Connect with us

ADMINISTRAŢIE

LEGE: Primăriile vor putea investi în reţele de gaze naturale!

Publicat

pe

Săptămâna aceasta, au fost adoptate în Camera Deputaților modificările aduse Legii energiei și gazelor naturale, astfel că, în viitor, primăriile vor putea înfiinţa servicii de furnizare a gazelor naturale, care să se ocupe de investiţii în acest domeniu – explică deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia.

„Banii pot fi de la primărie sau din parteneriate cu Consiliile Județene sau alte surse.
Cea mai importantă modificare este că s-au simplificat procedurile. De acum încolo, procedurile de concesionare a serviciilor de furnizare a gazelor naturale nu se vor mai realiza de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte.

Prin modificările aduse Legii 123/2012 privind Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, unitățile administrativ-teritoriale, care își cunosc mult mai bine nevoile comunității locale, vor putea să organizeze licitații pentru concesionarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale.

Se va întâmpla la fel ca în cazul altor servicii publice precum cele de apă și canal, salubritate sau iluminat public.

Este vorba despre descentralizarea acestor servicii, dând posibilitatea unităților administrativ-teritoriale să își gestioneze singure necesitățile și să se dezvolte economic fără a avea nevoie de caietele de sarcini pentru concesiuni care să fie aprobate prin hotărâre de guvern.

Satele și orașele mici, care nu au fost încă racordate la rețeaua de gaze naturale, vor putea să facă acest lucru într-un timp mult mai scurt și cu costuri mult inferioare celor practicate astăzi.
În plus, prin această lege se instituie obligativitatea operatorului de distribuţie sau a operatorului de transport şi de sistem de a finanţa toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării, instituindu-se în acest sens sancţiuni graduale care se aplică operatorilor în cazul nerespectării acestei prevederi.

25% dintre reclamațiile depuse la ANRE, de către persoane fizice și juridice, au fost inițiate deoarece operatorii nu au permis accesul acestora la sistemele de distribuție a gazelor. Atât consumatorii casnici, cât și cei industriali și primăriile se plângeau de greutățile cu care se confruntau în momentul în care doreau să se racordeze la rețeaua de gaze naturale.

Nu este permis ca primăriile sau persoanele fizice sau juridice să aștepte ani în șir pentru a beneficia de gaze. Tocmai din acest considerent am susținut și votat acest proiect de lege.

Prin această lege se dă o gură de aer și consumatorilor industriali. Dacă aceștia se vor încadra într-un consum minim de energie de gaze naturale în valoare de 150 de mii de megawați, vor avea dreptul să se lege direct la operatorul național de sistem printr-o magistrală directă. Ceea ce înseamnă că nu vor mai plăti costurile de distribuție și vor putea fi mult mai competitivi din punct de vedere economic. Este o șansă în plus oferită industriei naționale și investitorilor din țara noastră.

Am încrederea că, prin aceste modificări aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, se va realiza mult mai ușor dezvoltarea economică a fiecărei comunități locale sau industrii românești. Autoritățile locale vor avea puterea reală să decidă asupra investițiilor în rețelele de gaze naturale”, precizează deputata Claudia Gilia.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primăria Sălcioara a contractat un împrumut pentru a construi sistemul de alimentare cu gaze naturale

Publicat

pe

Chiar dacă vremurile nu sunt deloc propice dezvoltării, și asta o simțim pe propria piele mai ales în această perioadă când prețurile au luat-o spre aiurea dând clar de înțeles că și capitalismul are hibe multe, tot nu putem renunța la confort și civilizație. Sunt elemente care intră în componența existenței noastre de zi cu zi. Mergem înainte cu speranța și încrederea că, până la urmă, o scoatem la capăt.

La fel gândește și primarul comunei Sălcioara, Valentin Pârvu. Edilul are în plan, de foarte mult timp, să realizeze o rețea de gaze naturale la nivelul întregii localități. Și nu este de colea să pui în execuție un asemenea proiect. Este vorba de nouă sate, desfășurate pe zeci de kilometri. Investiție de anvergură, dar primarul nu se lasă. Merge mai departe cu acest program, chiar dacă costurile sunt mari pentru obiectiv și nici utilizatorul final, cetățeanul, nu mai este așa de încântat după ce a văzut care este tăvălugul prețurilor și la o astfel de utilitate. Dar, cum am spus, nu poți abandona confortul, civilizația, utilitatea, constrâns de împrejurările economice.

Ne-a precizat Valentin Pârvu că a contractat un credit de 2 milioane de lei pentru a porni lucrările de execuție la rețeaua de gaze naturale. Se va merge din aproape în aproape. Sat cu sat, pornind de la stația de reglare și măsurare (SRM). Au fost luate în calcul pentru început satele Ghinești, Bănești, Mircea Vodă și Sălcioara. Lucrările vor înainta și spre celelalte așezări, în funcție de mijloacele financiare existente.

„Pornim lucrările de la stația de reglare năsurare, după care avansăm, ușor-ușor, spre fiecare sat. Intenția noastră este aceea de a pune în funcțiune, rapid, tot ceea ce facem, altfel încât locuitorii satelor în care s-a executat rețeaua să beneficieze de gazele naturale. Dacă ar fi să așteptăm finalizarea întregii lucrări, va trece timp”, ne-a spus primarul Valentin Pârvu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Dragomirești, singura comună din județul Dâmbovița unde există trei cartiere pentru tineri

Publicat

pe

Dragomirești este una dintre puținele comune din județ unde autoritățile locale au ca prioritate asigurarea unor condiții de edificare a locuințelor pentru tineri. Legarea de glie a acestora, stoparea migrării masive către Occident ar trebui să fie un deziderat al tuturor reprezentanților comunităților locale, ai statului. Și cum îi poți ține acasă pe tineri? Bineînțeles, asigurându-le locuri de muncă stabile, bine retribuite și, în ceea ce privește aportul administrațiilor locale, suportul pentru edificarea de locuințe, mai precis, repartizarea unor loturi de teren, gratuit, și, evident, construirea utilităților necesare unui trai civilizat și în confort. Vorbim aici de drumuri, rețele de apă, canalizare, gaze naturale și electricitate, la care se adaugă imediat infrastructura educațională, cultural-sportivă și de recreere.

Ei bine, primarul comunei Dragomirești, Dragoș Vlădulescu, a reușit să materializeze astfel de proiecte. Pe unele le-a definitivat, iar altele sunt în curs de implementare. La Dragomirești, vorbim în momentul de față de trei astfel de zone de locuit destinate familiilor tinere, la Decindeni, Râncaciov și Ungureni. Toate amenajate în zone liniștite, pitorești, încadrate de păduri și multă liniștite.

Am mers împreună cu edilul Dragoș Vlădulescu în toate cele trei cartiere. Este altceva. Aici respiră noul, modernul, civilizația. Alură clară de așezări europene, cu tot ce le trebuie: sală de sport, grădiniță, locuri de joacă, drumuri bune.

Și lucrurile nu se opresc aici. Administrația locală are deja pregătit proiectul pentru realizarea rețelelor de gaze naturale în toate cele trei cartiere. Urmează să fie puse la punct toate celelalte utilități. Se va realiza inclusiv o pistă pentru bicicliști. Traseul va avea o lungime de 2,5 km. Proiectul pentru acest obiectiv va fi realizat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats