Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Campanie pentru salvarea Cabanei Leaota

Publicat

pe

Sursa foto: Adevărul

Turismul dâmboviţean, cu toate că dispune de nenumărate oportunităţi, de la peisaje de vis la locuri pline de mister, de legendă, nu a reuşit să se dezvolte suficient. Infrastructura montană din zona judeţului Dâmboviţa încă lasă de dorit. Cabanele cu tradiţie, fie sunt închise, lăsate de izbelişte, fie nu mai corespund din punct de vedere al confortului.

Cabana Leaota, aflată la 1370 m altitudine, pe piciorul Muntelui Românescu, altădată emblematică pentru turismul dâmboviţean, de ani în şir, zace nebăgată în seamă. Iubitorii muntelui mai că plâng atunci când trec pe traseele acum nemarcate şi văd ce a mai rămas din pitorescul edificiu montan. Cabana, construită în 1962 şi gestionată până în anii 90 de către Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte, a fost retrocedată, cu tot cu miile de hectare de pădure şi goluri alpine, aşa cum s-a procedat în România, haotic, după binecunoscuta metodă „restitutio in integrum”. Actualul proprietar nu a avut niciun interes să o pună în valoare, să o redea circuitului turistic. Probabil, magnatul din spate, aşa cum se obişnuieşte în capitalism, şi-a făcut un studiu, un calcul, şi a văzut că nu există rentabilitate, că nu poţi scoate rapid o căruţă de bani. Sau poate că, de fapt, nici nu a vrut ca turiştii să-i bântuie pe imensa proprietate…

Şi, iată că, nişte români inimoşi de la Asociaţia „Om pe munte” vor din tot sufletul să repună în valoare Cabana Leaota, să o salveze de la dezastrul total, să-i determine pe români să viziteze muntele, să se bucure de frumuseţile patriei, măcar la nivel vizual, că ale noastre nu prea mai sunt. Şi, nu o poţi face concret, dacă nu le asiguri şi condiţii, măcar minime, de cazare şi masă.

În zona Leaota, pe kilometri în şir, nu există nici măcar un refugiu montan. Parcă cineva a vrut cu tot dinadinsul ca acestea să dispară şi nici să mai apară altele în loc! În aceste condiţii, nu este de mirare că turistul începător, comod, neobişnuit cu capriciile naturii, ale muntelui, nu se mai încumetă să o pornească în drumeţie.

Reprezentanţii Asociaţiei „Om pe munte” au iniţiat o dezbatere care are ca temă reabilitarea Cabanei Leaota şi reintroducerea acesteia în circuitul turistic. La întâlnirea care se va desfăşura vineri, 6 iulie, la Casa de Cultură din comuna Runcu, sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, proprietarul cabanei, factori de răspundere din Ministerul Turismului. Discuţiile vor fi moderate de Ionel Petre, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Corneliu Stănică, membru al Asociaţiei „Om pe munte”, ne-a spus că au avut până acum o întrevedere cu proprietarii, dar nu au reuşit să ajungă la un rezultat. Aceştia nu au ca prioritate refacerea Cabanei Leaota. Totuşi, iniţiatorii întâlnirii de la Runcu trăiesc cu speranţa că vor ajunge la un consens cu proprietarul şi Cabana Leaota va fi salvată de la pieire.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Cabana Scropoasa din Bucegi. Şi aceasta este închisă şi scoasă din circuitul turistic! Menţionăm că Scropoasa se află la o aruncătură de băţ de renumitele „Şapte Izvoare”, locul de unde ţâşneşte apa cu proprietăţi miraculoase, considerată a fi cea mai pură din lume.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Elevii târgovişteni au participat cu entuziasm la concursul dedicat Marii Uniri

Publicat

pe

Arhiepiscopia Târgoviştei i-a premiat, vineri – 16 noiembrie 2018, pe elevii care au participat la concursul eparhial „Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918”, organizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi Asociaţia profesorilor de Religie – Filiala Dâmboviţa.

Competiţia s-a adresat elevilor din şcolile şi liceele din Târgovişte, de la clasa a VII-a până la clasa a XII-a. Au fost acordate diplome şi premii în bani, cărţi şi obiecte religioase celor care s-au clasat pe locurile I, II şi III la fiecare din cele trei niveluri de evaluare, dar şi celorlalţi 215 participanţi.

În 2016, Arhiepiscopia Târgoviştei a organizat concursul şcolar „Ieromonahul Macarie şi excelenţa tipografică de la Târgovişte în secolele XVI-XVIII”, pentru ca în 2017 să fie aleasă tema „Diaconul Coresi, voievod al limbii române şi promotor al unităţii naţionale”.

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Curtea Domnească” din Târgovişte a dus ia românească la Târgul de Carte Gaudeamus

Publicat

pe

Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte participă la Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, cu expoziţia etonografică „Ia românească – unitate şi continuitate”.

Vizitatorii au ocazia să admire ii din toate regiunile ţării, un interior tradițional din zona Munteniei și costume populare muntenești. Copiii au participat la ateliere educaționale, în cadrul cărora au confecționat semne de carte cu motive tradiționale și păpuși tradiționale din lână.

Totodată, echipa Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte a promovat obiectivele turistice din judeţ, oferind pliante de promovare tuturor celor care au trecut pragul Târgului Internaţional Gaudeamus.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!