Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Salariaţii Cromsteel Târgovişte ies în stradă! S-au săturat să fie prost plătiţi!

Publicat

pe

Angajaţii de la Cromsteel Târgovişte sunt decişi să nu înceteze conflictul de muncă decât după ce vor obţine o creştere salarială proporţională cu situaţia financiară a societăţii. Firma înregistrează, spune Nicolae Dragodănescu – preşedintele Sindicatului Valahia, un profit uriaş, dar continuă să-i plătească pe oameni puţin peste salariul minim. Asta în condiţiile în care se lucrează cu crom hexavalent şi mercur, substanţe care produc îmbolnăviri pe bandă rulantă, motiv pentru care în Europa nu se mai folosesc.

„Există o Directivă Europeană prin care, din 2022, mercurul se interzice cu desăvârşire. Dar, până atunci, vor trage tare pe România, după care, e foarte simplu, îşi vor face o hală în Moldova sau Belarus şi, într-o săptămână, îşi cară utilajele. La Cromsteel, avem probleme grave de sănătate, oameni internaţi la Bucureşti, cărora li s-a pus diagnosticul intoxicaţie cronică cu mercur. Nu este de glumă! Acum le-au făcut un tratament, chipurile să le mai scoată mercurul din organism. E greu de crezut. La fel şi cu cromul hexavalent!

Ca sindicat, avem şansa să verificăm situaţia economico-financiară şi am zis, staţi aşa, dacă profitul ăsta uriaş îl faceţi cu oamenii ăştia care trag pe nări crom şi mercur, haideţi să creştem şi salariile. Am fost de bun simţ. Ne-am încadrat sub o treime din profit. Bineînţeles, italienii au spus de ce să vă dăm, că sunt banii noştri.

Cererea noastră a fost să facem o creştere de 500 de lei la toţi salariaţii. De ce? Pentru că pot. Vorbim de salariile de bază. S-au pus cu fundul în uşă şi au zis nu. Ba chiar le-au cerut oamenilor să lucreze mai mult cu 30 de minute, pentru că au pauză de masă şi legea nu-i mai obligă să o dea. Vizavi de sporuri, le dădeau dacă erau zgomotele la 80 de decibeli. Acum vor să ridice la 87 de decibeli. De ce? Pentru că pe buletim era 86. Prin urmare, am intrat în conflict de muncă. Salariul brut este undeva la 2.100 lei, la care se adaugă sporurile”, ne-a declarat Nicolae Dragodănescu – liderul Sindicatului Valahia.

Nicolae Dragodănescu – preşedinte Sindicatul Valahia Târgovişte

Mâine, 23 martie 2018, angajaţii Cromsteel vor întrerupe lucrul pentru două ore, între 14:00 şi 16:00, şi vor ieşi să protesteze pe trotuarul din faţa societăţii. Ca să nu apară probleme, sindicatul a obţinut avizul Primăriei Târgovişte.

În situaţia în care, nici după greva de avertisment, nu se va ajunge la o înţelegere cu patronatul, de miercuri, 28 martie, se va intra în grevă generală pe termen nelimitat. Cum am spus, oamenii sunt determinaţi şi nu vor renunţa la protest decât după ce îşi vor obţine drepturile. În niciun caz acum după ce au parcurs toată procedura alambicată impusă de lege în astfel de situaţii şi care nu este deloc favorabilă salariaţilor.

„Procedura spune că trebuie întâi să intri la negocieri, să stabileşti un calendar al negocierilor. Dacă în ultima zi nu te-ai înţeles, sindicatul poate să depună sesizare că s-au creat premisele conflictului de muncă, după care, două zile lucrătoare, trebuie să aştepţi răspunsul la sesizare. Nu e de acord. Îi faci notificare că declanşezi conflictul de muncă şi te duci la ITM. Inspecţia de Muncă, în două zile, trebuie să desemneze conciliatorul, după care urmează alte şapte zile lucrătoare în care conciliatorul are obligaţia să cheme părţile. După care, dacă a eşuat concilierea, ai obligaţia să notifici, cu două zile înainte, greva de avertisment şi legea nu te lasă să faci decât două ore.

Apoi, unde te duci cu oamenii? Noi am luat avizare de la Primărie să ieşim pe spaţiul public. Trebuie apoi să mai aştepţi încă două zile lucrătoare, ca să poţi declanşa greva generală. De regulă, în perioada asta, firmele îşi umplu magaziile, îşi pregătesc desfacerile şi te ţin două săptămâni în grevă. Două săptămâni, greva în România nu are efect. La niciun angajator! La Quadra, am avut 41 de zile. În perioada asta, trebuie să plătim oamenii din fondul de rezervă al sindicatului. Suntem pregătiţi să le dăm bani, să nu moară de foame. Există unitate, suntem reprezentativi la Cromsteel, avem nişte lideri extraordinari acolo. Totul este în regulă. Există determinare în rândul oamenilor”, explică Nicolae Dragodănescu.

Revendicările salariaţilor Cromsteel:

1. Contract colectiv de muncă pentru un an de zile, creşterea tuturor salariilor cu 500 lei pentru fiecare salariat precum şi indexarea lor cu inflaţia în luna ianuarie 2019

2. Implementarea unei grile se salarizare, a unui Regulament de promovare şi promovarea anuală a 35% din numărul de salariaţi

3. Acordarea sporului de vechime în munca, între 5% şi 25%

4. Spor de 20% pentru salariaţii care lucrează în sectorul galvanizare, de 15% pentru restul halelor de producţie unde este prezenta noxa crom, mercur sau zgomot, şi 10% pentru salariaţii care tranzitează aceste locuri de muncă în timpul procesului tehnologic

5. Plata serviciilor medicale pentru salariaţii afectaţi de noxe

6. Subvenţie pentru biletele de tratament/abonamentele de transport, în valoare de 1.500 lei/an

7. Acordarea primelor sociale proporţional cu profitul realizat, astfel:

• Primă de Paşte – 970 lei

• Primă de Crăciun – 970 lei

• Primă de vacanţă – 3.000 lei

• Primă de Ziua Metalurgistului – 600 lei

ACTUALITATE

8,2 milioane de euro, ajutor UE pentru combaterea efectelor inundaţiilor din România

Publicat

pe

Parlamentul European va vota miercuri, 18 septembrie 2019, propunerea Comisiei privind acordarea unui ajutor financiar în valoare de de 293,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru Austria, Italia şi România, urmare a fenomenelor meteorologice extreme din anul 2018.

Prin proiectul de raport al PE – raportor europarlamentarul român Siegfried Mureşan (PPE), se recomandă aprobarea asistenţei din Fondul de Solidaritate.

Suma ar urma să fie împărţită astfel:
– 277,2 milioane EUR pentru Italia, urmare a ploilor abundente, vânturilor puternice, inundațiilor și alunecărilor de teren din toamna anului 2018;
– 8,1 milioane EUR pentru Austria urmare a acelorași fenomene meteorologice;
– 8,2 milioane EUR pentru regiunea de nord-est a României urmare a inundațiilor din vara anului 2018.

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Patrula de Reciclare” a desemnat şcolile câştigătoare la nivel naţional

Publicat

pe

Programul național de educație de mediu „Patrula de Reciclare” a încheiat cea mai de succes ediţie de până acum, cu anunţarea premiilor naționale. Acestea merg în județele Ilfov, Suceava și Constanța, unde elevii şi profesorii voluntari au contribuit la colectarea celor mai mari cantități de aparate electrice pe locuitor.

Al patrulea premiu național este câștigat de echipele din județul Bacău. Acestea au reușit să atragă cei mai mulți și mai generoși Suporteri – firme și instituții care au predat aparatele electrice defecte, pentru a susține eforturile de comunicare ale elevilor.

Aflați care sunt unitățile de învățământ câștigătoare!

Toate școlile eligibile din județele care au câștigat premiile naționale vor primi materiale didactice utile pentru anul școlar care a început.

„Am dovedit, împreună, că și un gest mic poate declanșa o schimbare notabilă, dacă îți pasă de mediul în care trăiești și îți crești copiii. Viitorul este al celor care pun lucrurile în mișcare, nu al celor care stau și așteaptă să schimbe alții ceva”, a declarat Andreea Idriceanu – manager de comunicare al Asociației RoRec.

Recordurile ediţiei 2018-2019

1. Este prima ediție a programului la care 25 de județe reușesc să se califice la premiile naționale. În mai mult de jumătate dintre județele țării, activitatea Patrulelor de Reciclare a dus la colectarea a peste 100g DEEE/locuitor. Este un progres care demonstrează influența benefică a educației asupra obiceiurilor de colectare a deșeurilor electrice, în România.

2. Peste 2.300 de firme, instituții publice și ONG-uri au susținut activitățile de informare și încurajare a colectării DEEE. Cei mai activi Suporteri din acest an școlar s-au remarcat în județul Bacău, care câștigă, astfel, unul dintre premiile naționale.

3. În cadrul celor 12 luni de program, au fost colectate, în toată România, 3.704.000 kg de deșeuri electrice. Astfel, cantitatea totală de DEEE trimisă la reciclare datorită echipelor de voluntari, de la lansarea proiectului, depășește 7.330.000kg la nivel național.

4. Un nou record a fost obținut și în ceea ce privește cantitatea de baterii colectată la ediția aceasta – 16.200 kg. Dacă numai o mică parte din această cantitate ar fi ajuns în gropile de gunoi, ar fi devenit o sursă de poluare a solului și a apei pentru zeci de ani de acum înainte.

În luna octombrie, școlile din Patrulă vor participa, din nou, la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (International E-Waste Day). Elevii și profesorii contează pe sprijinul comunităților lor pentru a contribui la rezultatul României în cadrul acestei sărbători marcate în întreaga lume.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!