Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Se implică sau nu CJ Dâmboviţa să recupereze o parte din istoria judeţului şi a ţării?

Publicat

pe

234 de obiecte care i-au aparţinut lui Ion Ghica, personalitate proeminetă a vieţii culturale, economice şi sociale a României, de cinci ori prim-ministru şi unul dintre cei mai însemnaţi diplomaţi ai ţării, se vând la licitaţie prin intermediul site-ului artmark.ro. Este vorba despre fotografii de epocă, cărţi rarisime, clişee pe sticlă, manuscrise inedite, epistole, sigilii, medalii, harţi şi obiecte de artă decorativă, cele mai multe dintre ele provenind din Conacul Ghica din satul Ghergani, judeţul Dâmboviţa.

Pentru ca acestea să nu se risipească, profesorul universitar doctor Silviu Miloiu a cerut conducerii Consiliului Judeţean Dâmboviţa să achiziţioneze obiectele de o valoare inestimabilă pentru cultura şi istoria judeţului şi a ţării. La o primă evaluare, ar fi nevoie de aproximativ 50.000 de euro. De asemenea, Silviu Miloiu s-a adresat Poliţiei de Patrimoiu, pentru a stabili cine şi cu ce drept vinde această comoară naţională. Deocamdată, nu a primit niciun răspuns oficial.

bdr

„În cadrul licitației este reunită o întreagă colecție de obiecte și mărturii istorico-documentare care au aparținut familiei lui Ion Ghica, piese autentice de o mare valoare istorică, al căror loc nu poate fi decât în patrimoniul Complexului Național Muzeal «Curtea Domnească» din Târgoviște și, în cazul câtorva dintre acestea, al Castelului de la Miclăușeni, Mitropolia Moldovei exprimându-și deja interesul pentru a achiziționa acele obiecte ce țin de domeniul și castelul fiicei lui Ion Ghica, Maria Ghica Sturdza. Obiectele astfel achiziționate vor putea fi expuse publicului în cadrul Muzeului Scriitorilor din Târgoviște sau al Casei natale a bunului prieten al lui Ion Ghica, marele poet Grigore Alexandrescu. În vederea achiziționării acestor bunuri, s-ar putea dispune de fondurile alocate pentru marcarea Centenarului și incluse deja în bugetul Consiliului Județean Dâmbovița”, spune prof. univ. dr. Silviu Miloiu.

Ieri, 7 mai 2018, acesta a depus la cabinetul preşedintelui CJ Dâmboviţa solicitarea şi documentaţia aferentă şi speră ca autorităţile să se implice în timp util. Licitaţia online „O dinastie de făuritori ai modernităţii, familia Ion Ghica” este programată să aibă loc în data de 9 mai 2018, la ora 19:30.

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. Cristea Gheorghe.

    mai 10, 2018 at 8:51 am

    De ce domnul primar nu agreează alta solutie pentru zona semaforizata de la Lidel.
    Toti targovisteni care nu au traba la Lidel sunt obligati sa ardă gazul la propriu.
    SUNT SOLUTII

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Lucrările la Creșa Nr. 2 Târgoviște vor fi gata în această toamnă. VIDEO

Publicat

pe

Conducerea Primăriei Târgoviște a verificat, ieri – 17 mai 2022, stadiul lucrărilor de consolidare, extindere, modernizare și dotare care se execută la Creșa Nr. 2, situată în Cartierul Suseni (lângă Inspectoratul Școlar Dâmboviţa). La finalul vizitei, având confirmarea reprezentantului constructorului, edilul Daniel Cristian Stan a anunțat că investiția va fi finalizată în această toamnă.

Proiectul vizează consolidarea și recompartimentarea clădirii existente și construirea unui corp nou, cu o suprafață dublă față de cel actual. De asemenea, se vor achiziționa dotările necesare pentru întregul imobil. Valoarea investiției depășește 3,88 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Reamintim faptul că, în ultimii 2 ani, au fost finalizate proiecte similare la creșele nr. 8, 13, 14 și 16, astfel că, în prezent, municipiul Târgoviște deține acum una dintre cele mai moderne rețele de creșe din România.

„Cu o capacitate de peste 1.000 de locuri și o suprafață dublă rezultată în urma investițiilor de extindere din ultimii 2 ani, creșele târgoviștene oferă condiții excelente copiilor noștri”, a punctat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Consiliul Județean Dâmbovița, hotărâre de preluare a Sălii Polivalente din Târgoviște

Publicat

pe

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Dâmboviţa de astăzi, 17 mai 2022, s-a desfășurat în parametrii unei normalități impuse de șabloanele coaliției PSD-PNL, la care s-a adăugat tenacitatea președintelui Corneliu Ștefan. Au mai ieșit la rampă, dar nu prea mult, reprezentanții PRO România. Șeful administrației județene a primit la fileu mesajul aleșilor PRO, după care, inteligent, senin, cu tact, l-a trimis din nou în teren, însoțit de argumentele de rigoare. Calm, jovial, destins, Corneliu Ștefan a răspuns la problemele invocate de singurii opozanți din CJ. Și este bine că se întâmplă așa. Liberalii sunt parteneri de coaliție, liniștiți, aproape indiferenți, își văd de banca și rolul lor. Sunt unii dintre ei care parcă afișează prea multă lingușeală. Nu le dăm acum numele, dar probabil că numai în acest stil au rezistat pe scena politică.

Cele 11 proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi au trecut la vot fără probleme. Am mai spus, cu mici interferențe ale consilierilor PRO România.

 

De reținut proiectul nr. 8 de pe ordinea de zi, privind „formularea cererii de transmitere a unui imobil – teren și construcții, situat în Târgoviște, pe Bulevardul Unirii, Nr. 1, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Sportului, prin Direcția Județeană de Sport, în domeniul public al județului Dâmbovița”. Este vorba despre Sala Polivalentă. Este știut faptul că acest complex sportiv, locul unde, de-a lungul timpului, s-au desfășurat mari competiții sportive, meciuri celebre de handbal, volei și baschet, are nevoie urgentă de reabilitare și modernizare.

Președintele Corneliu Ștefan dorește să se implice urgent pentru refacerea Sălii Polivalente, dar acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă edificiul va intra în proprietatea județului Dâmbovița. A spus Corneliu Ștefan că instituția pe care o conduce va avea posibilitatea, prin proiecte derulate prin PNRR, să modernizeze Sala Polivalentă, lucru pe care Ministerul Sportului nu îl poate face. A mai mărturisit președintele Consiliului Județean că a repornit demersurile de preluare de la Ministerul Apărării a Casei Armate din Târgoviște. Un complex cultural care, de asemenea, așteaptă de ani și ani necesarele lucrări de reabilitare și modernizare. Trecând în proprietatea județului, și această clădire cu valoare istorică și culturală ar putea beneficia de o schimbare binemeritată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT