Connect with us

ADMINISTRAŢIE

LEGE: Primăriile vor putea investi în reţele de gaze naturale!

Publicat

pe

Săptămâna aceasta, au fost adoptate în Camera Deputaților modificările aduse Legii energiei și gazelor naturale, astfel că, în viitor, primăriile vor putea înfiinţa servicii de furnizare a gazelor naturale, care să se ocupe de investiţii în acest domeniu – explică deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia.

„Banii pot fi de la primărie sau din parteneriate cu Consiliile Județene sau alte surse.
Cea mai importantă modificare este că s-au simplificat procedurile. De acum încolo, procedurile de concesionare a serviciilor de furnizare a gazelor naturale nu se vor mai realiza de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte.

Prin modificările aduse Legii 123/2012 privind Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, unitățile administrativ-teritoriale, care își cunosc mult mai bine nevoile comunității locale, vor putea să organizeze licitații pentru concesionarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale.

Se va întâmpla la fel ca în cazul altor servicii publice precum cele de apă și canal, salubritate sau iluminat public.

Este vorba despre descentralizarea acestor servicii, dând posibilitatea unităților administrativ-teritoriale să își gestioneze singure necesitățile și să se dezvolte economic fără a avea nevoie de caietele de sarcini pentru concesiuni care să fie aprobate prin hotărâre de guvern.

Satele și orașele mici, care nu au fost încă racordate la rețeaua de gaze naturale, vor putea să facă acest lucru într-un timp mult mai scurt și cu costuri mult inferioare celor practicate astăzi.
În plus, prin această lege se instituie obligativitatea operatorului de distribuţie sau a operatorului de transport şi de sistem de a finanţa toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării, instituindu-se în acest sens sancţiuni graduale care se aplică operatorilor în cazul nerespectării acestei prevederi.

25% dintre reclamațiile depuse la ANRE, de către persoane fizice și juridice, au fost inițiate deoarece operatorii nu au permis accesul acestora la sistemele de distribuție a gazelor. Atât consumatorii casnici, cât și cei industriali și primăriile se plângeau de greutățile cu care se confruntau în momentul în care doreau să se racordeze la rețeaua de gaze naturale.

Nu este permis ca primăriile sau persoanele fizice sau juridice să aștepte ani în șir pentru a beneficia de gaze. Tocmai din acest considerent am susținut și votat acest proiect de lege.

Prin această lege se dă o gură de aer și consumatorilor industriali. Dacă aceștia se vor încadra într-un consum minim de energie de gaze naturale în valoare de 150 de mii de megawați, vor avea dreptul să se lege direct la operatorul național de sistem printr-o magistrală directă. Ceea ce înseamnă că nu vor mai plăti costurile de distribuție și vor putea fi mult mai competitivi din punct de vedere economic. Este o șansă în plus oferită industriei naționale și investitorilor din țara noastră.

Am încrederea că, prin aceste modificări aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, se va realiza mult mai ușor dezvoltarea economică a fiecărei comunități locale sau industrii românești. Autoritățile locale vor avea puterea reală să decidă asupra investițiilor în rețelele de gaze naturale”, precizează deputata Claudia Gilia.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Corneliu Ștefan a fost prezent la plenara Comitetului European al Regiunilor

Publicat

pe

Președintele Consiliului Judeţean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, s-a aflat zilele trecute la Bruxelles, unde a participat la cea de-a 158-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor.

„Alături de colegi din mai multe administrații publice, am participat la discuții cu teme și subiecte care vor avea efecte, sunt convins eu, benefice, la nivelul tuturor consiliilor județene și primăriilor din întreaga țară, fie că ne referim la finanțările nerambursabile după 2027, fie că ne referim la măsurile ce vor asigura un model de dezvoltare economic și social pentru toate țările membre”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a participat și la recepția dedicată Zilei Naționale a României.

„Cu această ocazie, le-am urat un sincer „La Mulți Ani” tuturor celor prezenți la această întâlnire, dar și românilor care lucrează în administrația europeană”, a spus șeful administrației județene Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Târgovişte: Scutire de la plata majorărilor de întârziere la taxe și impozite pentru firme

Publicat

pe

De

Primăria Municipiului Târgoviște aduce la cunoștința contribuabililor – persoane juridice, cu restanțe la plata taxelor și impozitelor locale, că pot fi scutiți de achitarea majorărilor de întârziere, în anumite condiții.

Mai exact, în ultima ședință a Consiliului Local Târgoviște, din 27 noiembrie 2023, a fost aprobată hotărârea care prevede aprobarea scutirii de la plata majorărilor de întârziere aferente obligațiilor bugetare principale restante, datorate bugetului local al Municipiului Târgoviște de către contribuabilii persoane juridice, care își achită, până la data de 28 decembrie 2023, inclusiv, obligațiile fiscale aferente.

Scutirea majorărilor de întârziere se va acorda contribuabililor persoane juridice din Municipiul Târgovişte pe bază de cerere (care se completează la ghișeu), la care se va anexa nota de plată emisă de „Serviciul Stabilire, Constatare, Încasare Impozite şi Taxe Locale”, în care vor fi cuprinse toate obligaţiile fiscale principale şi accesoriiile acestora (majorările de întârziere) calculate până la data cererii.

Menționăm că scutirea nu se acordă și pentru majorările de întârziere achitate anterior intrării în vigoare a hotărârii, adică 27 noiembrie 2023.

Impozitele și taxele locale se pot achita la ghișeele instituției în numerar sau cu cardul bancar, prin ordin de plată, mandat poștal sau prin internet, la adresa – www.ghiseul.ro

Programul de încasări la ghișeele Serviciului de Impozite și Taxe Locale din Str. Poet Grigore Alexandrescu, Bl. E4, parter este:

– Luni, Miercuri, Joi, Vineri: 08.00 – 16.30
– Marți 08.00 – 18.30

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite