Connect with us

AGRICULTURĂ

Alertă fitosanitară! Putregaiul inelar al cartofului, depistat la Lunguleţu!

Publicat

pe

Alertă fitosanitară în judeţul Dâmboviţa! La un producător de cartofi din comuna Lunguleţu a fost depistat putregaiul inelar al cartofului, boală produsă de bacteria clavibacter micheganensis. Am aflat de la ing. Mariana Bibanu, şef Birou Unitatea Fitosanitară Dâmboviţa, că suprafaţa cultivată, de circa 2.500 mp, se află în carantină.

Ieri, s-a deplasat la Lunguleţu, tocmai pentru a verifica cum stau lucrurile la acest capitol, şi o delegaţie de experţi din cadrul Comisariatului European pentru Agricultură. În această perioadă, Comisia Europeană efectuează o misiune de audit în ţara noastră ce are ca temă combaterea putregaiului inelar la culturile de cartofi.

În România, au fost depistate mai multe focare, în special în judeţele unde se cultivă cartofi. Boala, pentru care în momentul de faţă nu există tratament chimic sau biologic, se poate răspândi rapid din cauza faptului că sâmânţa pe care o achiziţionează mulţi cultivatori de cartofi nu este certificată, nu provine din depozite aflate în permanenţă sub control.

Putregaiul poate fi transmis şi prin maşinile de plantat, dar şi prin păduchii de frunză sau gândacul de Colorado. Din câte ne-a spus Mariana Bibanuiu, în bazinul legumicol Lunguleţu, sămânţa este obţinută din producţia proprie sau este achiziţionată de pe piaţă, fără garanţie fitosanitară.

De obicei, culturile bolnave sunt distruse. Anchetele care se desfăşoară pentru depistarea surselor de contaminare cu putregaiul inelar al cartofului sunt dificile în cazul în care sămânţa este obţinută fără respectarea normelor fitosanitare.

Primele simptome care arată un atac al temutei bacterii sunt observate către sfârşitul perioadei de vegetaţie, când se observă o veştejire a frunzelor inferioare şi o decolorare a acestora în verde-pal, apoi în galben. Tuberculii atacaţi, dacă sunt presaţi, elimină exudat bacterian.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Oportunitate de afacere! Fabricanții de bere au nevoie de orzoaică!

Publicat

pe

Peste 30 de fermieri dâmbovițeni au fost invitați, prin intermediul reprezentanților Direcției Agricole Dâmbovița, să participe, astăzi – 25 noiembrie 2022, la un simpozion dedicat oportunităților de câștig sigur oferite de cultura orzoaicei folosite în industria fabricării berii.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Berarii României” și Soufflet Malț România. Intenția celor două entități economice, cărora li s-au alăturat și reprezentanții Ministerului Agriculturii, este aceea de a oferi informații valide, sigure, cultivatorilor de cereale, sfaturi de specialitate, sugestii, planuri de afaceri, pentru a trece la cultura orzoaicei, materie primă indispensabilă producției unei beri de calitate.

Au ținut prelegeri de specialitate, convingătoare, cu un aflux de informații, Mihai Sauciuc – directorul Asociației „Berarii României” și Ionuț Oprea – directorul fabricii de malț pentru bere din Buzău.

Agricultorii dâmbovițeni au fost sfătuiți să își reorienteze activitatea, procesul de producție către orzoaică. Câștigurile sunt mari și sigure, în măsura în care se pot încheia contracte avantajoase cu fabricanții de bere.

Despre cultura orzoaicei, tehnologiile folosite pentru obținerea unor producții mari și de calitate a vorbit inginerul agronom Ion Cioroianu. Specialistul a insistat pe faptul că producerea orzoaicei pentru bere nu este o activitate pretențioasă și care să implice costuri de înființare, întreținere, recoltare și depozitare mai mari decât la alte plante de cultură.

De precizat că, în perioada interbelică, în România, se cultiva orzoaică pe suprafețe de peste 1,7 milioane de hectare. Apoi, de la an la an, suprafețele au început să se diminueze. Astfel, în 1990, culturile de orzoaică ocupau 749.000 de hectare, în 2014 suprafața s-a redus la 516.000, iar în 2020 s-a ajuns la numai 287.778 hectare. Tocmai din acest motiv, 50% din cantitatea de orzoaică necesară fabricării berii este importată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Zeci de târgovișteni și-au făcut cumpărăturile la târgul tradițional de la Direcția Agricolă Dâmboviţa

Publicat

pe

Conducerea Direcției Agricole Dâmbovița se ține de cuvânt. Târgul de produse agricole și tradiționale organizat experimental pe platoul din fața instituției continuă. Deocamdată, o dată pe lună, duminica, în funcție de condițiile meteo. De anul viitor, directorul Vlad Pătrașcu vrea să elimine și acest impediment, prin dotarea târgului cu tarabe cu protecție împotriva intemperiilor.

De la o ediție la alta, am observat că târgul cu produse tradiționale devine tot mai interesant pentru târgovișteni. Oamenii au văzut că de aici lipsesc intermediarii, marfa este de calitate, prețurile bune, iar comportamentul fermierilor care își etalează roadele muncii nu se compară nici pe departe cu cel al piețarilor, care nu te lasă să pui mâna pe fructe sau legume, ba chiar te atenționează prin mesaje scrise cu litere de-o șchioapă „nu atinge”. De asemenea, există o bună comunicare între client și comerciant, zâmbete, discuții, lămuriri.

Astăzi – 13 noiembrie 2022, în incinta Direcției Agricole Dâmboviţa, se aflau circa 20 de tarabe pe care fermierii din județ își etalaseră produsele. Fructe și legume de sezon, de la Voinești, Lungulețu și Băleni. Brânzeturi și miere de la Moțăieni. Pâine și alte specialități de brutărie de la „Mateo”. Nu lipseau zacusca, murăturile simple sau asortate, dulcețurile, gemurilor etc.

„Vremea a ținut cu noi. Avem în târgul nostru, aflat la cea de-a doua ediție, peste douăzeci de producători agricoli. Încă de la primele ore ale dimineții, au venit și o mulțime de târgovișteni interesați să cumpere fructe, legume, produse lactate și alte bunătăți preparate în gospodăriilor fermierilor noștri după rețete tradiționale. Prețurile sunt bune. Marfă de calitate. Ne dorim ca, în viitorul apropiat, să organizăm acest eveniment o dată pe săptămână. Vrem să devină o tradiție. Un stimulent important atât pentru producători cât și pentru cumpărători”, ne-a precizat Vlad Pătrașcu – directorul Direcției Agricole Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats