Connect with us

ADMINISTRAŢIE

FOTO: Se lucrează în ritm alert pentru asfaltarea tuturor străzilor principale din comuna Voineşti!

Publicat

pe

Comuna Voineşti, din judeţul Dâmboviţa, este într-un continuu şantier. Primarul Dănuţ Gabriel Sandu şi-a propus să pună la punct, până la finalul acestui mandat, întreaga infrastructură rutieră locală, să reabiliteze toate instituţiile socio-culturale, şcolare şi medicale din localitate, ba chiar să şi înfiinţeze unele noi.

Lucrările de asfaltare în cadrul proiectului finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua, au demarat în data de 30 aprilie, pe strada Valea Adâncă, din Suduleni. Lucrarea, care a presupus covor asfaltic pe 280 ml, dalarea şanţurilor şi execuţia unei apărări de mal în lungime de 120 ml, a fost finalizată în data de 5 mai. La sfârşitul acestei săptămâni, va fi dată „la gata” strada Bisericii, din satul Voineşti. Urmează străzile Morii, Aldescu, Gheorghe Moruju şi Gogeşti. Primarul spune că lucrările de asfaltare (fără dalarea şanţurilor) vor fi finalizate în această vară, chiar dacă termenul de execuţie a proiectului, conform contractului, este de 3 ani.

„Sunt foarte mulţumit de modul cum se derulează lucrările, atât din punct de vedere al seriozităţii constructorului, cât şi al calităţii şi vitezei de lucru. Nu ne facem probleme că nu s-ar înscrie în termenele stabilite pentru execuţie. Drumurile pe care le modernizăm măsoară 3,4 km şi vor dispune de şanţuri betonate, pe o lungime de aproximativ 5 km. Valoarea acestui proiect, derulat prin PNDL 2, este de 2,8 milioane de lei. Contractul l-am semnat pe 28 decembrie 2017, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat la începutul lunii aprilie 2018, a urmat perioada de organizare de şantier, iar pe 30 aprilie, am început turnarea asfaltului”, ne-a precizat edilul comunei Voineşti.

De asemenea, administraţia publică locală de la Voineşti a accesat fonduri nerambursabile şi prin PNDL 1, sumele fiind utilizate pentru modernizarea străzilor Valea Mare, Ţânculeşti, Valea Teodoreştilor, din Gemenea-Brătuleşti, Păpuşeşti şi Bazinului de Apă, din satul Voineşti. În total, 5 km. În prezent, se lucrează la betonarea celor 6 km de şanţuri cuprinse în proiect. Primarul Dănuţ Gabriel Sandu este încântat de activitatea echipei de 15 muncitori oşeni.

„Este extraordinar cum muncesc oamenii aceştia. Au viteză de lucru, sunt liniştiţi, iar despre calitate, jos pălăria! Ar putea fi un exemplu pentru mulţi dintre cei care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu şi care, de obicei, sunt obişnuiţi să ne dea peste ochi cu lucrări de mântuială. Într-o săptămână, oşenii au reuşit să toarne un kilometru de şanţuri betonate, însemnând un volum de 40 mc de beton zilnic”, ne-a mărturisit Gabriel Dănuţ Sandu.

Proiectul pe PNDL 1, în valoare de 2,9 milioane de lei, va fi finalizat la începutul lunii iunie 2018. Odată cu definitivarea celor două proiecte – PNDL 1 şi PNDL 2, toate străzile principale din comuna Voineşti vor fi modernizate, rămânând ca administraţia locală să investească bani din bugetul propriu pentru asfaltarea uliţelor cu lăţime sub 3 matri, pentru care nu pot fi atrase fonduri nerambursabile.

Tot în această primăvară, Primăria Voineşti a reabilitat şi modernizat Dispensarul Medical Uman. Clădirea, care datează din anul 1905, arată de parcă acum a fost construită. Lucrările au demarat la 1 februarie 2018 şi au fost finalizate pe 5 mai. Dispensarul medical dispune de instalaţie de încălzire centrală, grupuri sanitare noi, plus un grup sanitar dotat cu duş pentru persoanele cu handicap. Au fost schimbate de la zero instalaţiile electrice şi tâmplăria, s-au montat burlane de scurgere şi a fost vopsită tabla de pe acoperiş. Pentru această investiţie, s-au alocat aproximativ două miliarde de lei vechi din bugetul local.

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. tass

    20 mai 2018 at 8:30 am

    da.ca la voinesti chiar este un prima(gospodar).nu gluga de coceni.bravo lui.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Consiliul Județean Dâmboviţa, anunț implementare proiect

Publicat

pe

De

CONSILIUL JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA implementează proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, cod SMIS 116464, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, și are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Valoarea totală a proiectului este 19.787.516,94 lei (inclusiv TVA), din care asistența financiară nerambursabilă solicitată este în valoare de 19.234.308,79 lei (inclusiv TVA), iar contribuția proprie în proiect a unității administrativ-teritoriale este în valoare de 553.208,15 lei (inclusiv TVA).

Obiectivul general al proiectului este valorificarea durabilă a Ansamblului Curtea Domnească, ca urmare a conservării și protejării obiectivelor: ruinele bisericii – paraclis, Turnul Chindiei, Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul ansamblului, pentru impulsionarea dezvoltării locale prin creșterea numărului de vizitatori și intensificarea activităților economice pe parcursul perioadei de implementare și sustenabilitate.

Vineri – 29 septembrie 2023, a avut loc primul eveniment cultural din seria evenimentelor culturale denumite generic „Monumentul lunii”, dedicate celor patru obiective valorificate prin proiect.

Primul obiectiv astfel valorificat este Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică

În partea de sud-est a Curţii Domneşti, pe marginea terasei înalte a râului Ialomiţa, se ridică cea de-a doua biserică domnească, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” (ce apare menţionată, documentar, şi cu denumirea de „Sfânta Vineri” sau „Sf. Petca”), situată iniţial în afara zidurilor de incintă și cunoscută până la începutul secolului trecut cu denumirea de „Biserica Domnească Mică”. Cea mai veche mărturie ce atestă existenţa bisericii, purtând data de 13 iulie 1517, este un ancadrament care are pe listel o pisanie-pomelnic în limba slavonă, amintind pe clucerul Manea Perşanu şi pe jupâneasa sa, Vlădaia. Este vorba numai de consemnarea unei reparaţii a bisericii într-o perioadă în care, în Târgovişte, activitatea din domeniul construcțiilor era febrilă. Ctitorul amintit în această pisanie este una şi aceeaşi persoană cu ctitorul de mai târziu al bisericii Sfântul Nicolae – Androneşti. În secolele XVII – XVIII, Biserica Sf. Paraschiva (sau Biserica Sf. Petca sau Sf. Vineri) este amintită adesea în documente, ceea ce dovedeşte că a funcţionat fără întrerupere. În acea vreme, făcând parte din complexul Curţii Domneşti, domnii ţării i-au purtat o grijă deosebită.

Evenimentul „Monumentul lunii”
Pentru a pune în valoare acest obiect de patrimoniu, s-a organizat o expoziţie/sesiune ştiinţifică de prezentare a monumentului caracterizat printr-o unicitate și valoare istorică și cultural-spirituală deosebită. Publicul-țintă prezent a fost alcătuit din turiști, public adult și public tânăr – de vârstă școlară (8 – 12 ani). Specialiștii Complexului Național Muzeal Curtea Domnească au prezentat obiectivele și rezultatele proiectului, precum și etapele și rezultatele cercetărilor arheologice. De asemenea, vizitarea obiectivului a urmărit prezentarea evoluției lucrărilor de conservare și protejare a Ansamblului „Curtea Domnească”.

Atât publicul tânăr, cât și cel adult a fost încântat de explicațiile vorbitorilor, dar și de expoziția ce reunește obiectele descoperite în urma cercetărilor și săpăturilor arheologice din zona Bisericii „Sf. Vineri” – Domnească Mică. În concluzie, considerăm că evenimentul „Monumentul Lunii”, din data de 29 septembrie 2023, și-a atins scopul specificat în planul de marketing al proiectului.

Compartimentul Imagine, Relații Externe,
Consiliul Județean Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Primăria Titu construiește un centru cultural cu facilități diverse

Publicat

pe

Primăria Titu are în implementare, în această perioadă, un proiect care vizează construirea unui centru cultural cu facilități diverse. Noul așezământ va juca un rol important în viața comunității locale, în sensul că va contribui substanțial la dezvoltarea palierelor cultural și educațional – spun reprezentanții administrației publice locale.

Investiția include:
– Sală de spectacole la parter, care va găzdui spectacole de teatru, concerte, conferințe și alte activități culturale.
– Foaier, cu funcțiune de primire, unde va exista garderoba și un mic spațiu comercial pentru produse specifice sau bufet.
– Cabină actori dotată cu dușuri și grup sanitar.
– Depozit mobilier, necesar schimbării funcțiunii sălii de spectacole în sală de mese sau pentru alte activități.
– Oficiu.
– Supantă foaier cu rol de spații repetiții sau spații pentru club. Se poate deschide către sala devenind un balcon al acesteia.
– Cabină actori dotată cu dușuri și grup sanitar.
– Cabină tehnică pentru activitățile din sală
– Spațiu tehnic pentru instalațiilr de ventilare-climatizare


– Hol intrare, cu rol de acces spre celelalte spații sau cu rol de foaier pentru sala de conferințe, birou de informare generală asupra localității și direcționare, vânzare produse artizanat local. Cuprinde un spațiu destinat expozițiilor.
– Sală de conferințe cu anexe, oficiu cu grup sanitar
– Două săli de activități (cercuri)
– Birou administrație
– Hol de nivel cu spațiu pentru muzeu local
– Bibliotecă mediatecă și un mic depozit pentru cărți
– Turnul, cu funcțiunea de nod de circulație verticală, cuprinde grupurile sanitare și are rolul de a lega primele două module. La nivelul trei are o terasă deschisă și acoperită.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite