Connect with us

ADMINISTRAŢIE

LEGE: Primăriile vor putea investi în reţele de gaze naturale!

Publicat

pe

Săptămâna aceasta, au fost adoptate în Camera Deputaților modificările aduse Legii energiei și gazelor naturale, astfel că, în viitor, primăriile vor putea înfiinţa servicii de furnizare a gazelor naturale, care să se ocupe de investiţii în acest domeniu – explică deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia.

„Banii pot fi de la primărie sau din parteneriate cu Consiliile Județene sau alte surse.
Cea mai importantă modificare este că s-au simplificat procedurile. De acum încolo, procedurile de concesionare a serviciilor de furnizare a gazelor naturale nu se vor mai realiza de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte.

Prin modificările aduse Legii 123/2012 privind Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, unitățile administrativ-teritoriale, care își cunosc mult mai bine nevoile comunității locale, vor putea să organizeze licitații pentru concesionarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale.

Se va întâmpla la fel ca în cazul altor servicii publice precum cele de apă și canal, salubritate sau iluminat public.

Este vorba despre descentralizarea acestor servicii, dând posibilitatea unităților administrativ-teritoriale să își gestioneze singure necesitățile și să se dezvolte economic fără a avea nevoie de caietele de sarcini pentru concesiuni care să fie aprobate prin hotărâre de guvern.

Satele și orașele mici, care nu au fost încă racordate la rețeaua de gaze naturale, vor putea să facă acest lucru într-un timp mult mai scurt și cu costuri mult inferioare celor practicate astăzi.
În plus, prin această lege se instituie obligativitatea operatorului de distribuţie sau a operatorului de transport şi de sistem de a finanţa toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării, instituindu-se în acest sens sancţiuni graduale care se aplică operatorilor în cazul nerespectării acestei prevederi.

25% dintre reclamațiile depuse la ANRE, de către persoane fizice și juridice, au fost inițiate deoarece operatorii nu au permis accesul acestora la sistemele de distribuție a gazelor. Atât consumatorii casnici, cât și cei industriali și primăriile se plângeau de greutățile cu care se confruntau în momentul în care doreau să se racordeze la rețeaua de gaze naturale.

Nu este permis ca primăriile sau persoanele fizice sau juridice să aștepte ani în șir pentru a beneficia de gaze. Tocmai din acest considerent am susținut și votat acest proiect de lege.

Prin această lege se dă o gură de aer și consumatorilor industriali. Dacă aceștia se vor încadra într-un consum minim de energie de gaze naturale în valoare de 150 de mii de megawați, vor avea dreptul să se lege direct la operatorul național de sistem printr-o magistrală directă. Ceea ce înseamnă că nu vor mai plăti costurile de distribuție și vor putea fi mult mai competitivi din punct de vedere economic. Este o șansă în plus oferită industriei naționale și investitorilor din țara noastră.

Am încrederea că, prin aceste modificări aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, se va realiza mult mai ușor dezvoltarea economică a fiecărei comunități locale sau industrii românești. Autoritățile locale vor avea puterea reală să decidă asupra investițiilor în rețelele de gaze naturale”, precizează deputata Claudia Gilia.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Ordinea de zi a ședinței CLM Târgoviște din 26 mai 2022

Publicat

pe

de

Consiliul Local Municipal Târgoviște se întrunește, joi – 26 mai 2022, de la ora 14:00, în ședință ordinară de lucru, având următoarea ordine de zi:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Ritm bun de lucru pe șantierul de la Școala Malu cu Flori

Publicat

pe

Malu cu Flori este una dintre cele mai frumoase localități din județul Dâmbovița. Comuna se află la marginea de nord-vest, la graniță cu Argeșul. Și aici, ca peste tot, se produc schimbări în plan socio-edilitar, dar ritmul este dat de puterea economică a localității. Dacă pe teritoriul așezării nu există firme puternice, societăți comerciale care să contribuie prin taxe și impozite la bugetul local, este greu să demarezi și să duci la capăt proiecte importante pentru comunitate. Nu ai decât șansa de a apela la programele europene în materie de investiții, la fondurile acordate de Guvern sau la sprijinul Consiliului Județean. Actualul primar, Ion Constantin, nu s-a dat bătut, în ciuda greutăților întâmpinate pentru realizarea unor obiective necesare localității. Împreună cu echipa din Primărie și cu ajutorul colaboratorilor externi în materie de consultanță, caută soluții, oportunități de dezvoltare.

Una dintre investițiile care trebuia musai să apară la Malu cu Flori este reprezentată de școală. De câțiva ani, copiii din comună își desfășoară activitatea educațională în stare de provizorat, în mai multe schimburi, nemaiexistând spații suficiente și care să se preteze unui învățământ de calitate.

Lucrările de execuție la școala din centrul comunei au început în urmă cu două luni. Edilul este mulțumit de ritmul de pe șantier. Obiectivul ar trebui să fie gata în 2023. Situația economică generală a adus probleme și la Malu cu Flori. În prima fază de după explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale, nu se găseau materiale de construcții, apoi au început să se scumpească. Ne-a spus primarul că, deocamdată, diferențele între valoarea proiectului și costurile apărute sunt de 150.000 de lei. Actualizările se efectuează lunar. Acest hop a fost trecut, iar lucrările continuă.

„Am trecut la faza de pregătire a nivelului parter. S-a lucrat la tot ceea ce a însemnat fundația și s-a lucrat la zidul de sprijin de la terenul de sport și s-au efectuat demolările interioare. Acum, se lucrează la acoperișul vechi, să îl demolăm”, ne-a precizat Ion Constantin.

Până la deschiderea noii școli pe care primarul speră să o vadă gata înainte de termenul stabilit prin contract, cei 150 de copii din Malu cu Flori învață în Căminul Cultural. Administrația publică locală a reușit să reamenajeze o serie de încăperi, biblioteca, spațiul destinat muzeului satului, încăperea artiștilor, bucătăria. Totul a căpătat atmosferă de instituție de învățământ. Dacă nu se găsea această soluție de provizorat, copiii ar fi trebuit să fie transferați pe perioada lucrărilor la Școala din Voinești, ceea ce ar fi însemnat un efort în plus, și pentru autorități și pentru copii și părinți.

„Școala înseamnă prima mare investiție benefică pentru locuitorii comunei, pentru viitorul copiilor noștri. Faptul că am învățat în două schimburi a creat ceva probleme copiilor, familiilor. Ne-au plecat ceva elevi la Târgoviște. Dar, nu disperăm. Sunt convins că lucrurile vor intra în normalitate. Când va fi gata, școala noastră va fi deosebit de atractivă, modernă, dotată cu tot ceea ce trebuie pentru derularea unui act educațional în ton cu cerințele europene.

Vom avea 9 săli de clasă, cancelarie, plus două laboratoare. Nu lipsește terenul de sport, pe care îl vom amenaja ca la carte. Când va fi dată în folosință, școala noastră va primi inclusiv elevi din sătul Lăicai, ce ține de comuna Cetățeni, din județul Argeș „, ne-a precizat primarul comunei Malu cu Flori – Constantin Ion.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT