Connect with us

Dâmboviţa

PSD Dâmboviţa: Suntem alături de președintele Liviu Dragnea!

Publicat

pe

Organizaţia PSD Dâmboviţa a remis către mass-media un comunicat de presă, prin care îşi exprimă sprijinul faţă de preşedintele partidului, Liviu Dragnea, în contextul în care acesta a fost condamnat, astăzi, la 3 ani şi 6 luni de închisoare, în dosarul DGASPC Teleorman, în care a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

„Decizia de astăzi este de prima instanță, luată de judecători cu majoritate. Opinia separata a unuia dintre cei 3 judecători si amânările repetate in pronunțarea deciziei, ridica serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea si temeinicia acesteia.

Manifestările violente, agresivitatea si ura promovate in spațiul public, atacurile din presa, presiunea continua a străzii, depunerea moțiunii de cenzura, par a fi elemente ale unui întreg, care a generat decizia instanței.

Potrivit dispozițiilor art. 23 alin 11 din Constituția României «până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este considerată nevinovată». În același sens, sunt şi prevederile Directivei 2016/343 a Uniunii Europene privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție şi dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

În acest context dificil, suntem alături de președintele Liviu Dragnea şi ne exprimăm ferm pentru respectarea prezumției de nevinovăție. Acțiunea politică a PSD trebuie să se manifeste în următoarele direcții:
– Păstrarea şi întărirea unității partidului;
– Promovarea reformelor privind justiția, continuarea luptei împotriva abuzurilor, respectarea drepturilor si libertăților cetățenilor;
– Continuarea guvernării în cadrul coaliției PSD-ALDE şi punerea în aplicare a programului pentru care au votat milioane de români în anul 2016″.

ACTUALITATE

Opere ale marelui artist Vasile Blendea, la vedere, la stradă, în cinci sate din Dâmbovița

Publicat

pe

Localitățile județului Dâmbovița adăpostesc la vedere, dar nebăgate în seamă, neprețuite, dar neadmirate așa cum ar trebui, nu mai vorbim de a fi studiate, opere de artă de o valoare inestimabilă.

Câți dintre dâmbovițeni știu că anumite lucrări ale marelui artist plastic Vasile Blendea se află înrădăcinate de zeci și zeci de ani în inima localităților Voinești, Răzvad, Valea Lungă-Cricov și Ocnița? Monumente dedicate eroilor din Primul Război Mondial pe lângă care oamenii trec indiferenți, copleșiți de problemele zilnice, sau unde vin să depună, o dată pe an, într-o cavalcadă a rutinei, coroane de flori în memoria celor căzuți pentru patrie, dar fără să îi intereseze cine este cel care, cu ani în urmă, a trudit pentru crearea acestor opere de artă…


Pe unele am descoperit semnătura marelui artist Vasile Blendea. Mi-am trecut palma cu emoție pe acele litere scrijelite în bronz între anii 1934-1937. Atunci, în Voinești, Răzvad, Valea Lungă și Ocnița au fost amplasate monumentele create de Blendea, adevărate valori ale patrimoniului cultural românesc.

Privindu-le atent, admirându-le perfecțiunea nealterată de vreme și de vremuri, observi, dacă vrei, fără să fii un avizat în domeniu, sensibilitatea, forța, simbolul acestor lucrări care nu sunt monumente anonime. Au un nume, o condiție, ascund o poveste.

Monumentul de la Voinești se cheamă „Omagiu Eroului”, cel de la Răzvad de Sus – „Jertfa”, iar monumentul din Răzvad de Jos a răzbătut în timp sub denumirea „Despărțirea”. La Valea Lungă-Cricov avem „Tatăl și fiul”, iar la Ocnița – „Paza țării”.

Dacă omul, chiar și cel de rând, le-ar cunoaște măcar denumirea dată de artist, ar decodifica mult mai rapid întruchiparea, simbolul, ar rezona mult mai bine cu istoria. Dar, cine știe că aceste grupuri statuare au fost lucrate cu migală și talent de unul dintre cei mai mari artiști plastici români? De omul pe care marele istoric Nicolae Iorga l-a trimis în Franța, Germania și Elveția pentru a găsi și copia portretele marilor voievozi români aflate în muzeele occidentale? Cine mai face acum așa ceva?

Ar trebui ca reprezentanții culturii dâmbovițene, cot la cot cu reprezentanții autorităților locale, să se gândească la montarea, lângă aceste monumente de neprețuit, a câte unei plăcuțe biografice, cu date și informații despre marele artist. Oamenii care au în localitățile lor asemenea opere de artă ar trebui să fie mândri. Să le viziteze periodic pentru a cinsti, în acest mod, pe cei care s-au sacrificat pentru țară și, nu în ultimul rând, pe marele artist Vasile Blendea…

„Deși realizate izolat, ele au fost gândite într-o viziune unitară, întemeiată pe de o parte pe sensul istoric al patriotismului, iar pe de altă parte pe experiențele statuarei tradiționale.

Artistul Vasile Blendea a evitat cu mare grijă gesturile largi, discursive, îndreptându-și atenția către tensiunile interioare, către încărcătura spirituală pe care a dorit-o cât mai bogată și mai convingător expresivă prin intermediul mișcării formelor.

Construcția monumentelor este deosebit de riguroasă și robustă, vădind capacitatea lui Vasile Blendea de a transmite formelor sculpturale o sesizantă forță spațială, artistul recurgând și la elemente de port popular și asociind grupurilor statuare reliefuri care ilustrează momente din luptele de la Mărășești sau din trecerea trupelor române peste munții Carpați.

Modelate în lut și ulterior turnate în bronz, lucrările amintesc artistului de zilele din vreme de război pe care le-a trăit la Mărăști, Șușița și Muncel. Lucrările realizate de Vasile Blendea între anii 1932-1937 sunt considerate monumente memoriale și reprezintă o pagină importantă a sculpturii românești din perioada interbelică și, totodată, cel mai reprezentativ grup de opere dedicate de un artist războiului de reîntregire națională”, a scris conf. univ. dr. Iulian Iosif Oncescu, de la Universitatea ,,Valahia” din Târgoviște, în „Gazeta de Voinești”.

Citește în continuare

ACTUALITATE

0,14% – procentul de infectare după vaccinarea anti-COVID în Dâmbovița

Publicat

pe

Directorul DSP Dâmbovița, dr. Sorin Stoica, a precizat, în cadrul dezbaterii pe teme de sănătate care a fost organizată de Consiliul Județean, miercuri – 22 septembrie 2021, că procentul de infectare cu coronavirus după vaccinare este unul infim în județ, respectiv 0,14%. Mai precis, 158 de persoane din 216.480 de doze administrate.

Dintre aceștia, a spus dr. Sorin Stoica, 12 dâmbovițeni au pierdut lupta pentru viață: 7 care erau vaccinați complet și 5 cu o singură doză. Toți aveau multiple comorbidități și vârste peste 69 de ani – a declarat directorul DSP Dâmbovița.

La data conferinței, erau imunizați cu prima doză 120.363 de dâmbovițeni, 97.015 aveau efectuat și rapelul, iar 20.569 se vaccinaseră cu Johnson, ser care se administrează în monodoză.

„Per total județ, acoperirea vaccinală este de 27%. În mediul urban, lucrurile stau mai bine, ne apropiem de 36%. În rural, avem doar 22%”, a precizat dr. Sorin Stoica.

A mai reamintit directorul DSP Dâmbovița că primul caz COVID în județ s-a înregistrat la data de 25 martie 2020, în comuna Corbii Mari, unde a fost declarat apoi focar. Din cele 20 de persoane infectate, 7 au decedat. Este vorba de 6 localnici care efectuau dializă la un centru privat din București și de un contact direct din familie.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT