Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Campanie pentru salvarea Cabanei Leaota

Publicat

pe

Sursa foto: Adevărul

Turismul dâmboviţean, cu toate că dispune de nenumărate oportunităţi, de la peisaje de vis la locuri pline de mister, de legendă, nu a reuşit să se dezvolte suficient. Infrastructura montană din zona judeţului Dâmboviţa încă lasă de dorit. Cabanele cu tradiţie, fie sunt închise, lăsate de izbelişte, fie nu mai corespund din punct de vedere al confortului.

Cabana Leaota, aflată la 1370 m altitudine, pe piciorul Muntelui Românescu, altădată emblematică pentru turismul dâmboviţean, de ani în şir, zace nebăgată în seamă. Iubitorii muntelui mai că plâng atunci când trec pe traseele acum nemarcate şi văd ce a mai rămas din pitorescul edificiu montan. Cabana, construită în 1962 şi gestionată până în anii 90 de către Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte, a fost retrocedată, cu tot cu miile de hectare de pădure şi goluri alpine, aşa cum s-a procedat în România, haotic, după binecunoscuta metodă „restitutio in integrum”. Actualul proprietar nu a avut niciun interes să o pună în valoare, să o redea circuitului turistic. Probabil, magnatul din spate, aşa cum se obişnuieşte în capitalism, şi-a făcut un studiu, un calcul, şi a văzut că nu există rentabilitate, că nu poţi scoate rapid o căruţă de bani. Sau poate că, de fapt, nici nu a vrut ca turiştii să-i bântuie pe imensa proprietate…

Şi, iată că, nişte români inimoşi de la Asociaţia „Om pe munte” vor din tot sufletul să repună în valoare Cabana Leaota, să o salveze de la dezastrul total, să-i determine pe români să viziteze muntele, să se bucure de frumuseţile patriei, măcar la nivel vizual, că ale noastre nu prea mai sunt. Şi, nu o poţi face concret, dacă nu le asiguri şi condiţii, măcar minime, de cazare şi masă.

În zona Leaota, pe kilometri în şir, nu există nici măcar un refugiu montan. Parcă cineva a vrut cu tot dinadinsul ca acestea să dispară şi nici să mai apară altele în loc! În aceste condiţii, nu este de mirare că turistul începător, comod, neobişnuit cu capriciile naturii, ale muntelui, nu se mai încumetă să o pornească în drumeţie.

Reprezentanţii Asociaţiei „Om pe munte” au iniţiat o dezbatere care are ca temă reabilitarea Cabanei Leaota şi reintroducerea acesteia în circuitul turistic. La întâlnirea care se va desfăşura vineri, 6 iulie, la Casa de Cultură din comuna Runcu, sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, proprietarul cabanei, factori de răspundere din Ministerul Turismului. Discuţiile vor fi moderate de Ionel Petre, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Corneliu Stănică, membru al Asociaţiei „Om pe munte”, ne-a spus că au avut până acum o întrevedere cu proprietarii, dar nu au reuşit să ajungă la un rezultat. Aceştia nu au ca prioritate refacerea Cabanei Leaota. Totuşi, iniţiatorii întâlnirii de la Runcu trăiesc cu speranţa că vor ajunge la un consens cu proprietarul şi Cabana Leaota va fi salvată de la pieire.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Cabana Scropoasa din Bucegi. Şi aceasta este închisă şi scoasă din circuitul turistic! Menţionăm că Scropoasa se află la o aruncătură de băţ de renumitele „Şapte Izvoare”, locul de unde ţâşneşte apa cu proprietăţi miraculoase, considerată a fi cea mai pură din lume.

ACTUALITATE

Încă 240 de elevi s-au pregătit în „Tabăra Meseriaşilor”, ediţia 2018!

Publicat

pe

de

Anul acesta, „Tabăra Meseriaşilor” din „Ţara lui Andrei” a reunit 240 de elevi din judeţul Gorj. Pe parcursul a patru săptămâni, aceştia au participat la ateliere de dezvoltare personală şi profesională. În plus, la finalul fiecărei serii au pregătit, sub coordonarea mentorilor, proiecte specifice domeniilor pentru care se pregătesc – mecanic, electric, turism și alimentație, respectiv construcții.

Între 2015 și 2018, numărul total de absolvenți ai Taberei Meseriașilor a ajuns la aproape 1.000 de elevi – viitori electricieni, constructori, operatori sondă, operatori parc, mecanici, bucătari-ospătari, croitori și frizeri din județele Gorj, Buzău, Argeș, Dâmbovița, Bacău și Prahova.

Anul acesta, viitorii meseriași au învățat alături de trainerii de la Fundația Noi Orizonturi despre comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial și angajabilitate, au susținut simulări de interviuri de angajare. Atelierele de dezvoltare profesională au fost susținute de mentori – profesioniști consacrați din domeniile studiate de elevi, care i-au îndrumat în realizarea proiectelor finale, toate lucrate #DeMeserieNuDeMântuială.

“În fiecare an spun că aceasta a fost cea mai reușită ediție a Taberei Meseriașilor, pentru ca anul următor să îmi dau seama că a ieșit și mai bine! Iată că în 2018 am ajuns din nou la concluzia asta, impresionată de ce au reușit să realizeze elevii din fiecare serie, la finalul unei săptămâni în care au primit informație, susținere, responsabilități și încredere.

Proiectele de absolvire au fost gândite și puse în practică anul acesta pentru comunitate, pentru oameni care într-o zi le-ar putea fi clienți, angajatori… Iar toate proiectele demonstrează încă o dată că #sepoate. Se poate să lucrezi exemplar, nu de mântuială, se poate să fii cel mai bun în meseria ta, indiferent care e aceasta”, a declarat Mona Nicolici – manager sustenabilitate OMV Petrom.

Proiectele finale din 2018:
• #BicicletaMeseriasa – seria mecanicilor: elevii meseriași au lucrat cu mentorul Gabi Onofrei, Președintele Asociaţiei Naționale de Drift; au recondiționat 35 de biciclete colectate în cadrul campaniei #BicicletaMeseriasa și le-au donat unor elevi din centre de plasament, în cadrul unui eveniment găzduit de Coresi Shopping Resort Brașov
• StudyMobil – seria mixtă, constructori și electricieni: sub îndrumarea mentorilor – arhitecții Ina German (Zest Collective) și Zoran Popovici (Edukube) – elevii au construit un ansamblu modular de mobilier urban de interior dedicat studiului și relaxării, amplasat în interiorul Coresi Shopping Resort din Brașov
• E-lectron – seria electricienilor: elevii meseriași au construit prima stație smart de mobilitate electrică din Brașov, sub îndrumarea inițiatorilor proiectului EFdeN, Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti. Stația permite încărcarea dispozitivelor electrice de transport, fiind amplasată în parcarea Coresi Shopping Resort din Brașov și poate fi folosită gratuit de către localnici și turiști
• Cina de Meserie: În Familie – seria bucătarilor și ospătarilor: Mentorii Chef Cezar Munteanu, alături de Nicoleta Pălăduță (Hotel Kolping) și Adrian Farcaș (Teleferic Grand Hotel), i-au îndrumat pe elevi pentru a pregăti și servi în cadrul proiectului final. La eveniment, pe lângă angajatori, au participat părinți, prieteni sau apropiați ai elevilor, care s-au bucurat alături de ei de transformarea de care au avut parte în Tabără, de cunoștințele de gastronomie și ospitalitate dobândite și puse deja în practică.

Pentru prima dată în Tabăra Meseriașilor, profesorii participanți au fost selectați în 2018 pe baza unor propuneri de proiecte pentru dezvoltarea învățământului profesional. Proiectele au fost gândite să contribuie la îmbunătățirea imaginii învățământului profesional și tehnic, să dezvolte infrastructura din școlile profesionale și tehnologice și să-i apropie pe viitorii meseriași de piața muncii. Cadrele didactice au participat la ateliere de scriere și management de proiect, au avut ocazia să își îmbunătățească proiectele ca urmare a cursurilor din Tabără, iar la finalul lunii septembrie vor fi selectate inițiativele care vor primi finanțare de până la 40.000 de euro.

Au fost selectați și anul acesta 40 de elevi, care vor primi o bursă lunară de 500 lei din partea OMV Petrom pentru anul școlar 2018-2019. Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei face parte din programul România Meseriașă, program prin care OMV Petrom susține învățământul profesional și tehnic din România.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Drumul asfaltat spre zona montană Padina-Peştera, închis pentru încă o lună!

Publicat

pe

Consiliul Judeţean Dâmboviţa anunţă că perioada de închidere a circulaţiei rutiere pe drumul de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga a fost extinsă până la data de 21 octombrie, pentru realizarea lucrărilor la podurile de pe traseu.

Cu alte cuvinte, iubitorii de munte nu vor putea ajunge în zona dâmboviţeană a Munţilor Bucegi pe drumul asfaltat nici în aceste zile frumoase de toamnă, după ce au fost nevoiţi să renunţe la traseul respectiv şi în perioada de vârf a sezonului turistic. Iniţial, s-a comunicat că drumul va fi închis timp de două luni, între 23 iulie şi 22 septembrie.

CITEŞTE ŞI: Drumurile din Bucegi nu îndeplinesc condiţiile minime de siguranţă!

Accesul în Platoul Padina–Peștera se realizează pe traseul DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni – Peștera, iar în Platoul Dichiu – Piatra Arsă, pe traseul DJ 713 (DN 71) – Cabana Cuibul Dorului – Cabana Dichiu – Intersecție drum Piatra Arsă.

CITEŞTE ŞI: Sunt dezamăgit de modul cum este gestionat turismul în Bucegi!

„În vederea unei bune informări și din motive de siguranță, constructorul va realiza semnalizarea rutieră în următoarele puncte:
– intersecţia DN 71 cu DJ 713 – Cota 1000
– intersecţia DJ 713 cu drumul de legătură, la Cabana Dichiu
– intersecţia DN 71 cu DJ 714 – sat Glod
– intersecţia DJ 714 cu drumul de legătură, la Zănoaga”, se arată într-un comunicat remis de CJ Dâmboviţa.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!