Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Merg la școală, reușesc! Proiect educaţional la Şcoala Măneşti, judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Cum poate Europa să valorifice investițiile tot mai mari în domeniul științei și tehnologiei? Care sunt provocările cu care se confruntă școala în zilele noastre astfel încât să răspundă nevoii de îmbunătățire a competențelor digitale și științifice?

Centrele științifice sunt locuri privilegiate pentru învățare. În aceste locuri, profesorii pot obține și experimenta o nouă dimensiune și perspectivă,deoarece acestea pot oferi o experiență unică și multisenzorială. Deci, să utilizăm știința și educația la un alt nivel și să folosim centrele, laboratoarele și instituțiile de științe interactive ca fiind noi săli de clasă prin activități experimentale și învățarea prin explorare.

În acest sens, în perioada 1-7 aprilie 2018, patru cadre didactice de la cele trei școli ale comunei Mănești au participat la cursul de formare cu titlul „Science Centers In Educational Context”, desfășurat în orașul Porto din Portugalia și organizat de către instituția Learning Together. Această mobilitate a avut loc în cadrul proiectului „Merg la școală, reușesc!”, implementat de către Școala Gimnazială Mănești prin programului Erasmus+, acțiunea KA1, domeniului educație școlară. La curs au participat profesori din trei țări: patru cursanți din România, un cursant din Lituania și un cursant din Spania.

Obiectivele cursului au fost următoarele:
• Creșterea valorii învățării experimentale în științe;
• Explorarea curriculumului prin activităţi experimentale și științifice, folosind resursele pe care trebuie să le ofere centrele interactive;
• Utilizezarea de aplicații și dispozitive mobile în contextul educațional;
• Creșterea gradului de conștientizare a conservării patrimoniului natural prin crearea de centre științifice interpretative;
• Îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză;
• Identificarea și împărtășirea bunelor practici care pot fi implementate la nivel local.

Au fost desfășurate mai multe tipuri de activități:
1. Sesiunea de de cunoaștere a formatorilor și a cursanților, prezentarea obiectivelor cursului;

2. Utilizarea unor aplicații și programe informatice ; acestea au avut ca scop dezvoltarea competențelor digitale. S-au utilizat aplicațiile Padlet, Kahoot și Wevideo, în scopul realizării de perete interactiv, filme și teste de evaluare;

3. Vizita la Centrele de Știință – Planetarium Porto, activități educaționale, experimentale și de laborator;

4. Excursie în natură şi activităţi experimentale la Parcul Natural de pe Coasta de Nord din Esposende;

5. Servicii educaționale (vizionarea de expoziții, activități de laborator) la Centrul de monitorizare și interpretare a mediului – Viana do Castelo;

6. Aquamuseum Râul Minho (Vila Nova de Cerveira) – Servicii educaționale, expoziții, activități de laborator, excursie în natură;

7. Vizită si activităţi experimentale în Protect Area Bertiandos Lagoos and S.Pedro de Arcos din Ponte de Lima;

8. Tur al oraşului Porto și degustarea unor vinuri de Porto la ,,Real Companhia Velhia , unde ne- au fost prezentate informații utile despre istoricul procesului de obținere a celebrelor vinuri de Porto;

9. În ultima zi de curs, am participat la sesiunea de evaluare a cursului, a formatorilor și certificarea cursanților.

Prin acest curs s-a urmărit dezvoltarea abilităilor şi competenţelor profesorilor de a crea şi utiliza instrumente educaţionale eficiente pentru a răspunde nevoilor elevilor, integrarea şi atragerea elevilor la şcoală pentru a preveni absenteismul şi abandonul şcolar.

A fost un curs interesant, cu activități atractive și inovatoare. Centrele de științe interactive pot fi folosite ca resurse de predare și învățare, iar utilizarea aplicațiilor mobile pot îmbunătății procesul didactic contribuind la realizarea unor lecţii cât mai atractive.

Proiectele Erasmus+ reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea profesională, pentru transferul de bune practici la nivel internațional și pentru adăugarea unei dimensiuni europene instituției noastre.

Au consemnat,

Badea Dorina, prof. Ed. Tehnologică & Informatică – Școala Gimnazială Mănești, judeţul Dâmbovița
Rădulescu Norica-Viorica, prof. Geografie & Istorie – Școala Gimnazială Mănești, judeţul Dâmbovița
Moroșan Robert Bogdan, prof. Chimie & Fizică – Școala Gimnazială Mănești, judeţul Dâmbovița
Stancu Adina, prof. Chimie & Fizică – Școala Gimnazială Mănești, judeţul Dâmbovița

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Muzeele din Dâmbovița au trecut la programul de vizitare de iarnă. Condiții de vizitare

Publicat

pe

de

Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte a trecut la programul de iarnă, respectiv:

– Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”:
Marţi – Duminică: 9:00 – 13:00 și 14:00 – 17:00, ultimul bilet va fi eliberat la ora 16.30.
Luni: ÎNCHIS

Având în vedere desfăşurarea lucrărilor de restaurare, în cadrul Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” se vor putea vizita doar ruinele Palatului Domnesc şi Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti

– Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul ”Vasile Blendea”, Casa – Atelier Gheorghe Petraşcu, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”, Ansamblul Brâncovenesc Potlogi, Casa Atelier ”Gabriel Popescu” din localitatea Vulcana – Pandele:
Marţi – Duminică: 8.00 – 13:00 și 14:00 – 16:00;
Luni: ÎNCHIS

– Casa Memorială ”Ion Luca Caragiale”, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul etnografic ”Dumitru Ulieru” Pietroşiţa:
Miercuri – Duminică: 9:00 – 13:00 și 14:00 – 17:00;
Luni, Marţi, primul şi al treilea weekend din fiecare lună: ÎNCHIS

Accesul în muzee se va face cu respectarea regulilor sanitare impuse de autorități pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Fundația „Renașterea Pietroșiței-Ruralia” este în doliu. In memoriam Radu Negoescu

Publicat

pe

de

Sâmbătă, 24 octombrie 2020, o veste tristă a căzut ca un trăznet peste locuitorii Pietroșiței: a murit „domnu’ Radu”. Nu mai era nevoie de nume propriu, toată suflarea comunei știa că sub acest prenume se ascunde Radu Negoescu, membru fondator (1999) și Președinte al Fundației „Renașterea Pietroșiței-Ruralia”.

Născut la 3 noiembrie 1946, Radu Petre Mihail Negoescu este unul din nepoții preotului Gheorghe Simionescu (Popa Gică), al șaptelea preot ortodox din tată-n fiu, slujitori la Biserica din Joseni. În anul 1999, cu ocazia momentului comemorativ dedicat trecerii a 7 ani de la moartea bunicului său, Radu Negoescu organizează, la Muzeul Etnografic, o întâlnire specială cu titlul „Zilele Pietroșiței Preot Gh. Simionescu”, iar simpozionul central a fost denumit „Renașterea Pietroșiței pe urmele activității dintre războaie a Pr. Gheorghe Simionescu. Aspectul istoric, economic, cultural, sportiv, sanitar”. În urma discuțiilor derulate, s-a luat decizia înființării unei fundații care să sprijine renașterea Pietroșiței și readucerea ei la nivelul statutului din perioada interbelică.

Încă de la început, Radu Negoescu a fost ales unul dintre cei 3 co-președinți, iar ulterior (2004), pentru simplificarea procedurilor administrative și financiar contabile, a rămas singurul Președinte. De atunci, Fundația „Renașterea Pietroșiței-Ruralia” a organizat aproape în fiecare an (fie singură, fie în parteneriat cu Primăria și Consiliul local), în week-end-urile apropiate Sfântului Ilie, „Zilele Pietroșiței”, prilej de întâlnire a fiilor comunei cu oaspeți dragi, specialiști în domeniul medical, artiști, scriitori, meșteșugari, oameni care reînviau atmosfera de epocă din perioada de glorie a comunei. La inițiativa unor poeți dâmbovițeni (Mihail I. Vlad și Nicu Iancu Vale, fiu al comunei), în anul 2004, fundația organizează „Toamna literară pietroșițeană”, eveniment cultural de promovare a unor talente locale sau chiar județene/naționale. Practic, timp de 20 de ani, Radu Negoescu a fost motorul tuturor acestor activități, omul care venea tot timpul cu idei de relansare a comunei strămoșilor săi.

Una din activitățile promovate de el a fost și Crosul copiilor, o inițiativă plecată din spiritul său sportiv. Puțină lume știe că Radu Negoescu a fost un rugbist de clasă la Grivița Roșie București și la Sportul Studențesc. În comună era cunoscut ca „domnul doctor”, dar acest renume era dat de titlul academic de doctor inginer câștigat de un erudit al vremurilor noastre. A fost cadru didactic universitar, ajungând la gradul de profesor universitar. A lucrat și încă mai colabora cu Institutul Național de Sănătate Publică fiind Membru de Onoare al Academiei de Științe Medicale. A fost membru fondator (2001) și Director al Federației Române de Inginerie Biomedicală (FRIB). Un om cu o cultură vastă, un om de dialog, dar și de acțiune, un om plin de proiecte.

O pierdere mare pentru familie, pentru prieteni, pentru comunitate. Corpul neînsuflețit se află depus la casa bunicilor săi, iar înmormântarea va fi în curtea bisericii din Joseni, biserică la care și-a adus aportul în anii 2000, inițiind proiectul (finanțat din fonduri Phare) de refacere a picturii originale de la 1767. Astfel, simbolic, Radu Negoescu va reveni la izvoare, iar spiritul său ne va coordona din Ceruri. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Nicolae Posta,
Membru fondator Fundația Renașterea Pietroșiței Ruralia

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!