Connect with us

ADMINISTRAŢIE

SEMNAL: Programul naţional de cadastru se poate bloca fiindcă nu există regulamentul de plăţi!

Publicat

pe

Deputatul PSD de Dâmboviţa Corneliu Ştefan a adresat, astăzi – 26 martie, o interpelare ministrului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Paul Stănescu, cu privire la deficienţele care pot bloca programul naţional de cadastru şi publicitate imobiliară.

Parlamentarul i-a semnalat vicepremierului Paul Stănescu că administraţiile publice din România aşteaptă, de 2 ani, ca Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară să adopte regulamentul privind procedura de plată a cofinanţării lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăţilor.

„Domnule ministru,

Ne dorim alinierea la cerinţele Uniunii Europene în absolut toate domeniile şi este firesc acest lucru, dacă vrem să progresăm ca ţară! Şi, totuşi, există o mulţime de dificultăţi care ne împiedică să ajungem la acelaşi nivel cu statele din Europa Occidentală.

Vă semnalez, astăzi, un aspect care putea fi rezolvat uşor şi, cu toate acestea, lucrurile nu au intrat pe făgaşul normal. România a demarat, în urmă cu câţiva ani, un program naţional de cadastru şi publicitate imobiliară.

În acest sens, prin Ordonanţa de Guvern nr. 35/2016, s-a prevăzut posibilitatea finanţării, precum şi a cofinanţării, din fondurile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, a lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăţilor, iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale, procedura de plată urmând să fie stabilită printr-un regulament.

Domnule ministru,

De 2 ani, se aşteaptă acest regulament privind procedura de plată a cofinanţării lucrărilor de înregistrare sistematică demarate de unităţile administrativ-teritoriale!

Între timp, sunt primării care au ajuns cu lucrările de cadastrare şi publicitate imobiliară aproape de final şi nu ştiu care este modalitatea de încheiere a contractului de cofinanţare din fondurile ANCPI, în limita sumei maxime de 60 de lei/carte funciară, aşa cum se prevede în art. 9, aln. 34 din Legea nr. 7/1996, cu modificările şi completările ulteriorare.

Vorbesc despre unităţi admininistrativ-teritoriale care au fost incluse în lista ANCPI şi care au încheiat cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară protocol de colaborare, iar lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor au fost realizate cu respectarea specificaţiilor tehnice aprobate prin Ordin al directorului general ANCPI.

În acest context, vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicaţi când va fi definitivat regulamentul privind procedura de plată destinată cofinanţării lucrărilor de cadastru şi publicitate imobiliară.

De asemenea, vă rog să aveţi în vedere propunerea primarilor ca decontarea să se facă pe principiul solicitărilor de plată şi transferul sumelor necesare după recepţia tehnică a imobilelor de către Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară judeţene, nu ulterior finalizării lucrărilor sistematice de cadastru, deschiderii noilor cărţi funciare şi efectuării tuturor plăţilor aferente contractului de achiziţie publică din bugetul UAT-urilor.

Domnule ministru,

Dacă nu se va ţine cont de aceste aspecte semnalate de reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale, programul naţional de cadastru şi publicitate imobiliară se va bloca, întrucât primăriile nu dispun de suficiente fonduri pentru plata lucrărilor şi aşteaptă alocările financiare din bugetul ANCPI”, se arată în textul interpelării.

ADMINISTRAŢIE

Moreni: Dispar depozitele de deșeuri din apropierea râului Cricov. VIDEO

Publicat

pe

Primăria Moreni desfășoară o amplă acțiune de înlăturare a deșeurilor care au fost aruncate, ani la rând, în apropierea râului Cricov. Îi informează edilul Gabriel Purcaru pe locuitorii municipiului că, de aproximativ trei săptămâni, se scot din pământ cărămizi, resturi de betoane și alte tipuri de deșeuri de construcții. În acest context, primarul îi roagă pe oameni să facă echipă cu administrația publică locală pentru ca Moreni să devină un oraș curat și verde.

„Toate aceste deșeuri din construcții vor fi concasate, iar materialul rezultat va fi folosit pentru reparații la drumuri, parcări și unde o să mai avem nevoie.

Deșeurile menajere au fost comasate într-o singură zonă și, începând de săptămâna viitoare, le vom transporta, prin operatorul de salubritate, la groapa de gunoi”, a declarat Gabriel Purcaru. 

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Grădiniță cu program prelungit la Malu cu Flori, prima finanțată prin PR Sud Muntenia 2021-2027

Publicat

pe

Primăria Malu cu Flori, din județul Dâmbovița, a accesat primele fonduri europene nerambursabile din Regiunea Sud Muntenia, sesiunea 2021-2027, pe componenta educație. Contractul de finanțare a fost semnat, astăzi – 29 aprilie 2025, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, și vizează construirea unei grădinițe cu program prelungit.

Investiția se ridică la aproximativ 10,2 milioane de lei, din care 4,5 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, 4,7 milioane de lei de la bugetul de stat și 900 mii de lei – contribuția Primăriei Malu cu Flori.

Proiectul include demolarea unei clădiri existente și construcția unei grădinițe complet noi, echipată cu dotări moderne, inclusiv cele necesare pentru digitalizarea procesului educațional. Se estimează că lucrările vor dura aproximativ 40 de luni. Noua structură va avea o capacitate de 40 de locuri, oferind servicii de îngrijire și educație pentru aproximativ 40 de copii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite