Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Salariaţii Cromsteel Târgovişte ies în stradă! S-au săturat să fie prost plătiţi!

Publicat

pe

Angajaţii de la Cromsteel Târgovişte sunt decişi să nu înceteze conflictul de muncă decât după ce vor obţine o creştere salarială proporţională cu situaţia financiară a societăţii. Firma înregistrează, spune Nicolae Dragodănescu – preşedintele Sindicatului Valahia, un profit uriaş, dar continuă să-i plătească pe oameni puţin peste salariul minim. Asta în condiţiile în care se lucrează cu crom hexavalent şi mercur, substanţe care produc îmbolnăviri pe bandă rulantă, motiv pentru care în Europa nu se mai folosesc.

„Există o Directivă Europeană prin care, din 2022, mercurul se interzice cu desăvârşire. Dar, până atunci, vor trage tare pe România, după care, e foarte simplu, îşi vor face o hală în Moldova sau Belarus şi, într-o săptămână, îşi cară utilajele. La Cromsteel, avem probleme grave de sănătate, oameni internaţi la Bucureşti, cărora li s-a pus diagnosticul intoxicaţie cronică cu mercur. Nu este de glumă! Acum le-au făcut un tratament, chipurile să le mai scoată mercurul din organism. E greu de crezut. La fel şi cu cromul hexavalent!

Ca sindicat, avem şansa să verificăm situaţia economico-financiară şi am zis, staţi aşa, dacă profitul ăsta uriaş îl faceţi cu oamenii ăştia care trag pe nări crom şi mercur, haideţi să creştem şi salariile. Am fost de bun simţ. Ne-am încadrat sub o treime din profit. Bineînţeles, italienii au spus de ce să vă dăm, că sunt banii noştri.

Cererea noastră a fost să facem o creştere de 500 de lei la toţi salariaţii. De ce? Pentru că pot. Vorbim de salariile de bază. S-au pus cu fundul în uşă şi au zis nu. Ba chiar le-au cerut oamenilor să lucreze mai mult cu 30 de minute, pentru că au pauză de masă şi legea nu-i mai obligă să o dea. Vizavi de sporuri, le dădeau dacă erau zgomotele la 80 de decibeli. Acum vor să ridice la 87 de decibeli. De ce? Pentru că pe buletim era 86. Prin urmare, am intrat în conflict de muncă. Salariul brut este undeva la 2.100 lei, la care se adaugă sporurile”, ne-a declarat Nicolae Dragodănescu – liderul Sindicatului Valahia.

Nicolae Dragodănescu – preşedinte Sindicatul Valahia Târgovişte

Mâine, 23 martie 2018, angajaţii Cromsteel vor întrerupe lucrul pentru două ore, între 14:00 şi 16:00, şi vor ieşi să protesteze pe trotuarul din faţa societăţii. Ca să nu apară probleme, sindicatul a obţinut avizul Primăriei Târgovişte.

În situaţia în care, nici după greva de avertisment, nu se va ajunge la o înţelegere cu patronatul, de miercuri, 28 martie, se va intra în grevă generală pe termen nelimitat. Cum am spus, oamenii sunt determinaţi şi nu vor renunţa la protest decât după ce îşi vor obţine drepturile. În niciun caz acum după ce au parcurs toată procedura alambicată impusă de lege în astfel de situaţii şi care nu este deloc favorabilă salariaţilor.

„Procedura spune că trebuie întâi să intri la negocieri, să stabileşti un calendar al negocierilor. Dacă în ultima zi nu te-ai înţeles, sindicatul poate să depună sesizare că s-au creat premisele conflictului de muncă, după care, două zile lucrătoare, trebuie să aştepţi răspunsul la sesizare. Nu e de acord. Îi faci notificare că declanşezi conflictul de muncă şi te duci la ITM. Inspecţia de Muncă, în două zile, trebuie să desemneze conciliatorul, după care urmează alte şapte zile lucrătoare în care conciliatorul are obligaţia să cheme părţile. După care, dacă a eşuat concilierea, ai obligaţia să notifici, cu două zile înainte, greva de avertisment şi legea nu te lasă să faci decât două ore.

Apoi, unde te duci cu oamenii? Noi am luat avizare de la Primărie să ieşim pe spaţiul public. Trebuie apoi să mai aştepţi încă două zile lucrătoare, ca să poţi declanşa greva generală. De regulă, în perioada asta, firmele îşi umplu magaziile, îşi pregătesc desfacerile şi te ţin două săptămâni în grevă. Două săptămâni, greva în România nu are efect. La niciun angajator! La Quadra, am avut 41 de zile. În perioada asta, trebuie să plătim oamenii din fondul de rezervă al sindicatului. Suntem pregătiţi să le dăm bani, să nu moară de foame. Există unitate, suntem reprezentativi la Cromsteel, avem nişte lideri extraordinari acolo. Totul este în regulă. Există determinare în rândul oamenilor”, explică Nicolae Dragodănescu.

Revendicările salariaţilor Cromsteel:

1. Contract colectiv de muncă pentru un an de zile, creşterea tuturor salariilor cu 500 lei pentru fiecare salariat precum şi indexarea lor cu inflaţia în luna ianuarie 2019

2. Implementarea unei grile se salarizare, a unui Regulament de promovare şi promovarea anuală a 35% din numărul de salariaţi

3. Acordarea sporului de vechime în munca, între 5% şi 25%

4. Spor de 20% pentru salariaţii care lucrează în sectorul galvanizare, de 15% pentru restul halelor de producţie unde este prezenta noxa crom, mercur sau zgomot, şi 10% pentru salariaţii care tranzitează aceste locuri de muncă în timpul procesului tehnologic

5. Plata serviciilor medicale pentru salariaţii afectaţi de noxe

6. Subvenţie pentru biletele de tratament/abonamentele de transport, în valoare de 1.500 lei/an

7. Acordarea primelor sociale proporţional cu profitul realizat, astfel:

• Primă de Paşte – 970 lei

• Primă de Crăciun – 970 lei

• Primă de vacanţă – 3.000 lei

• Primă de Ziua Metalurgistului – 600 lei

ACTUALITATE

Ministrul Muncii a declanșat tăierea unor drepturi ale salariaților bugetari

Publicat

pe

de

Foto: https://stirioradea.com

Federația „Solidaritatea Sanitară” constată cu tristețe că atitudinea Ministrului Muncii intră în totală contradicție cu cele stabilite în cadrul negocierilor purtate. Astfel, într-un total dispreț față de drepturile câștigate în materia concediilor de odihnă suplimentare, ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, răspunde la solicitarea de intrare în legalitate în acest domeniu privind salariații din sănătate prin intenția de a tăia din aceste drepturi la toți bugetarii. Cu alte cuvinte, nu numai că refuză recunoașterea acestor drepturi legale pentru salariații din sănătate, ci domnul ministru Marius-Constantin Budăi decide să taie din drepturile de concedii de odihnă suplimentare la salariații din toate sectoarele bugetare. În discuție sunt în principal drepturile asociate tranșelor de vechime. Precizăm că începând cu anul 2003 aceste drepturi au fost stabilite, în baza prevederilor Codului Muncii, prin contractele colective de muncă.

Intenția se găsește în proiectul de modificare a HG 250/1992, publicat în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii în data de 19.06.2019. (Chiar dacă proiectul de act normativ conține și intenția de a elimina discriminarea privind drepturile de concediu în cazul salariaților bugetari cu mai multe contracte individuale de muncă, reamintim că această problemă a fost declanșată de interpretarea greșită a legii dată de aceeași instituție până acum).

Deși opinia publică ar putea crede că acest gest este de fapt transpunerea intenției de a „mitralia” drepturile salariale ale angajaților bugetari, anunțată de un alt oficial al partidului de guvernământ ca răzbunare pentru voturile obținute de acest partid, problema este cu mult mai gravă decât atât: proiectul de act normativ propus de ministru Marius-Constantin Budăi încalcă în mod flagrant mai multe prevederi legale în vigoare.

Proiectul de modificare a HG nr. 250/1992, promovat de domnul ministru Marius-Constantin Budăi, încalcă este în contradicție cu poziția oficială a Guvernului. Astfel, deși domnul ministru Marius-Constantin Budăi face parte din Guvernul care a constatat, printr-un punct de vedere oficial al acestei instituții, că HG 250/1992 este abrogată implicit, decide totuși să promoveze un act normativ care încalcă poziția oficială a Guvernului, exprimată sub semnătura actualului Prim Ministru. Punctul de vedere în cauză a fost exprimat în adresa cu nr. 1017/29.05.2018, înregistrată la Senat cu nr. 265/07/06.2018, în cadrul acestuia Guvernul României pronunțându-se deja în sensul că sunt abrogate implicit prevederilor HG 250/1992.

Reamintim domnului ministru că drepturile de concediu de odihnă suplimentar sunt drepturi ce țin de protecția sănătății și securității în muncă, ele trebuind stabilite, conform prevederilor legale, împreună cu partenerii de dialog social.

Precizăm că domnul ministru Marius-Constantin Budăi are cunoștință de toate demonstrațiile și argumentele care dovedesc faptul că acestea sunt drepturi câștigate ale salariaților, deoarece Federația „Solidaritatea Sanitară” i le-a prezentat în cadrul întâlnirii din data de 4 iunie 2019 și i le-a înaintat totodată în scris în data de 6 iunie 2019.

Anexă
Câteva exemple de încălcare flagrantă a prevederilor legale în vigoare realizate prin intermediul proiectului de modificare a HG nr. 250/1992 propus de Ministerul Muncii

1. Decizia nr. 22/2013 Curtea Constituțională stabilește în mod clar că actele normative date în aplicarea unor legi care au fost abrogate trebuie și ele abrogate. Ministerul Muncii refuză onorarea acestei obligații legale, asumând modificarea unei Hotărâri de Guvern care trebuie de fapt abrogată (fiind deja abrogată implicit)
2. Legea nr. 53 din 2003 (Codul Muncii) prevede la art. 147 alin. 2 faptul că zilele suplimentare de concediu de odihnă pentru condiții de muncă se stabilesc prin contractul colectiv de muncă aplicabil. Deși invocă prevederile Codului Muncii în materia limitei minime a concediului de odihnă, Ministerul Muncii „uită” să respecte prevederile acestui act normativ și în privința zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru condiții de muncă.
3. Deși art. 10 din Legea nr. 153/2017 prevede în mod clar care sunt tranșele de vechime pentru salariații din sectorul bugetar, domnul Marius-Constantin Budăi, are o preferință personală pentru aplicarea tranșelor de vechime prevăzute într-o lege de acum aproape 50 de ani, respectiv Legii nr. 3/1977 abrogată de Codul Muncii.

NOTĂ: Argumentarea situației juridice a HG nr. 250/1992 poate fi găsită în adresa înaintată de Federația „Solidaritatea Sanitară” către Ministerul Muncii.

Biroul de presă

Citește în continuare

ACTUALITATE

Artişti din patru ţări pun în valoare lăcaşurile de cult din judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Artişti din India, Siria, Ucraina și din mai multe județe ale țării vor imortaliza pe pânză biserici și mănăstiri din Dâmboviţa, unele dintre ele vechi de sute de ani, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Taberei Internaţionale de Pictură organizată de CJ Dâmboviţa, prin Centrul de Cultură.

Participanţii, însoţiţi de artistul plastic Mihai Şerbănescu, profesor la clasa de pictură a Școlii Populare de Arte „Octav Enigărescu„ din cadrul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, vor ajunge prin mai multe localități ale județului: Cobia, Potlogi, Lungulețu, Pitaru, Peștera Ialomiței (comuna Moroeni) şi Schitul Bunea (comuna Vulcana Băi).

Lucrările realizate în cadrul taberei vor face obiectul unei expoziții care va fi vernisată sâmbătă, 29 iunie 2019, la ora 18:00, la Muzeul de Istorie și vor rămâne în patrimoniul Centrului Judeţean de Cultură Dâmbovița.

„Târgoviștea este orașul cu cele mai multe biserici din România. Și din acest punct de vedere, în interiorul curții domnești, avem Biserica Sfânta Vineri care face parte dintr-un proiect european, urmează să fie reabilitată, însă, din păcate, încă nu s-a prezentat nimeni la prima licitație pe care am avut-o pentru consolidare. De asemenea, există și Biserica Domnească, pe care vă invit să o vizitați, cum la fel vă invit să le vizitați toate bisericile din Târgoviște. Foarte aproape avem și Mănăstirea Dealu, unde în urmă cu 600 de ani s-a tipărit prima carte românească – Liturghierul lui Macarie.

Târgoviștea a fost, este și, spunem noi, că va continua să fie un leagăn de cultură și civilizație. Inițiativa organizării acestei tabere de pictură a aparținut colegilor noștri de la Centrul de Cultură, suntem la a treia ediție și ne-am propus să fie o activitate itinerantă. În luna august, vom avea și o tabără de sculptură la Potlogi, acolo unde o să vă invităm și pe dumneavoastră, să vizitați palatul brâncovenesc, un proiect derulat pe fonduri europene. Anul viitor, ne propunem ca tabăra de pictură să aibă loc la Potlogi.

Vă doresc să petreceți zile frumoase în vechea cetate de scaun a Târgoviștei!”, a spus Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cu prilejul deschiderii oficiale a Taberei Internaţionale de Pictură, eveniment care a avut loc la Curtea Domnească de la Târgovişte.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!