Conectați-vă cu noi

AGRICULTURĂ

Pesta porcină africană. ATENŢIE la semne şi raportaţi orice suspiciune de BOALĂ!

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Atenţie! Nu există tratament şi vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de profilaxie generală şi specifică – informează Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa.

Publicat

pe

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Atenţie! Nu există tratament şi vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de profilaxie generală şi specifică – informează Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa.

Cine cauzează pesta porcină africană?
Pesta porcină africană este cauzată de un virus.

La ce specii este întâlnită boala?
La porcii domestici şi porcii mistreţi de toate vârstele.

Pot oamenii să se infecteze cu acest virus?
Nu!

Unde evoluează boala în prezent ?
În Uniunea Europeană în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia şi Italia, Ukraina, Belarus si Moldova, foarte aproape de graniţa Romania. In Romania boala a fost diagnosticata si evolueaza la Satu Mare in doua exploatatii nonprofesionale.

Cât de mult durează de la infectarea porcilor, până la apariţia semnelor de boală?
3-15 zile, dar în forma acută de boală semnele pot apărea în 3-4 zile.

Cum se transmite virusul?
Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:
• hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;
• alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.
• toate secreţiile, excreţiile, fluidele, ţesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave şi moarte, precum şi animale care au supravieţuit îmbolnăvirii şi s-au recuperate;

În mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani. Este cel mai rezistent virus, ceea ce-l face foarte periculos.

Sfaturi de urmat:
– Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
– Creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
– Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– Nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă
exploataţie;
– Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
• Moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
• Roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi
pieptului;
• Lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
• Vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
• Anunţ imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dambovita;
• Izolez imediat animalul bolnav, sau cadavrul de alte animale fără semne de boală şi îl prezint medicului veterinar;
• Mă oblig să nu arunc cadavrul animalului în locuri neamenajate.

Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană?
• Toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite;
• Toate cadavrele porcilor ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încât să se împiedice orice transmitere a bolii;
• Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie;
• Exploataţiile infectate vor fi dezinfectate, dezinsectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare când condiţiile sunt întrunite.

De reţinut!
Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc!
Nu vă temeţi de penalizări ale guvernului, contribuţia dumneavoastră este esenţială în menţinerea indemnizăţii ţării!

Telefonul DSVSA Dâmboviţa la care se va anunţa orice suspiciune: 0372.737.818.

ACTUALITATE

Semnal: Ministru Agriculturii, Adrian Oros, este dușmanul fermierilor, al țăranilor!

Publicat

pe

Mihai Istrate, vicepreședinte PSD Dâmbovița și consilier județean, a declarat, astăzi – 5 aprilie 2021, în cadrul unei conferințe de presă, că ministrul Agriculturii se comportă că un dușman al fermierilor români, al țăranilor care trudesc pământul. Pur și simplu, pe Adrian Oros nu-l interesează soarta acestora! Mihai Istrate, care este cunoscut ca un agricultor important pe Valea Dâmboviței și în județul Dâmbovița, dar și ca specialist în accesarea fondurilor europene, vorbește în cunoștință de cauză și nu neapărat din perspectiva omului politic. Spune că Adrian Oros este cel mai slab și mai neperformant ministru al Agriculturii de la Revoluția din decembrie 89 până acum.

„Este prima oară când avem un ministru al Agriculturii pe care nu-l interesează țăranii, fermierii în general. Dumnealui este dușmanul lor. Vă reamintesc că, în campaniile electorale, domnul ministru a spus că până la sfârșitul anului toți fermierii vor primi despăgubirile pentru secetă, lucru care nu s-a întâmplat. Apoi, i-a păcălit că nu mai poate din ianuarie pentru că nu avem buget. A venit și bugetul și dumnealui nu s-a zbătut ca în bugetul României să fie prevăzute aceste despăgubiri. La un moment dat, a spus: ce vreți, fraților, să aduc eu bani de acasă că să plătesc despăgubiri?

De asemenea, în această primăvară, fermierii români așteptau să-și primească schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Ne referim la banii pentru trimestrul III și IV din 2020. Au trecut șase ședințe de Guvern și domnul ministru nu a fost în stare să obțină o hotărâre prin care să deblocheze acești bani. Aruncă vina pe Ministerul Justiției, că nu i-a dat un aviz, pe nu știu ce alt minister… Zici că ministerele astea sunt în Sry Lanca, nu din Guvernul României și nu colegii dumnealui.

Tot în această primăvară, trebuia să se acorde ajutoarele naționale tranzitorii, vegetal și zootehnic, aferente anului 2020. La ovine, ajutoarele au scăzut la jumătate. La sectorul vegetal, au scăzut cu mai mult de jumătate. Dar, nici pe acestea nu le-a dat, pentru că nu a obținut toate avizele.

Programul Tomata. Domnul ministru, liberal de frunte, a spus că sunt prea mulți bani pentru cei care cultivă tomate – 3.000 de euro – și că să îi plătească pe agricultori a desființat acest program și a înființat altul, de minimis pentru legume în spații protejate, dar a stabilit un plafon maxim de 2.000 de euro. Dar, și aici, pentru a putea începe depunerea cererilor de înscriere, Guvernul trebuie să aprobe hotărârea privind schema de sprijin. Ca să o aprobe, trebuie să fie introdusă pe ordinea de zi. Domnul ministru nici până astăzi nu a fost în stare să introducă acest proiect pe ordinea de zi a Guvernului din care face parte.

Probabil, singurul scop pe care îl are dumnealui este să fie ministru. Nu vrea să se certe nici cu șefii de partid, nici cu șefii de coaliție… Îi convine funcția de ministru și este un adversar al agricultorilor din România”, a explicat Mihai Istrate.

Spune vicepreședintele PSD Dâmbovița că singurul lucru bun pe care ar putea să-l facă ministrul Oros pentru agricultorii români este să plece acasă!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Silviu Răzvan Necula, antreprenor de succes în domeniul agricol

Publicat

pe

Undeva în zona de sud a judeţului Dâmboviţa, un tânăr plin de optimism şi încredere, peste limita vremurilor incerte pe care le trăim, a pus la punct o afacere de succes în domeniul agricol. A început de la zero, înarmat cu speranţă, depunând multă muncă şi bazându-se, de asemenea, pe fonduri europene nerambursabile.

Nu este tocmai uşor să te înhami la o asemenea activitate, când ştii că există o concurenţă acerbă, când totul este îndeosebi la cheremul marilor companii, a multinaţionalelor care dispun de potenţial imens şi care au acaparat pieţele de desfacere, în detrimentul producătorilor autohtoni.

Silviu Răzvan Necula, din comuna Răscăieţi, nu s-a lăsat copleşit de problemele apărute, de birocraţia de cele mai multe ori excesivă. A pornit pas cu pas şi a reuşit să se menţină pe linia de plutire. Ba mai mult, este angrenat de 12 ani şi în activităţi de consultanţă în domeniul agricol. Tânărul fermier vrea să îi ajute şi pe alţii să răzbată pe acest drum sinuos, plin de neprevăzut, dar frumos, reprezentat de investiţiile în agricultură.

Entităţile economice pe care le-a creat şi care au ca obiect de activitate agricultura şi consultanţa în acest domeniu sunt „Sud Muntenia Coperativă Agricolă” şi „Necsar Service”.

Silviu Răzvan Necula administrează și lucrează într-un ritm susţinut circa 350 de hectare de teren arabil, mănos, pe teritoriul localităţilor Răscăieţi, Vişina şi Petreşti.

Find vorba de câmpie întinsă, un fel de Bărăgan al Dâmboviţei, evident, culturile de bază sunt cele cerealiere, plante tehnice şi nutreţuri pentru animale. Producţiile obţinute, de calitate, merg către procesatorii din varii domenii sau către fermele zootehnice. Tehnologile aplicate sunt moderne şi realizate cu utilaje şi echipamente performante, de ultimă generaţie.

Silviu Răzvan Necula este de patru ani şi managerul Grupului de Acţiune Locală „Vlaşca de Nord”, unde a fost implicat în nenumărate proiecte de succes. Tânărul fermier nu s-a ţinut departe nici de viaţa politică. Are convingerea că rostul fiecăruia dintre noi este şi acela de a ne implica în viaţa comunităţii, de a avea opinii, puncte de vedere, principii, să ştim să luptăm pentru binele oamenilor, al localităților din care provenim. Silviu Răzvan Necula este în momentul de faţă lider regional al Alianţei USR-PLUS.

Tânărul antreprenor în agricultură consideră că implicarea fiecăruia dintre noi și participarea la acţiuni de ordin social sunt absolut necesare, contribuind pe deplin la formarea unei culturi civice în rândul oamenilor, diseminarea în spaţiul public a unor idei, concepte, soluţii utile pentru toate comunităţile umane.

Silviu Răzvan Necula acum, când pandemia ne-a cam încorsetat libertatea de mişcare, comunicarea interumană, relaţile directe între oameni, consideră că este musai să ne vaccinăm anticoronavirus, ca element de siguranţă, dar şi ca o măsură ultranecesară pentru a ne putea întoarce la viaţa noastră sub stindardul normalităţii. Pentru a-i determina pe oameni să se vaccineze, antreprenorul de la Răscăieți a lansat în oferta sa de consultanţă agricolă o promoţie pentru persoanele care demonstrează că s-au vaccinat împotriva COVID-19. Cei care vor să acceseze fonduri europene pe anumite proiecte pot beneficia de o reducere cu 10% la plata serviciilor de consultanţă oferite de Silviu Răzvan Necula. De aceeaşi facilitate pot avea parte și dacă se înscriu ca membri în „Cooperativa Agricolă Sud Muntenia”.

„Trebuie să întreprindem tot ceea ce este necesar pentru a ne întoarce la normalitate, pentru a reporni motorul economiei. Încep campaniile agricole de primăvară. Fermierii trebuie să fie sănătoşi pentru a putea face faţă activităţii intense, problemelor care apar în munca lor. Şi eu m-am vaccinat. Am dorit în acest mod să îmi apăr sănătatea, dar şi să dau un exemplu, un semnal puternic către toţi antreprenorii din domeniul agricol, să îi îndemn să meargă la vaccinare! Avem cu toţii obligaţia de a contribui la limitarea efectelor pandemiei. Trebuie să ne întoarcem la viaţa noastră, la activităţile ce ţin de firesc, de normalitate”, ne-a declarat Silviu Răzvan Necula.

Cei interesaţi de ofertele de consultanţă ale lui Silviu Răzvan Necula pot suna la 0763.655.128 sau la 0721.020.984.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT