Connect with us

ACTUALITATE

Tabăra de Astronomie Perseide a ajuns la cea de-a 26-a ediţie

Publicat

pe

În perioada 31 iulie – 5 august 2018, Societatea Astronomică Română de Meteori organizează, în comuna Runcu, din judeţul Dâmboviţa, sub forma unei şcoli de vară, prima etapă a Taberei de Astronomie Perseide, ajunsă la cea de-a 26-a ediţie.

Programul include: sesiuni şi ateliere de iniţiere în astronomie generală; folosirea hărții cerului și a planisferei; inițierea în astronomia de meteori; instrumente astronomice; sesiuni practice, observarea cerului de noapte: observații prin telescop; expoziție de fotografie de meteori și bibliotecă de carte astronomică.

Partea a doua a taberei se va desfăşura în perioada 8 – 15 august la Cabana Pârâul lui Blaga din Munţii Cindrel. Se va putea observa atunci maximul de activitate a curentului de meteori Perseide, cel mai faimos curent de meteori al anului.

Prima ediție a Taberei Perseide a avut loc în anul 1993 la Târgoviște pe dealul situat lângă Mănăstirea Dealu, fiind prima tabără națională de astronomie din istoria României – spune Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.

Din anul 2000, tabăra s-a mutat de la Târgoviște din cauza creșterii poluării luminoase, următoarele ediții fiind organizate în zone mai curate din județele Bacău și Covasna, apoi în zone montane din Făgăraș și Cindrel.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Oportunitate de afacere! Fabricanții de bere au nevoie de orzoaică!

Publicat

pe

Peste 30 de fermieri dâmbovițeni au fost invitați, prin intermediul reprezentanților Direcției Agricole Dâmbovița, să participe, astăzi – 25 noiembrie 2022, la un simpozion dedicat oportunităților de câștig sigur oferite de cultura orzoaicei folosite în industria fabricării berii.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Berarii României” și Soufflet Malț România. Intenția celor două entități economice, cărora li s-au alăturat și reprezentanții Ministerului Agriculturii, este aceea de a oferi informații valide, sigure, cultivatorilor de cereale, sfaturi de specialitate, sugestii, planuri de afaceri, pentru a trece la cultura orzoaicei, materie primă indispensabilă producției unei beri de calitate.

Au ținut prelegeri de specialitate, convingătoare, cu un aflux de informații, Mihai Sauciuc – directorul Asociației „Berarii României” și Ionuț Oprea – directorul fabricii de malț pentru bere din Buzău.

Agricultorii dâmbovițeni au fost sfătuiți să își reorienteze activitatea, procesul de producție către orzoaică. Câștigurile sunt mari și sigure, în măsura în care se pot încheia contracte avantajoase cu fabricanții de bere.

Despre cultura orzoaicei, tehnologiile folosite pentru obținerea unor producții mari și de calitate a vorbit inginerul agronom Ion Cioroianu. Specialistul a insistat pe faptul că producerea orzoaicei pentru bere nu este o activitate pretențioasă și care să implice costuri de înființare, întreținere, recoltare și depozitare mai mari decât la alte plante de cultură.

De precizat că, în perioada interbelică, în România, se cultiva orzoaică pe suprafețe de peste 1,7 milioane de hectare. Apoi, de la an la an, suprafețele au început să se diminueze. Astfel, în 1990, culturile de orzoaică ocupau 749.000 de hectare, în 2014 suprafața s-a redus la 516.000, iar în 2020 s-a ajuns la numai 287.778 hectare. Tocmai din acest motiv, 50% din cantitatea de orzoaică necesară fabricării berii este importată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Locuitorii din Titu sunt invitați să sărbătorească împreună Ziua Națională a României

Publicat

pe

Primăria Titu, județul Dâmbovița, îi invită pe toți locuitorii orașului să sărbătorească împreună Ziua Națională a României, începând cu ora 10:30.

Cu acest prilej, se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor văzuți în Primul Război Mondial din Titu-Târg.

Va urma un moment artistic pe platoul din fața Casei de Cultură, susținut de Ansamblul de dansuri populare „Trandafir dâmbovițean”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats