Connect with us

ADMINISTRAŢIE

LEGE: Primăriile vor putea investi în reţele de gaze naturale!

Publicat

pe

Săptămâna aceasta, au fost adoptate în Camera Deputaților modificările aduse Legii energiei și gazelor naturale, astfel că, în viitor, primăriile vor putea înfiinţa servicii de furnizare a gazelor naturale, care să se ocupe de investiţii în acest domeniu – explică deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia.

„Banii pot fi de la primărie sau din parteneriate cu Consiliile Județene sau alte surse.
Cea mai importantă modificare este că s-au simplificat procedurile. De acum încolo, procedurile de concesionare a serviciilor de furnizare a gazelor naturale nu se vor mai realiza de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte.

Prin modificările aduse Legii 123/2012 privind Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, unitățile administrativ-teritoriale, care își cunosc mult mai bine nevoile comunității locale, vor putea să organizeze licitații pentru concesionarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale.

Se va întâmpla la fel ca în cazul altor servicii publice precum cele de apă și canal, salubritate sau iluminat public.

Este vorba despre descentralizarea acestor servicii, dând posibilitatea unităților administrativ-teritoriale să își gestioneze singure necesitățile și să se dezvolte economic fără a avea nevoie de caietele de sarcini pentru concesiuni care să fie aprobate prin hotărâre de guvern.

Satele și orașele mici, care nu au fost încă racordate la rețeaua de gaze naturale, vor putea să facă acest lucru într-un timp mult mai scurt și cu costuri mult inferioare celor practicate astăzi.
În plus, prin această lege se instituie obligativitatea operatorului de distribuţie sau a operatorului de transport şi de sistem de a finanţa toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării, instituindu-se în acest sens sancţiuni graduale care se aplică operatorilor în cazul nerespectării acestei prevederi.

25% dintre reclamațiile depuse la ANRE, de către persoane fizice și juridice, au fost inițiate deoarece operatorii nu au permis accesul acestora la sistemele de distribuție a gazelor. Atât consumatorii casnici, cât și cei industriali și primăriile se plângeau de greutățile cu care se confruntau în momentul în care doreau să se racordeze la rețeaua de gaze naturale.

Nu este permis ca primăriile sau persoanele fizice sau juridice să aștepte ani în șir pentru a beneficia de gaze. Tocmai din acest considerent am susținut și votat acest proiect de lege.

Prin această lege se dă o gură de aer și consumatorilor industriali. Dacă aceștia se vor încadra într-un consum minim de energie de gaze naturale în valoare de 150 de mii de megawați, vor avea dreptul să se lege direct la operatorul național de sistem printr-o magistrală directă. Ceea ce înseamnă că nu vor mai plăti costurile de distribuție și vor putea fi mult mai competitivi din punct de vedere economic. Este o șansă în plus oferită industriei naționale și investitorilor din țara noastră.

Am încrederea că, prin aceste modificări aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, se va realiza mult mai ușor dezvoltarea economică a fiecărei comunități locale sau industrii românești. Autoritățile locale vor avea puterea reală să decidă asupra investițiilor în rețelele de gaze naturale”, precizează deputata Claudia Gilia.

ADMINISTRAŢIE

Primăria Dragomirești, acțiune de igienizare a zonelor transformate în gropi de gunoi

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Primăria Dragomirești atrage atenția cetățenilor că aruncarea gunoaielor de orice natură în locuri neamenajate se sancționează cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei – pentru persoanele fizice și între 20.000 și 40.000 de lei – pentru persoanele juridice. De asemenea, se poate dispune și confiscarea atelajului sau a mașinii cu care se transportă deșeurile respective, vinovații având totodată obligația de a curăța întreaga zonă unde au fost depistați încălcând legea.

De precizat că administrația publică de la Dragomirești a acționat, cu ajutorul persoanelor care primesc ajutor social, pentru curățarea și igienizarea punctelor considerate „fierbinți” din acest punct de vedere, identificate ca urmare a unor controale inopinate ale Gărzii de Mediu Dâmboviţa.

„Informăm cetățenii că toate zonele identificate cu risc de depozitare necontrolată a deșeurilor menajere au fost semnalizate prin montarea unor panouri care interzic aruncarea deșeurilor menajere și afișează cuantumul amenzilor care sunt aplicate în caz că vor fi prinși.

Totodată, vă avertizăm că locurile în care se aruncă de obicei gunoaie menajere sau de orice altă natură sunt atent monitorizate, inclusiv prin mijloace video, riscul de a fi prinși fiind extrem de mare”, se precizează într-o comunicare a Primăriei Dragomirești.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

CJ Dâmboviţa, finanțare pentru sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon (10-11 august 2021)

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a răspuns favorabil solicitării Arhiepiscopiei Târgoviștei și a alocat suma de 100.000 lei pentru susținerea cheltuielilor prilejuite de organizarea manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon (10-11 august 2021).

De asemenea, în aceeași ședință a CJ Dâmbovița, s-a aprobat un proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar de 350.000 de lei pentru efectuarea de lucrări la mai multe biserici din județ.

VIDEO

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT