Connect with us

AGRICULTURĂ

DSVSA Dâmboviţa, măsuri pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada de Paşte!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: gazetadinvest.ro)

Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa vor efectua, începând cu data de 15 martie 2018, controale în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale. De asemenea, se va asigura permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, în baza unui program de lucru cu numele medicului veterinar şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza toate aspectele cu privire la nerespectarea normelor sanitare-veterinare, ne informează dr. Sandu Tolea – director DSVSA Dâmboviţa.

Cu ocazia controalelor oficiale, vor fi verificate următoarele aspecte:
a) Sacrificarea mieilor
– sacrificare mieilor se va realiza si unitati de abatorizare autorizate sanitar – veterinar, pentru sacrificare de animale.
In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor se poate realiza si in locuri organizate in conditiile legii si autorizate temporar numai in perioada 15 – 31.03.2018 (premergatoare Pastelui Catolic), respectiv 22.03 – 07.04.2018 (premergatoare Pastelui Ortodox) intre orele 7.00 – 17.00, perioada in care se asigura supraveghere sanitara – veterinara si in care sunt respectate conditiile de igiena, bunastare a animalelor si gestionarea materialului cu risc specific (MSR).

In cazul in care exista solicitari scrise din partea unor fermieri/crescatori de ovine, primarii, prefectura, etc, pentru autorizare temporara a locurilor de sacrificare, in urma analizei detaliate din partea DSVSA Dambovita, privind oportunitatea amenajarii acestor locuri si daca situatia o impune, DSVSA Dambovita decide organizarea si amenajare a acestor centre temporare de sacrificare a mieilor.

b) Carnea de miel
– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar – veterinar.
– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Dambovita.
– este interzisa depozitarea si comercializarea carnii de miel in spatii improvizate in care nu sunt asigurate conditiile de igiena corespunzatoare.

c) Oua si produse din oua destinate consumului uman
– producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman,precum si fermelor producatoare si a centrelor de ambalare oua trebuie sa fie supusi autorizarii/inregistrarii sanitare – veterinare.Pe intreaga perioada de depozitare si comercializare trebuie asigurate conditii de temperatura si igiena corespunzatoare.
– ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare oua autorizate sanitar-veterinar.
– examenul ovoscopic va fi efectuat de catre personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSA pentru ouale valorificate in pietele agroalimentare si in targuri de catre producatorii particulari.
– ouale cu coaja crapata sau lovita vor fi retrase de la vanzare si vor fi dirijate catre o unitate de neutralizare, sau vor fi prelucrate tehnic.

d) Lapte si produse din lapte
– comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberata de catre DSVSA Dambovita.
– laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final, sau prelucrarii in branzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi tranmise la om prin intermediul laptelui , crescute in exploatatii autorizate /inregistrate sanitar – veterinar.
– micii producatori care vand direct lapte crud catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate , care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitate.
– branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final de catre micii producatori pot fi expuse la vanzare , in spatiile special amenajate in piete agroalimentare si targuri , in vitrine destinate acestui scop.
– branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final.
– comercializarea directa catre consumatorul final in pietele agroalimentare si targuri, a branzeturilor obtinute de micii producatori se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare.
– in vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final, trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, etc .

e) Pestele si produsele din pescuit
– spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit trebuie sa indeplineasca cerintele legislatiei in vigoare cu privire la conditiile de igiena pe timpul transportului, depozitarii si sa fie inregistrate sanitar veterinar.
– controalele oficiale in spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit vor fi intensificate in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale.

Alte produse sau alimente de origine animala
– Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare, in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care, in urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzatoare.
– Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.
– De asemenea, se va verifica modul in care se efectueaza certificarea si marcarea produselor de origine animală.

„În cazul în care, cu ocazia controalelor oficiale, se constată abateri de la legislaţia sanitară veterinară, DSVSA Dâmboviţa va aplica măsura suspendării temporare a activităţii acelor unităţi, până la remedierea tuturor deficienţelor, precum şi sancţiuni în conformitate cu prevederile HG nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare”, explică dr. Sandu Tolea.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Sărbătoarea iei la Dragomirești. Fermierii l-au plâns cu regret pe ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu

Publicat

pe

„Ziua universală a iei” a dat prilejul reprezentanților din diferite comunități, autorităților locale, artiștilor, meșteșugarilor, folcloriștilor și agricultorilor să iasă în față și să promoveze tradițiile naționale, obiceiurile și îndeletnicirile prezente sau cele moștenite și practicate din tată în fiu.

Un asemenea eveniment s-a consumat ieri, 24 iunie, pe teritoriul comunei Dragomirești, pe pajiștea aflată la umbra pădurii din apropierea DN 72A, Târgoviște-Câmpulung Muscel.

Manifestarea a fost organizată de Primăria Dragomirești și Asociația Crescătorilor de Caprine din România, filiala Dâmbovița. Gazdele acestei petreceri câmpenești, pledoarie pentru muncă, frumos și voie bună, au fost președinta Asociației Caprirom – Georgiana Udrescu și primarul Dragoș Vlădulescu.

S-au alăturat acestei inițiative unice Direcția Agricolă Dâmbovița, crescători de animale, producători agricoli din comunele de pe Valea Dâmboviței, dar și din zona de sud a județului.

La cele câteva standuri amenajate, au fost frumos etalate diferite sortimente de brânzeturi, fructe de sezon, produse apicole. Au dat culoare acestui acestui regal al tradiției copiii din formațiile folclorice de la Dragomirești.

Au venit cu inimile deschise la sărbătoarea iei de la Dragomirești, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, administratorul public Cristian Avanu, prefectul județului Claudia Gilia, subprefectul Adrian Chițescu, deputații Carmen Holban și Ionuț Vulpescu, consilieri locali și județeni, șefi de instituții.

Nu au lipsit de la sărbătoarea iei Nicolae Cioranu – președintele Asociației „Păstorul Crișana”, venit special de la Arad pentru a fi alături de crescătorii de caprine din Dâmbovița, precum și Ștefan Muscă – un important fermier din Giurgiu și lider al agricultorilor români, luptător asiduu pentru drepturile fermierilor. A mai răspuns invitației secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Antal Szabolcs Barabási.

Ar fi trebuit să fie prezent la acest eveniment și ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, dar, demnitarul, foarte apreciat pentru prestația sa de fermierii români, și-a dat demisia din funcție din cauza declanșării cercetărilor într-un dosar penal instrumentat de DNA împotriva sa.

Vestea că ministrul Agriculturii a devenit, subit, ținta procurorilor anticorupție a dat naștere la o serie de speculații. Aproape la unison, toți cei care îl cunoșteau și au colaborat cu Adrian Chesnoiu au spus că acesta a deranjat clar pe cineva cu performanța obținută în fruntea Ministerului Agriculturii.

Cuvântul de bun venit i-a revenit primarului Dragoș Vlădulescu

„Este un moment inedit pentru localitatea Dragomirești, pentru fermierii din această parte a județului pentru că, astăzi, sărbătorim ia, satul românesc și tradițiile noastre”, a spus edilul de la Dragomirești.

Georgiana Udrescu, președinta Asociației Crescătorilor de Caprine din Dâmbovița și vicepreședinte la nivel național, a spus că astfel de manifestări tradiționalăle însuflețesc satul românesc, dau posibilitatea agricultorilor să comunice între ei, să își etaleze roadele muncii, să pună la cale colaborări. A mai precizat Georgiana Udrescu că este nevoie în continuare de investiții în comunitățile rurale.

 

Președinta Asociației Caprirom Dâmboviţa a mulțumit președintelui Corneliu Ștefan pentru faptul că a dovedit că se implică în modernizarea comunelor din Dâmbovița.

„Vă felicit, domnule președinte, pentru că munciți pentru proiectele de dezvoltare a județului, că luptați pentru materializarea lor. Noi, fermierii, suntem supărați fiindcă tocmai a plecat un ministru cu care aveam multe proiecte în derulare. Dar asta este. Mergem mai departe, satul românesc trebuie să existe”, a spus Georgiana Udrescu.

Președintele Corneliu Ștefan a fost impresionat de amploarea acestui eveniment al harnicei, al dragostei de muncă și pentru portul nostru tradițional.

„Este nevoie de organizarea unor astfel de evenimente la noi în județ, pentru că avem foarte mulți producători, avem foarte mulți oameni care se ocupă de agricultură. Indiferent de ceea ce facem noi – drumuri, rețele de apă, școli, spitale și alte investiții majore, să știți că avem nevoie de dumneavoastră. Am fost un susținător al producătorilor, întotdeauna am susținut agricultorii. Împreună cu întreaga conducerea a Consilului Județean, împreună cu parlamentarii PSD, vom acorda sprijin activității dumneavoastră. Văd foarte mulți copii aici. Au venit împreună cu părinții pentru a susține activitatea pe care o desfășoară în gospodărie, ceea ce, pentru mine, este o garanție pentru viitor. O garanție că nu vom renunța la tradițiile noastre, la ceea ce facem din moși strămoși în fiecare casă. Este un lucru fenomenal. Vă asigur de sprijinul nostru”, a transmis Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a vorbit și despre fostul ministru Adrian Chesnoiu. A mărturisit celor de față că, după Petre Daia, Chesnoiu a fost cel mai bun ministru al Agriculturii și că nu merită ceea ce i se întâmplă.

Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița, a precizat că evenimentul de la Dragomirești celebrează frumusețile satului românesc, truda agricultorilor români.

„Suntem aici pentru că ne pasă. Ne pasă de ceea ce se întâmplă cu agricultura din România, ne pasă ce se întâmplă cu fermierii din România. Știți foarte bine că Guvernul României a susținut și susține cu tărie acest domeniu deosebit de important pentru țara noastră, care aduce dezvoltare, aduce prosperitate. Din producția internă, din agricultura românească, putem să trăim foarte bine, putem să hrănim întrega țara și nu numai”, a declarat Claudia Gilia.

A mai vorbit prefectul județului și despre necesitatea asocierii producătorilor agricoli pentru a putea rezista pe piață, pentru a putea deveni puternici și a câștiga credibilitate din partea marilor lanțuri de magazine.

Secretarul de stat Antal Szabolcs Barabási, în mesajul său, i-a felicitat pe fermierii dâmbovițeni pentru tot ceea ce întreprind. Nu a putut să treacă cu vederea situația creată de demisia ministrului Adrian Chesnoiu și declanșarea cercetărilor împotriva sa.

„Mi-a fost fost foarte greu să ajung aici. Eu nu înțeleg ce se mai întâmplă la noi. Nu am înțeles de ce nu se vrea să fie bine odată în țara asta. Am pornit pe un drum aproape de perfect, am elaborat niște proiecte bune și uitați ce se întâmplă”, a spus, dezamăgit, secretarul de stat.

Nicolae Cioranu, președintele Asociației „Păstorul Crișana”, a vorbit despre buna colaborare pe care o are cu crescătorii de ovine și caprine din Dâmbovița. I-a felicitat pe reprezentanții administrației publice locale și județene, pe parlamentari, pentru faptul că țin aproape de fermieri, că sunt alături de ei, mai ales acum când vremurile nu sunt deloc propice dezvoltării sectorului agricol. A amintit Nicolae Cioranu și despre sărbătoarea iei, principala motivație care i-a adunat ieri la Dragomirești.

„Ia își trage rădăcina de aici, de la țară. De la noi, de la fermieri, de la țărani”.

Nici Nicolae Cioranu nu a putut trece peste cele întâmplate ministrului Adrian Chesnoiu.

„Mă pot declara un fermier fără tată de când am primit știrea că domnul ministru Chesnoiu demisionează. Nu lăudăm. Nu îmi place să laud pe nimeni până nu văd efecte, dar acest om, după o perioadă de doi ani, a fost nu luminița, a fost neonul nostru din tunel. Ne-am pus mari speranțe în colaborarea cu dumnealui”.

Fermierul Ștefan Muscă a insistat pe rolul important pe care îl au agriculturii, spunând că ei sunt făuritorii de hrană, că sunt cei mai importanți pe acest pământ. Ștefan Muscă a transmis celor prezenți un mesaj de la Adrian Chesnoiu.

„Domnul ministru salută toată suflarea de aici și ne promite în mod solemn că va rezolva această problemă, această mizerie care i s-a întâmplat numai pentru faptul că s-a întors cu fața către noi, către oamenii de la țară. Vroia să salveze satul românesc. Vom fi alături de el și vom rezolva această problemă.

Ne-am săturat de sclavagism în România. Noi, la această oră, sclavagim, noi nu avem o piață de desfacere. Au semnat unii un contract cu Ucraina pentru a băga toate cerealele în port la Constanța, iar fermierul Muscă după 600 de hectare nu poate să recolteze, fiindcă nu are nici o piață de desfacere. Asta fac unii politicienii. Să ne unim, să nu îi mai lăsăm să își bată joc de satul românesc. Noi am vândut tot străinilor. Nu se poate să lovim într-un om care resuscitase agricultura românească. Avea planuri mărețe cu noi”, a tunat, nervos, Ștefan Muscă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ajutor de minimis pentru cultivatorii de cartofi. Detalii aici

Publicat

pe

La propunerea ministrului Agriculturii, social-democratul Adrian Chesnoiu, Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum în anul 2022.

Pot beneficia de acest sprijin următoarele categorii de fermieri:
🟢 producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;
🟢 producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
🟢 producători agricoli persoane juridice.

Criterii cumulative de eligibilitate ce trebuie îndeplinite:
– să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;
– să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere;
– să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022;
– să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv.

„Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere”, ne informează prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT