Connect with us

AGRICULTURĂ

DSVSA Dâmboviţa, măsuri pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada de Paşte!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: gazetadinvest.ro)

Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa vor efectua, începând cu data de 15 martie 2018, controale în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale. De asemenea, se va asigura permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, în baza unui program de lucru cu numele medicului veterinar şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza toate aspectele cu privire la nerespectarea normelor sanitare-veterinare, ne informează dr. Sandu Tolea – director DSVSA Dâmboviţa.

Cu ocazia controalelor oficiale, vor fi verificate următoarele aspecte:
a) Sacrificarea mieilor
– sacrificare mieilor se va realiza si unitati de abatorizare autorizate sanitar – veterinar, pentru sacrificare de animale.
In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor se poate realiza si in locuri organizate in conditiile legii si autorizate temporar numai in perioada 15 – 31.03.2018 (premergatoare Pastelui Catolic), respectiv 22.03 – 07.04.2018 (premergatoare Pastelui Ortodox) intre orele 7.00 – 17.00, perioada in care se asigura supraveghere sanitara – veterinara si in care sunt respectate conditiile de igiena, bunastare a animalelor si gestionarea materialului cu risc specific (MSR).

In cazul in care exista solicitari scrise din partea unor fermieri/crescatori de ovine, primarii, prefectura, etc, pentru autorizare temporara a locurilor de sacrificare, in urma analizei detaliate din partea DSVSA Dambovita, privind oportunitatea amenajarii acestor locuri si daca situatia o impune, DSVSA Dambovita decide organizarea si amenajare a acestor centre temporare de sacrificare a mieilor.

b) Carnea de miel
– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar – veterinar.
– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Dambovita.
– este interzisa depozitarea si comercializarea carnii de miel in spatii improvizate in care nu sunt asigurate conditiile de igiena corespunzatoare.

c) Oua si produse din oua destinate consumului uman
– producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman,precum si fermelor producatoare si a centrelor de ambalare oua trebuie sa fie supusi autorizarii/inregistrarii sanitare – veterinare.Pe intreaga perioada de depozitare si comercializare trebuie asigurate conditii de temperatura si igiena corespunzatoare.
– ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare oua autorizate sanitar-veterinar.
– examenul ovoscopic va fi efectuat de catre personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSA pentru ouale valorificate in pietele agroalimentare si in targuri de catre producatorii particulari.
– ouale cu coaja crapata sau lovita vor fi retrase de la vanzare si vor fi dirijate catre o unitate de neutralizare, sau vor fi prelucrate tehnic.

d) Lapte si produse din lapte
– comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberata de catre DSVSA Dambovita.
– laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final, sau prelucrarii in branzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi tranmise la om prin intermediul laptelui , crescute in exploatatii autorizate /inregistrate sanitar – veterinar.
– micii producatori care vand direct lapte crud catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate , care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitate.
– branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final de catre micii producatori pot fi expuse la vanzare , in spatiile special amenajate in piete agroalimentare si targuri , in vitrine destinate acestui scop.
– branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final.
– comercializarea directa catre consumatorul final in pietele agroalimentare si targuri, a branzeturilor obtinute de micii producatori se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare.
– in vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final, trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, etc .

e) Pestele si produsele din pescuit
– spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit trebuie sa indeplineasca cerintele legislatiei in vigoare cu privire la conditiile de igiena pe timpul transportului, depozitarii si sa fie inregistrate sanitar veterinar.
– controalele oficiale in spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit vor fi intensificate in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale.

Alte produse sau alimente de origine animala
– Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare, in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care, in urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzatoare.
– Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.
– De asemenea, se va verifica modul in care se efectueaza certificarea si marcarea produselor de origine animală.

„În cazul în care, cu ocazia controalelor oficiale, se constată abateri de la legislaţia sanitară veterinară, DSVSA Dâmboviţa va aplica măsura suspendării temporare a activităţii acelor unităţi, până la remedierea tuturor deficienţelor, precum şi sancţiuni în conformitate cu prevederile HG nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare”, explică dr. Sandu Tolea.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

10 mai 2021: Start recensământul general agricol

Publicat

pe

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, se va desfășura, în toate utilitățile administrativ-teritoriale din România, recensământul general agricol, cu an de referință 2020. Informațiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafețelor agricole și/sau deținătorii de animale.

La nivelul județului Dâmbovița, vor fi recenzate peste 116.000 de exploatații fără personalitate juridică și peste 1.000 de exploatații cu personalitate juridică – ne informează Comisia Județeană condusă de prefectul Aurelian Popa. Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete sunt obligatorii, sub sancțiunea amenzii.

Recensământul general agricol – runda 2020 va evidenția schimbările intervenite de la cel din 2010. Este primul recensământul care se realizează prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil. Informațiile colectate au caracter strict confidențial și vor fi anonimizate imediat după întrarea în sistem.

Citește în continuare

ACTUALITATE

5 iulie, termenul până la care pot solicita fonduri nerambursabile tinerii din diaspora

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dedicată celor din diaspora a fost prelungită până la data de 05 iulie 2021, ora 16:00 – informează AFIR.

Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 milioane de euro. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte. Până în prezent au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane euro. Până la atingerea plafonului de depunere a proiectelor, mai sunt disponibile fonduri în valoare de 23 milioane euro.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).

Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare. Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri”, se precizează într-un comunicat remis de AFIR.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT