Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Se implică sau nu CJ Dâmboviţa să recupereze o parte din istoria judeţului şi a ţării?

Publicat

pe

234 de obiecte care i-au aparţinut lui Ion Ghica, personalitate proeminetă a vieţii culturale, economice şi sociale a României, de cinci ori prim-ministru şi unul dintre cei mai însemnaţi diplomaţi ai ţării, se vând la licitaţie prin intermediul site-ului artmark.ro. Este vorba despre fotografii de epocă, cărţi rarisime, clişee pe sticlă, manuscrise inedite, epistole, sigilii, medalii, harţi şi obiecte de artă decorativă, cele mai multe dintre ele provenind din Conacul Ghica din satul Ghergani, judeţul Dâmboviţa.

Pentru ca acestea să nu se risipească, profesorul universitar doctor Silviu Miloiu a cerut conducerii Consiliului Judeţean Dâmboviţa să achiziţioneze obiectele de o valoare inestimabilă pentru cultura şi istoria judeţului şi a ţării. La o primă evaluare, ar fi nevoie de aproximativ 50.000 de euro. De asemenea, Silviu Miloiu s-a adresat Poliţiei de Patrimoiu, pentru a stabili cine şi cu ce drept vinde această comoară naţională. Deocamdată, nu a primit niciun răspuns oficial.

bdr

„În cadrul licitației este reunită o întreagă colecție de obiecte și mărturii istorico-documentare care au aparținut familiei lui Ion Ghica, piese autentice de o mare valoare istorică, al căror loc nu poate fi decât în patrimoniul Complexului Național Muzeal «Curtea Domnească» din Târgoviște și, în cazul câtorva dintre acestea, al Castelului de la Miclăușeni, Mitropolia Moldovei exprimându-și deja interesul pentru a achiziționa acele obiecte ce țin de domeniul și castelul fiicei lui Ion Ghica, Maria Ghica Sturdza. Obiectele astfel achiziționate vor putea fi expuse publicului în cadrul Muzeului Scriitorilor din Târgoviște sau al Casei natale a bunului prieten al lui Ion Ghica, marele poet Grigore Alexandrescu. În vederea achiziționării acestor bunuri, s-ar putea dispune de fondurile alocate pentru marcarea Centenarului și incluse deja în bugetul Consiliului Județean Dâmbovița”, spune prof. univ. dr. Silviu Miloiu.

Ieri, 7 mai 2018, acesta a depus la cabinetul preşedintelui CJ Dâmboviţa solicitarea şi documentaţia aferentă şi speră ca autorităţile să se implice în timp util. Licitaţia online „O dinastie de făuritori ai modernităţii, familia Ion Ghica” este programată să aibă loc în data de 9 mai 2018, la ora 19:30.

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. Cristea Gheorghe.

    mai 10, 2018 at 8:51 am

    De ce domnul primar nu agreează alta solutie pentru zona semaforizata de la Lidel.
    Toti targovisteni care nu au traba la Lidel sunt obligati sa ardă gazul la propriu.
    SUNT SOLUTII

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

DJ714 este singurul drum spre Stațiunea Padina-Peștera pe timp de iarnă. Președintele CJ Dâmbovița, apel către Guvern

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a lansat, ieri – 24 iulie 2021, un apel către Guvernul României, în speță către premierul Florin Cîțu, să aloce fonduri pentru remedierea problemelor cauzate de viitură pe DJ714, în Cheile Tătarului.

A explicat Corneliu Ștefan că este vorba despre singura cale de acces în Stațiunea turistică de interes național Padina-Peștera, pe perioada de iarnă. Prin urmare, dacă drumul nu va fi refăcut până la data de 15 octombrie, în această iarnă nu se va putea ajunge în zonă, întrucât după 15 octombrie nu se va mai putea lucra în munte.

Reamintim faptul că, săptămâna aceasta, Guvernul României a alocat fonduri pe calamități pentru 17 județe, nu însă și pentru Dâmbovița. Poate vom avea mai mult noroc la următoarea repartiție, însă, după cum a spus primarul PNL al comunei Bezdead, Teodora Anghelescu, premierul își cumpără cu acești bani voturi pentru alegerile din partid și cum PNL Dâmboviţa îl sprijină pe Ludovic Orban… Rămâne de văzut!

„În ultimele trei zile, am avut nenumărate vizite pe DJ714, împreună cu specialiști, cu proiectanți, cu șeful catedrei de Drumuri și Poduri din cadrul Politehnicii București, cu experți din cadrul CJ Dâmbovița și de la LDP, societate în subordinea CJ Dâmbovița.

Situația este tragică. După cum vedeți, nu am exagerat cu absolut nimic. Pe o porțiune de aproximativ 240 m, trebuie, în primul rând, să facem apărarea de mal, apoi, avem un pod cu o deschidere de 8 m, care este afectat de viitură și trebuie înlocuit. Nu în ultimul rând, trebuie refăcut drumul județean, care este singura cale de acces în stațiunea turistică de interes național Padina-Peștera pe perioada iernii. În zona de munte se poate lucra cel târziu până la data de 15 octombrie. Săptămâna viitoare, cel târziu marți, vom avea o estimare a costurilor. Sper să luăm o decizie în cadrul Consiliului Județean și, în maximum 10 zile, să putem să începem lucrările pe Situații de Urgență”, a declarat președintele CJ Dâmbovița.

Cât privește lipsa alocărilor financiare din partea Guvernului, Corneliu Ștefan a reamintit că sunt foarte multe probleme grave în județ, cauzate de condițiile meteorologice, și i-a cerut premierului să se gândească la oamenii afectați, să lase deoparte logica de campanie electorală pentru alegerile din PNL.

„Aici, în munte, este cea mai mare problemă, dar avem probleme la Bezdead, pe drumul județean, avem probleme la Vârfuri și, la ședința ordinară din 28 iulie, voi ajuta Primăria cu o sumă din fondul de rezervă pentru a putea începe lucrarile, să nu ținem izolat un sat întreg. Avem probleme la Iedera, unde, dacă nu realizăm apărări de mal, izolăm 900 de gospodării, fiindcă podul pietonal este în pericol. Nu în ultimul rând, avem foarte multe probleme la Pucioasa și Fieni.

Cu toate acestea, județul Dâmbovița a primit 0 lei. Cred că este inadmisibil față de problemele pe care le avem. Fac apel către Guvernul României, să lase logica de campanie internă deoparte și să ajute județul Dâmbovița. Nu am cerut niciun leu pentru alte lucrări, nu am cerut bani nici pentru salarii, nici pentru proiectele CJ Dâmbovița, am cerut bani doar pentru calamități. Sunt foarte mari probleme în județ, iar Guvernul României efectiv nu se uită către județul nostru. Ieșiți din logica de campanie și gândiți-vă la oameni, gândiți-vă la județe, la proiectele pe care le avem de făcut în fiecare comunitate locală”, este mesajul președintelui CJ Dâmbovița.

La rândul său, primarul comunei Moroeni a vorbit despre lipsa resurselor financiare la nivel local pentru a remedia problemele din munte, cauzate de viitură. Da, se intervine cu forțe proprii, dar nu este suficient! Este nevoie de sprijin guvernamental – a spus Laurențiu Moraru.

Președintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ștefan, a lansat către Guvernul României și un apel pentru transferarea drumului forestier construit pe partea dreaptă a Lacului Bolboci din administrarea Romsilva la Primăria Moroeni, să poată fi întreținut în parteneriat cu Consiliul Județean și deschis circulației publice.

„De 9 luni, de când sunt președinte al CJ Dâmbovița, am făcut nenumărate adrese către Ministerul Mediului, să transfere drumul forestier din subordinea Romsilva către Consiliul Local Moroeni, conform legii, urmând să ne asociem pentru a întreține acest drum din stațiunea turistică.

Dacă nu vom obține acest drum și dacă până pe 15 octombrie nu vom remedia problemele de pe DJ714, Stațiunea turistică de interes național Padina-Peștera va fi închisă în iarna care vine.

Până astăzi, în urma nenumăratelor adrese către Guvernul României, nu am primit nici măcar un răspuns. Specific că, în ultimii 5-6 ani, s-au mai făcut demersuri din partea Consiliului Județean Dâmbovița. Nu am primit nici un răspuns, cum nu am primit răspuns nici pentru alte proiecte de interes județean”, a declarat Corneliu Ştefan – președintele CJ Dâmbovița.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Rețele de utilități pentru noile zone de locuit din comuna Dragomirești

Publicat

pe

Dragomirești este una dintre localitățile dâmbovițene care se dezvoltă frumos. Numărul de case moderne, construite cu gust, în stil european, a crescut simțitor. Sunt tot mai mulți tineri care solicită terenuri pentru a-și ridica locuințe. Primăria este preocupată, în acest moment, să extindă rețelele de utilități către zonele comunei unde s-au edificat construcții, iar oamenii au nevoie de condiții civilizate de trai. În acest sens, se lucrează la rețelele de gaze naturale și iluminat public, în perimetrul DN 72, Târgoviște-Câmpulung.

„Este o zonă deosebită, în care cetățenii comunei noastre au început să construiască. Trebuie să fim alături de ei și să grăbim procesele de execuție a rețelelor de utilități. Nu avem acolo nici alimentare cu apă potabilă, nici curent electric. Vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a realiza cât mai repede aceste obiective absolut necesare pentru cetățenii care își ridică case, care pun bazele unor noi familii”, ne-a declarat primarul Dragoș Vlădulescu.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT