Connect with us

ACTUALITATE

Tabăra de Astronomie Perseide a ajuns la cea de-a 26-a ediţie

Publicat

pe

În perioada 31 iulie – 5 august 2018, Societatea Astronomică Română de Meteori organizează, în comuna Runcu, din judeţul Dâmboviţa, sub forma unei şcoli de vară, prima etapă a Taberei de Astronomie Perseide, ajunsă la cea de-a 26-a ediţie.

Programul include: sesiuni şi ateliere de iniţiere în astronomie generală; folosirea hărții cerului și a planisferei; inițierea în astronomia de meteori; instrumente astronomice; sesiuni practice, observarea cerului de noapte: observații prin telescop; expoziție de fotografie de meteori și bibliotecă de carte astronomică.

Partea a doua a taberei se va desfăşura în perioada 8 – 15 august la Cabana Pârâul lui Blaga din Munţii Cindrel. Se va putea observa atunci maximul de activitate a curentului de meteori Perseide, cel mai faimos curent de meteori al anului.

Prima ediție a Taberei Perseide a avut loc în anul 1993 la Târgoviște pe dealul situat lângă Mănăstirea Dealu, fiind prima tabără națională de astronomie din istoria României – spune Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.

Din anul 2000, tabăra s-a mutat de la Târgoviște din cauza creșterii poluării luminoase, următoarele ediții fiind organizate în zone mai curate din județele Bacău și Covasna, apoi în zone montane din Făgăraș și Cindrel.

ACTUALITATE

Persoană rănită în Cheile Zănoagei. Intervenție de 2 ore a salvamontiștilor

Publicat

pe

Salvamontiștii din Dâmbovița au intervenit, în această după-amiază, în sprijinul unei persoane care s-a accidentat în Cheile Zănoagei, fiind în imposibilitatea de a se deplasa.

Ajunși la victimă, au constatat că aceasta prezenta dureri în zona maleolara externă și internă, decizia medicului echipei Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa fiind de imobilizare a articulației afectate, cât și a celei superioare cu ajutorul atelelor vacuum și transportul către lacul Scropoasa.

Din cauza efectelor vremii din ultima perioadă, traseul fiind afectat de viituri, transportul victimei a fost unul dificil și s-a întins pe o perioadă de aproximativ 2 ore. Victima a fost apoi dusă la spital cu mașina aparținătorilor, care au refuzat chemarea ambulanței.

Telefoane utile:
Salvamont Salvaspeo Dâmbovița: 0726.686.685
Dispeceratul Național Salvamont: 0725.826.668 (0salvamont)

Citește în continuare

ACTUALITATE

2.080 de elevi din Dâmbovița au fost repartizați la licee, 406 au ales școala profesională

Publicat

pe

Toți absolvenții clasei a VIII-a din județul Dâmbovița, opțiuni completate, respectiv 2.080, au fost repartizați în învățământul liceal de stat – informează Inspectoratul Școlar Județean.

În etapele anterioare au fost admiși:
– 284 de elevi la specializări vocaţionale;
– 35 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă;
– 14 elevi pe locuri speciale, rezervate candidaților cu CES.

De asemenea, alți 406 elevi s-au înscris pe locurile alocate rutelor de școlarizare în învățământul profesional.

„Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 25-28 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

A doua etapă de repartizare computerizată se va desfășura în perioada 29 iulie – 5 august, pentru candidații care nu au participat în prima etapă de admitere. Completarea opțiunilor în fișe se realizează la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic. Pentru această etapă sunt disponibile 354 locuri.

Repartizarea computerizată a acestor elevi va avea loc în data de 6 august, iar comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în a doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat se va face conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

În intervalul 9 – 11 august, comisia judeţeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după cele două etape de repartizare computerizată”, se precizează într-un comunicat remis de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT