Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Direcţia Silvică Dâmboviţa, fruntaşă la nivel naţional!

Publicat

pe

Direcţia Silvică Dâmboviţa se află în fruntea unităţilor de profil din ţară la capitolul realizarea indicatorilor tehnici şi economici. Primul trimestru al anului 2018 s-a încheiat, ca de obicei, cu performanţe. Rezultatele sunt datorate managementul de calitate aplicat de directorul Costel Preda, muncii în echipă, seriozităţii şi dăruirii profesionale manifestate de toţi angajaţii.

Cifra de afaceri pentru primele trei luni a fost de 230 de miliarde de lei vechi. Profitul brut stabilit la 27 de miliarde de lei vechi a fost depăşit, obţinându-se 41 de miliarde de lei vechi. Direcţia Silvică Dâmboviţa are în program valorificarea a 150.000 mc material lemnos, din care 77.000 mc sunt exploataţi în regie proprie, cu oamenii şi utilajele specifice din cadrul unităţii.

Costel Preda îi sfătuieşte pe dâmboviţeni să se aprovizioneze încă de acum cu lemn de foc pentru iarna care urmează. Unităţile adminstrativ-teritoriale au fost notificate în acest sens. Depozitul de la Centrul de Fructe Ulmi funcţionează non-stop şi dispune în momentul de faţă de combustibili suficienţi. Judeţul Dâmboviţa este deficitar la capitolul material lemnos, cererea depăşind oferta. Prin urmare, situaţia devine critică în lunile premergătoare anotimpului rece, atunci când cetăţenii se îmbulzesc pentru a se aproviziona cu lemn de foc, iar depozitele nu mai pot face faţă. Tocmai de aceea este util ca această problemă să fie rezolvată încă din primăvară.

De departe, cele mai importante activităţi pentru silvicultorii rămân lucrările de împădurire şi de întreţinere a fondului forestier. În primele trei luni, au fost replantate 15 hectare, iar programul propus va fi depăşit cu 10 hectare imediat ce vremea se va îmbunătăţi şi la munte. La curăţiri, faţă de programul propus, de 97 de hectare, s-au realizat 151 hectare, iar la rărituri, din 337 hectare stabilite prin indicatorii de performanţă, silvicultorii dâmboviţeni au efectuat lucrări pe 654 de hectare.

Urmează o perioadă de vegetaţie intensă, iar rolul slujitorilor pădurii este acela de a întreţine plantaţiile înfiinţate şi să efectueze lucrări de degajare, tăieri şi curăţiri.

Şi, fiindcă tot ne aflăm la finalul campaniei naţionale declanşată de RNP Romsilva sub egida „Luna Pădurii”, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda, a invitat presa pe un şantier de împădurire din codrii administraţi de Ocolul Silvic Sturzeni, pe teritoriul comunei Măneşti.

La acţiunea de astăzi, ce a avut ca scop plantarea cu puieţi din speciile nobile de frasin şi paltin pe o suprafaţă de 1,17 ha, au participat şi 20 de elevi din clasele V-VIII de la Şcoala din Măneşti. Copiii au pus mâna pe casmale şi, îndrumaţi de silvicultori, au deprins tehnica plantatului de arbori.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dâmbovița: Au crescut suprafețele cultivate cu rapiță și floarea soarelui

Publicat

pe

Culturile agricole din județul Dâmbovița se află în parametrii normali de vegetație. Cel puțin așa ne-a anunțat directorul executiv adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița, Adrian Bercu. Deocamdată, suprafețele însămânțate cu cereale, rapiță și floarea soarelui nu au fost afectate de intemperii, iar apa din sol a acoperit necesarul pentru dezvoltarea plantelor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare.

Se remarcă o creștere importantă a suprafețelor însămânțate cu floarea soarelui. În Dâmbovița, au fost înființate asemenea culturi pe aproximativ 18.500 hectare.

Dâmbovița stă bine, deocamdată, și la cartofi. 9.000 de hectare sunt cultivate în bazinul Lungulețu-Poiana-Brezoaele, dar și în alte zone ale județului.

„Avem cultivate 4.315 de hectare cu cartofi timpurii și semitimpurii, 3.075 hectare cu cartofi de vară și 1.641 hectare însămânțate cu cartofi de toamnă”, ne-a precizat directorul Adrian Bercu.

Legumicultura practicată de fermierii dâmbovițeni în spații protejate, dar și în câmp deschis a devenit un sector de interes, cu toate că au crescut costurile de înființare și întreținere a culturilor legumicole protejate. În Dâmbovița, ne-a informat directorul Direcției Agricole, o suprafață de circa 8.500 de hectare a fost cultivată cu legume în sere, solarii sau în câmp deschis.

De asemenea, 33 de hectare au fost cultivate cu usturoi. Agricultorii care au optat pentru această plantă au primit și un sprijin de până la 3.000 de euro pentru înființarea unei culturi de 1 hectar. 16 mai a fost ultima zi de înscriere în acest program.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

APIA a început plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a inceput de astăzi, 16 mai 2022, autorizarea la plata pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal.

În județul Dâmbovița, au solicitat sprijin cuplat în sectorul vegetal 282 de fermieri, împărțiți pe următoarele culturi: cartof– 12 fermieri / 174,27 ha, fructe – 22 fermieri / 191,45 ha, leguminoase – 4 fermieri / 99,26 ha, legume în sere și solarii – 112 fermieri / 39,97 ha, tomate – 1 fermier / 1 ha, lucernă – 129 fermieri / 883,61 ha și soia – 2 fermieri / 13,63 ha.

Cuantumul pentru fiecare măsura a fost stabilit de APIA prin raportarea plafoanelor financiare prevăzute în legislație la suprafețele eligibile pentru anul 2021, după cum urmează:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT