Connect with us

ACTUALITATE

PANICĂ: Tunurile din Poligonul Priseaca i-au speriat pe târgovişteni!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: www.dcnews.ro)

Târgoviştenii au tras, astăzi – 13 martie 2018, o sperietură zdravănă din cauza unor bubuituri, care au făcut să li se zguduie geamurile de la case. Mulţi au crezut că este vorba despre vreo şarjă cu probleme la Combinatul de Oţeluri Speciale sau că trece pe deasupra oraşului vreo escadrilă de avioane supersonice. Nici vorbă de aşa ceva!

Ne-am edificat după ce am sunat reprezentanţii unor autorităţi, care, la început, au ridicat şi ei din umăr a neştiinţă, dar care au aflat apoi că zgomotul de război vine din poligonul militar de la Priseaca. Armata desfăşoară acolo ceva aplicaţii, testează armamentul din dotare.

Numai că, aşa cum s-au obişnuit în ultima vreme, mai marii Garnizoanei Târgovişte nu mai anunţă presa când organizează diferite acţiuni, fie ele militare sau de altă natură. Normal ar fi ca, atunci când tragi cu tunul, să anunţi şi populaţia că este vorba de un nevinovat exerciţiu militar. Sunt oameni care intră în panică şi, doamne fereşte, le poate sta inima din bătaie!

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. tass

    14 martie 2018 at 9:48

    nu este prima oara cand in poligonul priseaca se fac aplicatii(tragere).dar asa suntem noi.mai speriosi sau speriati.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Mitropolitul Nifon a sfințit biserica cu hramul „Sfânta Treime”, din satul Viișoara

Publicat

pe

În ciuda vremii potrivnice, astăzi – 10 noiembrie 2024, în satul Viișoara, comuna Ulmi, s-au adunat sute de drept credincioși pentru a participa la târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime”. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți.

„Proiectul arhitectural al sfântului locaș, construit în formă de cruce, cu o turlă principală deasupra naosului și două turle mai mici deasupra pronaosului, a fost realizat de arhitectul Ligia Iordăchescu.

Pictura bisericii, realizată în tehnica a secco, a fost executată între anii 2020-2023, de pictorul bisericesc Stoica Emil Georgian din localitatea Șotânga, județul Dâmbovița, iar mobilierul bisericesc și catapeteasma au fost lucrate în lemn de stejar de către sculptorul Burloi Tudorel, din Pogoanele, județul Buzău.

Lucrările de construire, amenajare și înfrumusețare a noului locaș de cult au fost realizate prin efortul și străduința preoților Știrbescu Ion (2006-2017) și Chivulescu Dumitru (2017-2024), din fonduri oferite de către Arhiepiscopia Târgoviștei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Dâmbovița, Consiliul Local Ulmi și de alți donatori”, se precizează într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei.

Actul de sfințire a bisericii a fost citit de vicarul eparhial preot Ionuț Adrian Ghibanu. Cuvântul de bun venit adresat IPS Nifon a fost rostit de preotul Silviu Constantin Danciu.

ÎPS Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, în cuvântul său, a scos în evidență faptul că zidirea unei biserici noi este o ofrandă adusă de oameni lui Dumnezeu și, în același timp, este un dar al Tatălui ceresc către noi toți.

„Iubirea jertfelnică este ofranda noastră pentru Creator, ca o mărturie a credinței noastre în Sfânta Biserica, iar Dumnezeu Cel Bun ne întoarce apoi prin darurile Sale cele bogate, prin tot ceea ce ne dăruiește de-a lungul vieții. De aceea, sfințirea unei noi biserici reprezintă o adevărată Cincizecime, un eveniment eclezial și comunitar de excepție. Menirea Bisericii este aceea de a uni cerul cu pământul, veșnicia cu vremelnicia, de a da omului posibilitatea să ia aripi duhovnicești, pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu.Trupul cel viu, eficace și puternic al lui Hristos în lume, prin toate epocile istorice, Biserica este organismul viu în cadrul societății omenești, fiindcă ea este vie în toate momentele istoriei omenești până la sfârșitul veacurilor”.

Înaltul Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a acordat rangul de ”iconom stavrofor” preotului Dumitru Chivulescu și „Diploma mitropolitană de recunoștință” preotului Ion Știrbescu. ÎPS Nifon a mai acordat președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și primarului comunei Ulmi, Bogdan Tița, diplome de recunoștință.

De precizat că, la acest eveniment religios, alături de enoriași, s-au aflat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, șefi de instituții deconcentrate, prefectul Dragoș Emilian Rusu, parlamentarii Titus Corlățean, Carmen Holban, Marian Țachianu, Radu Popa, președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște – Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și consilierul premierului Marcel Ciolacu – Victor Ponta.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Salvatorii SMURD din România, campioni mondiali la categoria „Trauma Complex”

Publicat

pe

Echipajul SMURD al ISU București-Ilfov, care a reprezentat România la “World Rescue Challenge”, cel mai important concurs internațional dedicat descarcerării și primului ajutor de urgență, și-a adjudecat locul I la categoria „Trauma Complex” și locul II la „Trauma Overall”.

Competiția s-a desfășurat în perioada 5-9 noiembrie 2024 în Portugalia. La start s-au aliniat 36 echipe de salvatori profesioniști din 20 de state: Croația, Austria, Cehia, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Spania, Portugalia, Anglia, Irlanda, SUA, Brazilia, Chile, Taiwan, Africa de Sud, Canada, Emiratele Arabe Unite, Australia și România.

Țara noastră a mai fost reprezentată și de un echipaj de la ISU Mureș, care s-a clasat pe locul 8 la „Descarcerare”, și unul de la ISU Maramureș. În ultimii ani, echipele României au obținut rezultate remarcabile în cadrul acestei competiții, clasându-se pe primele locuri și demonstrând, încă o dată, un înalt nivel de profesionalism și pregătire.

Competiția Mondială de Salvare reunește cele mai bune echipe de salvatori din lume în materie de descarcerare și acordare de prim ajutor, oferind un cadru de învățare și perfecționare a tehnicilor de salvare și intervenție, dar și un schimb de experiență la nivel global.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite