ACTUALITATE
Doi elevi din Pucioasa, între câştigătorii concursului naţional „Şcoala Zero Waste” 2018

75 de elevi din cadrul unităţilor de învăţământ care s-au clasat pe primele 13 locuri în concursul „Şcoala Zero Waste” au fost prezenţi, în perioada 22-26 august, în tabăra „Tero Waste Summer Camp”, organizată la Căsoaia, în judeţul Arad, unde au avut ocazia să înveţe mai multe despre protecția mediului, conceptul zero waste – fără deșeuri, economisirea resurselor, efectele poluării, dar mai ales şi-au dezvoltat abilități care să le permită organizarea în școală de evenimente și proiecte ecologice și nu numai.
CITEŞTE ŞI: Şcoala „Elena donici cantacuzino” Pucioasa, premiu pentru educaţie ecologică!
În cele 4 zile de tabără, elevii au împletit atelierele și sesiunile de educație ecologică cu jocuri de dezvoltare personală și de exprimare prin care organizatorii au urmărit dezvoltarea abilităților de organizare și lucru în echipă precum și îmbogățirea bagajului de informații și cunoștințe privind protecția mediului și sustenabilitatea.
Elevii care s-au remarcat pe durata taberei ca lideri şi oameni de acţiune au fost desemnaţi drept câştigători ai Concursului Naţional „Şcoala Zero Waste” 2018. Între aceştia, regăsim şi doi reprezentanţi ai judeţului Dâmboviţa – Maria Ioana Gogioiu şi Fabian Basangeac, de la Şcoala nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa, care au fost recompensaţi cu menţiuni.
Unitatea de învăţământ din Pucioasa a fost singura din Dâmboviţa care a fost premiată în cadrul ediţiei 2018 a Concursului Naţional „Şcoala Zero Waste”.
Elevii câştigători ai ediţiei 2018:
SECȚIUNEA CLASELE 1-4
Premiul 1 – laptop
Simina Bușe – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Craiova
Premiul 2 – biciclete
Robert Petrov – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea
Carla Claudia Scântei – Școala Gimnazială „Alexandra Nechita”, Vaslui
Premiul 3 – tablete
David Lupu – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Craiova
Miriana Șerban – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Craiova
Andrei Șapoval – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea
Mentiuni – trotinete
Ioana Buzatu – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Craiova
Maria Ioana Gogioiu – Școala Gimnazială Nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa, Dâmbovița
David Cocea – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea
Eduard Grosoș – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea
Ștefan Amir Găitan – Școala Gimnazială „Alexandra Nechita”, Vaslui
SECȚIUNEA CLASELE 5-8
Premiul 1 – laptop
Alin Cristian Ștefan – Liceul cu Program Sportiv, Botoșani
Premiul 2 – biciclete
Mihai Haralamb – Liceul cu Program Sportiv, Botoșani
Dorin Florin Bandas – Școala Gimnazială Nr. 1, Satu Mare, Suceava
Premiul 3 – tablete
Maria Ioniță – Școala Gimnazială ”Sf. Dumitru”, Craiova
Giulia Fudulache – Liceul Tehnologic Bîlteni, Structura Școala Gimnazială Nr.1, Peșteana-Jiu Bîlteni, Județul Gorj
Mihai Cosmin Tomșa – Școala Gimnazială Nr. 1, Satu Mare, Suceava
Mentiuni – trotinete
Gabriela Ștefan – Liceul cu Program Sportiv, Botoșani
Anamaria Evelina Șuian – Școala Gimnazială Nr. 1, Satu Mare, Suceava
Alexandru Gherasim – Liceul cu Program Sportiv, Botoșani
Fabian Basangeac – Școala Gimnazială Nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa, Dâmbovița
Cătălina Dascălu – Liceul cu Program Sportiv, Botoșani
Școala Zero Waste este un concurs de educație ecologică destinat tuturor elevilor din școlile cu clasele I – VIII din România. Concursul dă posibilitatea elevilor și școlilor să contribuie la protejarea mediului și reducerea poluării și în același timp să concureze pentru câștigarea premiilor puse în joc.
ACTUALITATE
A mai plecat un OM al muntelui: nea Mirică. Dumnezeu să-l odihnească!

Zilele acestea a murit un adevărat veteran a mișcării turistice dâmbovițene, cunoscut mai mult ca „nea Mirică” decât pe numele real (Gheorghe – Gigiu – Mirică).
Născut pe 7 octombrie 1936, la Văleni-Dâmbovița, frumoasa localitate de sub poalele Munților Orașului (e vorba de vechea capitală, Câmpulung – Mușcel), nea Mirică și-a desfășurat cariera profesională ca asistent medical în județul Dâmbovița. Fiind un tip sportiv, a practicat drumeția montană, în toate sezoanele, dar și schiul, în sezonul de iarnă sau orientarea sportivă, mai ales vara. Pasiunea pentru călătorii l-a îndrumat spre școala de ghizi a OJT Dâmbovița, acolo unde a condus multe grupuri de autocar, atât în țară, cât și în străinătate. Din colaborarea profesională cu nea Costică Avramescu (fondatorul formației Salvamont Dâmbovița) a rezultat, logic, natural, și o colaborare pe linie de Salvamont. Vreme de ani buni, nea Mirică era cunoscut ca „doctorul” formației Salvamont DB, dar nu numai un doctor de răni, de plăgi, de fracturi, ci și un doctor de suflete. Era Omul care te primea cu inima deschisă, atât la sediul vechi (din fața hotelului Peștera), dar și la cel nou (din zona telecabinei). Dacă nu erai din zonă, îți explica detalii despre trasee, timpi de parcurgere, sfaturi de drumeție. Un salvamontist adevărat!
În anii 80 a fost cooptat, tot ca și cadru medical, la Școala de ghizi a B.T.T. Dâmbovița, acolo unde a format, alături de alți ghizi-instructori, adevărate generații de montaniarzi. A fost membru fondator al Clubului de turism Chindia, a fost un mentor și un exemplu de camaraderie montană. La celebrele Revelioane ale ghizilor (și nu numai) era „omul cu muzica”: trăia o a doua tinerețe alături de noi. A urcat, alături de noi, la vârsta de 70 de ani, pe vârful Moldoveanu (2544 m), cel mai înalt vârf din România.
Este Membru de onoare al Asociației Chindia Jurasic Park. Periodic, ne întâlneam la o bere în oraș sau îl vizitam acasă, unde beam o țuică mică și răsfoiam zeci de albume de fotografii.
A murit Omul, a rămas amintirea lui. Astăzi au sosit mesaje de la majoritatea formațiilor Salvamont din zona Bucegilor, toți au avut cuvinte frumoase despre acest om.
Înmormântarea se va desfășura, în cadru restrâns, în comuna natală, joi, 28 ianuarie 2021, în jurul orei 12.
Nea Mirică, te vom simți alături de noi, de acolo, din tăria cerului!
Nicu Posta
Pur și simplu, un prieten de munte
P.S. Iată ce mi-a scris astăzi un alt bun prieten al lui nea Mirică, pictorul Valentin Iordănescu.
„S-a împuținat lumea, Nene, căci mulți dintre cei cu care am schimbat surâsuri sau lacrimi, au plecat încet, încet, dar sigur, spre alte zări…
S-a micșorat lumea Nene…și nu mai găsești încet, încet, Oameni…
Acum a plecat și nea Mirică. Discret, tăcut și curat, așa cum a știut să trăiasca și să ajute oamenii pe munte…”
ACTUALITATE
Percheziții la persoane care se pregătiseră să pună în circulație 50.000 de euro falși

Polițiștii BCCO și procurorii DIICOT din Brașov au efectuat, astăzi – 27 ianuarie, 28 de percheziții în Brașov, Craiova, Ploiești și Alba, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, falsificare de monede, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și trafic de droguri de risc și de mare risc. 21 de persoane au fost aduse la audieri.
„În fapt, în cursul lunii iulie 2020, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în județul Brașov, s-ar fi constituit o grupare infracțională organizată, ai căror membri ar fi implicați în falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.
În urma colaborării cu EUROPOL, s-a stabilit faptul că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din cadrul Uniunii Europene.
Din investigații a reieșit faptul că o parte a membrilor grupării ar fi întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de statul român, respectiv bancnote din cupiura de 100 de lei, sens în care ar fi efectuat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original.
Un alt palier abordat ar fi fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc, sens în care ar fi oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (cannabis și cocaină) mai multor persoane.
În perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării ar fi intenționat să pună în circulație 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiura de 50 de euro falsificate.
În urma perchezițiilor, a fost identificată aparatura folosită în activitățile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum și 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei”, se arată într-un comunicat remis de IGPR.
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Andra Fermuș, de la Pucioasa, în cărți pentru funcția de prefect al județului Dâmbovița
-
SOCIALacum o săptămână
Are 3 anișori și se luptă să trăiască. Ajut-o și tu!
-
ACTUALITATEacum 15 ore
A mai plecat un OM al muntelui: nea Mirică. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Cine va fi până la urmă prefect al județului Dâmbovița?
-
ACTUALITATEacum 22 de ore
Mașini rămase blocate în zăpadă pe mai multe drumuri din Ialomița
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Atenție! Vindea parfumuri contrafăcute în zona Dâmbovița Mall
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, apel important cu privire la vaccinarea anti-COVID
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Două accidente rutiere pe DN71, în judeţul Dâmbovița. Unul mortal