ACTUALITATE
Sunt dezamăgit de modul cum este gestionat turismul în Bucegi! Cezar Preda, deputat PNL

Suntem în plin sezon turistic, dar asta nu este deloc o bucurie pentru iubitorii de munte care vor să ajungă pe culmile Bucegilor, în zona Padina-Peştera. Drumurile de acces spre aceste locuri încărcate de aer curat, energii nebănuite şi legende încă nespuse sunt aproape impracticabile.
Traseul care pleacă din DN71, de la Cota 1000, spre Dichiu, Zănoaga-Bolboci-Padina-Peştera este închis din data de 23 iulie. În această perioadă în care turiştii năvălesc spre munte, se lucrează la unele podeţe de traversare a zonelor cu torenţi şi pâraie. Autorităţile judeţene au înştiinţat publicul că drumul va fi redeschis în 22 septembrie, când practic se cam încheie sezonul turistic.
Cezar Preda, deputat PNL de Dâmboviţa, este sceptic că va fi respectat acest termen. Are informaţii că sunt aproape de finalizare lucrările la primul pod şi trebuie realizate patru! Dacă într-o lună de zile a fost construit un singur pod, este greu de crezut că se vor face celelalte trei în următoarea lună!
De altfel, nu este prima dată când demnitarul liberal atrage atenţia în spaţiul public asupra situaţiei jalnice în care se află zona turistică dâmboviţeană a Munţilor Bucegi. Cezar Preda nu înţelege de ce nu s-a reuşit, în atâta amar de ani, definitivarea lucrărilor de investiţii la infrastructura rutieră care duce pe platoul Padina-Peştera şi nici de ce nu s-au creat măcar condiţii minime pentru desfăşurarea unui turism civilizat.
„Nu pot să pricep ce se întâmplă acolo, ce face Consiliul Judeţean Dâmboviţa. De ce se tolerează această stare de fapt care aduce numai pierderi judeţului, frumuseţilor montane, oamenilor care investesc în turism.
Este absurd ca, în această perioadă în care cetăţenii vor să meargă la munte, să se bucure de aer curat, de răcoare, de linişte, să nu existe posibilitatea să ajungi în zona Padina-Peştera în condiţii de siguranţă şi de confort.
Drumul pe Dichiu este închis, încă se lucrează… Pe cealaltă cale de acces, pe la Sanatoriul Moroeni, pot circula numai curajoşii, cei care au maşini puternice sau care se încumetă să supună la supraefort autoturismul personal, cu riscul de a-l distruge.
Am vorbit cu oameni care iubesc muntele. Mi-au spus că ar dori să ajungă în Bucegi, dar nu ştiu cum să procedeze, fiindcă le este teamă să se aventureze pe acest drum judeţean. Spun că arată ca o pistă de off-road, cu denivelări, cu zone nesigure şi mult praf, nicidecum ca un drum pentru o deplasare normală, de relaxare, în condiţii optime de circulaţie”, precizează deputatul Cezar Preda.
Culmea, pe platoul Padina-Peştera, nu se poate ajunge nici cu telecabina! Segmentul de transport pe cablu Babele-Peştera este închis în această perioadă sub motivaţia că ar exista probleme tehnice. Aşa că, turiştii care sunt contra-timp şi ar dori, totuşi, să viziteze Peştera Ialomiţei, Cheile Tătarului şi alte puncte de atracţie din partea dâmboviţeană a Bucegilor, fie renunţă, fie n-au decât să coboare pe jos de la Babele spre Peştera şi apoi să urce, tot pe jos, pentru a se întoarce cu telecabina la Buşteni.
Deputatul liberal atrage atenţia autorităţilor dâmboviţene şi asupra faptului că, în zona Padina-Peştera, lipsesc şi dotările minime care să le asigure turiştilor confort şi o undă de civilizaţie, dacă tot se încumetă să ajungă aici. În perimetrele de campare nu există toalete ecologice, cabine de duşuri, iar gunoiele zac pe unde nu te aştepţi fiindcă lipsesc tomberoanele sau sunt golite prea rar.
Cezar Preda propune ca reprezentanţii Parcului Natural Bucegi sau cei ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa să le distribuie turiştilor, contra-cost, saci pentru gunoiul menajer, iar la întoarcere, când îi vor restitui plini, oamenii să-şi recupereze jumătate din taxa plătită. Această initiativă este uşor de realizat şi n-ar mai rămâne gunoaiele pe munte.

Sursa foto: Facebook
„Sunt complet dezamăgit de modul în care se implică autorităţile în gestionarea problemelor din zona montană dâmboviţeană. Dispunem de o comoară unică în nordul acestui judeţ, dar nu ştim să profităm de ea. Nu ştim cum să creăm plus valoare, să asigurăm condiţii celor care vor să ajungă aici, să îi uimim, să îi determinăm să se întoarcă cu plăcere, ba chiar să îi aducă şi pe alţii.
Am constatat că, în multe zone turistice ale ţării, se acţionează cu profesionalism, cu tact, se ştie clar cum trebuie promovate frumuseţile, pitorescul, legendele locului. În Dâmboviţa, din păcate, nu se întâmplă nimic. Parcă o forţă nevăzută încearcă să ţină în umbră aceste locuri legendare şi pline de frumuseţe.
Îl întreb pe preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Daniel Comănescu, pardon, Adrian Ţuţuianu, de ce nu s-au construit podurile în extrasezon? Cum poţi să mimezi că acţionezi? Cum poţi să nu lupţi pentru punerea în valoare a unei zone deosebit de atractive? Cum poţi să fii nepăsător? Este de neconceput.
Asigură cineva ghid montan însoţitor? Cine explică gradele de dificultate a traseelor? Cine le spune turiştilor cum trebuie să se comporte în munte? Mai putem vorbi despre parc natural, în condiţiile în care este suprapoluat cu dejecţii umane şi gunoaie menajere? S-a dat autorizaţie vreunei firme din Dâmboviţa să urce turiştii în munte, cu maşini 4X4, având în vedere că drumurile sunt aşa cum sunt?”, întreabă deputatul Cezar Preda.

Sursa foto: Facebook
ACTUALITATE
O zi intensă la BABEL: între memorie, dans, cinema și întâlnirea cu prezentul viu al teatrului contemporan

Ziua de 13 iunie, a fost, la Festivalul Internațional Babel, o călătorie complexă și emoționantă prin formele cele mai diverse ale artei performative: de la workshopuri pentru actori și conferințe despre spațiul teatral, la spectacole de dans contemporan, teatru vizual, performance urban și proiecții de film.
Dimineața a debutat la Teatrul „Tony Bulandra” cu „Întâlnirile Babel” și două ateliere coordonate de artistul scoțian Scott Johnston. „Devising Devices” și „4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative Text” au provocat actorii să exploreze noi forme de expresie, în afara narațiunii clasice, într-un proces de lucru intens și profund personal.
Tot în cursul dimineții, publicul a avut ocazia să participe la două conferințe susținute de Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor, o voce emblematică a scenografiei mondiale și colaborator apropiat al lui Peter Brook. Lecat a vorbit despre drepturile de autor în artele performative, dar și despre moștenirea spațiului gol, într-un moment dedicat centenarului nașterii legendarului regizor.
După-amiaza a continuat cu o serie de evenimente artistice marcante. La Sala Studio „Mihai Dimiu”, artiștii japonezi Emi și Shinichi Hirai (usaginingen) au adus publicului un spectacol hibrid – „Black Kite – Reimagined 2025”, o combinație de sunet live, proiecție și imagine analogică, care a fascinat atât prin estetică, cât și prin rafinamentul tehnic.
Un punct important al zilei a fost spectacolul „Clipe de luciditate”, prezentat de Compania Microbis Sibiu la Sala Mare a Teatrului, sub semnătura regretatului coregraf Hugo Wolff și în regia lui Florian Oros. Un eveniment cu valoare memorială, construit ca un ritual scenic al memoriei și al rezistenței prin dans, dedicat atât lui Peter Brook, cât și lui Hugo Wolff – două figuri definitorii pentru teatrul european. Publicul a răspuns cu emoție profundă și cu o tăcere densă, care a umplut spațiul după finalul spectacolului.
În paralel, în spațiul public, Piața „Mihai Viteazul” a prins viață printr-un happening performativ susținut de Django Juggles (Italia) și Marcos Masetti (Argentina) – un moment de joacă, ritm și improvizație care a adunat zeci de spectatori în jurul artei de stradă, într-o atmosferă de sărbătoare urbană.
Seara a continuat cu proiecția filmului „Horia”, debutul regizoarei Ana-Maria Comănescu, prezentat la Cinema Independența. Un film de tip road-movie, cu adolescenți și întrebări esențiale despre libertate, alegeri și maturizare, care a fost primit cu aplauze și discuții vii la finalul proiecției.
Ziua s-a încheiat spectaculos, la ora 21:30, tot în Piața „Mihai Viteazul”, cu spectacolul vertical „Skyline”, susținut de compania italiană Il Posto – o coregrafie pe fațada unei clădiri, în care dansul s-a mutat în aer, iar publicul a privit către cer, într-un final de zi poetic și aerian.

Foto: Natalia Oprea
13 iunie a fost, la Festivalul Babel, o zi a contrastelor echilibrate: între intimitatea teatrului miniatural și forța comunitară a performance-ului urban, între memoria celor care au fost și creația celor care vin. A fost o zi în care teatrul a devenit rugăciune, experiment, joc și adevăr.
Festivalul continuă – iar Babel își păstrează promisiunea de a fi un spațiu viu, în care toate limbile artei se pot înțelege fără traducere.
Pentru detalii suplimentare și programul complet: www.babelfest.ro
ACTUALITATE
Festivalul BABEL 2025. Programul pentru sâmbătă, 14 iunie

La Târgoviște, se desfășoară în perioada 7 – 15 iunie 2025, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL – ediția cu numărul 13. Tema de anul acesta este „Spațiul” – teatral, virtual, emoțional, personal, muzical. Publicul poate alege din peste 70 de evenimente, indoor și outdoor, puse în scenă de participanți din 20 de țări.
Programul BABEL pentru ziua de sâmbătă, 14 iunie 2025
11:00
TTBT Foaier – Casa Sindicatelor
Întâlnirile Babel
11:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
Devising Devices
Scott Johnston
Workshop
11:00
Piața „Mihai Viteazul”
Teatru la cutie
concept și scenografie: Ana Maria Cucută Sandu
Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, România
60 min.
11:00
Piața Mihai Viteazul
Happening
Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Teatru
60 min.
12:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative text
Scott Johnston
Workshop for actors
13:00
Piața „Mihai Viteazul”
Tărâmul șoriceilor
Traducerea. regia și coregrafia: Taisuke Sasaki
Etherium Eurythmy Theater, România-Japonia,
45 min., 3+
17:00
Sala Studio „Mihai Dimiu”
Who’s The Dummy?
Dramaturgia: Dave Simpson, Regia: James Quinn / Amelia Griffiths
Rising Moon Productions / David MacCreedy, Marea Britanie
20 min., 16+
18:00
Piața Mihai Viteazul
Pe străzile Parisului
Concept, coordinator professor: Mihai Mălaimare
Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Teatru
75 min., statui vivante și animație stradală
20:00
TTBT Sala Mare
Crumbs
Concept și realizare: Monika Wachowicz
Grotowski Institute, Wrocław, Polonia
45 min., 18+
20:00
Piața „Mihai Viteazul”
Sahara Night
Massini Cultural Association for Performing Arts, Adrar, Algeria
Happening muzical
21:00
TTBT
La Fin
Concept și realizare: Jarosław Fret și Monika Wachowicz
Grotowski Institute, Wrocław, Polonia
40 min. 14+, Spectacol desfășurat în aer liber în fața TTB
22:00
Piața „Mihai Viteazul”
Radar
Regia și coregrafia: Wanda Moretti
Il Posto, Italia
30 min.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Indemnizația pentru membrii ATOP Dâmbovița a scăzut la 542 de lei de la 4.000 lei lunar!
-
ADMINISTRAŢIEacum o zi
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 5 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Compania de Apă Târgoviște are o bună echipă de „detectivi” ai pierderilor de apă
tass
23 august 2018 at 16:48
domnule preda m-ai dat pe spate.du-te bre la buzau ca e mai frimos ca la dambovita.c-ai facut pentru noi.toti pdl.istii au pus burta pe pnl.v-ati decolorat portocalelor?