Connect with us

AGRICULTURĂ

DSVSA Dâmboviţa, măsuri pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada de Paşte!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: gazetadinvest.ro)

Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa vor efectua, începând cu data de 15 martie 2018, controale în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale. De asemenea, se va asigura permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, în baza unui program de lucru cu numele medicului veterinar şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza toate aspectele cu privire la nerespectarea normelor sanitare-veterinare, ne informează dr. Sandu Tolea – director DSVSA Dâmboviţa.

Cu ocazia controalelor oficiale, vor fi verificate următoarele aspecte:
a) Sacrificarea mieilor
– sacrificare mieilor se va realiza si unitati de abatorizare autorizate sanitar – veterinar, pentru sacrificare de animale.
In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor se poate realiza si in locuri organizate in conditiile legii si autorizate temporar numai in perioada 15 – 31.03.2018 (premergatoare Pastelui Catolic), respectiv 22.03 – 07.04.2018 (premergatoare Pastelui Ortodox) intre orele 7.00 – 17.00, perioada in care se asigura supraveghere sanitara – veterinara si in care sunt respectate conditiile de igiena, bunastare a animalelor si gestionarea materialului cu risc specific (MSR).

In cazul in care exista solicitari scrise din partea unor fermieri/crescatori de ovine, primarii, prefectura, etc, pentru autorizare temporara a locurilor de sacrificare, in urma analizei detaliate din partea DSVSA Dambovita, privind oportunitatea amenajarii acestor locuri si daca situatia o impune, DSVSA Dambovita decide organizarea si amenajare a acestor centre temporare de sacrificare a mieilor.

b) Carnea de miel
– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar – veterinar.
– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Dambovita.
– este interzisa depozitarea si comercializarea carnii de miel in spatii improvizate in care nu sunt asigurate conditiile de igiena corespunzatoare.

c) Oua si produse din oua destinate consumului uman
– producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman,precum si fermelor producatoare si a centrelor de ambalare oua trebuie sa fie supusi autorizarii/inregistrarii sanitare – veterinare.Pe intreaga perioada de depozitare si comercializare trebuie asigurate conditii de temperatura si igiena corespunzatoare.
– ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare oua autorizate sanitar-veterinar.
– examenul ovoscopic va fi efectuat de catre personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSA pentru ouale valorificate in pietele agroalimentare si in targuri de catre producatorii particulari.
– ouale cu coaja crapata sau lovita vor fi retrase de la vanzare si vor fi dirijate catre o unitate de neutralizare, sau vor fi prelucrate tehnic.

d) Lapte si produse din lapte
– comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberata de catre DSVSA Dambovita.
– laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final, sau prelucrarii in branzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi tranmise la om prin intermediul laptelui , crescute in exploatatii autorizate /inregistrate sanitar – veterinar.
– micii producatori care vand direct lapte crud catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate , care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitate.
– branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final de catre micii producatori pot fi expuse la vanzare , in spatiile special amenajate in piete agroalimentare si targuri , in vitrine destinate acestui scop.
– branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final.
– comercializarea directa catre consumatorul final in pietele agroalimentare si targuri, a branzeturilor obtinute de micii producatori se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare.
– in vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final, trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, etc .

e) Pestele si produsele din pescuit
– spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit trebuie sa indeplineasca cerintele legislatiei in vigoare cu privire la conditiile de igiena pe timpul transportului, depozitarii si sa fie inregistrate sanitar veterinar.
– controalele oficiale in spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit vor fi intensificate in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale.

Alte produse sau alimente de origine animala
– Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare, in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care, in urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzatoare.
– Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.
– De asemenea, se va verifica modul in care se efectueaza certificarea si marcarea produselor de origine animală.

„În cazul în care, cu ocazia controalelor oficiale, se constată abateri de la legislaţia sanitară veterinară, DSVSA Dâmboviţa va aplica măsura suspendării temporare a activităţii acelor unităţi, până la remedierea tuturor deficienţelor, precum şi sancţiuni în conformitate cu prevederile HG nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare”, explică dr. Sandu Tolea.

AGRICULTURĂ

Nu recolta cerealele dând foc câmpului! Respectă recomandările pompierilor!

Publicat

pe

Fermierii români dovedesc, din ce în ce mai des, că au devenit extrem de neglijenți, altfel nu se explică numărul mare de incendii de miriște și vegetație uscată! Spre exemplu, vineri – 16 iulie 2021, pompierii din Teleorman au fost solicitați să stingă șapte incendii de vegetație în decurs de câteva ore.

„Cea mai dificilă intervenție a fost cea din apropierea satului Dulceanca, comuna Vedea, în jurul orei 13.00, unde vântul a favorizat propagarea flăcărilor la vegetația uscată de pe o miriște, pe o suprafață de circa 80 de hectare.

Și cum un necaz nu vine niciodată singur, o autorulotă ce era folosită pentru transportarea unor stupi de albine, staționată în apropierea incendiului, a fost distrusă de foc.

După aproximativ cinci ore, incendiul a fost stins, pagubele fiind estimate la suma de 25.000 de lei. Din primele cercetări efectuate și din relatările martorilor, incendiul a izbucnit de la scânteile mecanice ale unei combine agricole”, se precizează într-un comunicat remis de ISU Teleorman.

Pentru evitarea unor evenimente asemănătoare, pompierii le recomandă cetățenilor ca pe timpul recoltării cerealelor să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:

– lucrările de recoltare vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri, păduri şi căile ferate care le mărginesc. Protejarea se face prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii. Se recomandă ca aceste fâşii să aibă o lăţime de 20 m faţă de drumuri sau păduri şi 50 m faţă de calea ferată;
– la locul de recoltare va fi adusă o cisternă cu apă, stingătoare cu praf şi CO2, mături de nuiele, găleţi, lopeţi, furci, pentru a fi folosite în cazul unui eventual incendiu;
– maşinile, tractoarele, combinele de recoltat şi celelalte maşini agricole, precum şi autovehiculele de transport ce se vor folosi la recoltarea cerealelor, vor fi verificate din punct de vedere tehnic de către persoane autorizate, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea cauza incendii;


– repararea combinelor şi efectuarea reviziilor tehnice care presupun folosirea focului trebuie executate în afara lanului, pe un teren curăţit de iarbă, la o distanţă de cel putin 30 m de culturile cerealiere;
– alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 m faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole;
– depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se va face la cel puţin 100 m faţă de lanuri, de fâneţe, de depozite de furaje, de păduri şi la cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţie şi clădire sau calea ferată;
– alimentarea rezervoarelor în cursul nopţii nu este admisă; în cazuri exceptionale, acest lucru se poate face numai la lumina farurilor sau a sistemelor de iluminat electric corespunzătoare;
– locurile pentru fumat se vor amenaja la o distanţă de peste 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării şi faţă de locurile de depozitare a paielor, iar faţă de depozitele şi punctele de alimentare cu combustibil, la o distanţă de peste 40 m; în aceste locuri se vor instala tabliţe cu inscripţia „LOC PENTRU FUMAT”;
– se va asigura instruirea întregului personal care participă la campania agricolă pe linia cunoaşterii şi respectării normelor şi regulilor specifice de prevenire şi stingere a incendiilor.

Potrivit legislației în vigoare, se sancţionează cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”. De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia – ne informează ISU Teleorman.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Info util: Măsuri de prevenire a incendiilor în perioada de recoltare a cerealelor

Publicat

pe

Pompierii din Argeș reamintesc agricultorilor principalele reguli ce trebuie respectate în perioada de recoltare a cerealelor și atunci când se igienizează terenurile şi se utilizează focul deschis:
❗este interzis fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se execută recoltarea cerealelor;
❗înainte de a intra în campania de recoltare tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole folosite la recoltarea şi transportul cerealelor, vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii;
❗asigurarea rezervelor de apă pentru incendiu şi verificarea zilnică a situaţiei existente;
❗fiecare maşină va fi dotată cu mijloace de primă intervenţie (stingătoare, bidoane cu apă, lopeţi, mături de nuiele);
❗existenţa a 1-2 pluguri sau discuri şi mijloace de tractare a acestora;


❗în perioadele de caniculă şi secetă prelungită sau pe timp de vânt, arderea miriştilor este interzisă;
❗arderea se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier / construcţii şi care să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport a gazelor naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
❗parcelarea miriştii în suprafeţe de maxim 10 hectare, prin fâşii arate;
❗desfăşurarea arderii numai pe timp de zi şi asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
❗în cazul suprafeţelor de ardere mai mici de 5 hectare se vor asigura substanţele şi mijloacele de stingere necesare, iar pentru suprafeţe mai mari de 5 hectare se va asigura prezenţa unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
❗arderea miriştii, a vegetaţiei uscate, şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul;
❗emiterea permisului de lucru cu foc se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens;

Reamintim că, potrivit legislației în vigoare, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT