ACTUALITATE
Municipiul Târgovişte va avea liceu tehnic militar!

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, care se află, astăzi, într-o vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa, la invitaţia vicepreşedintelui Senatului – Adrian Ţuţuianu, a declarat că municipiul Târgovişte va deveni un centru de referinţă al Armatei Române.
În primul rând, centrul de mentenanţă pentru echipamentele militare de la Teiş este unul pilot şi va beneficia, în perioada imediat următoare, de investiţii majore, atât în partea de infrastructură, cât şi în ceea ce priveşte angajarea de personal şi dotarea cu echipamente adecvate tehnicii de ultimă generaţie.
„Nu întâmplător am ales acest centru, nu întâmplător am ales Târgovişte. Suntem într-un judeţ care este unul etalon pentru ceea ce înseamnă industria naţională de apărare, cu unităţi de profil care se mişcă foarte bine. Sunt poate unele dintre cele mai interesante din industria naţională de apărare, pe care le-am vizitat împreună cu dl. ministru Ţuţuianu (nota redacţiei: fost ministru al Apărării Naţionale) în urmă cu luni bune, şi pe care, ca MApN, intenţionăm să le sprijinim prin comenzile pe care le adresăm”, a spus ministrul Apărării Naţionale, după ce a vizitat centrul de mentenanţă de la Teiş.
Mihai Fifor a mai precizat că senatorul Adrian Ţuţuianu i-a prezentat câteva idei extrem de interesante, pe care le-a preluat deja în vederea materializării. Între acestea, înfiinţarea unui liceu tehnic militar la Târgovişte.
„Nevoia de forţă de muncă bine calificată este foarte mare şi nu ne referim doar la maiştri militari pe care îi şcolarizează în momentul de faţă unităţile de învăţământ ale MApN. Propunerea domnului Ţuţuianu este extrem de bine venită, pentru că putem să obţinem într-un liceu militar tehnic acea forţă de muncă necesară, iată, în facilităţi de genul acesta, pentru că intenţia noastră este să dezvoltăm, în perioada următoare, şi celelalte centre de mentenanţă ale MApN şi vom avea probleme să găsim forţă de muncă bine calificată.
Pe de altă parte, discutăm de înfiinţarea unui nou liceu, o nouă unitate de învăţământ în structura MApN. Vă reamintesc că, anul acesta, redeschidem la Constanţa Liceul Militar de Marină, o unitate de învăţământ care au făcut fală MApN şi de care este foarte mare nevoie”, a spus ministrul Fifor.
Optimist, senatorul Adrian Ţuţuianu a declarat că, în 2019, s-ar putea organiza admitere la liceul tehnic militar de la Târgovişte, unitate care se va înfiinţa prin preluarea unui liceu tehnologic.
„În felul acesta, dezvoltăm învăţământ militar la Târgovişte, dar răspundem şi nevoii de a avea personal calificat în centrele de mentenanţă şi în industria de apărare autohtonă. Lipsa specialiştilor este o problemă majoră. Media de vârstă a personalului în industria de apărare este astăzi de 54 de ani. Practic, riscăm ca, în 4-5 ani de zile, dacă nu luăm măsuri precise, să rămânem fără personal specializat”, a punctat Adrian Ţuţuianu.
Programul ministrului Mihai Fifor în judeţul Dâmboviţa continuă cu o vizită la fostul Spital Mănăstirea Dealu, care ar urma să fie transformat într-un centru de recuperare pentru militari. Proiectul Asociaţiei Veteranilor şi Veteranilor cu Dizabilităţi Sf. Mare Mucenic Dimitrie ar putea fi preluat de Ministerul Apărării Naţionale, ceea ce înseamnă şanse în plus să fie materializat mai repede. În acest sens, se vor întreprinde demersuri pentru ca locaţia să fie transferată în proprietatea MApN, iar Primăria Târgovişte să primească, în schimb, cele 19 hectare de teren din zona străzii I.E. Florescu, urmând ca unitatea militară de acolo să fie relocată la Teiş.

sdr
ACTUALITATE
Președintele Camerei de Comerț Dâmboviţa a fost prezent la nZEB Expo

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – Valentin Calcan a fost prezent alături de reprezentanții societății Constant Energy SRL, membră a CCIA Dâmboviţa, companie care participă, în aceste zile, la cel mai important eveniment dedicat construcțiilor cu consum de energie aproape zero: nZEB Expo, organizat la Romexpo București.
„Susținem inovația, sustenabilitatea și inițiativa membrilor noștri”, a spus Valentin Calcan și îi îndeamnă pe românii care sunt interesați de confortul locuinței, eficiență energetică și un climat interior sănătos să descopere soluțiile Constant Energy SRL, precum sistemele de ventilație cu recuperare de căldură și umiditate, dedicate mediului rezidențial.
ACTUALITATE
Comunicat CNAS: Tratamente ţintite pentru bolnavii oncologici. Extinderea subprogramului naţional de testare genetică

CNAS a publicat, în secţiunea “Transparenţă decizională”, pe site-ul instituției, www.cnas.ro, o versiune actualizată a proiectului de Ordin pentru modificarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin Ordinul Președintelui CNAS nr. 180/2022.
Prin modificările propuse în colaborare cu comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, subprogramul național de testare genetică, parte a programului național de oncologie derulat de către CNAS, va fi extins pentru a include testări specifice unor noi tipuri de tumori maligne:
• carcinom esofagian;
• carcinom gastric sau de joncţiune gastro-esofagiană;
• carcinom urotelial;
• carcinom de col uterin (cervical).
Această inițiativă urmărește sprijinirea pacienților diagnosticați cu anumite tumori solide maligne, precum și a profesioniştilor din domeniu, prin facilitarea accesului la testări genetice esențiale în stabilirea tratamentului personalizat.
Printre testele menționate se numără: testarea PD-L1 şi HER2 în carcinomul de esofag şi în carcinom gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană, testarea PD-L1 în carcinomul urotelial şi în carcinomul de col uterin.
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate își reafirmă angajamentul de a susține accesul echitabil la inovații terapeutice care pot contribui semnificativ la creșterea șanselor de vindecare a pacienților și a calității vieții acestora. Astfel, de noile teste genetice vor putea beneficia circa 7.300 de pacienți anual. Totodată, asemenea măsuri se înscriu în eforturile curente ale CNAS de eficientizare a cheltuielilor din sănătate, respectiv de utilizare a banilor în mod transparent și cu impact maxim asupra sănătății pacienților” – declară conf. univ. dr. Horațiu-Remus Moldovan, președintele CNAS.
Biroul de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ADMINISTRAŢIEacum 2 zile
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 5 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Compania de Apă Târgoviște are o bună echipă de „detectivi” ai pierderilor de apă
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șase tâlhari arestați în Dâmbovița. Au intrat în casele a trei cetățeni din Ghergani