Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Se implică sau nu CJ Dâmboviţa să recupereze o parte din istoria judeţului şi a ţării?

Publicat

pe

234 de obiecte care i-au aparţinut lui Ion Ghica, personalitate proeminetă a vieţii culturale, economice şi sociale a României, de cinci ori prim-ministru şi unul dintre cei mai însemnaţi diplomaţi ai ţării, se vând la licitaţie prin intermediul site-ului artmark.ro. Este vorba despre fotografii de epocă, cărţi rarisime, clişee pe sticlă, manuscrise inedite, epistole, sigilii, medalii, harţi şi obiecte de artă decorativă, cele mai multe dintre ele provenind din Conacul Ghica din satul Ghergani, judeţul Dâmboviţa.

Pentru ca acestea să nu se risipească, profesorul universitar doctor Silviu Miloiu a cerut conducerii Consiliului Judeţean Dâmboviţa să achiziţioneze obiectele de o valoare inestimabilă pentru cultura şi istoria judeţului şi a ţării. La o primă evaluare, ar fi nevoie de aproximativ 50.000 de euro. De asemenea, Silviu Miloiu s-a adresat Poliţiei de Patrimoiu, pentru a stabili cine şi cu ce drept vinde această comoară naţională. Deocamdată, nu a primit niciun răspuns oficial.

bdr

„În cadrul licitației este reunită o întreagă colecție de obiecte și mărturii istorico-documentare care au aparținut familiei lui Ion Ghica, piese autentice de o mare valoare istorică, al căror loc nu poate fi decât în patrimoniul Complexului Național Muzeal «Curtea Domnească» din Târgoviște și, în cazul câtorva dintre acestea, al Castelului de la Miclăușeni, Mitropolia Moldovei exprimându-și deja interesul pentru a achiziționa acele obiecte ce țin de domeniul și castelul fiicei lui Ion Ghica, Maria Ghica Sturdza. Obiectele astfel achiziționate vor putea fi expuse publicului în cadrul Muzeului Scriitorilor din Târgoviște sau al Casei natale a bunului prieten al lui Ion Ghica, marele poet Grigore Alexandrescu. În vederea achiziționării acestor bunuri, s-ar putea dispune de fondurile alocate pentru marcarea Centenarului și incluse deja în bugetul Consiliului Județean Dâmbovița”, spune prof. univ. dr. Silviu Miloiu.

Ieri, 7 mai 2018, acesta a depus la cabinetul preşedintelui CJ Dâmboviţa solicitarea şi documentaţia aferentă şi speră ca autorităţile să se implice în timp util. Licitaţia online „O dinastie de făuritori ai modernităţii, familia Ion Ghica” este programată să aibă loc în data de 9 mai 2018, la ora 19:30.

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. Cristea Gheorghe.

    mai 10, 2018 at 8:51 am

    De ce domnul primar nu agreează alta solutie pentru zona semaforizata de la Lidel.
    Toti targovisteni care nu au traba la Lidel sunt obligati sa ardă gazul la propriu.
    SUNT SOLUTII

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Lucrări în grafic la Școala Gimnazială Specială Târgoviște

Publicat

pe

În această perioadă, se lucrează intens la reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale Speciale din municipiul Târgoviște, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița, prin Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului.

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, împreună cu vicepreședintele Luciana Cristea și administratorul public Cristian Avanu, au vizitat astăzi, 29 noiembrie 2022, șantierul școlii speciale din Micro 5. Șeful administrației județene a fost mulțumit de stadiul lucrărilor, remarcând faptul că, în doar câteva luni, imaginea de nou este puternic vizibilă.

Investiția se ridică la aproximativ 8.000.000 de lei, din care 6.000.000 de lei – fonduri europene nerambursabile, iar 2.000.000 de lei sunt asigurate de Consiliului Județean Dâmbovița.

Ne-a precizat președintele CJD că, pe tot parcursul iernii, se va lucra la amenajările interioare. La final, copiii care primesc aici o educație specială vor beneficia de 29 de săli de clasă, 13 cabinete moderne, 4 ateliere, respectiv: tâmplărie, mecanic, croitorie și unul pentru desprinderea activităților gospodărești. Instituția de învățământ special va mai avea în structură trei spații pentru activități specifice: sală multisenzorială, metodică și pentru kinetoterapie. Vor mai avea elevii la dispoziție două laboratoare, de informatică și multimedia, și o bibliotecă. Termenul de finalizare al lucrărilor este 31 decembrie 2023.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște a pregătit un spectacol-surpriză fără precedent în deschiderea Târgului de Crăciun. VIDEO

Publicat

pe

La Târgoviște, Târgul de Crăciun va fi deschis anul acesta, luni – 5 decembrie, la ora 18:00, odată cu aprinderea iluminatului festiv. Astăzi – 29 noiembrie, primarul Daniel Cristian Stan a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că administrația locală a pregătit pentru acest moment un spectacol-surpriză fără precedent în oraș.

Târgul va fi localizat în Piața Tricolorului, Piața Mihai Viteazul și Parcul Mitropoliei, unde vor exista standuri cu produse specifice sărbătorilor de iarnă și concerte de colinde. De asemenea, a mai spus edilul, au fost pregătite foarte multe activități pentru copii, începând cu parada lui Moș Crăciun, în data de 16 decembrie.

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats