Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

SIMPOZION: Peisajele, percepţie, cunoaştere, conştientizare şi acţiune!

Publicat

pe

Ionel Petre, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, a participat la sfârşitul săptămânii trecute, la cea de-a zecea ediţie a simpozionului internaţional de geografie desfăşurat sub egida „Peisajele, percepţie, cunoaştere, conştientizare şi acţiune”. Evenimentul s-a consumat în staţiunea Cheia, judeţul Prahova. În cadrul discuţiilor, au fost abordate teme ce ţin de biodiversitate, ecologie, produse naturale şi turism.

„Mă bucur că suntem parteneri în organizarea unui simpozion susținut de nume importante din mediul academic și de cercetare științifică. Acesta este singurul simpozion din România care are o revistă proprie, care este publicată în Statele Unite ale Americii, fiind indexat în baza de date internațională! Asta arată că scopul nostru, de a asigura o dezvoltare durabilă pentru România, este vizibil nu numai pe plan naţional, ci și internaţional.

Ca președinte al ALDE Dâmbovița, ca vicepreședinte al ANANP, vă asigur că suntem conștienți că România deţine cea mai mare diversitate biogeografică din Europa. România este cea mai verde ţară din Europa, cu cele mai multe specii aflate în habitat natural. Ne confruntăm însă, ca şi celelalte state europene, cu declinul biodiversităţii. Asta înseamnă dispariţia treptată a speciilor de plante şi animale. De aceea, pentru a stopa acest proces, Guvernul ia măsuri pentru protecţia biodiversităţii, în acord cu politicile europene. Vom face acest lucru, pentru că suntem conştienţi de faptul că fiecare element al ecosistemelor din România poate contribui major la consolidarea unui mediu stabil.

Investitorii români şi mai ales cei străini vor trebui să înţeleagă că exploatarea resurselor naturale nu se face punând în pericol mediul înconjurător şi sacrificând comorile naturale ale României. Vă asigur că voi susține continuarea elaborării planurilor de măsuri și implementarea acestora, pentru conservarea ariilor naturale protejate, precum si menținerea și refacerea ecosistemelor degradate şi a serviciilor furnizate, și mă refer aici la împăduriri, coridoare ecologice situate în afara ariilor naturale protejate, în acord cu obiectivele europene în domeniu”, a punctat Ionel Petre – vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Cea de-a zecea ediţie a Simpozionului „Peisajele, percepţie, cunoaştere, conştientizare şi acţiune” a fost organizată de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, împreună cu Ministerul Mediului, Ministerul Educației Naționale, Academia Română, Facultatea de Inginerie, Informatică și Geografie a Universității ”Spiru Haret” din București, Asociația Profesională de Geografie, Ecologie și Turism ”Destin Geografic” (APGET-DG) și Liceul din Măneciu.

ACTUALITATE

Caravana mobilă de screening pentru tuberculoză poposeşte în judeţul Dâmboviţa, în luna martie 2020

Publicat

pe

Şase localităţi din judeţul Dâmboviţa sunt incluse în programul de screening al tuberculozei derulat de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti şi cu sprijinul a şase ONG-uri care activează în domeniu. Au fost alese comunităţile unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de TBC în anul 2018, respectiv: Cojasca, Brezoaele, Lunguleţu, Potlogi, Mogoşani şi Poiana. Caravana mobilă de screening va fi prezentă în judeţul Dâmboviţa în perioada 2-27 martie 2020.

Astăzi – 25 februarie 2020, a fost organizată, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, o întâlnire de prezentare a campaniei, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai primăriilor din cele şase localităţi vizate şi, evident, responsabili din domeniul sănătăţii de la nivel judeţean şi local.

„Susţinerea comunităţii înseamnă totul pentru proiectul nostru. Tuberculoza este o problemă a comunităţii, nu a unei singure persoane. Prin acest proiect, vom realiza cea mai amplă campanie de screening după anul 1990. La final, vom dezvolta şi o metodologie, o procedură de lucru”, a declarat Dragoş Dendrino – manager de proiect.

Obiectivul asumat este de a investiga cel puţin 75.000 de persoane la nivel naţional. Potrivit proiectului, cei care vor fi depistaţi ca fiind bolnavi de tuberculoză, pe lângă faptul că vor fi incluşi în programul naţional de sănătate, vor primi şi sprijin, inclusiv financiar, pentru a reuşi să ducă la bun sfârşit tratamentul, care nu este deloc prietenos şi nici uşor de trecut.

S-a mai accentuat în cadrul întâlnirii de astăzi că România se situează pe primul loc în Europa, raportat la incidenţa tuberculozei, deşi numărul bolnavilor de TBC scade anual. Situaţia nu este, totuşi, dezastruoasă, având în vedere că statul subvenţionează integral tratamentul pentru tuberculoză, indiferent dacă bolnavii sunt sau nu asiguraţi.

„Programul nostru vrea să faciliteze accesul oamenilor la cabinetele medicale. Mergem în comunităţile locale, să căutăm dacă mai sunt persoane bolnave. Proiectul are şi o componentă de cercetare, fiindcă se vor analiza toate datele culese în perioada de implementare, respectiv martie 2018 – martie 2023”, a precizat Dragoş Dendrino.

Cât priveşte judeţul Dâmboviţa, statisticile îl plasează pe locul 33 la nivel naţional – în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, însă se găseşte pe locul 7 când vine vorba de incidenţa TBC la copii. În Regiunea Sud Muntenia, judeţul Dâmboviţa se află pe ultimul loc în clasament, ceea ce înseamnă că are cea mai scăzută incidenţă a tuberculozei.

„Proiectul urmărește optimizarea diagnosticării și a tratamentului împotriva TB pentru 15.003 de români, care ar putea fi depistați în urma screningului, prin activități care includ reevaluarea periodică, în vederea creșterii aderenței la tratament, precum și prin elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma acțiunilor de screening.

Include, totodată, şi o serie de activități de formare specifică pentru 560 de specialiști din sfera socio-medicală, pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe teoretice și practice și creșterea capacității tehnice în relație cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul TB. Este vorba despre asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educație”, a punctat Dragoş Dendrino.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro). Proiectul, care face parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei, este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:
• Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
• Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
• Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS)
• Asociația SamuSocial din România
• Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
• Fundația Romanian Angel Appeal (RAA).

Citește în continuare

ACTUALITATE

Uniunea Europeană sprijină financiar eforturile mondiale de izolare a coronavirusului

Publicat

pe

Sursa foto: http://quebec.ro/

Comisia Europeană a alocat 232 de milioane de euro pentru a sprijini statele membre ale UE şi a consolida eforturile internaţionale de încetinire a răspândirii COVID-19 (noul coronavirus) – informează Centrul Europe Direct Târgovişte. Fondurile vor contribui la detectarea și diagnosticarea bolii, la îngrijirea persoanelor infectate și la prevenirea infectării altor persoane în acest moment critic.

„Având în vedere evoluția rapidă a situației, suntem pregătiți să intensificăm măsurile de asistență. În acest sens, o misiune comună de experți ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ai Organizației Mondiale a Sănătății va pleca spre Italia săptămâna aceasta, pentru a sprijini autoritățile italiene”, a declarat Stella Kyriakides – comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Din pachetul de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro:
• 114 milioane de euro vor sprijini Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în special privind planul global de pregătire și de răspuns la nivel mondial. Scopul este stimularea demersurilor din domeniul sănătății publice care constau în pregătirea pentru situații de urgență și răspunsul în caz de urgență în țările cu sisteme de sănătate slabe și cu reziliență limitată. O parte din această finanțare se obține cu acordul autorităților bugetare ale UE.
• S-a planificat alocarea a 15 milioane de euro în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar din Senegal, pentru sprijinirea unor măsuri precum diagnosticarea rapidă și supravegherea epidemiologică.
• 100 de milioane de euro, din care 90 de milioane de euro sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro sunt destinate unor proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii și gestionarea clinică a izolării și prevenției.
• 3 milioane de euro sunt alocate Mecanismului de protecție civilă al UE, pentru zborurile de repatriere a cetățenilor UE din Wuhan, China.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT