AGRICULTURĂ
DSVSA Dâmboviţa, măsuri pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada de Paşte!

Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa vor efectua, începând cu data de 15 martie 2018, controale în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale. De asemenea, se va asigura permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, în baza unui program de lucru cu numele medicului veterinar şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza toate aspectele cu privire la nerespectarea normelor sanitare-veterinare, ne informează dr. Sandu Tolea – director DSVSA Dâmboviţa.
Cu ocazia controalelor oficiale, vor fi verificate următoarele aspecte:
a) Sacrificarea mieilor
– sacrificare mieilor se va realiza si unitati de abatorizare autorizate sanitar – veterinar, pentru sacrificare de animale.
In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor se poate realiza si in locuri organizate in conditiile legii si autorizate temporar numai in perioada 15 – 31.03.2018 (premergatoare Pastelui Catolic), respectiv 22.03 – 07.04.2018 (premergatoare Pastelui Ortodox) intre orele 7.00 – 17.00, perioada in care se asigura supraveghere sanitara – veterinara si in care sunt respectate conditiile de igiena, bunastare a animalelor si gestionarea materialului cu risc specific (MSR).
In cazul in care exista solicitari scrise din partea unor fermieri/crescatori de ovine, primarii, prefectura, etc, pentru autorizare temporara a locurilor de sacrificare, in urma analizei detaliate din partea DSVSA Dambovita, privind oportunitatea amenajarii acestor locuri si daca situatia o impune, DSVSA Dambovita decide organizarea si amenajare a acestor centre temporare de sacrificare a mieilor.
b) Carnea de miel
– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar – veterinar.
– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Dambovita.
– este interzisa depozitarea si comercializarea carnii de miel in spatii improvizate in care nu sunt asigurate conditiile de igiena corespunzatoare.
c) Oua si produse din oua destinate consumului uman
– producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman,precum si fermelor producatoare si a centrelor de ambalare oua trebuie sa fie supusi autorizarii/inregistrarii sanitare – veterinare.Pe intreaga perioada de depozitare si comercializare trebuie asigurate conditii de temperatura si igiena corespunzatoare.
– ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare oua autorizate sanitar-veterinar.
– examenul ovoscopic va fi efectuat de catre personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSA pentru ouale valorificate in pietele agroalimentare si in targuri de catre producatorii particulari.
– ouale cu coaja crapata sau lovita vor fi retrase de la vanzare si vor fi dirijate catre o unitate de neutralizare, sau vor fi prelucrate tehnic.
d) Lapte si produse din lapte
– comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberata de catre DSVSA Dambovita.
– laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final, sau prelucrarii in branzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi tranmise la om prin intermediul laptelui , crescute in exploatatii autorizate /inregistrate sanitar – veterinar.
– micii producatori care vand direct lapte crud catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate , care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitate.
– branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final de catre micii producatori pot fi expuse la vanzare , in spatiile special amenajate in piete agroalimentare si targuri , in vitrine destinate acestui scop.
– branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final.
– comercializarea directa catre consumatorul final in pietele agroalimentare si targuri, a branzeturilor obtinute de micii producatori se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare.
– in vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final, trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, etc .
e) Pestele si produsele din pescuit
– spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit trebuie sa indeplineasca cerintele legislatiei in vigoare cu privire la conditiile de igiena pe timpul transportului, depozitarii si sa fie inregistrate sanitar veterinar.
– controalele oficiale in spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit vor fi intensificate in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale.
Alte produse sau alimente de origine animala
– Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare, in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care, in urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzatoare.
– Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.
– De asemenea, se va verifica modul in care se efectueaza certificarea si marcarea produselor de origine animală.
„În cazul în care, cu ocazia controalelor oficiale, se constată abateri de la legislaţia sanitară veterinară, DSVSA Dâmboviţa va aplica măsura suspendării temporare a activităţii acelor unităţi, până la remedierea tuturor deficienţelor, precum şi sancţiuni în conformitate cu prevederile HG nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare”, explică dr. Sandu Tolea.
ACTUALITATE
15 octombrie 2023: Târg de legume și fructe locale la Direcția Agricolă Dâmbovița

Direcția Agricolă Dâmbovița va organiza, duminică – 15 octombrie 2023, în curtea instituției (Bulevardul IC Brătianu, Nr. 23), o nouă ediție a târgului de legume și fructe de la producătorii locali pe care l-a inițiat anul trecut.
Participanții vor avea ocazia să achiziționeze delicii de toamnă, dar și diferite produse procesate, toate la prețuri mai bune ca cele din piață. Prin urmare, nu ratați evenimentul de la Direcția Agricolă!
ACTUALITATE
Inițiativă: Un singur aviz pentru obținerea fondurilor europene în agricultură

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a precizat, în cadrul unei emisiuni TV, că dorește să revoluționeze procedura de accesare a fondurilor europene. Vrea să elimine birocrația. Fermierii care dezvoltă proiecte cu finanțare europeană, a spus ministrul, vor trebui să obțină doar un singur aviz.
„Măsura, dacă se va aplica, este una benefică, utilă agricultorului român care pierde foarte mult timp încurcat în birocrație și o serie de alte cerințe cărora cu greu le face față. Și, știm cu toții, în agricultură, timpul este deosebit de prețios. Aleargă fermierul din instituție în instituție după tot felul de documente. Nu mai punem la socoteală timpul de așteptare până primește avizul.
Comasarea tuturor acestor entități birocratice ar fi nemaipomenită. Să meargă agricultorul doritor de fonduri europene doar la Direcția Agricolă, unde să poată rezolva rapid totul. Sunt întru totul de acord cu inițiativa ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Ca parlamentar sprijin total acest demers „, ne-a spus deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Târgoviște: Director de liceu a demisionat, ca reacție la nepăsarea celor din Ministerul Educației
-
Dâmboviţaacum 5 zile
O mamă de 26 de ani din Găești are nevoie urgent de donații de sânge!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
ITM Dâmboviţa, precizări privind salariul minim brut începând cu 1 octombrie 2023
-
ACTUALITATEacum o săptămână
„Bine, la școală”, program-pilot implementat în județul Dâmbovița
-
Giurgiuacum 6 zile
Copil bătut în curtea școlii. Agresorul a fost arestat preventiv
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Natură, relaxare și produse ecologice la Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Cannabis vândut elevilor din Târgoviște. 26 de persoane au fost duse la audieri