Connect with us

AGRICULTURĂ

UE alocă 365 de miliarde de euro pentru politica agricolă comună post 2020

Publicat

pe

Cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 prevede măsuri de modernizare și simplificare a politicii agricole comune (PAC), pentru care este stabilit un buget de 365 miliarde euro – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

„Politica agricolă comună este una dintre politicile noastre de bază și influențează viața tuturor europenilor. Aceste propuneri solide vor contribui la competitivitatea sectorului agricol, consolidându-i, în același timp, sustenabilitatea. Prin noul model de performanță conferim un grad mai ridicat de subsidiaritate statelor membre, în scopul de a spori eficacitatea politicii și a-i monitoriza mai bine rezultatele”, a declarat Jyrki Katainen – vicepreședinte pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.

Principalele elemente ale propunerilor Comisiei pentru modernizarea și simplificarea PAC sunt următoarele:
1. Un nou mod de lucru: statele membre vor dispune de mai multă flexibilitate în ceea ce privește utilizarea sumelor alocate, ceea ce le permite să conceapă programe adaptate care să răspundă în mod cât mai eficace preocupărilor fermierilor și ale comunităților rurale mai extinse.
2. Mai multă echitate prin direcționarea mai bună a sprijinului: plățile directe vor constitui în continuare o parte esențială a politicii, asigurând stabilitate și previzibilitate pentru fermieri, o prioritate fiind sprijinirea fermelor mici și medii.
3. Ambiții mai mari privind acțiunile ce vizează mediul și impactul asupra climei: schimbările climatice, resursele naturale, biodiversitatea, habitatele și peisajele sunt toate cuprinse în obiectivele propuse la nivelul întregii UE.
4. O mai bună utilizare a cunoștințelor și inovării: noul PAC va fructifica avantajele oferite de toate tehnologiile de ultimă oră și de cele mai recente inovații, ajutându-i astfel atât fermierii în munca lor, cât și administrațiile publice; va fi alocat un buget de 10 miliarde euro din programul de cercetare al UE Orizont Europa pentru proiecte de cercetare și inovare în sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltării rurale și al bioeconomiei.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Oportunitate de afacere! Fabricanții de bere au nevoie de orzoaică!

Publicat

pe

Peste 30 de fermieri dâmbovițeni au fost invitați, prin intermediul reprezentanților Direcției Agricole Dâmbovița, să participe, astăzi – 25 noiembrie 2022, la un simpozion dedicat oportunităților de câștig sigur oferite de cultura orzoaicei folosite în industria fabricării berii.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Berarii României” și Soufflet Malț România. Intenția celor două entități economice, cărora li s-au alăturat și reprezentanții Ministerului Agriculturii, este aceea de a oferi informații valide, sigure, cultivatorilor de cereale, sfaturi de specialitate, sugestii, planuri de afaceri, pentru a trece la cultura orzoaicei, materie primă indispensabilă producției unei beri de calitate.

Au ținut prelegeri de specialitate, convingătoare, cu un aflux de informații, Mihai Sauciuc – directorul Asociației „Berarii României” și Ionuț Oprea – directorul fabricii de malț pentru bere din Buzău.

Agricultorii dâmbovițeni au fost sfătuiți să își reorienteze activitatea, procesul de producție către orzoaică. Câștigurile sunt mari și sigure, în măsura în care se pot încheia contracte avantajoase cu fabricanții de bere.

Despre cultura orzoaicei, tehnologiile folosite pentru obținerea unor producții mari și de calitate a vorbit inginerul agronom Ion Cioroianu. Specialistul a insistat pe faptul că producerea orzoaicei pentru bere nu este o activitate pretențioasă și care să implice costuri de înființare, întreținere, recoltare și depozitare mai mari decât la alte plante de cultură.

De precizat că, în perioada interbelică, în România, se cultiva orzoaică pe suprafețe de peste 1,7 milioane de hectare. Apoi, de la an la an, suprafețele au început să se diminueze. Astfel, în 1990, culturile de orzoaică ocupau 749.000 de hectare, în 2014 suprafața s-a redus la 516.000, iar în 2020 s-a ajuns la numai 287.778 hectare. Tocmai din acest motiv, 50% din cantitatea de orzoaică necesară fabricării berii este importată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Zeci de târgovișteni și-au făcut cumpărăturile la târgul tradițional de la Direcția Agricolă Dâmboviţa

Publicat

pe

Conducerea Direcției Agricole Dâmbovița se ține de cuvânt. Târgul de produse agricole și tradiționale organizat experimental pe platoul din fața instituției continuă. Deocamdată, o dată pe lună, duminica, în funcție de condițiile meteo. De anul viitor, directorul Vlad Pătrașcu vrea să elimine și acest impediment, prin dotarea târgului cu tarabe cu protecție împotriva intemperiilor.

De la o ediție la alta, am observat că târgul cu produse tradiționale devine tot mai interesant pentru târgovișteni. Oamenii au văzut că de aici lipsesc intermediarii, marfa este de calitate, prețurile bune, iar comportamentul fermierilor care își etalează roadele muncii nu se compară nici pe departe cu cel al piețarilor, care nu te lasă să pui mâna pe fructe sau legume, ba chiar te atenționează prin mesaje scrise cu litere de-o șchioapă „nu atinge”. De asemenea, există o bună comunicare între client și comerciant, zâmbete, discuții, lămuriri.

Astăzi – 13 noiembrie 2022, în incinta Direcției Agricole Dâmboviţa, se aflau circa 20 de tarabe pe care fermierii din județ își etalaseră produsele. Fructe și legume de sezon, de la Voinești, Lungulețu și Băleni. Brânzeturi și miere de la Moțăieni. Pâine și alte specialități de brutărie de la „Mateo”. Nu lipseau zacusca, murăturile simple sau asortate, dulcețurile, gemurilor etc.

„Vremea a ținut cu noi. Avem în târgul nostru, aflat la cea de-a doua ediție, peste douăzeci de producători agricoli. Încă de la primele ore ale dimineții, au venit și o mulțime de târgovișteni interesați să cumpere fructe, legume, produse lactate și alte bunătăți preparate în gospodăriilor fermierilor noștri după rețete tradiționale. Prețurile sunt bune. Marfă de calitate. Ne dorim ca, în viitorul apropiat, să organizăm acest eveniment o dată pe săptămână. Vrem să devină o tradiție. Un stimulent important atât pentru producători cât și pentru cumpărători”, ne-a precizat Vlad Pătrașcu – directorul Direcției Agricole Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats