Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Campanie pentru salvarea Cabanei Leaota

Publicat

pe

Sursa foto: Adevărul

Turismul dâmboviţean, cu toate că dispune de nenumărate oportunităţi, de la peisaje de vis la locuri pline de mister, de legendă, nu a reuşit să se dezvolte suficient. Infrastructura montană din zona judeţului Dâmboviţa încă lasă de dorit. Cabanele cu tradiţie, fie sunt închise, lăsate de izbelişte, fie nu mai corespund din punct de vedere al confortului.

Cabana Leaota, aflată la 1370 m altitudine, pe piciorul Muntelui Românescu, altădată emblematică pentru turismul dâmboviţean, de ani în şir, zace nebăgată în seamă. Iubitorii muntelui mai că plâng atunci când trec pe traseele acum nemarcate şi văd ce a mai rămas din pitorescul edificiu montan. Cabana, construită în 1962 şi gestionată până în anii 90 de către Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte, a fost retrocedată, cu tot cu miile de hectare de pădure şi goluri alpine, aşa cum s-a procedat în România, haotic, după binecunoscuta metodă „restitutio in integrum”. Actualul proprietar nu a avut niciun interes să o pună în valoare, să o redea circuitului turistic. Probabil, magnatul din spate, aşa cum se obişnuieşte în capitalism, şi-a făcut un studiu, un calcul, şi a văzut că nu există rentabilitate, că nu poţi scoate rapid o căruţă de bani. Sau poate că, de fapt, nici nu a vrut ca turiştii să-i bântuie pe imensa proprietate…

Şi, iată că, nişte români inimoşi de la Asociaţia „Om pe munte” vor din tot sufletul să repună în valoare Cabana Leaota, să o salveze de la dezastrul total, să-i determine pe români să viziteze muntele, să se bucure de frumuseţile patriei, măcar la nivel vizual, că ale noastre nu prea mai sunt. Şi, nu o poţi face concret, dacă nu le asiguri şi condiţii, măcar minime, de cazare şi masă.

În zona Leaota, pe kilometri în şir, nu există nici măcar un refugiu montan. Parcă cineva a vrut cu tot dinadinsul ca acestea să dispară şi nici să mai apară altele în loc! În aceste condiţii, nu este de mirare că turistul începător, comod, neobişnuit cu capriciile naturii, ale muntelui, nu se mai încumetă să o pornească în drumeţie.

Reprezentanţii Asociaţiei „Om pe munte” au iniţiat o dezbatere care are ca temă reabilitarea Cabanei Leaota şi reintroducerea acesteia în circuitul turistic. La întâlnirea care se va desfăşura vineri, 6 iulie, la Casa de Cultură din comuna Runcu, sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, proprietarul cabanei, factori de răspundere din Ministerul Turismului. Discuţiile vor fi moderate de Ionel Petre, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Corneliu Stănică, membru al Asociaţiei „Om pe munte”, ne-a spus că au avut până acum o întrevedere cu proprietarii, dar nu au reuşit să ajungă la un rezultat. Aceştia nu au ca prioritate refacerea Cabanei Leaota. Totuşi, iniţiatorii întâlnirii de la Runcu trăiesc cu speranţa că vor ajunge la un consens cu proprietarul şi Cabana Leaota va fi salvată de la pieire.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Cabana Scropoasa din Bucegi. Şi aceasta este închisă şi scoasă din circuitul turistic! Menţionăm că Scropoasa se află la o aruncătură de băţ de renumitele „Şapte Izvoare”, locul de unde ţâşneşte apa cu proprietăţi miraculoase, considerată a fi cea mai pură din lume.

ACTUALITATE

Funcţionari mai mulţi, salarii mai mari şi locuitori… mai puţini!

Publicat

pe

Foto: www.librariaaramis.ro

Un studiu publicat de „dcbusiness.ro” arată că în România, în ciuda faptului că populaţia din mediul rural a scăzut, numărul de funcţionari publici care lucrează în cadrul primăriilor a crescut. Pentru menţinerea în stare de funcţiune a administraţiilor publice locale trebuie să intervină musai statul cu alocări bugetare, în caz contrar activitatea se blochează. Încasările obţinute de primării din taxe şi impozite locale nu pot acoperi nici măcar cheltuielile cu salariile, darămite să contribuie la dezvoltarea localităţilor, la demararea unor proiecte.

„Legea impune un număr de cel puțin 1.500 de locuitori pentru o comună, dar în fiecare județ există un număr apreciabil de localități care nu mai respectă acest criteriu, dar niciun guvern nu a avut curajul, din considerente electorale, să ia taurul de coarne și să recurgă la comasări.

De exemplu, după recensământul din 2012, s-a constatat că, în județul Bistrița-Năsăud, șase comune trebuiau desființate, deoarece avea un număr cuprins între 1.000 și 1.500 de locuitori. În Timiș, situația era și mai gravă. Din cele 10 orașe și 89 de comune, șase orașe și 10 comune trebuiau retragradate. Trei comune aveau un număr de circa 400 de locuitori. Fiecare dintre ele aveau un consiliu local din 10 membri, plus funcționarii din primărie”, scrie dcbusiness.ro.

În 2018, prin lege, primăriile au primit dreptul de a-şi stabili singure nivelul de salarizare. Multe UAT-uri au sărit calul, majorând retribuţiile personalului din administraţie, fără să ţină cont de ceea ce au şi ce pot pune la bugetul local. Edilii care au aprobat lefurile disproporţionat în raport cu veniturile localităţilor au mizat pe faptul că statul le va sări oricum în ajutor, nu îi va lăsa fără salarii. Acum, situaţia devine una critică.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit!

Publicat

pe

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane va lansa, în data de 26 februarie, campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale „Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit”, care va fi implementată până în luna septembrie, cu fonduri europene nerambursabile.

Obiective:
– creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane
– informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării sexuale
– creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane
– informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen
– creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.

Publicul ţintă:
– tinere cu vârsta cuprinsă între 10 şi 25 de ani, aflate în situaţie de risc
– persoane fizice şi juridice susceptibile să utilizeze serviciile unei victime a traficului de persoane exploatate sexual
– reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane
– multiplicatori de opinie (ex. mass-media)
– publicul larg.

Parteneri:
– Ministerul Afacerilor Externe
– Ministerul Educaţiei Naţionale
– Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
– Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom
– Fundaţia World Vision România
– Asociaţia eLiberare.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!