Connect with us

ACTUALITATE

Flori Bungete, dublă lansare de carte la Cercul Militar Târgovişte

Publicat

pe

Miercuri, 25 iulie 2018, scriitoarea Flori Bungete îşi lansează, la Cercul Militar Târgovişte, volumele „Muză şi poet” şi „Maria”. Evenimentul începe la ora 17:00 şi cuprinde şi momente artistce susţinute de Ansamblul Folcloric „Zestrea Satului”. Vor fi prezenţi reprezentanţi de seamă ai judeţului, prieteni şi apropiaţi ai autoarei.

„Cine sunt eu? Să nu mă-ntrebi
Ghiceşte din priviri:
Eu sunt şi muză, şi poet,
Trăiesc din amintiri.

Din amintiri ţesute-n vise,
Ca pânza de păianjen,
Din anotimp în anotimp,
Pe lut uscat şi reavăn.

Din primăvară, am luat candoarea
Şi gingăşia unei vieţi
Cântată de un menestrel
Şi scrisă-n versuri de poeţi.

Din vară, am luat căldura firii,
Miros de flori îmbietor
Şi zborul lin de rândunele
Plutind deasupra unui nor.

Din toamnă, când m-am copt la minte,
Am adunat prosperitate.
În urmă n-am privit deloc,
Am aspirat spre culmi înalte.

Din iarnă, încă n-am nimic.
Dar timpul nu-i trecut:
Aş îngheţa totul în jur
S-o iau de la-nceput.

Să fiu din nou copil gingaş
Şi tânăr fără minte,
Şi înţelept să mai fiu iar,
Dar patru sunt sortite!

Şi-n lunga iarnă-a vieţii
Ajung încet, încet,
Cu amintiri ţesute-n vise,
Să fiu şi muză, şi poet!”

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dâmbovița: Au crescut suprafețele cultivate cu rapiță și floarea soarelui

Publicat

pe

Culturile agricole din județul Dâmbovița se află în parametrii normali de vegetație. Cel puțin așa ne-a anunțat directorul executiv adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița, Adrian Bercu. Deocamdată, suprafețele însămânțate cu cereale, rapiță și floarea soarelui nu au fost afectate de intemperii, iar apa din sol a acoperit necesarul pentru dezvoltarea plantelor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare.

Se remarcă o creștere importantă a suprafețelor însămânțate cu floarea soarelui. În Dâmbovița, au fost înființate asemenea culturi pe aproximativ 18.500 hectare.

Dâmbovița stă bine, deocamdată, și la cartofi. 9.000 de hectare sunt cultivate în bazinul Lungulețu-Poiana-Brezoaele, dar și în alte zone ale județului.

„Avem cultivate 4.315 de hectare cu cartofi timpurii și semitimpurii, 3.075 hectare cu cartofi de vară și 1.641 hectare însămânțate cu cartofi de toamnă”, ne-a precizat directorul Adrian Bercu.

Legumicultura practicată de fermierii dâmbovițeni în spații protejate, dar și în câmp deschis a devenit un sector de interes, cu toate că au crescut costurile de înființare și întreținere a culturilor legumicole protejate. În Dâmbovița, ne-a informat directorul Direcției Agricole, o suprafață de circa 8.500 de hectare a fost cultivată cu legume în sere, solarii sau în câmp deschis.

De asemenea, 33 de hectare au fost cultivate cu usturoi. Agricultorii care au optat pentru această plantă au primit și un sprijin de până la 3.000 de euro pentru înființarea unei culturi de 1 hectar. 16 mai a fost ultima zi de înscriere în acest program.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

APIA a început plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a inceput de astăzi, 16 mai 2022, autorizarea la plata pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal.

În județul Dâmbovița, au solicitat sprijin cuplat în sectorul vegetal 282 de fermieri, împărțiți pe următoarele culturi: cartof– 12 fermieri / 174,27 ha, fructe – 22 fermieri / 191,45 ha, leguminoase – 4 fermieri / 99,26 ha, legume în sere și solarii – 112 fermieri / 39,97 ha, tomate – 1 fermier / 1 ha, lucernă – 129 fermieri / 883,61 ha și soia – 2 fermieri / 13,63 ha.

Cuantumul pentru fiecare măsura a fost stabilit de APIA prin raportarea plafoanelor financiare prevăzute în legislație la suprafețele eligibile pentru anul 2021, după cum urmează:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT