Connect with us

SĂNĂTATE

VIDEO: Principalele modificări ale contractului-cadru din Sănătate pentru anii 2018-2019

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmboviţa – membră în Comisia pentru Sănătate şi Familie, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă principalele noutăţi ale contractului-cadru din Sănătate, pentru anii 2018-2019.

Publicat

pe

Spune Carmen Holban că schimbările au în vedere atingerea mai multor ţinte, după cum urmează:
– Creşterea accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii medicale
– Reorganizarea şi dezvoltarea pachetelor de servicii medicale
– Debirocratizarea activităţii furnizorilor
– Întărirea disciplinei contractuale
– Creşterea calităţii serviciilor medicale
– Optimizarea gestionării fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate
– Transparentizarea activităţii sistemului de asigurări sociale de sănătate
– Reglementarea unoi noi drepturi şi obligaţii, concomitent cu reformularea celor existente.

În ceea ce-i priveşte pe pacienţi, am reţinut ca principală modificare faptul că, începând cu data de 1 iulie 2018, reţetele compensate şi biletele de trimitere la investigaţii vor putea fi onorate de orice farmacie şi furnizor de servicii paraclinice din ţară. Cu alte cuvinte, bolnavii cărora le este emisă o reţetă de către un medic specialist din alt judeţ sau din municipiul Bucureşti nu vor mai fi nevoiţi să meargă la medicul de familie pentru rescrierea acesteia în vederea obţinerii de medicamente compensate.

O altă modificare în favoarea bolnavilor se referă la pacienţii cu diagnostic oncologic confirmat, care nu vor mai avea nevoie de bilet de internare pentru spitalizarea continuă. S-a stabilit, totodată, ca documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical să poată fi transmise casei de asigurări de sănătate şi prin poştă.

Noul contract-cadru cu CNAS prevede, de asemenea, 12 luni perioadă de susţinere pentru medicii de familie nou-veniţi într-o localitate, faţă de 6 luni cât este în prezent. De reţinut că, în conformitate cu noul contract-cadru, medicii de familie şi spitalele care se organizează ca furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu vor putea intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Atenţie! furnizorii de îngrijiri la domiciliu vor trebui să aibă cel puţin un medic care să lucreze la ei într-o formă legală. În cazul serviciilor de îngrijire paliativă la domiciliu, furnizorii trebuie să dovedească faptul că au personal cu pregătire în domeniu.

Farmaciile vor avea obligaţia de a dovedi că au făcut demersuri pentru a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente. se prevede obligaţia casei de asigurări de sănătate de a aduce la cunoştinţa farmaciilor numele şi codurile de parafă ale medicilor înlocuitori ai altor medici.

ACTUALITATE

Dâmbovița: S-a avizat creșterea numărului de paturi la ATI pentru bolnavii COVID

Publicat

pe

Având în vedere situația epidemiologică actuală, prefectul județului Dâmbovița a convocat, astăzi – 16 septembrie, o ședință cu factorii responsabili din domeniul sănătății, în vederea identificării unor soluții pentru creșterea capacității de tratare în secțiile de terapie intensivă, în contextul pandemiei de COVID-19.

Managerii spitalelor au adus în discuție lipsa personalului medical în specialitățile ATI și pediatrie, urmând a se solicita instituțiilor de resort posibilitatea reducerii acestui deficit prin identificarea unor medici.

„De asemenea, a fost avizată de către Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița înființarea unui număr 14 paturi de terapie acută necesare tratării pacienților suspecți / confirmați cu COVID-19 pentru Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, câte 5 paturi de terapie acută pentru unitățile sanitare din Pucioasa și Găești urmând a se aviza și operaționaliza 5 paturi pentru Spitalul Municipal Moreni.

Cu privire la asigurarea unităților sanitare cu echipamente de protecție pentru perioada următoare, la nivelul ISU Dâmbovița se va centraliza necesarul, în vederea solicitării acestuia către Comitetul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Totodată, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița au subliniat necesitatea găsirii de soluții pentru eventuala evacuare a pacienților din secțiile de terapie intensivă în cazul unui incendiu, respectiv facilitarea accesului în zona clădirilor spitalelor pentru mașinile din dotare”, se precizează într-un comunicat remis de Instituția Prefectului Dâmboviţa.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Reorganizare la Secția Boli Infecțioase de la Târgoviște. Nu mai este doar pentru bolnavii COVID

Publicat

pe

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu, și echipa pe care o coordonează, întregul colectiv al unității medicale, sunt pregătiți pentru ceea ce se numește al patrulea val al pandemiei de coronavirus. Claudiu Dumitrescu ne-a precizat că secțiile destinate tratării pacienților infectați cu COVID sunt operabile, dotate cu tot ceea ce este necesar din punct de vedere tehnic, material, medicamente și resurse umane.

Având în vedere experiența trecută, când, din cauza afluxului de bolnavi de COVID, au apărut probleme cu internarea pacienților cu alte patologii, situații cu care s-au confruntat cam toate unitățile medicale din țară, managerul Claudiu Dumitrescu încercă să evite astfel de crize neplăcute pe viitor. Secția Boli Infecțioase a fost împărțită în două sectoare.

„Am lăsat latura mare, cu 46 de paturi, pentru pacienții bolnavi de COVID, iar cealaltă parte, cu 30 de paturi, pentru cetățenii care vin la noi cu alte afecțiuni specifice specialității boli infecțioase. Anul trecut am avut toată secția numai pentru persoanele infectate cu coronavirus. Am reușit acum să cream un compartiment separat și pentru pacienții cu alte afecțiuni”, ne-a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență.

Măsura a fost luată și ca urmare a opiniilor exprimate de specialiști cum că acest val patru al pandemiei va avea o intensitate mai mică din punct de vedere al îmbolnăvirilor, al cazurilor grave care să impună internarea și tratament aplicat în cadrul secțiilor de Terapie Intensivă.

De asemenea, se tot vorbește de faptul că această nouă tulpină Delta a coronavirusului afectează masiv tinerii și copiii. Managerul spitalului târgoviștean s-a pregătit și pentru această situație specială. În cadrul Secției Boli Infecțioase au fost amenajate saloane în care să fie internați, în caz de nevoie, copiii infectați cu coronavirus. În același timp, se speră că nu se va ajunge până acolo încât copiii să aibă nevoie de tratamente aplicate la terapie intensivă. Ar fi mai dificil, neexistând locuri declarate la terapie intensivă pentru copii. Cu acest tip de probleme se confruntă mai toate spitalele din țară.

Angajarea a 12 medici de diferite specialități rezolvă într-o oarecare măsură criza de cadre medicale din Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, dar bătălia nu se oprește aici. Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița și cea a Spitalului caută să acopere întreaga schemă de medici.

„Cu personalul de la Secția Boli Infecțioase stăm acum relativ bine, în contextul în care am reușit să angajăm definitiv doi medici infecționiști. Mai avem nevoie de cadre la infecțioase copii, unde lucrăm cu un medic pediatru și cu unul specializat în boli infecțioase, dar doar jumătate de normă. Ne dorim foarte mult să aducem la noi în spital medici neurologi. În secția specifică afecțiunilor neurologice am rămas cu doar doi specialiști. Mai suntem deficitari cu personal la Terapie Intensivă. Dar nu ne dăm bătuți. Am dovedit că luptăm pentru salvarea de vieți în orice condiții, că suntem zi și noapte la datorie. Avem tot ceea ce ne trebuie din punct de vedere material, medicamente, aparatură medicală. Autoritățile județului sunt în permanență alături de noi și ne sprijină în toate demersurile pe care le întreprindem având ca principal scop sănătatea dâmbovițenilor”, ne-a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Dr. Claudiu Dumitrescu îi sfătuiește pe cetățeni, acum când se prefigurează clar izbucnirea valului patru al pandemiei, să fie prudenți și să sporească măsurile de protecție.

„Trebuie musai să purtăm mască în spațiile închise, în locurile publice aglomerate, să păstrăm igiena, respectiv spălatul pe mâini ori de câte ori este nevoie. Și trebuie să ne prezentăm la medicul de familie sau la spital la primele simptome specifice gripei sau unei răceli. Din păcate, mulți pacienți le ignoră. Banalele simptome ale gripei pot ascunde o infectare cu coronavirus. Mulți oameni au pierdut lupta cu boala prin prezentarea tardivă sau fiindcă nu au mers deloc la medic. Au stat acasă și au luat tratamentul de pe internet. Complet greșit”, a adăugat Claudiu Dumitrescu.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT