe

Fermierii vor primi mai mulți bani ca subvenție pentru motorina folosită în agricultură în trimestrele III și IV ale acestui an. Măsura a fost luată de Guvern cu scopul de a acoperi majorarea accizei la carburanți, care se aplică începând cu data de 1 iulie 2024.

„Este vorba despre o creștere a subvenției la motorină de 1,746 lei/litru la 2,079 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare, conform Hotărârii nr.55/2024”, ne-a precizat deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Rabla pentru tractoare și mașini agricole. Implementarea se lovește de creșterea nejustificată a prețurilor!

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Guvernul României se gândește și la agricultori, la baza tehnică de care au nevoie pentru a lucra pământul și, evident, pentru a obține recolte bogate. Printr-o hotărâre recent adoptată, Executivul a decis să fie finanțat Programul de reînoire a parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, prin Fondul de Mediu. Programul are în vedere dotarea fermierilor cu tractoare performante și utilaje mai puțin poluante. Se menționează în respectivul act normativ că acest fapt va conduce la dezvoltarea economică durabilă a României pe termen lung. Totodată se va asigura un mediu mai curat. Agricultorii, pentru a beneficia de această finanțare, vor trebui să predea firmelor specializate spre casare un autovehicul uzat, tractor sau maşină agricolă autopropulsată.

Pentru anul 2024, Administraţia Fondului pentru Mediu are alocate 500 de milioane de lei pentru implementarea acestui program. Un fermier poate primi până la 20.000 de euro pentru achiziționarea unui tractor sau a unei maşini agricole autopropulsată. Numai că programul cu pricina, considerat bun, nu ține cont de realitatea din teren, de evoluția prețurilor, pe fondul diverselor crize pe care le-am traversat, de modul în care reacționează producătorii de utilaje și distribuitorii. Spun fermierii, văzând ce se întâmplă pe piața utilajelor agricole că tractoarele care costau până recent în jur de 35.000 euro vor avea un preţ majorat în mod nejustificat la 55.000 euro. Acest fapt reduce accesul posibililor beneficiari ai programului finanțat de Administrația Fondului de Mediu. Fermierii români, printr-o scrisoare deschisă fac apel către producătorii și distribuitorii de tractoare și utilaje agricole, să încerce să evite creșterea prețurilor la aceste produse care, de obicei, apare imediat ce se lansează un program de sprijin finanțat.

Deputat Marian Țachianu

Deputatul PSD Marian Țachianu spune că solicitarea fermierilor români este una pertinentă care ține cont de realități, de ceea ce se întâmplă cu adevărat pe piață.

„Pe bună dreptate, fermierii vin cu solicitarea de a fi analizate preţurile de leasing şi alinierea acestora la preţurile utilajelor din ţările din vestul Uniunii Europene, de exemplu, Germania. Este nevoie de un efort din partea tuturor părţilor implicate pentru ca preţurile de achiziţie să fie cât mai mici posibil prin aceste programe de finanţare, diminuate către preţul de achiziţie la leasing în măsura în care este posibil, pentru a sprijini fermierii să traverseze această perioadă grea şi să existe o colaborare reciproc avantajoasă pe termen scurt.

Să nu se uite că fermierii sunt beneficiarii principali ai acestui program care, evident, aduce beneficii și distribuitorilor de utilaje agricole! Pentru ca aceste parteneriate între fermieri şi producătorii şi distribuitorii de utilaje să continue în bune condiţii pe termen mediu şi lung este nevoie însă de respect reciproc și de respectarea eticii în afaceri”, ne-a precizat deputatul Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite