Connect with us

AGRICULTURĂ

UE alocă 365 de miliarde de euro pentru politica agricolă comună post 2020

Publicat

pe

Cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 prevede măsuri de modernizare și simplificare a politicii agricole comune (PAC), pentru care este stabilit un buget de 365 miliarde euro – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

„Politica agricolă comună este una dintre politicile noastre de bază și influențează viața tuturor europenilor. Aceste propuneri solide vor contribui la competitivitatea sectorului agricol, consolidându-i, în același timp, sustenabilitatea. Prin noul model de performanță conferim un grad mai ridicat de subsidiaritate statelor membre, în scopul de a spori eficacitatea politicii și a-i monitoriza mai bine rezultatele”, a declarat Jyrki Katainen – vicepreședinte pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.

Principalele elemente ale propunerilor Comisiei pentru modernizarea și simplificarea PAC sunt următoarele:
1. Un nou mod de lucru: statele membre vor dispune de mai multă flexibilitate în ceea ce privește utilizarea sumelor alocate, ceea ce le permite să conceapă programe adaptate care să răspundă în mod cât mai eficace preocupărilor fermierilor și ale comunităților rurale mai extinse.
2. Mai multă echitate prin direcționarea mai bună a sprijinului: plățile directe vor constitui în continuare o parte esențială a politicii, asigurând stabilitate și previzibilitate pentru fermieri, o prioritate fiind sprijinirea fermelor mici și medii.
3. Ambiții mai mari privind acțiunile ce vizează mediul și impactul asupra climei: schimbările climatice, resursele naturale, biodiversitatea, habitatele și peisajele sunt toate cuprinse în obiectivele propuse la nivelul întregii UE.
4. O mai bună utilizare a cunoștințelor și inovării: noul PAC va fructifica avantajele oferite de toate tehnologiile de ultimă oră și de cele mai recente inovații, ajutându-i astfel atât fermierii în munca lor, cât și administrațiile publice; va fi alocat un buget de 10 miliarde euro din programul de cercetare al UE Orizont Europa pentru proiecte de cercetare și inovare în sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltării rurale și al bioeconomiei.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Informare CCIA Dâmboviţa în atenția producătorilor agricoli

Publicat

pe

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița îi informează pe producătorii agricoli că misterul de resort a lansat în dezbatere publică patru scheme de ajutor, ce urmează să fie aplicate anul acesta, respectiv:

Schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăţi agricole și producători agricoli persoane juridice.

Schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol

Beneficiarii pot fi: apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii;

Schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate

Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale.

Schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii / propuneri / sugestii în termen de 10 zile de la data publicării (8 februarie 2024), pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro

De reținut! Specialiștii Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița vă pot ajuta să întocmiți documentația necesară. Persoană de contact: Alexandra Ioana Pîrlea – expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene în cadrul CCIA Dâmboviţa. Telefon: 0751.153.703 sau 0769.617.752.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Colaborare România, Germania, Bulgaria și Polonia, în sprijinul lucrătorilor din agricultură și industria alimentară

Publicat

pe

Florin Istrate, consultant în cadrul Cooperativei „Valea Râului” din județul Dâmbovița și președinte al Federației Sindicatelor din Agricultură „Terra”, a fost prezent, luna aceasta, la evenimentul de factură internațională „Săptămâna Verde” care s-a desfășurat la Berlin. Invitația a venit de la Federația Europeană a Sindicatelor din Agricultură. Pe lângă faptul că românii au avut posibilitatea să vadă cum se organizează o astfel de manifestare mamut, cu expoziții de utilaje, mașini, animale, produse agricole, au semnat, împreună cu omologii germani, bulgari și polonezi, un acord ce prevede constituirea unei structuri de sprijinire a lucrătorilor agricoli din cele patru state. Practic, se va crea un organism care să răspundă nevoilor de informare a celor care caută un loc de muncă în țările din Vest în domeniul agricol și al industriei alimentare. Urmează acum ca partea germană să elaboreze un proiect pe care îl va depune la Bruxelles pentru obținerea de finanțare pentru crearea rețelei de informare.

„Este un lucru excepțional. Practic, românii, bulgarii și polonezii care vor să plece la muncă în Germania, în agricultură, în abatoare sau în diferite alte tipuri de structuri economice ce țin de industria alimentară, vor avea posibilitatea, înainte de a face acest pas, să se informeze cu privire la locurile de muncă existente, contracte, condiții de salarizare, transport, masă, cazare și alte aspecte care țin de integrarea lor în acel sistem de lucru”, ne-a precizat Florin Istrate.

Președintele Federației Sindicatelor din Agricultură „Terra” ne-a mai spus că a fost profund impresionat de amploarea evenimentului „Săptămâna Verde” de la Berlin, de numărul mare de participanți, de exponatele aduse acolo – tractoare, diferite tipuri de utilaje, produse agroalimentare, standuri foarte bine puse la punct.

„Am mai văzut ceva deosebit care, din păcate, la noi, când sunt astfel de evenimente, de târguri, nu se întâmplă. Expozițiile au fost vizitate de foarte mulți copii de diferite vârste. De la grădiniță până la liceu. Practic, erau introduși în această lume a agriculturii, a activităților specifice. Erau curioși să vadă tractoare, animalele aduse acolo, diferitele procese de obținere a produselor alimentare”, a adugat consultantul agricol Florin Istrate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite