Connect with us

Dâmboviţa

INTERVIU: Vreau ca reprezentanţii Partidei Romilor Târgovişte să fie mereu în teren!

Publicat

pe

Partida Romilor Pro Europa se află în proces de reorganizare. Tonul l-a dat se pare judeţul Dâmboviţa, unde s-au desfăşurat, începând cu luna februarie, mai multe proteste în stradă, în cadrul cărora s-a cerut insistent schimbarea conducerii şi instalarea lui Tudorică Răducanu, fost viceprimar al municipiului Târgovişte, la şefia Partidei Romilor Dâmboviţa. Văzându-le determinarea, responsabilii de la centru l-au desemnat pe Tudorică Răducanu să se ocupe de Filiala Târgovişte, iar pentru conducerea judeţeană au stabilit să se organizeze alegeri libere şi democratice, după ce vor fi revăzute toate structurile din teritoriu, proces de care se ocupă direct Bucureştiul.

Reporter: Aţi decis să reveniţi în viaţa publică. Dumneavoastră, un om de acţiune, întodeauna atent la comunitate, implicat, nu aţi putut sta departe de tumulul problemelor prea multă vreme…

– Aşa este. Asta nu înseamnă că, în cei doi ani în care am stat pe margine, nu m-am interesat de problemele comunităţilor de romi din judeţul Dâmboviţa şi ale celei din municipiul Târgovişte. Am fost atent la tot ceea ce se întâmplă, i-am sprijinit pe oameni în măsura posibilităţilor existente. Nu m-am rupt de comunitate, de oamenii care o compun, de problemele cu care aceştia se confruntă. Într-adevăr, nu am mai exercitat o politică militantă, nu am mai fost în primele rânduri, dar tot un luptător pentru drepturile omului am rămas. Mi-a fost greu să mă ţin deoparte. Este dificil pentru un om ca mine, care a fost în permanenţă în vâltoarea bătăliilor, cu toată forţa sa, pentru binele romilor, pentru cetăţeni, să stai pe margine şi să monitorizezi totul. Nu este ceva care să mă caracterizeze. Cum bine ştiţi, eu, din poziţia de preşedinte al organizaţiei municipale a Partidei Romilor Pro Europa, din aceea de consilier local şi de viceprimar al Târgoviştei, m-am zbătut pentru oameni, pentru binele lor, le-am rezolvat problemele…

Reporter: Cu ce gânduri aţi revenit în primele rânduri ale vieţii politice?

– M-am întors cu gândul de a uni Partida Romilor Pro Europa, de a o întări, de a o retransforma în acea formaţiune cu prestanţă, care ştia să se impună, să negocieze, să-şi atingă obiectivele propuse, care conta în ochii partidelor politice, în faţa autorităţilor locale şi judeţene. În perioada 2008-2012, am fost a treia forţă politică din judeţul Dâmboviţa. Vreau să readuc oraganizaţia în centrul atenţiei, să conteze în viaţa publică dâmboviţeană, să aibă un cuvânt de spus. Mai întâi, voi porni cu reorganizarea. Totul de la zero! Apoi, vom trece la acţiunile noastre care ne-au consacrat şi care au alimentat încrederea în noi, în ceea ce întreprindem.

Reporter: Concret, ce acţiuni veţi întreprinde?

– În primul rând, pornim de la comunicarea cu oamenii, deficitară în acest moment, uitată de cei care au dirijat organizaţia. Ne vom implica în mod direct în rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea noastră. Vom pune accent pe educaţie, pe acţiunile cu caracter cultural, pe iniţierea unor proiecte cu caracter economico-social. Vrem să fim aproape de oameni, să simtă că suntem cu ei, că răspundem prompt doleanţelor lor şi că, în măsura posilbilităţilor şi respectând cadrul legal, le şi rezolvăm. Oamenii trebuie să simtă că eşti cu ei, că vibrezi la fel. Nu vrem doar să ne adunăm la manifestări de divertisment, să cântăm şi să dansăm sau doar să spunem cuvinte frumoase… Vreau să ne implicăm în educaţia copiilor noştri, ca ei să devină oameni de valoare, să conteze în societate, să fie utili. Pe cei merituoşi, cu potenţial intelectual, doritori de studiu, de carte, îi vom sprijini financiar, material, le vom acorda burse. Le vom arăta, deschis, că îi preţuim. Sunt convins că forţa exemplului va aduce şi alţi tineri în această competiţie.

Reporter: Aţi fost desemnat de conducerea centrală a Partidei Romilor Pro Europa să vă ocupaţi de repunerea pe picioare a filialei din Târgovişte. Urmează apoi marea competiţie pentru şefia organizaţiei judeţene…

– Pentru mine, este o onoare şi o plăcere să reorganizez Partida Romilor Târgovişte. Cunosc mult mai bine decât alţii problemele cu care se confruntă romii din cartierele târgoviştene. Ce nevoi au, ce aşteptări… Din păcate, în perioada în care eu am lipsit, nu a mai existat o coordonare eficientă, un lider, un conducător bun. Nu au mai fost organizate acţiuni, întâlniri, nu s-a mai comunicat. Oamenii au fost dezbinaţi. Nimeni nu s-a mai implicat pentru rezolvarea problemelor. Nu au mai contat în ochii autorităţilor. Eu vreau să elimin rapid toate aceste neajunsuri şi, în maximum două luni, să pun organizaţia pe picioare.

Reporter: De ce v-aţi retras în 2016?

– Aşa am considerat în acel moment că trebuie să procedez. A fost ca o reacţie de revoltă, de nemulţumire faţă de ceea ce mi s-a întâmplat. Nu mi-am atins obiectivele propuse pentru alegerile locale. M-am simţit trădat. Poate că nici ei nu am făcut ceea ce trebuia, poate am crezut prea mult în oameni… Asta este firea mea, să investesc în oameni. Acum, m-am întors chemat de oameni. Am fost rugat să preiau frâiele organizaţiei, să o scot la lumină. Nu am venit să ocup cu forţa un scaun, o funcţie. Poate mulţi au înţeles între timp care a fost rolul meu în organizaţie, ce am făcut eu pentru această structură, pentru comunitate… Nu am vrut să-i refuz. Nu-mi stă în caracter să mă dau la o parte, să fiu laş, mai ales că ştiam că lucrurile nu merg bine. Le-am mulţumit pentru faptul că au încredere în mine şi le-am spus că sunt alături de ei. Dacă vor fi lângă mine, vom redeveni o forţă. Sper să facem treabă. În 2020 vom candida şi vom conta!

Reporter: Sunt oameni de valoare lângă dumneavoastră. Ce aşteptări aveţi de la ei?

– Aşa este. Mi s-au alăturat oameni cu forţă, oameni în care comunitatea are încredere, oameni dispuşi să lupte, care cred în unitate, care au un ideal şi care, în primul rând, vor să refacem organizaţia. Nu este o treabă uşoară, dar vom izbuti să ducem această misiune la capăt. Vom avea membri noi, cu carnet, trecuţi în registrul special. Vom proceda ca la carte, aşa cum cere legea. Nu vom mai avea în organizaţie doar membri cu numele. Nu îi vom mai accepta! Cei care vin la noi trebuie să fie integri, destoinici, implicaţi, oameni pe care te poţi baza şi care vor să lupte pentru binele comunităţilor de romi. Ei trebuie să înţeleagă mesajul nostru, programul pe care îl vom desfăşura. Nu mai vreau să ne adunăm de dragul de a fi adunaţi. Vreau să facem ceva pentru copiii noştri, pentru zonele defavorizate. Fiecare membru al organizaţiei noastre va avea datoria de a se implica acolo unde îi este locul, în comunitatea din care face parte, să fie vizibili, militanţi, să comunice cu oamenii, să le cunoască bine nevoile, problemele. Relaţia cu autorităţile, de asemenea, este una esenţială, vitală pentru succesul nostru. Eu am avut o comunicare bună cu Primăria Târgovişte, o bună colaborare şi cu primarul Daniel Cristian Stan şi cu viceprimarii, cu ceilalţi conducători de instituţii subordonate Consiliului Local. Am demarat o mulţime de proiecte împreună cu ei pentru oamenii din cartierele Romlux şi Prepeleac. Am toată încrederea că îmi vor da tot concursul pentru a continua ceea ce am început şi, mai ales, pentru a aborda alte programe de interes pentru comunitatea de romi. Vreau ca reprezentanţii Partidei Romilor să desfăşoare multă activitate de teren, să ia pulsul comunităţilor, să afle care sunt neajunsurile, plusurile şi minusurile. Vom crea grupuri de lucru pe cartiere, pe străzi. Nimic nu se va mai face la voia întâmplării. Principiul meu va fi acela de a merge pe calitate, nu pe cantitate. Nu militez pentru o organizaţie mare din punct de vedere numeric, ci pe valoarea celor care o compun. Vreau să am în organizaţie oameni serioşi, care să reprezinte cum se cuvine comunităţile de romi.

Reporter: Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă romii din Târgovişte?

– Sunt multe, dar cele mai importante, cărora trebuie să le acordăm atenţie sporită şi să le căutăm soluţii de rezolvare, sunt cele generate de lipsa locurilor de muncă, sărăcia, lipsa utilităţilor – apă, gaze, canalizare. Sunt oameni care nu au cu ce să-şi trimită copiii la şcoală, nu au cu ce să-i îmbrace, nu au bani pentru rechizite, pentru alimente. Trebuie să punem capăt acestor situaţii. Le putem rezolva, dacă suntem uniţi, dacă suntem solidari şi dacă ne implicăm în realizarea unor proiecte pe fonduri europene care au ca ţintă tocmai sprijinirea familiilor şi comunităţilor sărace de romi. Au existat unele proiecte, dar nu a mai fost nimeni să le urmărească, să le ducă la finalitate.

Reporter: Credeţi că celelalte partide politice au profitat de dezbinarea din Partida Romilor, de lipsa de implicare?

– Ştiţi cum spune citatul, „Dezbină şi stăpâneşte”. E clar că s-a profitat. Nimeni nu are cum să te îngenuncheze, nu are ce să-ţi facă, dacă ai o echipă unită, o organizaţie puternică. Atunci când ai un ţel precis, un program, un ideal, oameni dedicaţi, nu poţi fi înfrânt, înlăturat cu una cu două…

Reporter: După ce veţi pune la punct organizaţia municipală, vă veţi arunca în lupta pentru şefia filialei judeţene?

– Cu siguranţă, da. Deocamdată au fost desemnaţi de la Bucureşti doi reprezentanţi care se vor ocupa de reorganizarea tuturor filialelor locale. Acest proces se va încheia undeva în toamnă. Este o treabă dificilă. Nu cred că mai există 5-6 organizaţii funcţionale în judeţul Dâmboviţa. După ce se va încheia această acţiune, vom organiza alegeri democratice în Partida Romilor Pro Europa Dâmboviţa. Ceea ce se întâmplă acum în judeţul nostru, se întâmplă la nivel naţional, în toată ţara. Reorganizarea Partidei Romilor Pro Europa este un proces desosebit de important.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! Fondurile europene prin PNRR sunt condiționate de reforme structurale

Publicat

pe

În timp ce tot mai multe țări au obținut acordul Comisiei Europene, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) propus de România a fost respins pentru a treia oară. Situația este una dramatică – atrage atenția liderul PRO România Dâmboviţa, Adrian Țuțuianu. Este ca și cum țara noastră „merge la un examen, pentru care încă nu i-a fost primit dosarul de candidatură”.

„Este foarte posibil ca, în 2026, când vom ajunge la momentul de bilanț, să constatăm că România nu a fost în stare să preia nici măcar în parte sumele alocate prin acest program. Ne putem trezi ca, din aproape 30 de miliarde, să nu luăm nimic sau să luăm foarte puțin”, a punctat Adrian Țuțuianu.

Declarația ar putea părea una eminamente politică, dacă nu ar fi fost însoțită și de o analiză clară asupra Programului Național de Redresare și Reziliență, semnată de liberalul Sorin Ioniță, care a evidențiat următoarele aspecte:

1. PNRR nu este un tip de PNDL, prin care să depui un proiect și să primești niste bani;
2. PNRR nu seamănă nici cu fondurile structurale europene, unde, de asemenea, pui proiecte pe axele de finanțare deschise pe diverse programe;
3. PNRR este condiționat de realizarea unor reforme structurale.

„Este un fel de MCV, dacă vreți. Ai făcut reforma, primești banii. Nu ai făcut-o, nu primești banii și, de exemplu, Guvernul României și-a asumat că face câteva reforme în sectoare care sunt importante: Reforma pensiilor – până acum nu s-a făcut nimic; Reforma salarizării – până acum au fost doar vorbe legate de nivelul unor sporuri; Reforma fiscală și, în special, digitalizarea în domeniul fiscal, în așa fel încât să putem să știm mai bine cine și ce are de plătit și să creștem gradul de colectare – s-a făcut un singur lucru, în parte, fiindcă s-a amânat termenul, este vorba de conectarea caselor de marcat la sistemul centralizat care să permită în timp real să cunoaștem ce operațiuni comerciale se fac și, de asemenea, și-a asumat Guvernul României o Reformă a administrației publice.

Ca să înțelegem, nu-i suficient să te duci la Bruxelles să spui că ai o listă de proiecte, trebuie să rezolvi aceste reforme structurale ca și condiție obligatorie pentru a putea atrage banii. Rezultă că ai putea să ai aprobare pe un proiect, să faci lucrări și PNRR să nu-ți deconteze contravaloarea acestora pe motiv că reforma structurală de care ține respectiva măsură nu a fost realizată.

Riscăm, din cauza incompetenței, nepregătirii profesionale, incapacității de a construi proiecte pe termen lung și cu viziune, să înregistrăm încă un eșec. Și este un eșec pe care trebuie să-l punem în dreptul întregului Guvern, dar cu o notă specială pentru ministrul Ghinea.

De fapt, putem constata că toți miniștri care vin de la USR PLUS sunt catastrofali în modul în care gestionează ministerele pe care conduc. Începem cu Ghinea, care nu reușește să facă absorție pe fondurile structurale 2014-2020, continuăm cu același Ghinea, care nu reușește să obțină un acord pe PNRR și continuăm tot cu Ghinea, care nu a făcut nimic pentru pregătirea exercițiului financiar european următor. Apoi, îi adăugăm pe Drulă (Drumuri), pe Năsui (Economie) și pe Stelian Ion (Justiție)”, a declarat Adrian Țuțuianu – vicepreședinte PRO România la nivel național.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Târgovişte: Pasajul Petru Cercel va fi redat circulației integral săptămâna viitoare

Publicat

pe

Pasajul Petru Cercel de pe centura municipiului Târgoviște (zona Dâmboviţa Mall) devine funcțional integral, săptămâna viitoare, după mai bine de zece ani de când se circulă pe un singur sens – a anunțat primarul Daniel Cristian Stan.

„De asemenea, la podul de la Teiș se lucrează la rosturi. Mai avem foarte puțin și dăm drumul circulației pe ambele poduri acolo, și pe cel vechi – reabilitat integral, și pe cel nou – construit prin proiect. Mai este puțin de asfaltat și se va finaliza și turnarea stratului doi pe Bulevardul Eroilor, zona dintre pasajul de la Aninoasa și podul de la Teiș. Strada Cornel Popa este gata, cu tot cu pasarelă.

Mai avem foarte puțin până când vom finaliza acest proiect de reabilitare și modernizare a centurii municipiului Târgoviște, de natură să conducă la depășirea unor probleme majore pe ceea ce înseamnă infrastructura rutieră a municipiului Târgoviște. Centura municipiului Târgoviște, 15 km de drumuri, se vede cu ochiul liber, este radical schimbată”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT