Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Flori Bungete, dublă lansare de carte la Cercul Militar Târgovişte

Publicat

pe

Miercuri, 25 iulie 2018, scriitoarea Flori Bungete îşi lansează, la Cercul Militar Târgovişte, volumele „Muză şi poet” şi „Maria”. Evenimentul începe la ora 17:00 şi cuprinde şi momente artistce susţinute de Ansamblul Folcloric „Zestrea Satului”. Vor fi prezenţi reprezentanţi de seamă ai judeţului, prieteni şi apropiaţi ai autoarei.

„Cine sunt eu? Să nu mă-ntrebi
Ghiceşte din priviri:
Eu sunt şi muză, şi poet,
Trăiesc din amintiri.

Din amintiri ţesute-n vise,
Ca pânza de păianjen,
Din anotimp în anotimp,
Pe lut uscat şi reavăn.

Din primăvară, am luat candoarea
Şi gingăşia unei vieţi
Cântată de un menestrel
Şi scrisă-n versuri de poeţi.

Din vară, am luat căldura firii,
Miros de flori îmbietor
Şi zborul lin de rândunele
Plutind deasupra unui nor.

Din toamnă, când m-am copt la minte,
Am adunat prosperitate.
În urmă n-am privit deloc,
Am aspirat spre culmi înalte.

Din iarnă, încă n-am nimic.
Dar timpul nu-i trecut:
Aş îngheţa totul în jur
S-o iau de la-nceput.

Să fiu din nou copil gingaş
Şi tânăr fără minte,
Şi înţelept să mai fiu iar,
Dar patru sunt sortite!

Şi-n lunga iarnă-a vieţii
Ajung încet, încet,
Cu amintiri ţesute-n vise,
Să fiu şi muză, şi poet!”

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

SC Stones Business Development, anunț public parcurgere etapă de încadrare

Publicat

pe

de

SC STONES BUSINESS DEVELOPMENT SRL, cu sediul in municipiul Bucuresti, sectorul 1, str. Căderea Bastiliei, nr. 41, titular al planului / programului”Realizare lac pentru agrement prin exploatarea agregatelor minerale, stație de sortare și concasare agregate minerale”, în amplasamentul din comuna Salcioara, județul Dâmbovița, anunţă publicul interesat asupra parcurgerii etapei de încadrare în cadrul ședinței Comitetului Special Constituit din data de 12.04.2021, urmând ca planul / programul propus să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Comentarii privind decizia etapei de încadrare se primesc în scris la sediul APM DÂMBOVIȚA, str. Calea Ialomiței, nr.1, județul Dâmbovița, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Dr. Vasi Rădulescu: 10 pași de urmat într-o criză de epilepsie

Publicat

pe

Vasi Rădulescu este unul dintre puținii doctori din România care fac, gratuit, educație medicală – pe Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, dar și prin intermediul unui site dedicat pe care l-a creat: leapșa de sănătate. A scris, totodată, și mai multe cărți în care medicina este „tradusă” pe înțelesul tuturor și care pot fi achiziționate la un preț foarte mic.

Ne-am oprit, astăzi, la materialul legat de epilepsie, afecțiune neurologică în care anumite zone din creier descarcă haotic impulsuri și se pierde starea de conștiență. Tu știi cum să ajuți o persoană care trece printr-o criză de epilepsie? Dr. Vasi Rădulescu ne prezintă 10 pași de urmat:

1. Păstrați-vă calmul. Criza poate fi severă, cu spasme ample, cu expectorații, cu căzătură puternică. Respirați adânc și interveniți prompt.

2. Dacă observați că persoana tinde să cadă, prindeți-o și lăsați-o ușor pe jos, să nu se lovească. O poziție laterală poate fi deosebit de utilă, pentru a nu aspira conținut din stomac, în caz de vărsătură.

3. Persoana în criză trebuie lăsată într-o poziție lejeră. Nu blocați spasmele cu brațele, ci lăsați criza să se desfășoare natural.

4. Asigurați-vă că persoana nu are ceva strâns pe gât sau torace și poate respira bine.

5. Nu-i introduceți nimic în gură! Cu atât mai puțin degetele. Limba nu și-o poate înghiți nimeni. În schimb, o contracție puternică a mandibulei poate cauza o mușcătură severă.

6. Uitați-vă la un ceas și vedeți câte minute ține criza. La peste 5, sunați imediat la 112. Veți suna și dacă există sufocare, cianoză (tendință de albăstrire a țesuturilor periferice) sau dacă persoana s-a lovit și sângerează.

7. În cazuri izolate, o criză severă poate genera stop cardiorespirator. Veți verifica respirația, eventual și pulsul la carotide, iar în caz de lipsă a acestor elemente veți începe imediat masajul cardiac extern și altcineva va anunța serviciul 112.

8. De cele mai multe ori, persoana își revine spontan. Stați aproape, calmați-o, oferiți-i apă, asigurați-vă că respiră bine.

9. Dacă persoana sau anturajul nu știe nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandați prezentarea la un spital de neurologie, fără întârziere.

10. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absențe, fiți aproape și rămâneți vigilenți.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT