Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Merg la școală, reușesc! Proiect educaţional la Şcoala Măneşti, judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Cum poate Europa să valorifice investițiile tot mai mari în domeniul științei și tehnologiei? Care sunt provocările cu care se confruntă școala în zilele noastre astfel încât să răspundă nevoii de îmbunătățire a competențelor digitale și științifice?

Centrele științifice sunt locuri privilegiate pentru învățare. În aceste locuri, profesorii pot obține și experimenta o nouă dimensiune și perspectivă,deoarece acestea pot oferi o experiență unică și multisenzorială. Deci, să utilizăm știința și educația la un alt nivel și să folosim centrele, laboratoarele și instituțiile de științe interactive ca fiind noi săli de clasă prin activități experimentale și învățarea prin explorare.

În acest sens, în perioada 1-7 aprilie 2018, patru cadre didactice de la cele trei școli ale comunei Mănești au participat la cursul de formare cu titlul „Science Centers In Educational Context”, desfășurat în orașul Porto din Portugalia și organizat de către instituția Learning Together. Această mobilitate a avut loc în cadrul proiectului „Merg la școală, reușesc!”, implementat de către Școala Gimnazială Mănești prin programului Erasmus+, acțiunea KA1, domeniului educație școlară. La curs au participat profesori din trei țări: patru cursanți din România, un cursant din Lituania și un cursant din Spania.

Obiectivele cursului au fost următoarele:
• Creșterea valorii învățării experimentale în științe;
• Explorarea curriculumului prin activităţi experimentale și științifice, folosind resursele pe care trebuie să le ofere centrele interactive;
• Utilizezarea de aplicații și dispozitive mobile în contextul educațional;
• Creșterea gradului de conștientizare a conservării patrimoniului natural prin crearea de centre științifice interpretative;
• Îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză;
• Identificarea și împărtășirea bunelor practici care pot fi implementate la nivel local.

Au fost desfășurate mai multe tipuri de activități:
1. Sesiunea de de cunoaștere a formatorilor și a cursanților, prezentarea obiectivelor cursului;

2. Utilizarea unor aplicații și programe informatice ; acestea au avut ca scop dezvoltarea competențelor digitale. S-au utilizat aplicațiile Padlet, Kahoot și Wevideo, în scopul realizării de perete interactiv, filme și teste de evaluare;

3. Vizita la Centrele de Știință – Planetarium Porto, activități educaționale, experimentale și de laborator;

4. Excursie în natură şi activităţi experimentale la Parcul Natural de pe Coasta de Nord din Esposende;

5. Servicii educaționale (vizionarea de expoziții, activități de laborator) la Centrul de monitorizare și interpretare a mediului – Viana do Castelo;

6. Aquamuseum Râul Minho (Vila Nova de Cerveira) – Servicii educaționale, expoziții, activități de laborator, excursie în natură;

7. Vizită si activităţi experimentale în Protect Area Bertiandos Lagoos and S.Pedro de Arcos din Ponte de Lima;

8. Tur al oraşului Porto și degustarea unor vinuri de Porto la ,,Real Companhia Velhia , unde ne- au fost prezentate informații utile despre istoricul procesului de obținere a celebrelor vinuri de Porto;

9. În ultima zi de curs, am participat la sesiunea de evaluare a cursului, a formatorilor și certificarea cursanților.

Prin acest curs s-a urmărit dezvoltarea abilităilor şi competenţelor profesorilor de a crea şi utiliza instrumente educaţionale eficiente pentru a răspunde nevoilor elevilor, integrarea şi atragerea elevilor la şcoală pentru a preveni absenteismul şi abandonul şcolar.

A fost un curs interesant, cu activități atractive și inovatoare. Centrele de științe interactive pot fi folosite ca resurse de predare și învățare, iar utilizarea aplicațiilor mobile pot îmbunătății procesul didactic contribuind la realizarea unor lecţii cât mai atractive.

Proiectele Erasmus+ reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea profesională, pentru transferul de bune practici la nivel internațional și pentru adăugarea unei dimensiuni europene instituției noastre.

Au consemnat,

Badea Dorina, prof. Ed. Tehnologică & Informatică – Școala Gimnazială Mănești, judeţul Dâmbovița
Rădulescu Norica-Viorica, prof. Geografie & Istorie – Școala Gimnazială Mănești, judeţul Dâmbovița
Moroșan Robert Bogdan, prof. Chimie & Fizică – Școala Gimnazială Mănești, judeţul Dâmbovița
Stancu Adina, prof. Chimie & Fizică – Școala Gimnazială Mănești, judeţul Dâmbovița

ACTUALITATE

Topul firmelor din Dâmboviţa, ediţia 2019, s-a consumat fără niciun element de noutate

Publicat

pe

Camera de Industrie şi Comerţ Dâmboviţa, condusă de acelaşi Gelu Rusescu, a organizat, joi – 14 noiembrie 2019, la Nova Balroom Târgovişte, cea de-a 26 ediţie „Topul firmelor”. Evenimentul a fost unul echilibrat, sterotip, chiar linear, fără nimic spectaculos, fără niciun element de noutate.

Au fost premiate societăţile comerciale din judeţ. Cam aceleaşi de foarte mult timp şi suntem convinşi că pe fruntaşe, în următorii 10 ani, nu prea are cine să le detroneze. Şi sunt unii care nici nu doresc să-i scoată din clasament. Sunt cotizanţi tari la Camera de Comerţ! Tocmai de aceea, poate s-ar impune luarea în calculul topului şi a altor caracteristici. Nimic de promovarea firmelor mai micuţe, a celor care abia acum scot capul şi încercă să se lanseze în vreun domeniu. Camera de Comerţ Dâmboviţa nu am auzit că ar face ceva să-i încurajeze.

Ineditul manifestării l-a constituit faptul că politicienii, prezenţi în număr relativ mare, dar împărţiţi care încotro, fiindcă nu puteau fi puşi la aceeaşi masă, spre exemplu, Rovana Plumb cu Adrian Ţuţuianu, nu au mai ţinut alocuţiuni. Nici măcar preşedintele Consiliului Judeţean – Alexandru Oprea nu a rostit vreun cuvânt de felicitare. De fapt, se auzise prin sală că boicotul ar fi pornit de la oamenii de afaceri, care nu au mai vrut să amestece lucrurile, cum s-a tot întâmplat în anii trecuţi. Singurul om politic care a fentat un pic strategia şi a luat cuvântul având un discurs combativ, bun şi pe alocuri critic la adresa clasei politice, despre care a spus că nu a susţinut îndeajuns mediul de afaceri, a fost Marius Caraveţeanu – primarul oraşului Răcari, dar care a fost invitat la cuvânt în calitate de fermier de succes, premiat la „Topul firmelor”.

Acordarea diplomelor şi trofeelor nu a ieşit din tipare. Câştigătorii au făcut poze, unii – destul de puţini au mai şi dansat fiindcă de la Top nu a lipsit muzica.

Nu am priceput de ce printre premianţi s-au numărat şi societăţi aflate în subordinea Consiliului Judeţean. Pare discriminatoriu pentru firmele mici, neajutate de nimeni şi care abia reuşesc să supravieţuiască. Este cumva şi revoltător ca unităţi economice cărora Consiliul Judeţean le-a mărit capitalul social sau le-a alocat fonduri fiindcă erau în pom să fie acum premiate de Camera de Comerţ şi Industrie!

Topul de excelenţă 2019:
– Jalutex SRL, de 26 de ani pe podium
– Swarco Vicas SA, de 26 de ani pe podium
– Monte Bianco SA, de 20 de ani pe podium
– Virix Prod SRL, de 20 de ani pe podium
– Vascony Prod SRL, de 18 ani pe podium
– Regata SRL, de 18 ani pe podium
– Arctic SA, de 18 ani pe podium
– Beda Impex SRL, de 17 ani pe podium
– ASO Cromsteel SA, de 15 ani pe podium
– Erdemir România SRL, de 13 ani pe podium
– Nimet SRL, de 13 ani pe podium
– Marahami Prod, de 12 ani pe podium.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Decathlon România a deschis magazin la Târgovişte. 5.000 de produse pentru 50 de sporturi!

Publicat

pe

Decathlon, un brand cunoscut care comercializează echipamente, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, diferite obiecte folosite în mai toate disciplinele sportive, a inaugurat primul său magazin din municipiul Târgovişte (Cub Center – strada Lt. Stancu Ion, nr. 2E – zona Pieţei 1 Mai).

La eveniment, alături de Jean Francois Mace – preşedinte Decathlon România, Gwenn Hervio – manager expansiune şi Mihai Florea – directorul magazinului, s-au aflat Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgovişte, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu şi city managerul Gabriel Boriga, reprezentanţi din administraţie, oameni de afaceri din Târgovişte şi echipa de fotbal de la Chindia, împreună cu antrenorul Viorel Moldovan. Special pentru această deschidere, a venit Excelenţa Sa Gabriel Atanasov – ambasadorul Macedoniei de Nord la Bucureşti.

În magazinul din Târgovişte, desfăşurat pe o suprafaţă de 803 mp, sunt etalate peste 5.000 de articole şi echipamente destinate practicării a 50 de sporturi. De la fotbal la înot şi arte marţiale, bodybuilding, cardio şi, evident, pentru sporturile de iarnă.

„Magazinul Decathlon Târgovişte se bucură de o prezentare completă a produselor din gamele esenţiale şi de o disponibilitate ridicată a stocurilor, pentru ca un număr cât mai mare de târgovişteni să beneficieze de produsele noastre. Cu ajutorul unei echipe de 14 angajaţi, pasionaţi ai sportului şi gata să le ofere clienţilor suportul necesar pentru ca decizia de achiziţie să fie una cât mai bine informată, le asigurăm clienţilor noştri o experienţă plăcută la cumpărare”, a declarat Mihai Florea – directorul magazinului Decathlon Târgovişte.


Primarul Cristian Daniel Stan a mulţumit investitorilor pentru deschiderea acestui prim magazin Decathlon în municipiul Târgovişte. A spus edilul că, în curând, se va dovedi că acesta este mic pentru oraşul nostru şi că vor mai trebui construite altele. Târgoviştenii iubesc sportul. Edilul a mulţumit şi afaceriştilor locali care au dezvoltat complexul de clădiri care adăpostesc magazinele de faimă europeană şi care aduc plus valoare în viaţa socială şi economică a municipiului. Şi, nu în ultimul rând, a mai precizat primarul Daniel Cristian Stan, cetăţenii din Dâmboviţa, din Târgovişte, nu vor mai fi nevoiţi să plece la Bucureşti, Ploieşti sau Piteşti pentru a-şi achiziţiona echipamente şi articole sportive!

Decathlon România are în ţara noastră o reţea de 27 de magazine, 1.200 de colaboratori, la care se adaugă şi platforma de cumpărături online. La Decathlon sunt promovate şi comercializate şi articole fabricate în România. Unităţile de producţie se află la Bucureşti, Timişoara şi Reşiţa.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web