Connect with us

ACTUALITATE

Sunt dezamăgit de modul cum este gestionat turismul în Bucegi! Cezar Preda, deputat PNL

Publicat

pe

Sursa foto: Facebook

Suntem în plin sezon turistic, dar asta nu este deloc o bucurie pentru iubitorii de munte care vor să ajungă pe culmile Bucegilor, în zona Padina-Peştera. Drumurile de acces spre aceste locuri încărcate de aer curat, energii nebănuite şi legende încă nespuse sunt aproape impracticabile.

Traseul care pleacă din DN71, de la Cota 1000, spre Dichiu, Zănoaga-Bolboci-Padina-Peştera este închis din data de 23 iulie. În această perioadă în care turiştii năvălesc spre munte, se lucrează la unele podeţe de traversare a zonelor cu torenţi şi pâraie. Autorităţile judeţene au înştiinţat publicul că drumul va fi redeschis în 22 septembrie, când practic se cam încheie sezonul turistic.

Cezar Preda, deputat PNL de Dâmboviţa, este sceptic că va fi respectat acest termen. Are informaţii că sunt aproape de finalizare lucrările la primul pod şi trebuie realizate patru! Dacă într-o lună de zile a fost construit un singur pod, este greu de crezut că se vor face celelalte trei în următoarea lună!

De altfel, nu este prima dată când demnitarul liberal atrage atenţia în spaţiul public asupra situaţiei jalnice în care se află zona turistică dâmboviţeană a Munţilor Bucegi. Cezar Preda nu înţelege de ce nu s-a reuşit, în atâta amar de ani, definitivarea lucrărilor de investiţii la infrastructura rutieră care duce pe platoul Padina-Peştera şi nici de ce nu s-au creat măcar condiţii minime pentru desfăşurarea unui turism civilizat.

„Nu pot să pricep ce se întâmplă acolo, ce face Consiliul Judeţean Dâmboviţa. De ce se tolerează această stare de fapt care aduce numai pierderi judeţului, frumuseţilor montane, oamenilor care investesc în turism.

Este absurd ca, în această perioadă în care cetăţenii vor să meargă la munte, să se bucure de aer curat, de răcoare, de linişte, să nu existe posibilitatea să ajungi în zona Padina-Peştera în condiţii de siguranţă şi de confort.

Drumul pe Dichiu este închis, încă se lucrează… Pe cealaltă cale de acces, pe la Sanatoriul Moroeni, pot circula numai curajoşii, cei care au maşini puternice sau care se încumetă să supună la supraefort autoturismul personal, cu riscul de a-l distruge.

Am vorbit cu oameni care iubesc muntele. Mi-au spus că ar dori să ajungă în Bucegi, dar nu ştiu cum să procedeze, fiindcă le este teamă să se aventureze pe acest drum judeţean. Spun că arată ca o pistă de off-road, cu denivelări, cu zone nesigure şi mult praf, nicidecum ca un drum pentru o deplasare normală, de relaxare, în condiţii optime de circulaţie”, precizează deputatul Cezar Preda.

Culmea, pe platoul Padina-Peştera, nu se poate ajunge nici cu telecabina! Segmentul de transport pe cablu Babele-Peştera este închis în această perioadă sub motivaţia că ar exista probleme tehnice. Aşa că, turiştii care sunt contra-timp şi ar dori, totuşi, să viziteze Peştera Ialomiţei, Cheile Tătarului şi alte puncte de atracţie din partea dâmboviţeană a Bucegilor, fie renunţă, fie n-au decât să coboare pe jos de la Babele spre Peştera şi apoi să urce, tot pe jos, pentru a se întoarce cu telecabina la Buşteni.

Deputatul liberal atrage atenţia autorităţilor dâmboviţene şi asupra faptului că, în zona Padina-Peştera, lipsesc şi dotările minime care să le asigure turiştilor confort şi o undă de civilizaţie, dacă tot se încumetă să ajungă aici. În perimetrele de campare nu există toalete ecologice, cabine de duşuri, iar gunoiele zac pe unde nu te aştepţi fiindcă lipsesc tomberoanele sau sunt golite prea rar.

Cezar Preda propune ca reprezentanţii Parcului Natural Bucegi sau cei ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa să le distribuie turiştilor, contra-cost, saci pentru gunoiul menajer, iar la întoarcere, când îi vor restitui plini, oamenii să-şi recupereze jumătate din taxa plătită. Această initiativă este uşor de realizat şi n-ar mai rămâne gunoaiele pe munte.

Sursa foto: Facebook

„Sunt complet dezamăgit de modul în care se implică autorităţile în gestionarea problemelor din zona montană dâmboviţeană. Dispunem de o comoară unică în nordul acestui judeţ, dar nu ştim să profităm de ea. Nu ştim cum să creăm plus valoare, să asigurăm condiţii celor care vor să ajungă aici, să îi uimim, să îi determinăm să se întoarcă cu plăcere, ba chiar să îi aducă şi pe alţii.

Am constatat că, în multe zone turistice ale ţării, se acţionează cu profesionalism, cu tact, se ştie clar cum trebuie promovate frumuseţile, pitorescul, legendele locului. În Dâmboviţa, din păcate, nu se întâmplă nimic. Parcă o forţă nevăzută încearcă să ţină în umbră aceste locuri legendare şi pline de frumuseţe.

Îl întreb pe preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Daniel Comănescu, pardon, Adrian Ţuţuianu, de ce nu s-au construit podurile în extrasezon? Cum poţi să mimezi că acţionezi? Cum poţi să nu lupţi pentru punerea în valoare a unei zone deosebit de atractive? Cum poţi să fii nepăsător? Este de neconceput.

Asigură cineva ghid montan însoţitor? Cine explică gradele de dificultate a traseelor? Cine le spune turiştilor cum trebuie să se comporte în munte? Mai putem vorbi despre parc natural, în condiţiile în care este suprapoluat cu dejecţii umane şi gunoaie menajere? S-a dat autorizaţie vreunei firme din Dâmboviţa să urce turiştii în munte, cu maşini 4X4, având în vedere că drumurile sunt aşa cum sunt?”, întreabă deputatul Cezar Preda.

Sursa foto: Facebook

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. tass

    august 23, 2018 at 4:48 pm

    domnule preda m-ai dat pe spate.du-te bre la buzau ca e mai frimos ca la dambovita.c-ai facut pentru noi.toti pdl.istii au pus burta pe pnl.v-ati decolorat portocalelor?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

6 august, ultima zi de înscriere în programul „Vacanță la muzeu”, organizat la Târgoviște

Publicat

pe

de

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște organizează, în perioada 9 – 20 august 2021, programul “Vacanță la muzeu”, organizat sub forma unor activități independente, în fiecare zi copiii având posibilitatea să descopere ceva nou alături de specialiștii muzeului.

Activitățile din prima săptămână, 9 – 13 august 2021, se vor desfășura în curtea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, după următoarea tematică:

Luni, Marți, Miercuri, între orele 09.00 – 12.00: „Meşteşuguri şi obiceiuri tradiţionale”.

Atelierul îşi propune să îi introducă pe copii în fascinanta lume a etnografiei. În prima zi vorbim despre locuinţa tradiţională ţărănească şi realizăm o căsuţă din lut. A doua zi vom experimenta un meşteşug casnic tradiţional – ţesutul. Ultima zi a atelierului este dedicată costumului popular şi vom coase motive tradiţionale pe o mini ie din etamină.

Joi, între orele 09.00 – 12.00: ”Țesături tradiționale”.

În cadrul acestui atelier, copiii vor afla informații despre modul cum se realizau diverse țesături în gospodăria țărănească și vor realiza un preș din materiale textile reciclate.

Vineri, între orele 09.00 – 12.00: 2 teme: „Potcoava norocoasă” şi „Brățara prieteniei”.

Atelierul ”Potcoava norocoasă” este dedicat unor superstiții mai noi sau mai vechi ale poporului român.

În cadrul atelierului ”Brățara prieteniei” copiii vor afla despre tipurile de culori și vopselurile naturale folosite pentru colorarea fibrelor textile și vor realiza brățări din fire de diverse culori.

A doua săptămână a programului, 16-20 august 2021, va avea ca loc de desfășurare atât curtea Muzeului de Istorie (16-18 august), cât şi curtea Muzeului Scriitorilor Dâmboviţeni (19-20 august), iar activitățile propuse sunt următoarele:

Luni, 16 august, între orele 09.00 – 12.00, vor fi abordate două teme:
– „La curtea lui Mircea cel Bătrân”
– „Din tainele muzeului”

Descrierea atelierului ”La curtea lui Mircea cel Bătrân”: Cum se scriau și se sigilau documentele medievale, ce limbă era folosită în scris și multe alte întrebări își vor găsi răspuns în cadrul atelierului. Copiii vor picura cu ceară roșie și vor sigila, exact ca în evul mediu, propriul document, își vor scrie numele cu ajutorul alfabetului chirilic și vor învăța mai multe despre istoria orașului Târgoviște.

Descrierea atelierului ”Din tainele muzeului”: După restaurare, obiectele sunt protejate, iar cele mici, cum ar fi monedele sau medaliile, sunt depozitate în plicuri individuale, realizate pe măsura lor. Pentru că încurajăm lectura, fluturele cititor va lua naștere din mâinile copiilor și îi va acompania acasă. Așadar, participanții vor învăța să confecționeze plicuri și semne de carte.

Marți, între orele 09.00 – 12.00: „Primul meu film de animaţie”.

Atelierul reprezintă o modalitate inedită prin care cei interesaţi vor deprinde tehnica realizării filmelor de animaţie, folosind scene inspirate din activităţile specifice unei curţi domneşti.

Miercuri, între orele 09.00 – 12.00: „Tehnici artistice impresioniste”.

În cadrul atelierului, copiii vor afla despre impresionism în arta românească și tehnicile după care pot recunoaște cu ușurință stilul (amestecul optic și tușa fragmentată), precum și aplicarea acestor tehnici în realizarea unor obiecte distractive.

Activitățile de Joi și Vineri (19-20 august), respectiv, „Lada de zestre” și „Crucea de lemn”, orele 09.00-12.00, se vor desfășura în curtea Muzeului Scriitorilor Dâmboviţeni.

În cadrul acestor ateliere tematico-creative participanţii vor afla informaţii despre obiectele traditionale din lemn, aparţinând colecţiei etnografice de lemn-metal a muzeului.

Întrucât organizatorii şi-au propus să ofere fiecărui copil șansa de a petrece timpul într-un mod activ, prietenos și educativ, participarea este liberă.

Programul se desfășoară de luni până vineri, între orele 09.00 și 12.00, și se adresează copiilor cu vârste între 6 și 13 ani, în limita a 25 de locuri pentru fiecare zi, cu rugămintea ca un participant să nu aleagă mai mult de 5 activități din cele 10 propuse.

Înscrierile se fac la numărul de telefon 0736.394.086, în perioada 3 – 6 august 2021, între orele 8:00-15:30.

Atelierele se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

Biroul Relații Publice al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

Citește în continuare

ACTUALITATE

Serviciile de transport și închiriere Bolt, acum și la Târgoviște!

Publicat

pe

Bolt, cea mai mare platformă europeană de mobilitate, a lansat, astăzi – 5 august 2021, serviciile de ride-hailing în Târgoviște. Compania este prezentă acum în 16 orașe: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Iași, Oradea, Arad, Craiova, Galați, Pitești, Ploiești, Sibiu, Bacău, Buzău și Târgoviște.

Bolt oferă servicii de transport la cerere, dar și de închiriere de trotinete electrice sau de transport de mâncare, prin Bolt Food

Utilizatorii trebuie să instaleze aplicația Bolt, pe care o pot descărca de pe Google Play sau App Store.

Prețul curselor Bolt din Târgoviște începe de la 7 lei, iar pe perioada lansării, pasagerii beneficiază de reduceri de până la 50%. Atât pasagerii, cât și șoferii au obligația legală de a purta permanent masca de protecție. Bolt le recomandă șoferilor săi parteneri să dezinfecteze mașinile după fiecare călătorie, iar pasagerilor să respecte regulile de distanțare socială și de igienă conform reglementărilor în vigoare.

În plus, lansarea acestui serviciu este și o oportunitate pentru cei care doresc un program flexibil și o sursă de venit suplimentară. Persoanele interesate se pot înscrie contactând partenerii oficiali Bolt.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT