Conectați-vă cu noi

AGRICULTURĂ

UE alocă 365 de miliarde de euro pentru politica agricolă comună post 2020

Publicat

pe

Cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 prevede măsuri de modernizare și simplificare a politicii agricole comune (PAC), pentru care este stabilit un buget de 365 miliarde euro – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

„Politica agricolă comună este una dintre politicile noastre de bază și influențează viața tuturor europenilor. Aceste propuneri solide vor contribui la competitivitatea sectorului agricol, consolidându-i, în același timp, sustenabilitatea. Prin noul model de performanță conferim un grad mai ridicat de subsidiaritate statelor membre, în scopul de a spori eficacitatea politicii și a-i monitoriza mai bine rezultatele”, a declarat Jyrki Katainen – vicepreședinte pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.

Principalele elemente ale propunerilor Comisiei pentru modernizarea și simplificarea PAC sunt următoarele:
1. Un nou mod de lucru: statele membre vor dispune de mai multă flexibilitate în ceea ce privește utilizarea sumelor alocate, ceea ce le permite să conceapă programe adaptate care să răspundă în mod cât mai eficace preocupărilor fermierilor și ale comunităților rurale mai extinse.
2. Mai multă echitate prin direcționarea mai bună a sprijinului: plățile directe vor constitui în continuare o parte esențială a politicii, asigurând stabilitate și previzibilitate pentru fermieri, o prioritate fiind sprijinirea fermelor mici și medii.
3. Ambiții mai mari privind acțiunile ce vizează mediul și impactul asupra climei: schimbările climatice, resursele naturale, biodiversitatea, habitatele și peisajele sunt toate cuprinse în obiectivele propuse la nivelul întregii UE.
4. O mai bună utilizare a cunoștințelor și inovării: noul PAC va fructifica avantajele oferite de toate tehnologiile de ultimă oră și de cele mai recente inovații, ajutându-i astfel atât fermierii în munca lor, cât și administrațiile publice; va fi alocat un buget de 10 miliarde euro din programul de cercetare al UE Orizont Europa pentru proiecte de cercetare și inovare în sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltării rurale și al bioeconomiei.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Semnal: Ministru Agriculturii, Adrian Oros, este dușmanul fermierilor, al țăranilor!

Publicat

pe

Mihai Istrate, vicepreședinte PSD Dâmbovița și consilier județean, a declarat, astăzi – 5 aprilie 2021, în cadrul unei conferințe de presă, că ministrul Agriculturii se comportă că un dușman al fermierilor români, al țăranilor care trudesc pământul. Pur și simplu, pe Adrian Oros nu-l interesează soarta acestora! Mihai Istrate, care este cunoscut ca un agricultor important pe Valea Dâmboviței și în județul Dâmbovița, dar și ca specialist în accesarea fondurilor europene, vorbește în cunoștință de cauză și nu neapărat din perspectiva omului politic. Spune că Adrian Oros este cel mai slab și mai neperformant ministru al Agriculturii de la Revoluția din decembrie 89 până acum.

„Este prima oară când avem un ministru al Agriculturii pe care nu-l interesează țăranii, fermierii în general. Dumnealui este dușmanul lor. Vă reamintesc că, în campaniile electorale, domnul ministru a spus că până la sfârșitul anului toți fermierii vor primi despăgubirile pentru secetă, lucru care nu s-a întâmplat. Apoi, i-a păcălit că nu mai poate din ianuarie pentru că nu avem buget. A venit și bugetul și dumnealui nu s-a zbătut ca în bugetul României să fie prevăzute aceste despăgubiri. La un moment dat, a spus: ce vreți, fraților, să aduc eu bani de acasă că să plătesc despăgubiri?

De asemenea, în această primăvară, fermierii români așteptau să-și primească schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Ne referim la banii pentru trimestrul III și IV din 2020. Au trecut șase ședințe de Guvern și domnul ministru nu a fost în stare să obțină o hotărâre prin care să deblocheze acești bani. Aruncă vina pe Ministerul Justiției, că nu i-a dat un aviz, pe nu știu ce alt minister… Zici că ministerele astea sunt în Sry Lanca, nu din Guvernul României și nu colegii dumnealui.

Tot în această primăvară, trebuia să se acorde ajutoarele naționale tranzitorii, vegetal și zootehnic, aferente anului 2020. La ovine, ajutoarele au scăzut la jumătate. La sectorul vegetal, au scăzut cu mai mult de jumătate. Dar, nici pe acestea nu le-a dat, pentru că nu a obținut toate avizele.

Programul Tomata. Domnul ministru, liberal de frunte, a spus că sunt prea mulți bani pentru cei care cultivă tomate – 3.000 de euro – și că să îi plătească pe agricultori a desființat acest program și a înființat altul, de minimis pentru legume în spații protejate, dar a stabilit un plafon maxim de 2.000 de euro. Dar, și aici, pentru a putea începe depunerea cererilor de înscriere, Guvernul trebuie să aprobe hotărârea privind schema de sprijin. Ca să o aprobe, trebuie să fie introdusă pe ordinea de zi. Domnul ministru nici până astăzi nu a fost în stare să introducă acest proiect pe ordinea de zi a Guvernului din care face parte.

Probabil, singurul scop pe care îl are dumnealui este să fie ministru. Nu vrea să se certe nici cu șefii de partid, nici cu șefii de coaliție… Îi convine funcția de ministru și este un adversar al agricultorilor din România”, a explicat Mihai Istrate.

Spune vicepreședintele PSD Dâmbovița că singurul lucru bun pe care ar putea să-l facă ministrul Oros pentru agricultorii români este să plece acasă!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Silviu Răzvan Necula, antreprenor de succes în domeniul agricol

Publicat

pe

Undeva în zona de sud a judeţului Dâmboviţa, un tânăr plin de optimism şi încredere, peste limita vremurilor incerte pe care le trăim, a pus la punct o afacere de succes în domeniul agricol. A început de la zero, înarmat cu speranţă, depunând multă muncă şi bazându-se, de asemenea, pe fonduri europene nerambursabile.

Nu este tocmai uşor să te înhami la o asemenea activitate, când ştii că există o concurenţă acerbă, când totul este îndeosebi la cheremul marilor companii, a multinaţionalelor care dispun de potenţial imens şi care au acaparat pieţele de desfacere, în detrimentul producătorilor autohtoni.

Silviu Răzvan Necula, din comuna Răscăieţi, nu s-a lăsat copleşit de problemele apărute, de birocraţia de cele mai multe ori excesivă. A pornit pas cu pas şi a reuşit să se menţină pe linia de plutire. Ba mai mult, este angrenat de 12 ani şi în activităţi de consultanţă în domeniul agricol. Tânărul fermier vrea să îi ajute şi pe alţii să răzbată pe acest drum sinuos, plin de neprevăzut, dar frumos, reprezentat de investiţiile în agricultură.

Entităţile economice pe care le-a creat şi care au ca obiect de activitate agricultura şi consultanţa în acest domeniu sunt „Sud Muntenia Coperativă Agricolă” şi „Necsar Service”.

Silviu Răzvan Necula administrează și lucrează într-un ritm susţinut circa 350 de hectare de teren arabil, mănos, pe teritoriul localităţilor Răscăieţi, Vişina şi Petreşti.

Find vorba de câmpie întinsă, un fel de Bărăgan al Dâmboviţei, evident, culturile de bază sunt cele cerealiere, plante tehnice şi nutreţuri pentru animale. Producţiile obţinute, de calitate, merg către procesatorii din varii domenii sau către fermele zootehnice. Tehnologile aplicate sunt moderne şi realizate cu utilaje şi echipamente performante, de ultimă generaţie.

Silviu Răzvan Necula este de patru ani şi managerul Grupului de Acţiune Locală „Vlaşca de Nord”, unde a fost implicat în nenumărate proiecte de succes. Tânărul fermier nu s-a ţinut departe nici de viaţa politică. Are convingerea că rostul fiecăruia dintre noi este şi acela de a ne implica în viaţa comunităţii, de a avea opinii, puncte de vedere, principii, să ştim să luptăm pentru binele oamenilor, al localităților din care provenim. Silviu Răzvan Necula este în momentul de faţă lider regional al Alianţei USR-PLUS.

Tânărul antreprenor în agricultură consideră că implicarea fiecăruia dintre noi și participarea la acţiuni de ordin social sunt absolut necesare, contribuind pe deplin la formarea unei culturi civice în rândul oamenilor, diseminarea în spaţiul public a unor idei, concepte, soluţii utile pentru toate comunităţile umane.

Silviu Răzvan Necula acum, când pandemia ne-a cam încorsetat libertatea de mişcare, comunicarea interumană, relaţile directe între oameni, consideră că este musai să ne vaccinăm anticoronavirus, ca element de siguranţă, dar şi ca o măsură ultranecesară pentru a ne putea întoarce la viaţa noastră sub stindardul normalităţii. Pentru a-i determina pe oameni să se vaccineze, antreprenorul de la Răscăieți a lansat în oferta sa de consultanţă agricolă o promoţie pentru persoanele care demonstrează că s-au vaccinat împotriva COVID-19. Cei care vor să acceseze fonduri europene pe anumite proiecte pot beneficia de o reducere cu 10% la plata serviciilor de consultanţă oferite de Silviu Răzvan Necula. De aceeaşi facilitate pot avea parte și dacă se înscriu ca membri în „Cooperativa Agricolă Sud Muntenia”.

„Trebuie să întreprindem tot ceea ce este necesar pentru a ne întoarce la normalitate, pentru a reporni motorul economiei. Încep campaniile agricole de primăvară. Fermierii trebuie să fie sănătoşi pentru a putea face faţă activităţii intense, problemelor care apar în munca lor. Şi eu m-am vaccinat. Am dorit în acest mod să îmi apăr sănătatea, dar şi să dau un exemplu, un semnal puternic către toţi antreprenorii din domeniul agricol, să îi îndemn să meargă la vaccinare! Avem cu toţii obligaţia de a contribui la limitarea efectelor pandemiei. Trebuie să ne întoarcem la viaţa noastră, la activităţile ce ţin de firesc, de normalitate”, ne-a declarat Silviu Răzvan Necula.

Cei interesaţi de ofertele de consultanţă ale lui Silviu Răzvan Necula pot suna la 0763.655.128 sau la 0721.020.984.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT