Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

„Proclamaţia de la Târgovişte”, îndemn la unitate şi cinstire a valorilor neamului!

Publicat

pe

Sâmbătă – 8 septembrie 2018, după slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană, toţi patricipanţii au pornit, în frunte cu ÎPS Nifon – arhiepisciop şi mitropolit al Târgoviştei, în procesiune spre Curtea Domnească a fostei Cetăţi de Scaua a Ţării Româneşti.

Lângă înaltul ierarh s-au aflat: primarul municipiului Tâgovişte – Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu, prefectul Antonel Jîjîie şi subprefectul Florina Mureşan, peşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu şi vicepreşedinta Luciana Cristea, senatorii Adrian Ţuţuianiu şi Titus Corlăţean, deputaţii Oana Vlăducă, Carmen Holban, Claudia Gilia şi Corneliu Ştefan, ministrul Fondurilor Europene – Rovana Plumb, directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Muşat, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii şi numeroşi târgovişteni.

Preoţii au purtat pe braţe icoana Maicii Domnului, în semn de preţuire pentru patroana spirituală a oaşului Târgovişte – Fecioara Maria. Procesiunea s-a încheiat la Biserica mare Domnească, în faţa căreia corul Arhiescopieia interpretat câteva piese de muzică profundă, religioasă, după care IPS Nifon s-a adresat celor de faţă, vorbindu-le despre însemnătatea acestei zile sfinte de sărbătoare, despre unire şi rolul pe care ar trebui să-l aibă binele în societatae românbească.

„Să privim acest loc ca pe un sanctuar de forţă şi de rezistenţă, în ciuda vitregiilor vremii. Trebuie să învăţăm că nu putem să înţelegem ce facem astăzi, dacă nu cunoaştem istoria neamului, a culturii şi spiritualităţii. Cu atât mai mult, nu putem să gândim un viitor, fără să înţelegem aceste valori ale trecutului, pe care se bazează prezentul. De aceea, trebuie să fim cu emoţie sfântă în acest loc şi să nu uităm că unirea cea mare a avut loc datorită fundamentelor care au fost puse de-a lungul veacurilor: credinţă, limbă şi cultură”.

Aşa cum se obişnuieşte de ani buni, a urmat apoi şedinţa festivă a Consiliului Local ţinută în legendara sală a tronului din fostul palat domnesc. În cadrul acestei adunări, au rostit cuvinte de felicitare IPS Nifon, vicepreşedintele Senatului – Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean – Daniel Comănescu şi primarul municipiului Târgovişte – Daniel Cristian Stan.

În partea a doua a şedinţei edilul a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului veteranilor de război târgovişteni.

„Zilele Cetăţii înseamnă mai mult decât un eveniment festiv, mai mult decât o petrecere în aer liber. Înseamnă bucuria sinceră a unei comunităţi întregi, spiritul pozitiv pe care-l degajă aceste ziduri istorice, cu trecutul lor uriaş, în temeiul căruia ne bucurăm de acest prezent. Este, dacă vreţi, însufleţirea acelui concept la care eu ţin foarte mult: Târgoviştea, ca o casă. Cred că insistenţa pe această simbolistică nu trebuie slăbită, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an de maximă responsabilitate istorică.

Centenarul Marii Uniri ne obligă la conştientizarea unor răspunsuri pe care suntem datori să le dăm înaintaşilor. Dacă atunci principiile unităţii de neam, identităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale au răzbit şi au rupt orice despărţire interioară, de orice fel – politică, socială, cu atât mai mult ar fi păcat să nu onorăm şi noi acel moment uriaş. O mică parte de recunoştinţă pe care o putem aduce este, în acest context, onorul adus veteranilor de război târgovişteni din al Doilea Război Mondial, oameni care, asemenea celor de la 1918, au mers pe câmpul de luptă cu trupul şi spiritul şi au adus sacrificiu aceloraşi idealuri.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare acestor oameni nu face decât să aşeze pe drumul firesc şi corect părticica noastră de contribuţie la Centenar. Le mulţumesc colegilor mei pentru că au înţeles această propunere şi au fost de acord. Le mulţumesc tuturor celor din Primăria Târgovişte, le mulţumesc partenerilor noştri. Dar, dincolo de toţi, le mulţumesc târgoviştenilor, care dau viaţă acestui oraş. Pentru ei suntem datori să muncim în continuare cu aceeaşi seriozitate şi să continuăm transformarea în bine a municipiului reşedinţă.

Vă salut cu respect pe toţi. La mulţi ani, Târgovişte! La mulţi ani, târgovişteni, oriunde v-aţi afla!”, a fost mesajul primarului Daniel Cristian Stan.

La finalul şedinţei festive, a fost lansată cartea „Şcoala Târgovişteană din secolul al XVIII-lea până la 1948”, lucrare complexă, bine docunmentată, scrisă de profesorii Mihai Oproiu şi Marian Curculescu.

Cel mai emoţionant moment al zilei, care arată respectul târgoviştenilor, al românilor de pretudindeni pentru unirea înfăptuită acum 100 de ani, pentru menţinerea principiilor după care s-au ghidat înaintaşii noştri, s-a consumat tot la Curtea Domnească, prin semnarea „Proclamaţiei de la Târgovişte”, document-manifest, de suflet, de ale cărui principii ar trebui să ţinem cont cu toţii. Proclamaţia a fost semnată de IPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, de primarul Daniel Cristian Stan şi de reprezentanţii Primăriilor Blaj, Constanţa, Câmpulung Muscel, Suceava şi Iaşi. Ar fi trebuit să fie prezenţi la Târgovişte primarii mai multor localităţi legate de actul desăvârşirii României Mari, la 1 decembrie 1918, însă, din varii motive, nu au mai putut ajunge.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgovişte va finanţa anual trei proiecte propuse şi votate de cetăţeni. VIDEO

Publicat

pe

Executivul administraţiei publice târgoviştene a pregătit, pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal a lunii noiembrie, un proiect de hotărâre care vizează finanţarea anuală a trei proiecte propuse de cetăţeni, după modelul implementat la Cluj şi Sibiu.

„Vom avea o sesiune de depunere de proiecte. Votul va fi mixt, în sensul că 50% va fi vot pe platforma electronică şi 50% va fi vot direct. Vom găsi o modalitate să mergem în cartiere să luăm părerea cetăţenilor municipiului Târgovişte pentru investiţiile care vor fi propuse în anumite zone. În principal, sunt atinse cam toate domeniile de interes ale administraţiei publice locale.

Esenţial este că cetăţenii vor participa direct şi real la cheltuirea banului public, în sensul că vor indica acele proiecte pe care le consideră necesare pentru cartierele lor. Abia aştept să lansăm această procedură. Abia aştept să văd ce doresc târgoviştenii. Pentru a putea să propună proiecte, trebuie să aibă domiciliul în municipiul Târgovişte. Va fi o platformă online de tipul celor folosite în momentul de faţă la Sibiu şi la Cluj”, spune primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Schimbări radicale în Cartierul Sagricom al municipiului Târgovişte. VIDEO

Publicat

pe

Primăria Târgovişte a finalizat lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere în Cartierul Tineretului – Sagricom. Potrivit edilului Daniel Cristian Stan, este prima investiţie importantă de modernizare a acestei zone, care a fost schimbată radical în această toamnă.

„Este un angajament pe care ni l-am luat faţă de locuitorii de aici şi suntem foarte bucuroşi că am reuşit să-l ducem la îndeplinire. Mai avem de lucru în Sagricom. Nu vorbesc de blocurile care sunt nefinalizate. Aceasta este o investiţie a ANL şi, din câte ştiu, s-a reziliat contractul cu fostul constructor şi este lansată deja licitaţia de execuţie. Vorbesc de încă o parcare, pe care urmează să o realizăm aici. Dacă ne permite vremea, o rezolvăm anul acesta. Dacă nu, în primăvara anului viitor. În orice caz, sunt primele lucrări importante de reabilitare a infrastructurii din Cartierul Sagricom. În această vară, am făcut şi un loc de joacă, poate cel mai modern din municipiul Târgovişte”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Anul viitor, administraţia publică târgovişteană are în vedere lucrări de modernizare în Micro III, IV şi IX.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!