Direcţia Silvică Dâmboviţa se află în fruntea unităţilor de profil din ţară la capitolul realizarea indicatorilor tehnici şi economici. Primul trimestru al anului 2018 s-a încheiat, ca de obicei, cu performanţe. Rezultatele sunt datorate managementul de calitate aplicat de directorul Costel Preda, muncii în echipă, seriozităţii şi dăruirii profesionale manifestate de toţi angajaţii.
Cifra de afaceri pentru primele trei luni a fost de 230 de miliarde de lei vechi. Profitul brut stabilit la 27 de miliarde de lei vechi a fost depăşit, obţinându-se 41 de miliarde de lei vechi. Direcţia Silvică Dâmboviţa are în program valorificarea a 150.000 mc material lemnos, din care 77.000 mc sunt exploataţi în regie proprie, cu oamenii şi utilajele specifice din cadrul unităţii.
Costel Preda îi sfătuieşte pe dâmboviţeni să se aprovizioneze încă de acum cu lemn de foc pentru iarna care urmează. Unităţile adminstrativ-teritoriale au fost notificate în acest sens. Depozitul de la Centrul de Fructe Ulmi funcţionează non-stop şi dispune în momentul de faţă de combustibili suficienţi. Judeţul Dâmboviţa este deficitar la capitolul material lemnos, cererea depăşind oferta. Prin urmare, situaţia devine critică în lunile premergătoare anotimpului rece, atunci când cetăţenii se îmbulzesc pentru a se aproviziona cu lemn de foc, iar depozitele nu mai pot face faţă. Tocmai de aceea este util ca această problemă să fie rezolvată încă din primăvară.
De departe, cele mai importante activităţi pentru silvicultorii rămân lucrările de împădurire şi de întreţinere a fondului forestier. În primele trei luni, au fost replantate 15 hectare, iar programul propus va fi depăşit cu 10 hectare imediat ce vremea se va îmbunătăţi şi la munte. La curăţiri, faţă de programul propus, de 97 de hectare, s-au realizat 151 hectare, iar la rărituri, din 337 hectare stabilite prin indicatorii de performanţă, silvicultorii dâmboviţeni au efectuat lucrări pe 654 de hectare.
Urmează o perioadă de vegetaţie intensă, iar rolul slujitorilor pădurii este acela de a întreţine plantaţiile înfiinţate şi să efectueze lucrări de degajare, tăieri şi curăţiri.
Şi, fiindcă tot ne aflăm la finalul campaniei naţionale declanşată de RNP Romsilva sub egida „Luna Pădurii”, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda, a invitat presa pe un şantier de împădurire din codrii administraţi de Ocolul Silvic Sturzeni, pe teritoriul comunei Măneşti.
La acţiunea de astăzi, ce a avut ca scop plantarea cu puieţi din speciile nobile de frasin şi paltin pe o suprafaţă de 1,17 ha, au participat şi 20 de elevi din clasele V-VIII de la Şcoala din Măneşti. Copiii au pus mâna pe casmale şi, îndrumaţi de silvicultori, au deprins tehnica plantatului de arbori.