Conectați-vă cu noi

POLITIC

Puterea şi Opoziţia, discuţii la Comisia de la Veneţia pe tema legilor justiţiei!

Publicat

pe

Sursa foto: psnews.ro

Senatorul PSD de Dâmboviţa, Titus Corlăţeanu, în calitate de preşedinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a prezentat presei detalii din cadrul discuţiilor pe care demnitarii coaliţiei de guvernare, dar şi cei din opoziţie, le-au purtat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia pe tema fierbinte a celor trei legi ale Justiţiei, pe necesitatea modificărilor aduse acestor acte normative.

„A fost o discuţie la care au participat cam toţi membrii delegaţiei parlamentare a României la Consiliul Europei, Putere şi Opoziţie, cu exprimarea poziţiilor pe care îmi imaginez că le cunoaşteţi.

A fost o discuţie profesionistă în care, cel puţin noi, din partea coaliţiei majoritare, am explicat de ce sunt necesare aceste modificări ale celor trei legi ale Justiţiei care sunt fundamentate şi pe soluţiile Comisiei de la Veneţia în alte cazuri celebre, cazul Ungariei, Republicii Moldova, Macedonia, Letonia, şi care au fost judecate în marea lor majoritate drept constituţionale de Curtea Constituţională în două sau chiar trei atacuri de constituţionalitate.

Acolo unde au apărut câteva probleme, ele au fost refăcute de Parlament. Totodată, am subliniat faptul că dezbaterea a fost largă, transparentă, inclusiv cu CSM-ul, asociaţiile de magistraţi prezente. Şi, de altfel, majoritatea acestor amendamente au fost propuse de asociaţiile de magistraţi şi de CSM. Vom vedea care este evaluarea Comisiei de la Veneţia, dar, din ce am înţeles, nu se vor concentra pe toate aspectele din lume, ci doar pe câteva dintre chestiunile care, să spunem, au generat controverse”, a declarat senatorul Titus Corlăţean.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Aleşii ALDE, întâlnire de lucru la Bistriţa

Publicat

pe

Ionel Petre - preşedinte ALDE Dâmboviţa

La Bistrița, se desfăşoară, pe parcursul a două zile, întrunirea aleșilor locali ALDE. Participă la aceste lucrări, ce vizează politicile interne ale partidului, strategiile şi proiectele de viitor, consilieri locali, primari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, parlamentari și șefi de organizații.

Ionel Petre, liderul ALDE Dâmbovița, prezent și în calitate de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, ne-a spus că va prezenta aleșilor modalitățile de atragere a fondurilor europene în interiorul și în afara ariilor protejate.

„Suntem patru secretari de stat care le vom vorbi primarilor noștri despre cum pot dezvolta unitățile administrativ teritoriale pe care le conduc, prin atragerea de fonduri europene și structurale. Consider că o gândire unitară și sprijinul reciproc la nivel național pot reprezenta pârghii de bunăstare pentru români și pentru România”, ne-a declarat Ionel Petre.

Citește în continuare

POLITIC

USR: Liviu Dragnea şi-a concediat, practic, procurorul din dosarul Teldrum!

Publicat

pe

Uniunea Salvaţi România, spune deputatul Dumitru Lupescu – preşedintele Organizaţiei USR Dâmboviţa, va apela la toate mijloacele legale pentru a bloca Ordonanţa de Urgenţă pe Legile Justiţiei, adoptată de Guvern în această săptămână.

„USR a identificat numeroase elemente de neconstituţionalitate şi, aşa cum a anunţat preşedintele Dan Barna, parlamentarii USR vor merge la Avocatul Poporului, imediat după votul în plen, şi vor solicita în mod expres să atace această ordonanţă la Curtea constituţională”, ne-a declarat deputatul Dumitru Lupescu.

Uniunea Salvaţi România susţine că, prin Ordonanţa de Urgenţă pe Legile Justiţiei, Liviu Dragnea şi-a concediat, practic, procurorul din dosarul Teldrum! DNA devine nu doar o instituţie la discreţia ministrului Justiţiei, ci o instituţie nefuncţională.

„Forma ordonanţei este de neacceptat pentru funcţionarea justiţiei în România. Mare parte a procurorilor, cei tineri în special, trebuie să se retragă la parchete inferioare, ceea ce este un atac la stabilitatea justiţiei în România”.

Motive de neconstituţionalitate identificate de USR:
– Se afectează regimul juridic de funcţionare a unei instituţii a statului român – Ministerul Public. Este interzis să se facă acest lucru, în mod expres, prin Constituţie.
– Ar fi trebuit să se justifice necesitatea aprobării acestor modificări prin Ordonanţă de Urgenţă. Nu se justifică în niciun fel în preambul necesitatea modificării condiţiilor de funcţionare a procurorilor în cadrul DNA, DIICOT şi Parchetul General. Nu se justifică nici urgenţa unei asemenea măsuri.
– Ordonanţa de Urgenţă prevede o aplicare retroactivă, în sensul că se aplică şi mandatelor procurorilor care îşi desfăşoară în prezent funcţia şi care au fost delegaţi, au fost numiţi în mod legal
– Se prevăd nişte dispoziţii care sunt în flagrantă contradicţie cu alte dispoziţii legale în vigoare
– Se încalcă separaţia puterilor în stat. După ce s-a votat în Parlamentul României o lege de modificare a Legilor Justiţiei, fără nicio justificare şi într-un termen foarte scurt, Guvernul vine şi modifică ceea ce a spus Parlamentul, fără nicio urgenţă
– Se încalcă flagrant Decizia Curţii Constituţionale nr. 45/2018, care spune că magistraţii detaşaţi la organismele UE pot să-şi desfăşoare în continuare activitatea, dacă demisionează cu rezervarea postului. Prin această Ordonanţă de Urgenţă se amână aplicarea acestui articol, tocmai pentru a se face nişte aranjamente şi a fi numiţi pe aceste funcţii persoane apropiate lui Tudorel Toader.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!