Connect with us

ACTUALITATE

Sunt dezamăgit de modul cum este gestionat turismul în Bucegi! Cezar Preda, deputat PNL

Publicat

pe

Sursa foto: Facebook

Suntem în plin sezon turistic, dar asta nu este deloc o bucurie pentru iubitorii de munte care vor să ajungă pe culmile Bucegilor, în zona Padina-Peştera. Drumurile de acces spre aceste locuri încărcate de aer curat, energii nebănuite şi legende încă nespuse sunt aproape impracticabile.

Traseul care pleacă din DN71, de la Cota 1000, spre Dichiu, Zănoaga-Bolboci-Padina-Peştera este închis din data de 23 iulie. În această perioadă în care turiştii năvălesc spre munte, se lucrează la unele podeţe de traversare a zonelor cu torenţi şi pâraie. Autorităţile judeţene au înştiinţat publicul că drumul va fi redeschis în 22 septembrie, când practic se cam încheie sezonul turistic.

Cezar Preda, deputat PNL de Dâmboviţa, este sceptic că va fi respectat acest termen. Are informaţii că sunt aproape de finalizare lucrările la primul pod şi trebuie realizate patru! Dacă într-o lună de zile a fost construit un singur pod, este greu de crezut că se vor face celelalte trei în următoarea lună!

De altfel, nu este prima dată când demnitarul liberal atrage atenţia în spaţiul public asupra situaţiei jalnice în care se află zona turistică dâmboviţeană a Munţilor Bucegi. Cezar Preda nu înţelege de ce nu s-a reuşit, în atâta amar de ani, definitivarea lucrărilor de investiţii la infrastructura rutieră care duce pe platoul Padina-Peştera şi nici de ce nu s-au creat măcar condiţii minime pentru desfăşurarea unui turism civilizat.

„Nu pot să pricep ce se întâmplă acolo, ce face Consiliul Judeţean Dâmboviţa. De ce se tolerează această stare de fapt care aduce numai pierderi judeţului, frumuseţilor montane, oamenilor care investesc în turism.

Este absurd ca, în această perioadă în care cetăţenii vor să meargă la munte, să se bucure de aer curat, de răcoare, de linişte, să nu existe posibilitatea să ajungi în zona Padina-Peştera în condiţii de siguranţă şi de confort.

Drumul pe Dichiu este închis, încă se lucrează… Pe cealaltă cale de acces, pe la Sanatoriul Moroeni, pot circula numai curajoşii, cei care au maşini puternice sau care se încumetă să supună la supraefort autoturismul personal, cu riscul de a-l distruge.

Am vorbit cu oameni care iubesc muntele. Mi-au spus că ar dori să ajungă în Bucegi, dar nu ştiu cum să procedeze, fiindcă le este teamă să se aventureze pe acest drum judeţean. Spun că arată ca o pistă de off-road, cu denivelări, cu zone nesigure şi mult praf, nicidecum ca un drum pentru o deplasare normală, de relaxare, în condiţii optime de circulaţie”, precizează deputatul Cezar Preda.

Culmea, pe platoul Padina-Peştera, nu se poate ajunge nici cu telecabina! Segmentul de transport pe cablu Babele-Peştera este închis în această perioadă sub motivaţia că ar exista probleme tehnice. Aşa că, turiştii care sunt contra-timp şi ar dori, totuşi, să viziteze Peştera Ialomiţei, Cheile Tătarului şi alte puncte de atracţie din partea dâmboviţeană a Bucegilor, fie renunţă, fie n-au decât să coboare pe jos de la Babele spre Peştera şi apoi să urce, tot pe jos, pentru a se întoarce cu telecabina la Buşteni.

Deputatul liberal atrage atenţia autorităţilor dâmboviţene şi asupra faptului că, în zona Padina-Peştera, lipsesc şi dotările minime care să le asigure turiştilor confort şi o undă de civilizaţie, dacă tot se încumetă să ajungă aici. În perimetrele de campare nu există toalete ecologice, cabine de duşuri, iar gunoiele zac pe unde nu te aştepţi fiindcă lipsesc tomberoanele sau sunt golite prea rar.

Cezar Preda propune ca reprezentanţii Parcului Natural Bucegi sau cei ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa să le distribuie turiştilor, contra-cost, saci pentru gunoiul menajer, iar la întoarcere, când îi vor restitui plini, oamenii să-şi recupereze jumătate din taxa plătită. Această initiativă este uşor de realizat şi n-ar mai rămâne gunoaiele pe munte.

Sursa foto: Facebook

„Sunt complet dezamăgit de modul în care se implică autorităţile în gestionarea problemelor din zona montană dâmboviţeană. Dispunem de o comoară unică în nordul acestui judeţ, dar nu ştim să profităm de ea. Nu ştim cum să creăm plus valoare, să asigurăm condiţii celor care vor să ajungă aici, să îi uimim, să îi determinăm să se întoarcă cu plăcere, ba chiar să îi aducă şi pe alţii.

Am constatat că, în multe zone turistice ale ţării, se acţionează cu profesionalism, cu tact, se ştie clar cum trebuie promovate frumuseţile, pitorescul, legendele locului. În Dâmboviţa, din păcate, nu se întâmplă nimic. Parcă o forţă nevăzută încearcă să ţină în umbră aceste locuri legendare şi pline de frumuseţe.

Îl întreb pe preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Daniel Comănescu, pardon, Adrian Ţuţuianu, de ce nu s-au construit podurile în extrasezon? Cum poţi să mimezi că acţionezi? Cum poţi să nu lupţi pentru punerea în valoare a unei zone deosebit de atractive? Cum poţi să fii nepăsător? Este de neconceput.

Asigură cineva ghid montan însoţitor? Cine explică gradele de dificultate a traseelor? Cine le spune turiştilor cum trebuie să se comporte în munte? Mai putem vorbi despre parc natural, în condiţiile în care este suprapoluat cu dejecţii umane şi gunoaie menajere? S-a dat autorizaţie vreunei firme din Dâmboviţa să urce turiştii în munte, cu maşini 4X4, având în vedere că drumurile sunt aşa cum sunt?”, întreabă deputatul Cezar Preda.

Sursa foto: Facebook

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. tass

    august 23, 2018 at 4:48 pm

    domnule preda m-ai dat pe spate.du-te bre la buzau ca e mai frimos ca la dambovita.c-ai facut pentru noi.toti pdl.istii au pus burta pe pnl.v-ati decolorat portocalelor?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Centrală nucleară în județul Dâmbovița, pe amplasamentul fostei Termocentrale Doicești!

Publicat

pe

Județul Dâmbovița va intra pe harta centrelor nucleare din Europa. Ministerul Energiei a anunțat, printr-un comunicat transmis în această după-amiază, că la Doicești, în județul Dâmbovița, va fi amplasată prima centrală nucleară de mici dimensiuni din România. A fost aleasă ca locație pentru materializarea acestui proiect nuclear fosta incintă a Termocentralei Doicești. Ministrul Virgil Popescu a vorbit despre acest proiect care a lăsat perplex opinia publică din județul Dâmbovița în cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat secretarul adjunct american al Departamentului pentru Energie, David Turk, şi însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu realizat cu o finanțare în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici.

„Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. Acesta este un alt pas important după anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de John Kerry, trimisul prezidenţial special pentru climă al administraţiei Biden, la Conferinţa COP26, cu privire la intenţia celor două ţări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni. Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii.

În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională. Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că preşedintele României, Klaus Iohannis, prim – ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre”, a precizat Virgil Popescu.

Șeful Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a spus că amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obţinut toate calificările necesare în ceea ce priveşte securitatea.

„În urma studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate pentru această primă centrală nucleară de mici dimensiuni. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, a spus Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

John Hopkins, preşedinte şi CEO NuScale, a declarat că acest moment reprezintă un pas important în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică.

Se mai amintește în comunicatul Ministerului Energiei faptul că Doiceștiul va dispune de beneficii multiple,”în timp ce NuScale şi Nuclearelectrica fac paşi spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an”.

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Caravana educației” derulată de tinerii din PSD a poposit la Titu și Aninoasa

Publicat

pe

Organizația de Tineret a Partidului Social Democrat a gândit și pus în practică, acum, în preajma marilor examene, a pregătirii drumului către viitor al copiilor noștri, o idee deosebită, menită să îi consilieze, să îi sprijine pe elevi în procesul de pregătire educațională și profesională. Așa s-a născut „Caravana Educației”, care a pornit prin țară în rostul deosebit de a fi alături de adolescenți în această fază dificilă a orientării către ziua de mâine.

La solicitarea președintelui PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și a liderului interimar al TSD Dâmbovița, Andrei Tudora, autobuzul educației a sosit și în județul nostru. Stațiile acestei „școli pe roți” s-au făcut în orașul Titu și în comuna Aninoasa. De precizat că, la acest inedit eveniment derulat de TSD în parcul orășenesc din Titu, au fost prezenți Corneliu Ștefan, președintele social-democraților dâmbovițeni, Andrei Tudora – șeful TSD Dâmbovița, Laurențiu Costache – liderul organizației PSD Titu, Andreea Iohana Ancuța – șefa tineretului social-democrat din Titu și, bineînțeles, reprezentanți ai TSD – organizația centrală, precum și 30 de tineri social-democrați din Titu.

Cu acordul părinților, au participat la aceste lecții desfășurate în incinta autobuzului „Caravana Educației” amenajat exact ca o sală de cursuri 50 de elevi de la Școala „Nicolae Grigorescu” din Titu. Sub titulatura „Activitate remedială pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, doi profesori de la unitatea de învățământ din Titu, unul de matematică și celălalt de limba română, au ținut cursuri suplimentare, au discutat cu elevii și i-au consiliat pe diferite teme educaționale. Pe același format, s-a desfășurat și acțiunea de la Aninoasa.

„Caravana Educației, o idee extraordinară a tineretului social-democrat! Orele suplimentare de matematică și limba română la care cei 70 de elevi din Titu și Aninoasa au participat astăzi, în autocarul-clasă pus la dispoziție de organizația națională a TSD, sunt parte a unui proiect la care trebuie să adere cât mai mulți tineri și profesori.

Dâmbovița are nevoie de tineri bine pregătiți, iar viitorul lor este treaba noastră, a tuturor. Felicit TSD Dâmbovița pentru că se implică în viața comunităților locale și pentru că a arătat, încă o dată, că tinerii social-democrați sunt pregătiți să vină în sprijinul celor care au nevoie de ei”, a precizat Corneliu Ștefan – președintele PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT