Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

INTERVIU: Vreau ca reprezentanţii Partidei Romilor Târgovişte să fie mereu în teren!

Publicat

pe

Partida Romilor Pro Europa se află în proces de reorganizare. Tonul l-a dat se pare judeţul Dâmboviţa, unde s-au desfăşurat, începând cu luna februarie, mai multe proteste în stradă, în cadrul cărora s-a cerut insistent schimbarea conducerii şi instalarea lui Tudorică Răducanu, fost viceprimar al municipiului Târgovişte, la şefia Partidei Romilor Dâmboviţa. Văzându-le determinarea, responsabilii de la centru l-au desemnat pe Tudorică Răducanu să se ocupe de Filiala Târgovişte, iar pentru conducerea judeţeană au stabilit să se organizeze alegeri libere şi democratice, după ce vor fi revăzute toate structurile din teritoriu, proces de care se ocupă direct Bucureştiul.

Reporter: Aţi decis să reveniţi în viaţa publică. Dumneavoastră, un om de acţiune, întodeauna atent la comunitate, implicat, nu aţi putut sta departe de tumulul problemelor prea multă vreme…

– Aşa este. Asta nu înseamnă că, în cei doi ani în care am stat pe margine, nu m-am interesat de problemele comunităţilor de romi din judeţul Dâmboviţa şi ale celei din municipiul Târgovişte. Am fost atent la tot ceea ce se întâmplă, i-am sprijinit pe oameni în măsura posibilităţilor existente. Nu m-am rupt de comunitate, de oamenii care o compun, de problemele cu care aceştia se confruntă. Într-adevăr, nu am mai exercitat o politică militantă, nu am mai fost în primele rânduri, dar tot un luptător pentru drepturile omului am rămas. Mi-a fost greu să mă ţin deoparte. Este dificil pentru un om ca mine, care a fost în permanenţă în vâltoarea bătăliilor, cu toată forţa sa, pentru binele romilor, pentru cetăţeni, să stai pe margine şi să monitorizezi totul. Nu este ceva care să mă caracterizeze. Cum bine ştiţi, eu, din poziţia de preşedinte al organizaţiei municipale a Partidei Romilor Pro Europa, din aceea de consilier local şi de viceprimar al Târgoviştei, m-am zbătut pentru oameni, pentru binele lor, le-am rezolvat problemele…

Reporter: Cu ce gânduri aţi revenit în primele rânduri ale vieţii politice?

– M-am întors cu gândul de a uni Partida Romilor Pro Europa, de a o întări, de a o retransforma în acea formaţiune cu prestanţă, care ştia să se impună, să negocieze, să-şi atingă obiectivele propuse, care conta în ochii partidelor politice, în faţa autorităţilor locale şi judeţene. În perioada 2008-2012, am fost a treia forţă politică din judeţul Dâmboviţa. Vreau să readuc oraganizaţia în centrul atenţiei, să conteze în viaţa publică dâmboviţeană, să aibă un cuvânt de spus. Mai întâi, voi porni cu reorganizarea. Totul de la zero! Apoi, vom trece la acţiunile noastre care ne-au consacrat şi care au alimentat încrederea în noi, în ceea ce întreprindem.

Reporter: Concret, ce acţiuni veţi întreprinde?

– În primul rând, pornim de la comunicarea cu oamenii, deficitară în acest moment, uitată de cei care au dirijat organizaţia. Ne vom implica în mod direct în rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea noastră. Vom pune accent pe educaţie, pe acţiunile cu caracter cultural, pe iniţierea unor proiecte cu caracter economico-social. Vrem să fim aproape de oameni, să simtă că suntem cu ei, că răspundem prompt doleanţelor lor şi că, în măsura posilbilităţilor şi respectând cadrul legal, le şi rezolvăm. Oamenii trebuie să simtă că eşti cu ei, că vibrezi la fel. Nu vrem doar să ne adunăm la manifestări de divertisment, să cântăm şi să dansăm sau doar să spunem cuvinte frumoase… Vreau să ne implicăm în educaţia copiilor noştri, ca ei să devină oameni de valoare, să conteze în societate, să fie utili. Pe cei merituoşi, cu potenţial intelectual, doritori de studiu, de carte, îi vom sprijini financiar, material, le vom acorda burse. Le vom arăta, deschis, că îi preţuim. Sunt convins că forţa exemplului va aduce şi alţi tineri în această competiţie.

Reporter: Aţi fost desemnat de conducerea centrală a Partidei Romilor Pro Europa să vă ocupaţi de repunerea pe picioare a filialei din Târgovişte. Urmează apoi marea competiţie pentru şefia organizaţiei judeţene…

– Pentru mine, este o onoare şi o plăcere să reorganizez Partida Romilor Târgovişte. Cunosc mult mai bine decât alţii problemele cu care se confruntă romii din cartierele târgoviştene. Ce nevoi au, ce aşteptări… Din păcate, în perioada în care eu am lipsit, nu a mai existat o coordonare eficientă, un lider, un conducător bun. Nu au mai fost organizate acţiuni, întâlniri, nu s-a mai comunicat. Oamenii au fost dezbinaţi. Nimeni nu s-a mai implicat pentru rezolvarea problemelor. Nu au mai contat în ochii autorităţilor. Eu vreau să elimin rapid toate aceste neajunsuri şi, în maximum două luni, să pun organizaţia pe picioare.

Reporter: De ce v-aţi retras în 2016?

– Aşa am considerat în acel moment că trebuie să procedez. A fost ca o reacţie de revoltă, de nemulţumire faţă de ceea ce mi s-a întâmplat. Nu mi-am atins obiectivele propuse pentru alegerile locale. M-am simţit trădat. Poate că nici ei nu am făcut ceea ce trebuia, poate am crezut prea mult în oameni… Asta este firea mea, să investesc în oameni. Acum, m-am întors chemat de oameni. Am fost rugat să preiau frâiele organizaţiei, să o scot la lumină. Nu am venit să ocup cu forţa un scaun, o funcţie. Poate mulţi au înţeles între timp care a fost rolul meu în organizaţie, ce am făcut eu pentru această structură, pentru comunitate… Nu am vrut să-i refuz. Nu-mi stă în caracter să mă dau la o parte, să fiu laş, mai ales că ştiam că lucrurile nu merg bine. Le-am mulţumit pentru faptul că au încredere în mine şi le-am spus că sunt alături de ei. Dacă vor fi lângă mine, vom redeveni o forţă. Sper să facem treabă. În 2020 vom candida şi vom conta!

Reporter: Sunt oameni de valoare lângă dumneavoastră. Ce aşteptări aveţi de la ei?

– Aşa este. Mi s-au alăturat oameni cu forţă, oameni în care comunitatea are încredere, oameni dispuşi să lupte, care cred în unitate, care au un ideal şi care, în primul rând, vor să refacem organizaţia. Nu este o treabă uşoară, dar vom izbuti să ducem această misiune la capăt. Vom avea membri noi, cu carnet, trecuţi în registrul special. Vom proceda ca la carte, aşa cum cere legea. Nu vom mai avea în organizaţie doar membri cu numele. Nu îi vom mai accepta! Cei care vin la noi trebuie să fie integri, destoinici, implicaţi, oameni pe care te poţi baza şi care vor să lupte pentru binele comunităţilor de romi. Ei trebuie să înţeleagă mesajul nostru, programul pe care îl vom desfăşura. Nu mai vreau să ne adunăm de dragul de a fi adunaţi. Vreau să facem ceva pentru copiii noştri, pentru zonele defavorizate. Fiecare membru al organizaţiei noastre va avea datoria de a se implica acolo unde îi este locul, în comunitatea din care face parte, să fie vizibili, militanţi, să comunice cu oamenii, să le cunoască bine nevoile, problemele. Relaţia cu autorităţile, de asemenea, este una esenţială, vitală pentru succesul nostru. Eu am avut o comunicare bună cu Primăria Târgovişte, o bună colaborare şi cu primarul Daniel Cristian Stan şi cu viceprimarii, cu ceilalţi conducători de instituţii subordonate Consiliului Local. Am demarat o mulţime de proiecte împreună cu ei pentru oamenii din cartierele Romlux şi Prepeleac. Am toată încrederea că îmi vor da tot concursul pentru a continua ceea ce am început şi, mai ales, pentru a aborda alte programe de interes pentru comunitatea de romi. Vreau ca reprezentanţii Partidei Romilor să desfăşoare multă activitate de teren, să ia pulsul comunităţilor, să afle care sunt neajunsurile, plusurile şi minusurile. Vom crea grupuri de lucru pe cartiere, pe străzi. Nimic nu se va mai face la voia întâmplării. Principiul meu va fi acela de a merge pe calitate, nu pe cantitate. Nu militez pentru o organizaţie mare din punct de vedere numeric, ci pe valoarea celor care o compun. Vreau să am în organizaţie oameni serioşi, care să reprezinte cum se cuvine comunităţile de romi.

Reporter: Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă romii din Târgovişte?

– Sunt multe, dar cele mai importante, cărora trebuie să le acordăm atenţie sporită şi să le căutăm soluţii de rezolvare, sunt cele generate de lipsa locurilor de muncă, sărăcia, lipsa utilităţilor – apă, gaze, canalizare. Sunt oameni care nu au cu ce să-şi trimită copiii la şcoală, nu au cu ce să-i îmbrace, nu au bani pentru rechizite, pentru alimente. Trebuie să punem capăt acestor situaţii. Le putem rezolva, dacă suntem uniţi, dacă suntem solidari şi dacă ne implicăm în realizarea unor proiecte pe fonduri europene care au ca ţintă tocmai sprijinirea familiilor şi comunităţilor sărace de romi. Au existat unele proiecte, dar nu a mai fost nimeni să le urmărească, să le ducă la finalitate.

Reporter: Credeţi că celelalte partide politice au profitat de dezbinarea din Partida Romilor, de lipsa de implicare?

– Ştiţi cum spune citatul, „Dezbină şi stăpâneşte”. E clar că s-a profitat. Nimeni nu are cum să te îngenuncheze, nu are ce să-ţi facă, dacă ai o echipă unită, o organizaţie puternică. Atunci când ai un ţel precis, un program, un ideal, oameni dedicaţi, nu poţi fi înfrânt, înlăturat cu una cu două…

Reporter: După ce veţi pune la punct organizaţia municipală, vă veţi arunca în lupta pentru şefia filialei judeţene?

– Cu siguranţă, da. Deocamdată au fost desemnaţi de la Bucureşti doi reprezentanţi care se vor ocupa de reorganizarea tuturor filialelor locale. Acest proces se va încheia undeva în toamnă. Este o treabă dificilă. Nu cred că mai există 5-6 organizaţii funcţionale în judeţul Dâmboviţa. După ce se va încheia această acţiune, vom organiza alegeri democratice în Partida Romilor Pro Europa Dâmboviţa. Ceea ce se întâmplă acum în judeţul nostru, se întâmplă la nivel naţional, în toată ţara. Reorganizarea Partidei Romilor Pro Europa este un proces desosebit de important.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Străzile din municipiul Târgoviște vor fi luminate mai bine și mai ieftin!

Publicat

pe

Încă un proiect benefic pentru comunitatea târgovişteană a intrat în linie dreaptă. Este vorba despre eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public, obiectiv care va fi materializat printr-o finanţare nerambursabilă, în valoare de 21 milioane de lei, asigurată de Uniunea Europeană.

La prezentarea de astăzi a acestei investiţii deosebit de importantă pentru municipiul Târgoviște, care va duce la diminuarea cheltuielilor cu energie electrică pe care le face administraţia locală, a participat alături de primarul Cristian Daniel Stan şi preşedintele Consiliului Judeţean – Corneliu Ştefan. Au mai fost de faţă city managerul Gabriel Boriga şi viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu.

Edilul Târgoviştei a mulţumit şefului administraţiei judeţene pentru prezenţa sa la această întâlnire care dovedeşte preocupare şi interes pentru viaţa economică şi socială a municipiului, pentru faptul că este alături de Primărie şi se implică în implementarea unor proiecte utile comunităţii, dar şi în vedera pregătirii altora noi.

„Vom continua asocierea şi colaborarea dintre Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Primăria Târgovişte în vederea materializării proiectului privind centura ocolitoare a municipiului. De asemenea, am iniţiat, în cadrul Consiliului Judeţean, o hotărâre prin care ne asociem cu Ministerul Transporturilor pentru a realiza inelul doi de centură al municipiului Târgovişte. Consider că este cea mai importantă axă de dezvoltare a judeţului Dâmboviţa, implicit a Târgoviştei”, a precizat Corneliu Ştefan.

A mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa că, în cadrul acestui proiect de dezvoltare, vor fi incluse şi localităţile din vecinătatea municipiului reşedinţă de judeţ.

Corneliu Ştefan a profitat de această întâlnire pentru a spune că instituţia pe care o conduce va sprijini sportul la nivel judeţean, în mod special echipa de fotbal Chindia, care se menţine pe un loc fruntaş în clasamentul celor mai bune formaţii româneşti. Corneliu Ştefan a făcut diligenţele necesare pentru ca FC Chindia, până vor fi definitivate lucrările la stadionul din Târgovişte, să continue să susţină meciurile de fotbal la Ploieşti.

Revenindu-se la principala temă a întâlnirii, primarul Cristian Daniel Stan a trecut în revistă proiectul „Eficentizarea energetică a sistemului de iluminat public în municipiul Târgovişte”. Astăzi, a spus edilul, a fost semnat contractul de execuţie. Lucrările vor începe în câteva săptămâni şi vor fi realizate de Telekom.

Costurile cu energia electrică suportate de municipalitate vor fi substanţial reduse prin noile tehnologii aplicate, prin înlocuirea a 3.137 de becuri cu lămpi pe led, mult mai eficiente.

„Aproximativ 180 de străzi vor beneficia de acest sistem nou de iluminat public. Trebuie spus că, prin implementarea acestui proiect, factura la energie electrică va fi diminuată cu 65-70%, ceea ce înseamnă o economie foarte importantă. De asemenea, sistemul va avea aplicaţii deosebite şi pe zona de siguranţă a circulaţiei, în sensul că, la nivelul fiecărei treceri de pietoni din municipiul Târgovişte, va fi instalat un sistem de iluminat pe bază de senzori. În momentul în care pietonul se apropie de trecerile stradale, intensitatea luminii creşte. Toate trecerile de pietoni vor dispune de asemenea instalaţii moderne”, a declarat primarul Târgoviştei.

Tot în cadrul acestui proiect, va fi implementat un sistem de telegestiune care va permite controlul fluxului luminos al fiecărei lămpi din reţeaua de iluminat public stradală. Aceasta va beneficia şi de o uşoară extindere, urmând a mai fi montaţi încă 150 de stâlpi. Întregul sistem va putea fi controlat şi cu ajutorul unei aplicaţii web. Pentru supravegherea atentă a modului de funcţionare, va fi înfiinţat şi un dispecerat.

A mai precizat primarul Cristian Daniel Stan că durata de execuţie a acestui proiect este de 12 luni, dar are încredere că va putea fi definitivat mult mai devreme.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Cine va fi până la urmă prefect al județului Dâmbovița?

Publicat

pe

Coaliția aflată la putere, alcătuită din PNL, USR PLUS și UDMR, nu a reușit, până acum, să împartă funcțiile barosane, ce să mai vorbim de aprobarea bugetului de stat. Aflăm că, săptămâna viitoare, vor fi nominalizați prefecții și subprefecții. Ludovic Orban, președintele PNL, și-a exprimat dorința de a avea 23 de prefecți și 47 de subprefecți. USR PLUS va dispune în teritoriu de 14 prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR – 5 prefecți și 10 subprefecți.

La Dâmbovița, s-a vehiculat informația cum că prefectul va fi nominalizat de USR PLUS. Totuși, se aud zvonuri că liderul PNL Dâmbovița, senatorul Virgil Guran, nici nu vrea să audă de acest lucru. Cert este că aliații de la USR PLUS nu dispun de rezerve de cadre solide pentru a face nominalizarea. Cei care ar putea face față funcției, Daniel Blaga și Dragoș Popescu, au intrat în Camera Deputaților, respectiv în Senat. Ar mai fi capabil să ocupe o asemenea demnitate editorul Dan Mărgărit, care a candidat pentru funcția de primar al Târgoviștei, dar nu se știe.

Andra Fermuș, despre care auzisem că este în cărți pentru postul de prefect, nu prea este iubită de colegi. Din câte se vorbește, consiliera locală de la Pucioasa din partea USR PLUS face poteci pe la București pentru a obține postul. Și numele lui Marius Calomfirescu, actual consilier local la Târgoviște, ar fi pe lista scurtă a conducerii centrale USR PLUS.

Așteptăm să vedem ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Rămâne completă echipa Aurelian Popa – prefect și Cătălin Chiru Cristea – subprefect sau va fi spartă? Există posibilitatea să mai apară în schemă încă un subprefect, de la USR PLUS. Ar fi mai simplu așa. Ar fi toată lumea împăcată…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!