Connect with us

ACTUALITATE

PSIHOLOG: Cum ne protejăm de un vampir emoţional?

Publicat

pe

Profesorii în psihologie care au studiat, de-a lungul timpului, influenţa pe care o au vampirii energetici asupra oamenilor atrag atenţia că există cinci categorii care au puterea de a produce tulburări serioase de personalitate: vampirii antisociali, vampirii histrionici, vampirii narcisiști, vampirii cu comportament obsesiv-compulsiv și vampirii paranoici.

“Vampirii antisociali sunt cei care urăsc plictiseala și ignoră regulile sociale, sunt cei dependenți de senzații tari și periculoase. Vampirii histrionici sunt acele persoane care trăiesc pentru a primi atenție și aprobare din partea celorlalți și joacă adesea rolul de victimă. Vampirii narcisiști sunt persoane ce se proiectează pe ele însele în centrul universului celorlalți, au o părere foarte bună despre ei și se cred superiori celorlalți, au tendința de a te pedepsi dacă nu faci lucrurile așa cum vor ei, nu pot simți empatie și au o capacitate limitată de a oferi dragoste necondiționată. Vampirii cu un comportament obsesiv-compulsiv sunt persoanele ce manifestă o atenție excesivă și bolnăvicioasă față de detalii, sunt perfectioniști, perceptivi si puriști, simt nevoia obsesivă de a deține controlul asupra oamenilor și a situațiilor. Vampirii paranoici sunt persoanele care percep lumea ca fiind un “loc al conspirației”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

În opinia acesteia, putem folosi cel puţin trei metode prin care să identificăm vampirii emoţionali din viaţa noastră:
1. Sunt atrăgători, au harul de a-ți intra pe sub piele, au abilitatea de a se transforma cu ușurință în ceea ce vrei tu să vezi la ei, par altfel decât ceilalți (chiar sunt altfel decât ceilalți, doar că nu într-un sens pozitiv!), uneori chiar afirmă că ei nu sunt ca ceilalți pentru că asta și vor să-ți inducă pentru a te atrage.
2. Te storc în mod constant de energie prin atitudinea lor. Psihologul american Brett Blumenthal îi numea “mâncători de viață”.
3. Ajungând lipsit de energie, fără să fii conștient, poți deveni la rândul tău un vampir energetic în preajma persoanelor pozitive.

Pentru a ne proteja de aceste persoane, spune psihologul Laura Maria cojocaru, trebuie să stabilim graniţe verbale şi nonverbale, după caz: întreruperea contactului vizual, încrucișarea brațelor, schimbarea poziției față în față, începerea unei alte activități, ieșirea din camera/spațiul respectiv, închiderea telefonului, messengerului etc., după ce anunți în prealabil că nu mai ai timp și că ești solicitat în altă parte.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Târgoviște: 251 de elevi de la Colegiul Economic vor fi implicați într-un proiect al Inspectoratului Școlar

Publicat

pe

Unitățile de învățământ din 85 de localități din cele 89 din județul Dâmbovița vor beneficia de dotări cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale prin Planul Național de Redresare și Reziliență – a anunțat inspectorul școlar general Valentin Stancu. Proiectul cel mai mare este derulat de Consiliul Județean Dâmboviţa, în parteneriat cu 52 de unități administrativ-teritoriale.

De asemenea, Primăria Târgoviște implementează un proiect de 35 de milioane de lei care vizează echiparea instituțiilor de învățământ din municipiu. Asta înseamnă, spune șeful peste învățământul din județul Dâmbovița, că nu mai există probleme în ceea ce privește baza materială, dacă ne raportăm și la faptul că, în ultimii ani, s-a investit mult și pentru modernizarea clădirilor, cam în toate localitățile.

 

A amintit inspectorul școlar Valentin Stancu și despre Proiectul ,,ACT4LEARN: Angajare, Colaborare și Training pentru elevi și eesurse în nivel școlar” care a debutat, astăzi – 1 noiembrie 2024 și va fi implementat până în data de 31 octombrie 2027, în parteneriat cu Liceul Economic”Ion Ghica” din Târgoviște. În cadrul acestuia, 251 de elevi de la Colegiul Economic vor participa la workshop-uri și stagii de practică în vederea dobândirii de competențe și abilități solicitate pe piața muncii, facilitându-le astfel tranziția de la educație spre obținerea unui loc de muncă.

De altfel, strategia de dezvoltare a sistemului de învățământ din județul Dâmbovița urmărește atingerea a cinci ținte, după cum ne-a informat inspectorul școlar general Valentin Stancu, respectiv:

– Creşterea calităţii procesului de învățământ prin modernizarea abordării procesului de predare-învăţare-evaluare la nivelul unităților de învățământ;

– Îmbunătățirea managementului la nivel de instituție și la nivelul clasei de elevi (decizional, informațional, organizatoric, metodologic), prin transparență decizională, creșterea capacității instituționale, eficientizare, în scopul creșterii calității în educație;

– Compatibilizarea sistemului național de educație cu sistemele europene, prin sporirea accesului la educaţia de calitate, prin asigurarea politicilor de echitate socială şi a egalităţii şanselor în vederea îmbunătățirii rezultatelor elevilor;

– Dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic, racordarea acestuia la piața muncii prin consultarea / implicarea factorilor interesați de educație;

– Digitalizarea procesului educațional prin dotarea cu clase inteligente /echipamente IT și utilizarea de mijloace de predare, învățare și evaluare digitale.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Workshop medical în premieră în județul Prahova

Publicat

pe

Spitalul Privat SanConfind din Poiana Câmpina a găzduit, săptămâna aceasta, un workshop medical în premieră în județul Prahova, dedicat tratamentului incontinenței urinare de stres la femei, utilizând o metodă modernă și minim invazivă – injectarea cu implant bioresorbabil UROLON.

Evenimentul a atras medici de diverse specialități, care au avut oportunitatea să urmărească în timp real întreaga procedură, să discute cazurile și să adreseze întrebări echipei medicale. A fost prezent la acest workshop profesorul urolog Andelo Mojsovic din Croația – membru al Societății Internaționale de Continență.

„Două paciente selectate au beneficiat gratuit de tratamentul cu UROLON, un implant bioresorbabil oferit de compania Pharma Telnet, în cadrul workshopului. Echipa medicală care a realizat procedurile a fost coordonată de dr. Silviu Sandu, medic specialist urolog la SanConfind, cu o vastă experiență în tratarea afecțiunilor urologice”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

După finalizarea intervențiilor medicale, dr. Silviu Sandu a primit certificarea oficială ca trainer pentru injectările transuretrale cu UROLON, confirmând astfel expertiza și competențele sale în utilizarea acestui tratament inovator.

Spitalul SanConfind Poiana Câmpina și-a deschis porțile pentru pacienți în 2015 și a crescut etapizat până la 22 de specialități medicale.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite