Connect with us

ADMINISTRAŢIE

„Proclamaţia de la Târgovişte”, îndemn la unitate şi cinstire a valorilor neamului!

Publicat

pe

Sâmbătă – 8 septembrie 2018, după slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană, toţi patricipanţii au pornit, în frunte cu ÎPS Nifon – arhiepisciop şi mitropolit al Târgoviştei, în procesiune spre Curtea Domnească a fostei Cetăţi de Scaua a Ţării Româneşti.

Lângă înaltul ierarh s-au aflat: primarul municipiului Tâgovişte – Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu, prefectul Antonel Jîjîie şi subprefectul Florina Mureşan, peşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu şi vicepreşedinta Luciana Cristea, senatorii Adrian Ţuţuianiu şi Titus Corlăţean, deputaţii Oana Vlăducă, Carmen Holban, Claudia Gilia şi Corneliu Ştefan, ministrul Fondurilor Europene – Rovana Plumb, directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Muşat, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii şi numeroşi târgovişteni.

Preoţii au purtat pe braţe icoana Maicii Domnului, în semn de preţuire pentru patroana spirituală a oaşului Târgovişte – Fecioara Maria. Procesiunea s-a încheiat la Biserica mare Domnească, în faţa căreia corul Arhiescopieia interpretat câteva piese de muzică profundă, religioasă, după care IPS Nifon s-a adresat celor de faţă, vorbindu-le despre însemnătatea acestei zile sfinte de sărbătoare, despre unire şi rolul pe care ar trebui să-l aibă binele în societatae românbească.

„Să privim acest loc ca pe un sanctuar de forţă şi de rezistenţă, în ciuda vitregiilor vremii. Trebuie să învăţăm că nu putem să înţelegem ce facem astăzi, dacă nu cunoaştem istoria neamului, a culturii şi spiritualităţii. Cu atât mai mult, nu putem să gândim un viitor, fără să înţelegem aceste valori ale trecutului, pe care se bazează prezentul. De aceea, trebuie să fim cu emoţie sfântă în acest loc şi să nu uităm că unirea cea mare a avut loc datorită fundamentelor care au fost puse de-a lungul veacurilor: credinţă, limbă şi cultură”.

Aşa cum se obişnuieşte de ani buni, a urmat apoi şedinţa festivă a Consiliului Local ţinută în legendara sală a tronului din fostul palat domnesc. În cadrul acestei adunări, au rostit cuvinte de felicitare IPS Nifon, vicepreşedintele Senatului – Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean – Daniel Comănescu şi primarul municipiului Târgovişte – Daniel Cristian Stan.

În partea a doua a şedinţei edilul a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului veteranilor de război târgovişteni.

„Zilele Cetăţii înseamnă mai mult decât un eveniment festiv, mai mult decât o petrecere în aer liber. Înseamnă bucuria sinceră a unei comunităţi întregi, spiritul pozitiv pe care-l degajă aceste ziduri istorice, cu trecutul lor uriaş, în temeiul căruia ne bucurăm de acest prezent. Este, dacă vreţi, însufleţirea acelui concept la care eu ţin foarte mult: Târgoviştea, ca o casă. Cred că insistenţa pe această simbolistică nu trebuie slăbită, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an de maximă responsabilitate istorică.

Centenarul Marii Uniri ne obligă la conştientizarea unor răspunsuri pe care suntem datori să le dăm înaintaşilor. Dacă atunci principiile unităţii de neam, identităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale au răzbit şi au rupt orice despărţire interioară, de orice fel – politică, socială, cu atât mai mult ar fi păcat să nu onorăm şi noi acel moment uriaş. O mică parte de recunoştinţă pe care o putem aduce este, în acest context, onorul adus veteranilor de război târgovişteni din al Doilea Război Mondial, oameni care, asemenea celor de la 1918, au mers pe câmpul de luptă cu trupul şi spiritul şi au adus sacrificiu aceloraşi idealuri.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare acestor oameni nu face decât să aşeze pe drumul firesc şi corect părticica noastră de contribuţie la Centenar. Le mulţumesc colegilor mei pentru că au înţeles această propunere şi au fost de acord. Le mulţumesc tuturor celor din Primăria Târgovişte, le mulţumesc partenerilor noştri. Dar, dincolo de toţi, le mulţumesc târgoviştenilor, care dau viaţă acestui oraş. Pentru ei suntem datori să muncim în continuare cu aceeaşi seriozitate şi să continuăm transformarea în bine a municipiului reşedinţă.

Vă salut cu respect pe toţi. La mulţi ani, Târgovişte! La mulţi ani, târgovişteni, oriunde v-aţi afla!”, a fost mesajul primarului Daniel Cristian Stan.

La finalul şedinţei festive, a fost lansată cartea „Şcoala Târgovişteană din secolul al XVIII-lea până la 1948”, lucrare complexă, bine docunmentată, scrisă de profesorii Mihai Oproiu şi Marian Curculescu.

Cel mai emoţionant moment al zilei, care arată respectul târgoviştenilor, al românilor de pretudindeni pentru unirea înfăptuită acum 100 de ani, pentru menţinerea principiilor după care s-au ghidat înaintaşii noştri, s-a consumat tot la Curtea Domnească, prin semnarea „Proclamaţiei de la Târgovişte”, document-manifest, de suflet, de ale cărui principii ar trebui să ţinem cont cu toţii. Proclamaţia a fost semnată de IPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, de primarul Daniel Cristian Stan şi de reprezentanţii Primăriilor Blaj, Constanţa, Câmpulung Muscel, Suceava şi Iaşi. Ar fi trebuit să fie prezenţi la Târgovişte primarii mai multor localităţi legate de actul desăvârşirii României Mari, la 1 decembrie 1918, însă, din varii motive, nu au mai putut ajunge.

ADMINISTRAŢIE

Moreni: Dispar depozitele de deșeuri din apropierea râului Cricov. VIDEO

Publicat

pe

Primăria Moreni desfășoară o amplă acțiune de înlăturare a deșeurilor care au fost aruncate, ani la rând, în apropierea râului Cricov. Îi informează edilul Gabriel Purcaru pe locuitorii municipiului că, de aproximativ trei săptămâni, se scot din pământ cărămizi, resturi de betoane și alte tipuri de deșeuri de construcții. În acest context, primarul îi roagă pe oameni să facă echipă cu administrația publică locală pentru ca Moreni să devină un oraș curat și verde.

„Toate aceste deșeuri din construcții vor fi concasate, iar materialul rezultat va fi folosit pentru reparații la drumuri, parcări și unde o să mai avem nevoie.

Deșeurile menajere au fost comasate într-o singură zonă și, începând de săptămâna viitoare, le vom transporta, prin operatorul de salubritate, la groapa de gunoi”, a declarat Gabriel Purcaru. 

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Grădiniță cu program prelungit la Malu cu Flori, prima finanțată prin PR Sud Muntenia 2021-2027

Publicat

pe

Primăria Malu cu Flori, din județul Dâmbovița, a accesat primele fonduri europene nerambursabile din Regiunea Sud Muntenia, sesiunea 2021-2027, pe componenta educație. Contractul de finanțare a fost semnat, astăzi – 29 aprilie 2025, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, și vizează construirea unei grădinițe cu program prelungit.

Investiția se ridică la aproximativ 10,2 milioane de lei, din care 4,5 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, 4,7 milioane de lei de la bugetul de stat și 900 mii de lei – contribuția Primăriei Malu cu Flori.

Proiectul include demolarea unei clădiri existente și construcția unei grădinițe complet noi, echipată cu dotări moderne, inclusiv cele necesare pentru digitalizarea procesului educațional. Se estimează că lucrările vor dura aproximativ 40 de luni. Noua structură va avea o capacitate de 40 de locuri, oferind servicii de îngrijire și educație pentru aproximativ 40 de copii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite