Conectați-vă cu noi

OPINII

La mila justiţiei…

Am auzit ceva de îţi stă minte în loc. Faci bulbuci la creier! Ceva care demonstrează că, la noi, justiţia se realizeză într-un mod nu tocmai limpede, nu tocmai corect. Să înjghebi tu, DNA, în cazul Tel Drum, un dosar în sute de volume şi mii de pagini pare ireal, de neimaginat. Cum? Unde? Când?

Publicat

pe

Cred că de la celebrele procese de la Nürnberg, când erau anchetaţi criminali de război nazişti, nu am mai auzit de asemenea munţi de dosare. Mă întreb ce poate face un judecător sau doi, când o să li se aducă la masă dosarele cu roaba… Cum pot judeca obiectiv în faţa grămezii de informaţii? Cine îi ajută? Nu intră în depresie bieţii magistraţi? Nu le vine să-şi schimbe meseria?

Partea mişto acum vine. Dacă vrei, tu inculpat, să studiezi cu avocatul un asemenea asteroid de probe, să-ţi pregăteşti o apărare, trebuie să le iei acasă, să îţi iei concediu vreo două săptămâni ca să parcurgi fiecare filă din cele aproape 300 de volume, să nu îţi scape ceva care ar putea să-ţi fie fatal…Să nu treci peste „cuiul lui Pepelea”.

Dar, fiindcă la noi justiţia e liberă şi avem cu toţii acces la această componentă ce ţine de democraţie, trebuie să plăteşti. Adică, oameni buni, să te apuci să multiplici dosarul de mii de pagini. Altfel, există şansa să ajungi la zdup. Dacă te mai nimereşti şi în câmpul tactic, eşti ca şi făcut!

Păi, dacă Liviu Dragnea, ditamai preşedintele de Cameră, îşi face probleme cu banii, că nu are de unde plăti un ditamai tirajul de volume, tu, Golea, amărâtul din marginea satului, ce te faci? Cum rămâne cu accesul liber la Justiţie? Aha, dacă ai bani o prinzi de poalele rochiei pe doamna legată la ochi şi te ţii de ea bine. Dacă nu, reciţi refrenul specific românului umilit: Dumnezeu cu mila! Oricum, omul simplu e făcut repede! Din trei file! Asta da, anomalie!

Ion Obăgilă

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. dezgustatul

    februarie 15, 2018 at 8:15 pm

    Un detaliu : stiati ca pentru fiecare pagina xerocopiata la parchet ori la politie justitiabilul trebuie sa plateasca o taxa de 0,5 Lei ? Adica de 2,5 pana la 7 ori mai scump decat la prestatorii de servicii de birotica ? Ori, cei care xerocopiaza pagina cu 0,07 Lei (!)isi castiga viata, realizeaza un venit, platesc taxe, impozite, salarii si cotizatii. Deci, pretul de revenire al unei pagini este mult mai redus. Care sa fie justificarea ca Statul Roman sa realizeze un profit nerusinat pe spinarea justitiabililor ? Va spun parerea mea : lipsa totala dfe rusine, neobrazarea…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Se dărâmă șandramaua

Publicat

pe

Am spus, cu câteva luni în urmă, că această coaliție de tip „anus contra naturii” nu va rezista până în toamnă. Semnele deschiolării acestei alianțe dintre PNL, USR PLUS și UDMR au început să apară. Faptul că încercă să mai reziste la putere, deși în casa lor este mereu tărăboi, nu le face deloc bine la imagine. I-a spart. Nu mai crede nici ăla, Spătaru, în ei.

În primul rând, liberalii au ajuns precum bărbatul căruia i s-a urcat în cap nevasta USR și soacra PLUS. Nașul, Klaus Iohannis, care a avut ambiția de a aduce această familie nefastă la putere dintr-un moft, din cauza urii pe care o manifestă față de PSD, tace. Ce să zică? Așteaptă să-i curgă mandatul! Oricum, a făcut-o lată cu astfel de fini care nu sunt în stare să conducă o comună, darămite o țară.

Gafele se țin lanț. Pandemia asta îi ajută din plin să-și etaleze mediocritatea, nivelul de pregătire și forța de reacție în situații speciale. Sunt mai preocupați actualii conducători de împărțit funcții, caută tot ce se mai poate hali prin instituții. Știți care este necazul lor cel mare? Nu prea au oameni! Așa de umplutură sunt o grămadă. Din ăștia au trimis și în Parlament și în Guvern. Și, după cum s-a văzut, au blocat proiecte, au anihilat programe, au făcut bugetul harcea-parcea. Acum, nu știu cum o să o scoată la capăt. Virusul nepriceperii i-a pălit rău. Și, serios, nici nu s-a inventat vaccin pentru incompetență.

Așa că, după cum stau lucrurile, nu este exclus ca PSD să fie obligat să preia cârma corăbiei aflate în derivă. Poate că ei nu vor, au alte calcule, dar o impune situația. O să le ceară țara acest lucru. Nu se mai poate guverna la cacialma! Până la urmă, social-democrații au câștigat alegerile. Ce a fost după… Un ghiveci politic pregătit de Iohannis care, acum, s-a acrit. Liberalii și reziștii de la USR PLUS nu pot fi pe aceeași unda. Încearcă ei, dar nu se poate. Și ce vină avem noi să îi suportăm?

Citește în continuare

OPINII

Democrația, ca un vaccin…

Publicat

pe

Nesimțenia pământului! Aceasta ar putea fi titulatura actualului Guvern, PNL – USR PLUS și umplutura de conjunctură UDMR, care a rămas pe poziție și după episodul jenant, de neimaginat, aproape apocaliptic, de la Spitalul Foișor, unde bolnavii au fost scoși în stradă, la umbra întunericului, trimiși acasă cu perfuziie agățate de brațe. Nu s-a mișcat nimeni. Nu a căzut nici măcar un fir de păr de pe capetele lui Cîțu, Arafat și Voiculescu. Sunt bine mersi pe poziție. Tari. Te întrebi cine îi tot ține în funcții? Cine are grijă de ei?

Uite, șeful SMURD-ului a comis o mulțime de gafe și este tot în picioare. Pe rezistul Voiculescu pare să îl doară la bască de popor. Criticăm încă, după 30 de ani, regimul comunist. Și s-au comis într-un an atâtea gafe cât Ceaușescu în 20!

Păi, băi, fanți ai democrației închipuite, dictatorul, cum îi ziceți voi, nu am auzit să fi scos oamenii de prin spitale și să îi trimită acasă cu acele înfipte în vene! Apropo, de ce spitalele superbugetarilor, ale celor cu salarii de mii de euro lunar și beneficiari de pensii speciale nu sunt transformate în unități suport COVID? Tăbărâți numai pe alea unde merg de obicei amărăștenii cu banii în batistă pentru a-și plăti serviciile? Am înțeles, le-ați făcut și centre speciale de vaccinare. Strategie națională de tipul cine poate oase roade.

Metodele astea fac parte din democrație. Egalitate în drepturi nu mai au decât puii de la Avicola, când sunt puși pe banda de prelucrare.

Revenind la nemernicia petrecută la Spitalul Foișor, sincer, mă așteptam, după un asemenea moment incalificabil, să văd România în stradă. De unde! Nu s-a întâmplat nimic. Ceva vuiet prin televiziuni, prin presă, un soi de vaccin obținut din aceeași tulpină pentru a tempera spiritele. E și asta o soluție. Refulează cetățeanul în fața televizorului, apoi se liniștește. Nici dinspre opoziție nu am văzut cine știe ce nori negri. Așa, ceva ușor, o boare, încadrată în șabloanele firii politice universale. Tonuri normale, texte de citit în aulă, ce țin mai mult de datorie.

S-a manifestat săptămânile trecute în toată țara că nu mai vrem restricții, că vrem libertate de mișcare și alte chestii din astea, ușor demontabile. Dar, când au fost bolnavii luați din pat din spitale și trimiși acasă noaptea, fără nicio explicație, nu am mai văzut nicio mișcare. Este un mod așa ciudat de a-și alege manifestanții subiectele unor proteste încât te duce gândul imediat la faptul că este o regie mare în spate. Când se adună presiune prea mare pe țeavă și dă să explodeze, cineva deschide supapa de refulare. Cam așa funcționează democrația românească.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT