Connect with us

AGRICULTURĂ

Ajutorul de minimis pentru fermieri crește la 25.000 euro

Publicat

pe

Comisia Europeană a propus, la începutul acestei luni, creşterea volumului maxim de ajutor de minimis ce poate fi acordat, fără o aprobare prealabilă, pe o perioadă de trei ani și pe exploatație agricolă, de la 15.000 la 25.000 euro – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

Modificarea are în vedere și stabilirea volumului național maxim de ajutor la 1,5% din producția agricolă anuală, pentru aceeași perioadă de trei ani (de la 1% cât este îm prezent).

Pentru a se evita distorsiuni ale pieţei, fondurile alocate pentru un anumit sector agricol vor fi limitate la maximum 50% din valoarea totală a ajutorului de stat la nivel național. Totodată, este propusă și crearea unui registru central obligatoriu la nivel național, care să fie folosit și actualizat de statele membre, pentru a simplifica și îmbunătăți furnizarea și monitorizarea ajutoarelor de minimis.

Pentru a colecta opinii asupra modificărilor propuse a fost lansată o consultare publică online, deschisă până la data de 16 aprilie 2018.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Culege-ți singur căpșunele! La Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni, județul Argeș

Publicat

pe

Duminică – 26 mai 2024, fermierul Florin Chiuță, din Priboieni, în județul Argeș, organizează o nouă acțiune sub genericul „Culege-ți singur fructele”. De această dată în plantația de căpșuni din satul Țigănești, care ține de orașul Topoloveni.

Intrarea este liberă, iar la final fiecare plătește cantitatea de căpșuni pe care dorește să o ia acasă. Prețul, evident, este unul de producător, adică sub cel din piețe, iar fructele sunt ecologice, foarte aromate și zemoase. Acțiunea se va derula în intervalul orar 07:00-14:00.

Pentru a vedea cum decurge o astfel de zi la Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni, vă invităm să citiți reportajul realizat în toamnă, în livadă de meri și peri. Link aici. Nu rata o zi specială petrecută în natură!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Completare legislativă. Crescătorii de animale asociați pot solicita subvenția APIA pentru pășunat!

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Pentru a elimina unele probleme cu care se confruntau asociațiile crescătorilor de animale atunci când era vorba de pășunat, de obținerea unor subvenții, Ministerul Agriculturii a emis un ordin în care se precizează clar că subvenția APIA acordată pentru pășunat, în valoare estimată de 100 de euro pe cap de unitate vită mare (UVM), poate de acum să fie solicitată și de către crescătorii de animale organizați în asociații, cooperative sau grupuri de producători.

Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial și extinde categoria de beneficiari pentru plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru PD-27, respectiv Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

„Este o măsură foarte bună, care vine în sprijinul sectorului zootehnic, al crescătorilor de animale aflați în diferite forme asociative. Până la apariția acestui ordin, fermierii organizați asociativ care pășunau animalele nu puteau solicita subvenție. Iată că acum legislația a fost completată, astfel încât și crescătorii de animale din asociații sau cooperative să poată primi sprijin din partea APIA pentru pășunatul extensiv.

Astfel de decizii, de măsuri, mai ales în aceste vremuri dificile, contribuie din plin la dezvoltare, la susținerea sectorului zootehnic deosebit de important pentru economia țării, pentru siguranța alimentară”, ne-a declarat deputatul Marian Țachianu.

Se menționează în Ordinul ministrului Agriculturii că asociațiile de crescători, cooperativele agricole, grupurile de producători care efectuează activitate agricolă prin pășunat cu animalele membrilor, utilizând o exploatație cu cod ANSVSA, respectiv cod temporar tabără de vară, amplasată pe pășune, „pot solicita sprijin aferent ecoschemei «PD-27 Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate», cu acordul membrilor care sunt deținători de animale. În acest caz, nu se depun mai multe solicitări pentru obținerea sprijinului aferent ecoschemei PD-27 pentru aceeași exploatație cu cod ANSVSA”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite