Connect with us

AGRICULTURĂ

Alertă fitosanitară! Putregaiul inelar al cartofului, depistat la Lunguleţu!

Publicat

pe

Alertă fitosanitară în judeţul Dâmboviţa! La un producător de cartofi din comuna Lunguleţu a fost depistat putregaiul inelar al cartofului, boală produsă de bacteria clavibacter micheganensis. Am aflat de la ing. Mariana Bibanu, şef Birou Unitatea Fitosanitară Dâmboviţa, că suprafaţa cultivată, de circa 2.500 mp, se află în carantină.

Ieri, s-a deplasat la Lunguleţu, tocmai pentru a verifica cum stau lucrurile la acest capitol, şi o delegaţie de experţi din cadrul Comisariatului European pentru Agricultură. În această perioadă, Comisia Europeană efectuează o misiune de audit în ţara noastră ce are ca temă combaterea putregaiului inelar la culturile de cartofi.

În România, au fost depistate mai multe focare, în special în judeţele unde se cultivă cartofi. Boala, pentru care în momentul de faţă nu există tratament chimic sau biologic, se poate răspândi rapid din cauza faptului că sâmânţa pe care o achiziţionează mulţi cultivatori de cartofi nu este certificată, nu provine din depozite aflate în permanenţă sub control.

Putregaiul poate fi transmis şi prin maşinile de plantat, dar şi prin păduchii de frunză sau gândacul de Colorado. Din câte ne-a spus Mariana Bibanuiu, în bazinul legumicol Lunguleţu, sămânţa este obţinută din producţia proprie sau este achiziţionată de pe piaţă, fără garanţie fitosanitară.

De obicei, culturile bolnave sunt distruse. Anchetele care se desfăşoară pentru depistarea surselor de contaminare cu putregaiul inelar al cartofului sunt dificile în cazul în care sămânţa este obţinută fără respectarea normelor fitosanitare.

Primele simptome care arată un atac al temutei bacterii sunt observate către sfârşitul perioadei de vegetaţie, când se observă o veştejire a frunzelor inferioare şi o decolorare a acestora în verde-pal, apoi în galben. Tuberculii atacaţi, dacă sunt presaţi, elimină exudat bacterian.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Direcția Agricolă Dâmboviţa, informare privind granturile acordate de Guvern

Publicat

pe

Directorul adjunct al Direcției Agricole Dâmboviţa, Adrian Bercu, atrage atenția fermierilor și antreprenorilor din sectorul agroalimentar că Guvernul a aprobat, prin Ordonanța de Urgență 61/2022, acordare a două tipuri de ajutoare, după cum urmează:

– Granturi pentru capital de lucru pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului este în procent de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 120.000 euro.
– Microgranturi în valoare de 5.000 euro pentru beneficiarii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin 3 luni calendaristice înainte de data de 31 decembrie 2019;
b) au obținut o cifră de afaceri/venituri de cel puțin echivalentul în lei a 5.000 euro la data de 31 decembrie 2019
c) își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la acordarea măsurii de sprijin sub formă de microgrant.

Cursul de referinta 1 euro = 4,9479 RON.

Beneficiarii pot utiliza microgranturile pentru cheltuieli angajate după data de 1 februarie 2020:
a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;
b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități, potrivit contractelor încheiate;
c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat și/sau cheltuieli privind arenda sau redevența pe bază de contract de arendă sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole;
d) cheltuieli privind achiziția de servicii necesare activității curente/operaționale, cu excepția serviciilor de consultanță;
e) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activității curente/operaționale;
f) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații și tehnologii necesare reluării activității curente/operaționale;
g) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului și bugetele locale

Pentru detalii suplimentare cu privire la program vă invităm să consultați

Microgranturi si capital de lucru pentru fermieri și antreprenori din sectorul agroalimentar

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Dâmbovița: Au crescut suprafețele cultivate cu rapiță și floarea soarelui

Publicat

pe

Culturile agricole din județul Dâmbovița se află în parametrii normali de vegetație. Cel puțin așa ne-a anunțat directorul executiv adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița, Adrian Bercu. Deocamdată, suprafețele însămânțate cu cereale, rapiță și floarea soarelui nu au fost afectate de intemperii, iar apa din sol a acoperit necesarul pentru dezvoltarea plantelor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare.

Se remarcă o creștere importantă a suprafețelor însămânțate cu floarea soarelui. În Dâmbovița, au fost înființate asemenea culturi pe aproximativ 18.500 hectare.

Dâmbovița stă bine, deocamdată, și la cartofi. 9.000 de hectare sunt cultivate în bazinul Lungulețu-Poiana-Brezoaele, dar și în alte zone ale județului.

„Avem cultivate 4.315 de hectare cu cartofi timpurii și semitimpurii, 3.075 hectare cu cartofi de vară și 1.641 hectare însămânțate cu cartofi de toamnă”, ne-a precizat directorul Adrian Bercu.

Legumicultura practicată de fermierii dâmbovițeni în spații protejate, dar și în câmp deschis a devenit un sector de interes, cu toate că au crescut costurile de înființare și întreținere a culturilor legumicole protejate. În Dâmbovița, ne-a informat directorul Direcției Agricole, o suprafață de circa 8.500 de hectare a fost cultivată cu legume în sere, solarii sau în câmp deschis.

De asemenea, 33 de hectare au fost cultivate cu usturoi. Agricultorii care au optat pentru această plantă au primit și un sprijin de până la 3.000 de euro pentru înființarea unei culturi de 1 hectar. 16 mai a fost ultima zi de înscriere în acest program.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT