Connect with us

OPINII

Cu protocoalele pe libertate călcând!

Publicat

pe

Acum, în pragul Sfintelor Sărbători de Paşte, în loc să cântăm profund, liniştit, nevinovat, „cu moartea pe moarte călcând”, stăm concentraţi pe protocoale, ne frecăm la ochi, ne tragem câte un pumn în cap, fiindcă nu ne vine să credem ce au putut să facă din societatea românească postdecembristă băieţii ăştia cu ochii albaştri, procurorii şi o bună parte din judecători. Au experimentat ca lege teroarea, manipularea, făcătura… Cine suflă, cine trânteşte uşa, cine se uită urât pe noi, jap în cap cu dosarul! La puşcărie! Deportaţi-l!

Vă aşteptaţi, stimaţi cititori, ca, după ce în decembrie 89 nişte bieţi români entuziaşti şi curajoşi şi-au dat viaţa pentru libertate, pentru democraţie, să se mai creeze un asemenea sistem oribil, un asemenea binom, trinom, care să te execute fără milă? Să te trezeşti luat de acasă sau de pe stradă de mascaţii Jandarmeriei sau ai Poliţiei şi să fii dus la bulău pentru simpla vină că ţi s-a înjghebat un dosar din câteva interceptări, câteva probe false, la care, dacă se mai adaugă câteva picături de denunţător, eşti ras?

Măi, fraţilor, chiar nu ne revenim? Am votat ca proştii politiceni care au tolerat şi udat la rădăcină statul represiv. Au jucat tenis cu ei prin proprietăţile secrete. Au băut şi chefuit prin vii, au pus la cale afaceri, au stabilit cine trebuie să cadă şi cine trebuie să rămână în picioare. Mai era un pic şi ne dădeau stingerea la 09:00! Ne confiscau telefoanele, casa şi nevasta şi ne spuneau cum trebuie să vorbim şi cum să ne îmbrăcăm.

Am început, după toate aceste „minuni” pur româneşti, să fac alergie când văd un om în uniformă, să mă uit suspicios la mahării din instituţiile de forţă (că le place să le zicem aşa?) şi care se afişează pe la anumite întâlniri protocolare, praf pe tobă, în costumele lor impecabile, cu gulere tari la cămăşile albe şi pantofii scoşi de la cutie.

Îi văd cum ne sfidează, cum ne privesc de sus, suspicios, cum ne scanează, de parcă noi am fi un soi de neghină, de rebuturi şi ei sunt Dumnezeii noştri. Abia acum pricep de ce ne tratau, în toţi aceşti ani, ca pe nişte nimeni. Ei erau sistemul, ei erau oculta, puterea. La ei erau pâinea şi cuţitul!

Să fim mai buni, că este Sfintele Paşte! Putem, când vedem ce s-a întâmplat, cum ne-au încălecat ăştia? Şi mă întreb dacă se va reveni la normalitate, la firesc, la tot ceea ce ţine de uman şi de democraţie.

Sincer, mă aşteptam ca tinerii care îşi fac treaba prin instituţiile de forţă să fie mai altfel decât bătrâneii pensionaţi, care au avut rădăcinile adânc înfipte în ceauşism. M-am înşelat! Parcă e mai rău. Gustul puterii, dorinţa de a arăta că eşti tătuc, că nimeni nu-ţi stă în faţă, paraditul la oameni, cum se exprima un vaşnic procuror, repezintă cancerul democraţiei şi al libertăţii.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Guvernul Cîțu, acasă!

Publicat

pe

Vestea că mai marii cancelariilor europene au respins Planul Național de Redresare și Reziliență alcătuit de echipa PNL USR PLUS într-un mod ciudat, ghidat doar de interese de grup și de investiții incerte, nu a fost deloc surprinzătoare.

Analiștii politici și economici au tras destule semnale de alarmă vizavi de acest PNRR, scris parcă la comanda unor indivizi care abia așteptau să se conecteze la fondurile europene.

Pare absurdă, de neimaginat, replica de după ordinul Comisiei Europene gen stânga-împrejur. Acest imberb Cîțu, ajuns la putere fiindcă altul nu mai avea prin cutie Iohannis și care acum vrea să fie uns și șef al PNL , a spus că PNRR-ul nu a fost respins, ci doar retrimis. Este de studiat în școlile de politică acest tip de discurs, de mesaj care sfidează orice regulă în materie de responsabilitate, de conștiință, de demnitate politică. Pare declarația unui om care nu înțelege unde se află, unde ne-a dus. Nu pricepe că guvernarea lor este una inerțială, fără cap și coadă.

Într-o asemenea situație de criză, generată de umilința la care Guvernul României a fost supus de Comisia Europeană, în mod normal, firesc, ar trebui ca acest Cabinet să își dea demisia. S-ar impune constituirea de urgență a unui Guvern de Uniune Națională sau alegeri anticipate.

Cât să lași la putere o echipă care nu performează, care pune țara pe butuci? Cât să rabzi ca țara să fie condusă de Drulă, Năsui, Ghinea și madam Turcan? Respingerea PNRR sună ca un eșec. Guvernul Cîțu nu mai este credibil. Orice ieșire în spațiul public a reprezentanților săi are doar consistența nepriceperii și eșecului. Examen ratat. Acasă!

Citește în continuare

OPINII

Ignoranță oferi, în ignoranță vei pieri!

Publicat

pe

Președintele PNL, Ludovic Orban, ar fi trebuit să fie prezent, sâmbătă, în județul Dâmbovița, într-o scurtă vizită electorală. Trebuia să-l susțină pentru alegerile parțiale din 27 iunie pe candidatul liberal la Primăria comunei Braniștea, un cetățean pe numele său Mihai Vișinescu. Probabil, alegerile interne din PNL sunt mai importante pentru Orban decât candidatul de la Dâmbovița despre care nu știm prea multe. Nu l-am întâlnit niciodată, nu a avut până acum un zbor vizibil pe scena politică și nici colegii liberali de la județ nu au umblat prea mult la îmbunătățirea imaginii electorale a acestuia. Probabil nu le-a păsat. E după tradiție. Candidatul care este. Nu puteai, partid aflat la putere, să nu ai reprezentat în alegeri, fie ele și parțiale și pierzătoare.

De fapt, liderii locali ai PNL nu au nicio treabă cu presa locală. De la alegerile parlamentare din decembrie 2020 și până acum doar senatorul Virgil Guran a avut parcă două ieșiri timide în fața gazetarilor din Dâmbovița, fiindcă, pe bună dreptate, nu știa ce să mai spună, în contextul în care partidul pe care îl reprezintă a dat cu flit județului, iar partenerii de coaliție de la USR-PLUS le-a dat leapșă dând de pământ cu tortul promisiunilor liberale.

Despre ceilalți doi parlamentari, Gabriel Plăiașu și Liviu Balint, descălecat în Dâmbovița de prin Sălaj, nici nu se mai aude. Au stat departe de presă, de ochii opiniei publice. Doar Aurelian Cotinescu, liderul organizației PNL Târgoviște, a încropit câteva conferințe de presă onorate de jurnaliști pentru faptul că, în comparativ cu ceilalți colegi, încălecați pe funcții, a avut mult bun simț comunicațional și nici nu a lăsat să se vadă, chiar dacă poate exista, ura contra ziariștilor locali.

Și, atunci, să nu ne mai mirăm că presa nu prea a mers la Braniștea, chiar dacă se anunțase prezența lui Ludovic Orban? Măcar pentru candidatul pe care îl au acolo, liberalii îl puteau convoca la o întâlnire cu ziariștii, în cadrul căreia să spună ce are de gând să facă, să fie trecut prin filtrele de analiză. Au preferat să-l țină la cutie, ambalat și bun de scos doar pe ulițe.

La fel și la Cojasca. Liberalii au blocat funcționarea Consiliului Local, dar nu au venit măcar o dată să explice ce i-a determinat să facă acest lucru. Care este motivația centrală a gestului lor, care a ținut pe loc întreaga comunitate? Politicianul care ignoră presa, opinia publică, în ignoranță va pieri!

P.S. Sper să nu existe riscul ca, la o proximă întâlnire cu presa, demnitarii liberali, neobișnuiți deloc cu întrebările incomode, să procedeze precum colegul de la Brăila și să sară la bătaie.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT