Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Direcţia Silvică Dâmboviţa, fruntaşă la nivel naţional!

Publicat

pe

Direcţia Silvică Dâmboviţa se află în fruntea unităţilor de profil din ţară la capitolul realizarea indicatorilor tehnici şi economici. Primul trimestru al anului 2018 s-a încheiat, ca de obicei, cu performanţe. Rezultatele sunt datorate managementul de calitate aplicat de directorul Costel Preda, muncii în echipă, seriozităţii şi dăruirii profesionale manifestate de toţi angajaţii.

Cifra de afaceri pentru primele trei luni a fost de 230 de miliarde de lei vechi. Profitul brut stabilit la 27 de miliarde de lei vechi a fost depăşit, obţinându-se 41 de miliarde de lei vechi. Direcţia Silvică Dâmboviţa are în program valorificarea a 150.000 mc material lemnos, din care 77.000 mc sunt exploataţi în regie proprie, cu oamenii şi utilajele specifice din cadrul unităţii.

Costel Preda îi sfătuieşte pe dâmboviţeni să se aprovizioneze încă de acum cu lemn de foc pentru iarna care urmează. Unităţile adminstrativ-teritoriale au fost notificate în acest sens. Depozitul de la Centrul de Fructe Ulmi funcţionează non-stop şi dispune în momentul de faţă de combustibili suficienţi. Judeţul Dâmboviţa este deficitar la capitolul material lemnos, cererea depăşind oferta. Prin urmare, situaţia devine critică în lunile premergătoare anotimpului rece, atunci când cetăţenii se îmbulzesc pentru a se aproviziona cu lemn de foc, iar depozitele nu mai pot face faţă. Tocmai de aceea este util ca această problemă să fie rezolvată încă din primăvară.

De departe, cele mai importante activităţi pentru silvicultorii rămân lucrările de împădurire şi de întreţinere a fondului forestier. În primele trei luni, au fost replantate 15 hectare, iar programul propus va fi depăşit cu 10 hectare imediat ce vremea se va îmbunătăţi şi la munte. La curăţiri, faţă de programul propus, de 97 de hectare, s-au realizat 151 hectare, iar la rărituri, din 337 hectare stabilite prin indicatorii de performanţă, silvicultorii dâmboviţeni au efectuat lucrări pe 654 de hectare.

Urmează o perioadă de vegetaţie intensă, iar rolul slujitorilor pădurii este acela de a întreţine plantaţiile înfiinţate şi să efectueze lucrări de degajare, tăieri şi curăţiri.

Şi, fiindcă tot ne aflăm la finalul campaniei naţionale declanşată de RNP Romsilva sub egida „Luna Pădurii”, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda, a invitat presa pe un şantier de împădurire din codrii administraţi de Ocolul Silvic Sturzeni, pe teritoriul comunei Măneşti.

La acţiunea de astăzi, ce a avut ca scop plantarea cu puieţi din speciile nobile de frasin şi paltin pe o suprafaţă de 1,17 ha, au participat şi 20 de elevi din clasele V-VIII de la Şcoala din Măneşti. Copiii au pus mâna pe casmale şi, îndrumaţi de silvicultori, au deprins tehnica plantatului de arbori.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Oportunitate de afacere! Fabricanții de bere au nevoie de orzoaică!

Publicat

pe

Peste 30 de fermieri dâmbovițeni au fost invitați, prin intermediul reprezentanților Direcției Agricole Dâmbovița, să participe, astăzi – 25 noiembrie 2022, la un simpozion dedicat oportunităților de câștig sigur oferite de cultura orzoaicei folosite în industria fabricării berii.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Berarii României” și Soufflet Malț România. Intenția celor două entități economice, cărora li s-au alăturat și reprezentanții Ministerului Agriculturii, este aceea de a oferi informații valide, sigure, cultivatorilor de cereale, sfaturi de specialitate, sugestii, planuri de afaceri, pentru a trece la cultura orzoaicei, materie primă indispensabilă producției unei beri de calitate.

Au ținut prelegeri de specialitate, convingătoare, cu un aflux de informații, Mihai Sauciuc – directorul Asociației „Berarii României” și Ionuț Oprea – directorul fabricii de malț pentru bere din Buzău.

Agricultorii dâmbovițeni au fost sfătuiți să își reorienteze activitatea, procesul de producție către orzoaică. Câștigurile sunt mari și sigure, în măsura în care se pot încheia contracte avantajoase cu fabricanții de bere.

Despre cultura orzoaicei, tehnologiile folosite pentru obținerea unor producții mari și de calitate a vorbit inginerul agronom Ion Cioroianu. Specialistul a insistat pe faptul că producerea orzoaicei pentru bere nu este o activitate pretențioasă și care să implice costuri de înființare, întreținere, recoltare și depozitare mai mari decât la alte plante de cultură.

De precizat că, în perioada interbelică, în România, se cultiva orzoaică pe suprafețe de peste 1,7 milioane de hectare. Apoi, de la an la an, suprafețele au început să se diminueze. Astfel, în 1990, culturile de orzoaică ocupau 749.000 de hectare, în 2014 suprafața s-a redus la 516.000, iar în 2020 s-a ajuns la numai 287.778 hectare. Tocmai din acest motiv, 50% din cantitatea de orzoaică necesară fabricării berii este importată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Locuitorii din Titu sunt invitați să sărbătorească împreună Ziua Națională a României

Publicat

pe

Primăria Titu, județul Dâmbovița, îi invită pe toți locuitorii orașului să sărbătorească împreună Ziua Națională a României, începând cu ora 10:30.

Cu acest prilej, se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor văzuți în Primul Război Mondial din Titu-Târg.

Va urma un moment artistic pe platoul din fața Casei de Cultură, susținut de Ansamblul de dansuri populare „Trandafir dâmbovițean”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats