ADMINISTRAŢIE
Ratează Primăria Târgovişte negocierile cu AITT, operatorul de transport public?
Consilierul local Adrian Bercu a dezvăluit, pe pagina sa de Facebook, că Asociaţia Investitorilor Transport Târgovişte (AITT) a atacat, în baza Legii contenciosului administrativ, hotărârea prin care administraţia publică târgovişteană a aprobat studiul de oportunitate privind delegarea şi dezvoltarea serviciului public local de transport călători şi achiziţia de autobuze.
„Reprezentanţii companiei de transport ne-au contactat să ne spună că Primăria Târgovişte nu a mai demarat procedura rezilierii amiabile, aşa că au demarat ei procedura de atacare a hotărârii privind înfiinţarea operatorului de transport şi achiziţiei de autobuze”, a scris Adrian Bercu.
Primăria Târgovişte are încheiat cu AITT un contract de parteneriat valabil până în anul 2053. Se impune, aşadar, o reziliere pe cale amiabilă, în caz contrar administraţia locală riscă să nu poată accesa fonduri europene pentru modernizarea transportului public.
Conducerea AITT a informat Consiliul Local Târgovişte, încă din luna martie, că va accepta o reziliere a contractului de parteneriat public-privat prin acordul părţilor, dacă vor fi respectate patru condiţii, după cum urmează:
– Menţinerea în parte a contractului de concesiune nr. 12799a/2009 (de exemplu: teren incintă AITT – toate clădirile din incintă sunt proprietate AITT, achiziţionate la licitaţie publică)
– Plata tuturor facturilor emise în termen de 90 de zile
– Noua societate să preia personalul în termen de 90 de zile. Dacă doreşte, poate achiziţiona şi autovehiculele AITT şi utilajele din cadrul Atelierului mecanic
– Plata unor despăgubiri pentru încetarea contractului înainte de termen, valoarea acestora urmând să fie stabilită prin evaluare independentă efectuată de un expert cu experienţă internaţională.
Potrivit luărilor de poziţie formulate în cadrul şedinţelor Consiliului Local Municipal Târgovişte din lunile martie şi aprilie, între Primăria Târgovişte şi AITT urmau să aibă loc negocieri în vederea rezilierii amiabile a contractului, astfel încât administraţia locală să meargă mai departe, nestingherită, cu proiectul de modernizare a transportului public cu fonduri europene nerambursabile.
Având în vedere că Primăria Târgovişte nu a transmis către AITT o scrisoare de intenţie privind posibila încetare a contractului de parteneriat înainte de termen şi o procedură de urmat, la finalul lunii mai, AITT a formulat plângere prealabilă împotriva HCL nr. 167/26.04.2018 şi a solicitat revocarea acesteia şi a anexelor aferente, toate fiind catalogate drept nelegale şi netemeinice.
ADMINISTRAŢIE
Consiliul Județean Dâmboviţa, anunț implementare proiect

CONSILIUL JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA implementează proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, cod SMIS 116464, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, și are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.
Valoarea totală a proiectului este 19.787.516,94 lei (inclusiv TVA), din care asistența financiară nerambursabilă solicitată este în valoare de 19.234.308,79 lei (inclusiv TVA), iar contribuția proprie în proiect a unității administrativ-teritoriale este în valoare de 553.208,15 lei (inclusiv TVA).
Obiectivul general al proiectului este valorificarea durabilă a Ansamblului Curtea Domnească, ca urmare a conservării și protejării obiectivelor: ruinele bisericii – paraclis, Turnul Chindiei, Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul ansamblului, pentru impulsionarea dezvoltării locale prin creșterea numărului de vizitatori și intensificarea activităților economice pe parcursul perioadei de implementare și sustenabilitate.
Vineri – 29 septembrie 2023, a avut loc primul eveniment cultural din seria evenimentelor culturale denumite generic „Monumentul lunii”, dedicate celor patru obiective valorificate prin proiect.
Primul obiectiv astfel valorificat este Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică
În partea de sud-est a Curţii Domneşti, pe marginea terasei înalte a râului Ialomiţa, se ridică cea de-a doua biserică domnească, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” (ce apare menţionată, documentar, şi cu denumirea de „Sfânta Vineri” sau „Sf. Petca”), situată iniţial în afara zidurilor de incintă și cunoscută până la începutul secolului trecut cu denumirea de „Biserica Domnească Mică”. Cea mai veche mărturie ce atestă existenţa bisericii, purtând data de 13 iulie 1517, este un ancadrament care are pe listel o pisanie-pomelnic în limba slavonă, amintind pe clucerul Manea Perşanu şi pe jupâneasa sa, Vlădaia. Este vorba numai de consemnarea unei reparaţii a bisericii într-o perioadă în care, în Târgovişte, activitatea din domeniul construcțiilor era febrilă. Ctitorul amintit în această pisanie este una şi aceeaşi persoană cu ctitorul de mai târziu al bisericii Sfântul Nicolae – Androneşti. În secolele XVII – XVIII, Biserica Sf. Paraschiva (sau Biserica Sf. Petca sau Sf. Vineri) este amintită adesea în documente, ceea ce dovedeşte că a funcţionat fără întrerupere. În acea vreme, făcând parte din complexul Curţii Domneşti, domnii ţării i-au purtat o grijă deosebită.
Evenimentul „Monumentul lunii”
Pentru a pune în valoare acest obiect de patrimoniu, s-a organizat o expoziţie/sesiune ştiinţifică de prezentare a monumentului caracterizat printr-o unicitate și valoare istorică și cultural-spirituală deosebită. Publicul-țintă prezent a fost alcătuit din turiști, public adult și public tânăr – de vârstă școlară (8 – 12 ani). Specialiștii Complexului Național Muzeal Curtea Domnească au prezentat obiectivele și rezultatele proiectului, precum și etapele și rezultatele cercetărilor arheologice. De asemenea, vizitarea obiectivului a urmărit prezentarea evoluției lucrărilor de conservare și protejare a Ansamblului „Curtea Domnească”.
Atât publicul tânăr, cât și cel adult a fost încântat de explicațiile vorbitorilor, dar și de expoziția ce reunește obiectele descoperite în urma cercetărilor și săpăturilor arheologice din zona Bisericii „Sf. Vineri” – Domnească Mică. În concluzie, considerăm că evenimentul „Monumentul Lunii”, din data de 29 septembrie 2023, și-a atins scopul specificat în planul de marketing al proiectului.
Compartimentul Imagine, Relații Externe,
Consiliul Județean Dâmbovița
ADMINISTRAŢIE
Primăria Titu construiește un centru cultural cu facilități diverse

Primăria Titu are în implementare, în această perioadă, un proiect care vizează construirea unui centru cultural cu facilități diverse. Noul așezământ va juca un rol important în viața comunității locale, în sensul că va contribui substanțial la dezvoltarea palierelor cultural și educațional – spun reprezentanții administrației publice locale.
Investiția include:
– Sală de spectacole la parter, care va găzdui spectacole de teatru, concerte, conferințe și alte activități culturale.
– Foaier, cu funcțiune de primire, unde va exista garderoba și un mic spațiu comercial pentru produse specifice sau bufet.
– Cabină actori dotată cu dușuri și grup sanitar.
– Depozit mobilier, necesar schimbării funcțiunii sălii de spectacole în sală de mese sau pentru alte activități.
– Oficiu.
– Supantă foaier cu rol de spații repetiții sau spații pentru club. Se poate deschide către sala devenind un balcon al acesteia.
– Cabină actori dotată cu dușuri și grup sanitar.
– Cabină tehnică pentru activitățile din sală
– Spațiu tehnic pentru instalațiilr de ventilare-climatizare
– Hol intrare, cu rol de acces spre celelalte spații sau cu rol de foaier pentru sala de conferințe, birou de informare generală asupra localității și direcționare, vânzare produse artizanat local. Cuprinde un spațiu destinat expozițiilor.
– Sală de conferințe cu anexe, oficiu cu grup sanitar
– Două săli de activități (cercuri)
– Birou administrație
– Hol de nivel cu spațiu pentru muzeu local
– Bibliotecă mediatecă și un mic depozit pentru cărți
– Turnul, cu funcțiunea de nod de circulație verticală, cuprinde grupurile sanitare și are rolul de a lega primele două module. La nivelul trei are o terasă deschisă și acoperită.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Târgoviște: Director de liceu a demisionat, ca reacție la nepăsarea celor din Ministerul Educației
-
Dâmboviţaacum 5 zile
O mamă de 26 de ani din Găești are nevoie urgent de donații de sânge!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
ITM Dâmboviţa, precizări privind salariul minim brut începând cu 1 octombrie 2023
-
ACTUALITATEacum o săptămână
„Bine, la școală”, program-pilot implementat în județul Dâmbovița
-
Giurgiuacum 6 zile
Copil bătut în curtea școlii. Agresorul a fost arestat preventiv
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Natură, relaxare și produse ecologice la Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Cannabis vândut elevilor din Târgoviște. 26 de persoane au fost duse la audieri