Conectați-vă cu noi

POLITIC

Puterea şi Opoziţia, discuţii la Comisia de la Veneţia pe tema legilor justiţiei!

Publicat

pe

Sursa foto: psnews.ro

Senatorul PSD de Dâmboviţa, Titus Corlăţeanu, în calitate de preşedinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a prezentat presei detalii din cadrul discuţiilor pe care demnitarii coaliţiei de guvernare, dar şi cei din opoziţie, le-au purtat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia pe tema fierbinte a celor trei legi ale Justiţiei, pe necesitatea modificărilor aduse acestor acte normative.

„A fost o discuţie la care au participat cam toţi membrii delegaţiei parlamentare a României la Consiliul Europei, Putere şi Opoziţie, cu exprimarea poziţiilor pe care îmi imaginez că le cunoaşteţi.

A fost o discuţie profesionistă în care, cel puţin noi, din partea coaliţiei majoritare, am explicat de ce sunt necesare aceste modificări ale celor trei legi ale Justiţiei care sunt fundamentate şi pe soluţiile Comisiei de la Veneţia în alte cazuri celebre, cazul Ungariei, Republicii Moldova, Macedonia, Letonia, şi care au fost judecate în marea lor majoritate drept constituţionale de Curtea Constituţională în două sau chiar trei atacuri de constituţionalitate.

Acolo unde au apărut câteva probleme, ele au fost refăcute de Parlament. Totodată, am subliniat faptul că dezbaterea a fost largă, transparentă, inclusiv cu CSM-ul, asociaţiile de magistraţi prezente. Şi, de altfel, majoritatea acestor amendamente au fost propuse de asociaţiile de magistraţi şi de CSM. Vom vedea care este evaluarea Comisiei de la Veneţia, dar, din ce am înţeles, nu se vor concentra pe toate aspectele din lume, ci doar pe câteva dintre chestiunile care, să spunem, au generat controverse”, a declarat senatorul Titus Corlăţean.

Dâmboviţa

Legea pensiilor va îndrepta o uriaşă nedreptate! Oana Vlăducă, deputat PSD

Publicat

pe

Deputata PSD de Dâmboviţa Oana Vlăducă a prezentat, astăzi – 16 august 2018, în cadrul unei conferinţe de presă principalele reglementări care se vor regăsi în Legea pensiilor. Parlamentara a ţinut să precizeze, înainte de toate, că nu va scădea nicio pensie, nu va creşte vârsta de pensionare şi nici nu se va egaliza vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi.

„Noua lege a pensiilor va îndrepta o uriaşă nedreptate şi va rezolva problema celor care au pensii diferite, pentru aceeași muncă și aceeași vechime. În 2021, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, toți cei pensionați în condiții egale vor primi pensii egale”, a declarat deputata Oana Vlăducă.

Modificări ce se regăsesc în noua Lege a pensiilor:
– Stagiul minim de cotizare crește de la 10 la 15 ani
– Este recunoscută ca vechime în muncă perioada de master și doctorat
– Pensia se va stabili în funcție de contribuțiile plătite și va fi ajustată cu inflația, astfel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să nu scadă
– Pensionarii cu pensie de invaliditate pot cumula pensia cu venituri din activități profesionale pentru care și-au păstrat capacitatea de muncă
– Pensia minimă devine indemnizație minimă și va fi stabilită prin raportare la salariul minim, ținându-se cont de vechimea în muncă
– Toți salariații vor putea accesa online informațiile privind contribuțiile acumulate, stagiul de cotizare la zi. Vor putea reacționa dacă văd că angajatorul lor nu a virat la ANAF contribuțiile pe care le-a reținut din salariile lor
– Recunoașterea tuturor contribuțiilor plătite. Pentru perioada februarie 1975 – aprilie 2001 (de când Casa de Pensii are înregistrări) fiecare pensionar va primi un bonus de 10% pentru sporuri, al 13-lea salariu, acord global, bonuri, prime la care au plătit contribuții pentru pensie. Dacă pensionarii vor putea aduce documente din care să reiasă că li se cuvine o creștere mai mare de 10% atunci li se va calcula pensia in funcție de acele documente. Dacă nu aduc documente sau din documente reiese că o creștere mai mică de 10%, atunci se va aplica bonusul de 10%.
– pentru femeile care nasc și cresc cel puțin 3 copii, vârsta de pensionare se reduce cu 6 ani (se menține însă condiția de a avea un stagiu minim de cotizare de 15 ani). Pentru fiecare copil în plus se mai scade câte un an din vârsta obligatorie de pensionare
– Dacă vechimea acumulată depășește cu minim 8 ani stagiul complet de cotizare, vârsta de pensionare se reduce cu 5 ani
– Pentru cei care nu au lucrat anumite perioade de timp, există posibilitatea de a cumpăra vechime de maxim 5 ani, stabiliți în oricare din perioadele în care nu a lucrat (spre deosebire de legea actuală care obligă să fie 5 ani consecutivi). Suma aferentă plătită pentru acești 5 ani poate fi plătită în rate într-o perioadă de maxim 1 an. Dacă nu plătește toate ratele se ia în considerare suma plătită parțial
– Se recunosc mai multe profesii drept muncă în condiții speciale, în plus față de cele recunoscute în prezent
– Soțul supraviețuitor va putea opta între următoarele două variante: 1) să ia 50% din pensia soțului decedat, fără însă a-și păstra pensia proprie la limită de vârstă; 2) Să ia 25% din pensia soțului decedat în plus față de pensia proprie la limită de vârstă. (Condiții: să fi fost căsătoriți cel puțin 10 ani, iar soțul supraviețuitor nu s-a recăsătorit).

Citește în continuare

Giurgiu

Liderul PSD Giurgiu o apără pe Ecaterina Andronescu şi îndeamnă la prudenţă!

Publicat

pe

Niculae Bădălău - lider PSD Giurgiu

Se încing rău de tot spiritele în PSD! Niculae Bădălău, președintele social-democraților din Giurgiu, a sărit în apărarea colegei Ecaterina Andronescu, aproape linşata mediatic de unii dintre pesedişti.

CITEŞTE ŞI: Ecaterina Andronescu cere demisia lui Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă

Bădălău, care a avut, în ultimele luni, o poziție nu tocmai pe placul liderului Liviu Dragnea, motiv pentru care a fost catalogat a fi unul dintre cei care dorește să-l elimine de la cârma PSD, consideră că Andronescu nu a greșit adresând conducerii PSD o scrisoare deschisă. Dreptul la liberă exprimare trebuie respectat, chiar și în partid!

Prin urmare, Bădălău își îndeamnă tovarășii social-democrati la calm și prudentă în declarații, afirmând ca neînţelegerile de orice soi ar trebuie rezolvate în sânul partidului.

Citește în continuare

PUBLICITATE

ad

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!