Conectați-vă cu noi

AGRICULTURĂ

Alertă fitosanitară! Putregaiul inelar al cartofului, depistat la Lunguleţu!

Publicat

pe

Alertă fitosanitară în judeţul Dâmboviţa! La un producător de cartofi din comuna Lunguleţu a fost depistat putregaiul inelar al cartofului, boală produsă de bacteria clavibacter micheganensis. Am aflat de la ing. Mariana Bibanu, şef Birou Unitatea Fitosanitară Dâmboviţa, că suprafaţa cultivată, de circa 2.500 mp, se află în carantină.

Ieri, s-a deplasat la Lunguleţu, tocmai pentru a verifica cum stau lucrurile la acest capitol, şi o delegaţie de experţi din cadrul Comisariatului European pentru Agricultură. În această perioadă, Comisia Europeană efectuează o misiune de audit în ţara noastră ce are ca temă combaterea putregaiului inelar la culturile de cartofi.

În România, au fost depistate mai multe focare, în special în judeţele unde se cultivă cartofi. Boala, pentru care în momentul de faţă nu există tratament chimic sau biologic, se poate răspândi rapid din cauza faptului că sâmânţa pe care o achiziţionează mulţi cultivatori de cartofi nu este certificată, nu provine din depozite aflate în permanenţă sub control.

Putregaiul poate fi transmis şi prin maşinile de plantat, dar şi prin păduchii de frunză sau gândacul de Colorado. Din câte ne-a spus Mariana Bibanuiu, în bazinul legumicol Lunguleţu, sămânţa este obţinută din producţia proprie sau este achiziţionată de pe piaţă, fără garanţie fitosanitară.

De obicei, culturile bolnave sunt distruse. Anchetele care se desfăşoară pentru depistarea surselor de contaminare cu putregaiul inelar al cartofului sunt dificile în cazul în care sămânţa este obţinută fără respectarea normelor fitosanitare.

Primele simptome care arată un atac al temutei bacterii sunt observate către sfârşitul perioadei de vegetaţie, când se observă o veştejire a frunzelor inferioare şi o decolorare a acestora în verde-pal, apoi în galben. Tuberculii atacaţi, dacă sunt presaţi, elimină exudat bacterian.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! IMM-urile și fermierii afectați de COVID-19 pot cere ajutor de stat. Detalii aici

Publicat

pe

de

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură primește, până la data de 23 octombrie 2020, inclusiv, cereri pentru sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.

Sprijinul are în vedere atenuarea pierderilor suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, in sectoarele vegetal – legume-fructe si cartofi si zootehnic- bovine, ovine, caprine.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

Pentru mai multe detalii privind condițiile generale și specifice de acordare a Sprijinului temporar cu caracter excepțional, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura pune la dispozitia fermierilor Ghidul solicitanților pentru măsura 21 – sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza covid-19 (articolul 39b) accesând linkul http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-de-stat-covid-19/masura-21

Până la această dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dâmbovița a înregistrat solicitări de la 3.493 de fermieri pentru sectorul vegetal, dintr-un număr total estimat de 5.564 potențiali beneficiari și de la 610 crescători de animale pentru sectorul zootehnic, dintr-un număr total estimat de 1.731.

De asemenea, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dâmbovița informează fermierii că pentru orice nelămurire sau informații suplimentare referitoare la accesarea Sprijinului temporar cu caracter excepțional se pot adresa telefonic centrului de registratură la care au depus cererea unică de plată.

Sursa: APIA Dâmboviţa

Citește în continuare

ACTUALITATE

S-a stabilit câți bani vor primi fermierii în cadrul schemelor de sprijin

Publicat

pe

de

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură începe, din 16 octombrie 2020, plățile în avans pentru fermierii care au depus cerere unică de sprijin în acest an. Sumele acordate ca plăti în avans sunt de până la 70% în cazul schemelor de plăți directe și de până la 85% în cazul sprijinului acordat pentru măsurile de dezvoltare rurală. Plățile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 819/2020, au fost stabilite cuantumurile pentru schemele de sprijin care vor beneficia de plata in avans, după cum urmează: Schema de plată unică pe suprafață ( SAPS) -98,7381 euro/ha; Plata redistributivă -primul interval (1-5 ha inclusiv) – 5 euro/ha, al doilea interval (peste 5 și până la 30 ha inclusiv)- 48,1053 euro/ha; Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) -57,8245 euro/ha; Schema de plată pentru tinerii fermieri – 36,6119 euro/ha.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Judetean Dambovita a finalizat controalelele administrative, în vederea autorizării la plata în avans, pentru 21.189 de cereri unice de sprijin dintr-un total de 23.061 cereri depuse de fermierii damboviteni.

De asemenea, prin Hotărârea de Guvern nr. 819/2020 a fost aprobat si plafonul pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine la 71.300.000 euro. Cuantumurile per cap de animal la speciile ovine/caprine se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile.

Sursa: APIA Dâmboviţa

Citește în continuare

Promovare electorală

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!