Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Se implică sau nu CJ Dâmboviţa să recupereze o parte din istoria judeţului şi a ţării?

Publicat

pe

234 de obiecte care i-au aparţinut lui Ion Ghica, personalitate proeminetă a vieţii culturale, economice şi sociale a României, de cinci ori prim-ministru şi unul dintre cei mai însemnaţi diplomaţi ai ţării, se vând la licitaţie prin intermediul site-ului artmark.ro. Este vorba despre fotografii de epocă, cărţi rarisime, clişee pe sticlă, manuscrise inedite, epistole, sigilii, medalii, harţi şi obiecte de artă decorativă, cele mai multe dintre ele provenind din Conacul Ghica din satul Ghergani, judeţul Dâmboviţa.

Pentru ca acestea să nu se risipească, profesorul universitar doctor Silviu Miloiu a cerut conducerii Consiliului Judeţean Dâmboviţa să achiziţioneze obiectele de o valoare inestimabilă pentru cultura şi istoria judeţului şi a ţării. La o primă evaluare, ar fi nevoie de aproximativ 50.000 de euro. De asemenea, Silviu Miloiu s-a adresat Poliţiei de Patrimoiu, pentru a stabili cine şi cu ce drept vinde această comoară naţională. Deocamdată, nu a primit niciun răspuns oficial.

bdr

„În cadrul licitației este reunită o întreagă colecție de obiecte și mărturii istorico-documentare care au aparținut familiei lui Ion Ghica, piese autentice de o mare valoare istorică, al căror loc nu poate fi decât în patrimoniul Complexului Național Muzeal «Curtea Domnească» din Târgoviște și, în cazul câtorva dintre acestea, al Castelului de la Miclăușeni, Mitropolia Moldovei exprimându-și deja interesul pentru a achiziționa acele obiecte ce țin de domeniul și castelul fiicei lui Ion Ghica, Maria Ghica Sturdza. Obiectele astfel achiziționate vor putea fi expuse publicului în cadrul Muzeului Scriitorilor din Târgoviște sau al Casei natale a bunului prieten al lui Ion Ghica, marele poet Grigore Alexandrescu. În vederea achiziționării acestor bunuri, s-ar putea dispune de fondurile alocate pentru marcarea Centenarului și incluse deja în bugetul Consiliului Județean Dâmbovița”, spune prof. univ. dr. Silviu Miloiu.

Ieri, 7 mai 2018, acesta a depus la cabinetul preşedintelui CJ Dâmboviţa solicitarea şi documentaţia aferentă şi speră ca autorităţile să se implice în timp util. Licitaţia online „O dinastie de făuritori ai modernităţii, familia Ion Ghica” este programată să aibă loc în data de 9 mai 2018, la ora 19:30.

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. Cristea Gheorghe.

    10 mai 2018 at 8:51

    De ce domnul primar nu agreează alta solutie pentru zona semaforizata de la Lidel.
    Toti targovisteni care nu au traba la Lidel sunt obligati sa ardă gazul la propriu.
    SUNT SOLUTII

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Sălcioara: Așa da! Primărița Florina Ivașcu a sărit în ajutorul călătorilor cu trenul

Publicat

pe

Florina Ivașcu este primar al comunei Sălcioara, din județul Dâmbovița, de numai o săptămână (a depus jurământul în data de 31 octombrie 2024) și deja a luat câteva măsuri ce merită a fi consemnate.

Prima inițiativă, despre care am scris zilele trecute, este cea care vizează organizarea unei întâlniri cu localnicii, la sediul administrativ, în data de 14 noiembrie, la ora 16:00. Vrea primărița să afle care sunt problemele cu care se confruntă oamenii și să găsească soluții pentru a le rezolva.

A doua măsură, pusă în practică ieri, 6 noiembrie 2024, a atras și numeroși voluntari. Este vorba despre toaletarea copacilor și a lăstărișului de pe marginea drumului din satul Bănești, pentru a înfrumuseța localitatea și pentru a le facilita șoferilor vizibilitatea.

A treia inițiativă la care vrem să facem referire s-a concretizat astăzi, 7 noiembrie 2024, odată cu amplasarea unui refugiu pentru călători în Halta Podu Rizii. Unul provizoriu, însă de maximă utilitate mai ales că s-a instalat frigul!

„Începând cu luna ianuarie, avem în proiect, achiziționarea de refugii moderne, pentru toate stațiile de cale ferată, aflate pe teritoriul comunei Sălcioara”, precizează primarul Florina Ivașcu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Contract semnat. 65 de milioane de lei pentru dotarea școlilor din Dâmbovița cu echipamente digitale

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat astăzi, 6 noiembrie 2024, contractul privind achiziționarea primelor echipamente digitale destinate școlilor și liceelor din județul Dâmbovița. În acest lot au fost incluse peste 1.100 de laptop-uri, peste 1.000 de table interactive, aproximativ 500 de calculatoare, 2.000 de scannere și imprimante, 1.000 de camere pentru videoconferințe și peste 1.000 de sisteme de sunet.

„Toate aceste componente tehnice, la care se adaugă mobilier și alte dispozitive digitale de ultimă generație, vor ajunge în 63 de instituții de învățământ din județ, ca urmare a proiectului “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din județul Dâmbovița”, proiect pe care îl implementează Consiliul Județean Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Vor beneficia de investiția cu o valoare totală de 65 milioane de lei elevii din 54 de localități dâmbovițene. Echipamentele educaționale vor intra în dotarea a 927 săli de clasă, 58 de laboratoare de informatică, 51 de cabinete de asistență psihopedagogică, 41 de cabinete școlare, 34 de laboratoare de științe și 2 ateliere de practică.

„Prin aceste investiții, ne dorim să punem bazele unui sistem educațional de calitate pentru copiii dâmbovițeni, în special acolo unde nu există condiții materiale”, a mai spus Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite