Connect with us

AGRICULTURĂ

Alertă fitosanitară! Putregaiul inelar al cartofului, depistat la Lunguleţu!

Publicat

pe

Alertă fitosanitară în judeţul Dâmboviţa! La un producător de cartofi din comuna Lunguleţu a fost depistat putregaiul inelar al cartofului, boală produsă de bacteria clavibacter micheganensis. Am aflat de la ing. Mariana Bibanu, şef Birou Unitatea Fitosanitară Dâmboviţa, că suprafaţa cultivată, de circa 2.500 mp, se află în carantină.

Ieri, s-a deplasat la Lunguleţu, tocmai pentru a verifica cum stau lucrurile la acest capitol, şi o delegaţie de experţi din cadrul Comisariatului European pentru Agricultură. În această perioadă, Comisia Europeană efectuează o misiune de audit în ţara noastră ce are ca temă combaterea putregaiului inelar la culturile de cartofi.

În România, au fost depistate mai multe focare, în special în judeţele unde se cultivă cartofi. Boala, pentru care în momentul de faţă nu există tratament chimic sau biologic, se poate răspândi rapid din cauza faptului că sâmânţa pe care o achiziţionează mulţi cultivatori de cartofi nu este certificată, nu provine din depozite aflate în permanenţă sub control.

Putregaiul poate fi transmis şi prin maşinile de plantat, dar şi prin păduchii de frunză sau gândacul de Colorado. Din câte ne-a spus Mariana Bibanuiu, în bazinul legumicol Lunguleţu, sămânţa este obţinută din producţia proprie sau este achiziţionată de pe piaţă, fără garanţie fitosanitară.

De obicei, culturile bolnave sunt distruse. Anchetele care se desfăşoară pentru depistarea surselor de contaminare cu putregaiul inelar al cartofului sunt dificile în cazul în care sămânţa este obţinută fără respectarea normelor fitosanitare.

Primele simptome care arată un atac al temutei bacterii sunt observate către sfârşitul perioadei de vegetaţie, când se observă o veştejire a frunzelor inferioare şi o decolorare a acestora în verde-pal, apoi în galben. Tuberculii atacaţi, dacă sunt presaţi, elimină exudat bacterian.

ACTUALITATE

22 de focare de pestă porcină africană, active în județul Dâmbovița

Publicat

pe

22 de focare de pestă porcină africană, din cele 28 identificate în județul Dâmbovița de la începutul anului 2021, sunt active și în acest moment – informează Instituția Prefectului.

„Focarele de pestă porcină africană au fost confirmate la nivelul a 15 unități administrativ-teritoriale, respectiv: Brezoaele, Găești, Dragodana, Brănești, Perșinari, Bucșani, Ciocănești, Moroeni, Bilciurești, Șelaru, Petrești, Tărtășești, Poiana, Râu Alb, Vulcana Pandele.

La momentul confirmării unui focar de PPA, se aprobă planul de măsuri pentru combaterea acestuia atât în zona de protecție cât și în zona de supraveghere, zone stabilite de către Direcția Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor Dâmbovița. Decizia de stingere a focarului se aprobă după aplicarea în totalitate a măsurilor dispuse într-un termen de minim 30 de zile de la confirmare, conform Regulamentului UE 2020/687/2019/CE.

Solicităm, și de această dată, sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat, în baza HG 1214/2009.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social”, se precizează într-un comunicat al Instituției Prefectului Dâmboviţa.

Citește în continuare

AGRICULTURĂ

Încep lucrările de refacere a drumului județean care străbate Iedera Valea Lungă și Vișinești, afectat de viituri

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, administratorul public al județului- Cristian Avanu, directorul Direcției Tehnice – Vasile Dinu și primarii din Iedera, Valea Lungă și Vișinești s-au întâlnit la fața locului cu proiectanții, în vederea identificării celor mai bune și rapide soluții tehnice pentru repararea drumului județean care tranzitează respectivele localități, inainte de începerea sezonului rece.

Reamintim că respectiva cale de rulare și o serie de podețe au fost afectate de viiturile din această vară. Lucrările de refacere vor debuta săptămâna viitoare – a anunțat președintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ștefan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT