Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Campanie pentru salvarea Cabanei Leaota

Publicat

pe

Sursa foto: Adevărul

Turismul dâmboviţean, cu toate că dispune de nenumărate oportunităţi, de la peisaje de vis la locuri pline de mister, de legendă, nu a reuşit să se dezvolte suficient. Infrastructura montană din zona judeţului Dâmboviţa încă lasă de dorit. Cabanele cu tradiţie, fie sunt închise, lăsate de izbelişte, fie nu mai corespund din punct de vedere al confortului.

Cabana Leaota, aflată la 1370 m altitudine, pe piciorul Muntelui Românescu, altădată emblematică pentru turismul dâmboviţean, de ani în şir, zace nebăgată în seamă. Iubitorii muntelui mai că plâng atunci când trec pe traseele acum nemarcate şi văd ce a mai rămas din pitorescul edificiu montan. Cabana, construită în 1962 şi gestionată până în anii 90 de către Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte, a fost retrocedată, cu tot cu miile de hectare de pădure şi goluri alpine, aşa cum s-a procedat în România, haotic, după binecunoscuta metodă „restitutio in integrum”. Actualul proprietar nu a avut niciun interes să o pună în valoare, să o redea circuitului turistic. Probabil, magnatul din spate, aşa cum se obişnuieşte în capitalism, şi-a făcut un studiu, un calcul, şi a văzut că nu există rentabilitate, că nu poţi scoate rapid o căruţă de bani. Sau poate că, de fapt, nici nu a vrut ca turiştii să-i bântuie pe imensa proprietate…

Şi, iată că, nişte români inimoşi de la Asociaţia „Om pe munte” vor din tot sufletul să repună în valoare Cabana Leaota, să o salveze de la dezastrul total, să-i determine pe români să viziteze muntele, să se bucure de frumuseţile patriei, măcar la nivel vizual, că ale noastre nu prea mai sunt. Şi, nu o poţi face concret, dacă nu le asiguri şi condiţii, măcar minime, de cazare şi masă.

În zona Leaota, pe kilometri în şir, nu există nici măcar un refugiu montan. Parcă cineva a vrut cu tot dinadinsul ca acestea să dispară şi nici să mai apară altele în loc! În aceste condiţii, nu este de mirare că turistul începător, comod, neobişnuit cu capriciile naturii, ale muntelui, nu se mai încumetă să o pornească în drumeţie.

Reprezentanţii Asociaţiei „Om pe munte” au iniţiat o dezbatere care are ca temă reabilitarea Cabanei Leaota şi reintroducerea acesteia în circuitul turistic. La întâlnirea care se va desfăşura vineri, 6 iulie, la Casa de Cultură din comuna Runcu, sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, proprietarul cabanei, factori de răspundere din Ministerul Turismului. Discuţiile vor fi moderate de Ionel Petre, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Corneliu Stănică, membru al Asociaţiei „Om pe munte”, ne-a spus că au avut până acum o întrevedere cu proprietarii, dar nu au reuşit să ajungă la un rezultat. Aceştia nu au ca prioritate refacerea Cabanei Leaota. Totuşi, iniţiatorii întâlnirii de la Runcu trăiesc cu speranţa că vor ajunge la un consens cu proprietarul şi Cabana Leaota va fi salvată de la pieire.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Cabana Scropoasa din Bucegi. Şi aceasta este închisă şi scoasă din circuitul turistic! Menţionăm că Scropoasa se află la o aruncătură de băţ de renumitele „Şapte Izvoare”, locul de unde ţâşneşte apa cu proprietăţi miraculoase, considerată a fi cea mai pură din lume.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au început înscrierile la concursul de admitere la Universitatea Valahia Târgovişte

Publicat

pe

de

Începând cu această lună, Universitatea Valahia din Târgovişte organizează concurs de admitere în învăţământul superior, conform următorului calendar:

STUDII UNIVERSITARE DE LICENŢĂ – IF/ID
9 – 30 iulie: Înscrieri la sediile facultăţilor
31 iulie: Afişarea rezultatelor

* Excepții:
– Domeniile de licenţă Muzică/ Educaţie fizică şi sport/ Kinetoterapie/ Științe ale educației/ Business administration care prevăd şi probe eliminatorii și/sau probe de concurs: 9- 28 iulie – înscrieri la sediile facultăţilor; 30-31 iulie – susţinerea probelor eliminatorii şi/sau probelor de concurs
– Domeniul de licenţă Teologie care prevede probe eliminatorii și probă scrisă: 9 – 28 iulie – înscrieri la sediul facultăţii; 30 iulie – examen psihologic şi verificarea aptitudinilor muzicale și examen scris la disciplina Teologie Dogmatică

PROGRAME DE FORMARE ȘI DEZVOLTARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ/ PROGRAME DE CONVERSIE PROFESIONALĂ
9 iulie – 21 septembrie: Înscrieri (la sediul Departamentului pentru Învăţământ la Distanţă şi Formare Continuă, Corpul H, et. 1, Str. Lt. Stancu Ion, nr. 35); 24 septembrie – afişarea rezultatelor

STUDII UNIVERSITARE DE MASTERAT
9 iulie – 22 septembrie: Înscrieri la sediile facultăților;
24 – 26 septembrie – susţinerea probelor eliminatorii şi/sau probelor de concurs;
26 septembrie – afişarea rezultatelor

* Excepții:
– Domeniul Teologie care prevede probe eliminatorii și probă scrisă: 9 iulie – 25 septembrie – înscrieri; 26 septembrie – susţinerea eseului; 26 septembrie – afişarea rezultatelor

Program orar: Luni-Vineri, 09:00-17:00 şi Sâmbătă, între 09:00-12:00

Taxe înscriere:
– Înscrierea la concursul de admitere (licenţă, continuare de studii): 130 lei
– Înscrierea la concursul de admitere – studii universitare de master: 130 lei
– Înscrierea la concursul de admitere – studii universitare de doctorat: 500 lei
– Înscrierea la concursul de admitere – studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă, cursuri de conversie profesională: 130 lei

Reducere taxă de înscriere – 50%
1. un părinte salariat în învățământ, iar candidatul are vârsta până la 26 de ani
2. orfan de un părinte şi cu vârsta până la 26 de ani
3. candidatul se înscrie la mai multe concursuri de admitere din cadrul UVT începând cu al doilea dosar
Scutire taxă de înscriere – 100%
1. Candidaţii orfani de ambii părinţi şi au vârsta până la 26 de ani
2. Candidaţii proveniţi de la casele de copii sau din plasament familial la data înscrierii
3. Copiii personalului didactic aflat în activitate (cadre didactice în învățământul universitar și preuniversitar) şi au vârsta până la 26 de ani
4. Candidatul se încadrează în categoria persoanelor cu dizabilități

CIFRA DE ŞCOLARIZARE:
Studii universitare de licenţă https://www.valahia.ro/images/documente/admitere/cifra_scolarizare_licenta_2018.pdf
Studii universitare de masterat https://www.valahia.ro/images/documente/admitere/cifra_scolarizare_master_2018.pdf

Lista documentelor necesare întocmirii DOSARULUI DE EXAMEN https://www.valahia.ro/ro/admitere-ro/121-dosar-examen

Universitatea dispune de 6 cămine studenţeşti, 3 din ele situate în Campusul Universitar, asigurând un număr total de 1.423 de locuri de cazare. Camerele sunt dotate cu baie proprie, frigider, Internet gratuit. Fiecare palier al căminelor studenţeşti are o bucătărie complet utilată, cuptor clasic şi cu microunde, spălătorie şi spaţiu de socializare. Vă puteţi convinge singuri, vizualizând galeria foto https://www.valahia.ro/ro/galerie-foto

Informaţii suplimentare privind admiterea 2018 puteţi afla accesând https://www.valahia.ro/ro/admitere-ro

STUDII UNIVERSITARE DE DOCTORAT
Sesiunea I: 10 septembrie – 19 septembrie – înscrieri
Sesiunea II: 24 septembrie – înscrieri
Domenii: Management; Contabilitate; Istorie; Inginerie Electrică; Ingineria Materialelor; Inginerie Mecanică
Informaţii suplimentare puteţi afla accesând http://www.scoaladoctorala.valahia.ro/

Citește în continuare

ACTUALITATE

Crescătorii de animale se pregătesc să iasă în stradă!

Publicat

pe

de

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://sputnik.md)

După toate problemele pe care le avem cu pesta porcină africană, cu interdicțiile comerciale la carne și animale vii care vin din partea partenerilor externi, MADR transmite astăzi fermierilor prin APIA, faptul că o parte din cei care au aplicat în luna mai 2018 pentru Măsura 14 – subpachetele pe bunăstare, nu sunt eligibili!

În urma acestei informări, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) a luat legătura cu organizațiile europene din care face parte și este în măsură să facă precizările care urmează.

Legislația UE prevede posibilitatea plății retroactive, cum este și acest caz, al Măsurii 14 – anunțată în luna mai, cererile au fost primite și normal, trebuie să se intre la plată de la 1 ianuarie 2018.

Nicio instituție publică nu poate să comunice alte condiții de aplicare a legislației. Astăzi MADR afirmă că, chiar în cazul în care fermierul îndeplinește toate condițiile de bunăstare superioară, autorizare anterior datei de publicare a Ordonanței nr.1042/2018, el nu va primi sumele compensatorii de la UE pentru ce a respectat – pe motive inventate artificial!

În această situație se află peste 50 de fermieri crescători de păsări – care cresc în jur de 50 de milioane păsări pe an și crescători de porci care cresc aproximativ 300.000 de porci/an. De menționat este faptul că acești fermieri au populat fermele timp de o jumătate de an cu respectarea condițiilor – în urma asigurărilor venite de la APIA că vor primi banii de la UE, dacă le respectă!

Cea mai mare parte dintre acești fermieri au proiecte în derulare, făcute cu fonduri europene și fără măsura de bunăstare, aceștia nu numai că nu vor mai putea popula, ci sunt în situația de a intra în faliment, de a nu-și mai putea îndeplini sarcinile din proiectul european pentru care au primit finanțare europeană.

Solicităm intervenția de urgentă a domnului ministru Petre Daea pentru rezolvarea acestei probleme, pe care noi o considerăm o interpretare greșită a legislației europene, în dezavantajul fermierilor români.

Consiliul Director al ACEBOP

Citește în continuare

PUBLICITATE

ad

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!