Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

„Proclamaţia de la Târgovişte”, îndemn la unitate şi cinstire a valorilor neamului!

Publicat

pe

Sâmbătă – 8 septembrie 2018, după slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană, toţi patricipanţii au pornit, în frunte cu ÎPS Nifon – arhiepisciop şi mitropolit al Târgoviştei, în procesiune spre Curtea Domnească a fostei Cetăţi de Scaua a Ţării Româneşti.

Lângă înaltul ierarh s-au aflat: primarul municipiului Tâgovişte – Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu, prefectul Antonel Jîjîie şi subprefectul Florina Mureşan, peşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu şi vicepreşedinta Luciana Cristea, senatorii Adrian Ţuţuianiu şi Titus Corlăţean, deputaţii Oana Vlăducă, Carmen Holban, Claudia Gilia şi Corneliu Ştefan, ministrul Fondurilor Europene – Rovana Plumb, directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Muşat, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii şi numeroşi târgovişteni.

Preoţii au purtat pe braţe icoana Maicii Domnului, în semn de preţuire pentru patroana spirituală a oaşului Târgovişte – Fecioara Maria. Procesiunea s-a încheiat la Biserica mare Domnească, în faţa căreia corul Arhiescopieia interpretat câteva piese de muzică profundă, religioasă, după care IPS Nifon s-a adresat celor de faţă, vorbindu-le despre însemnătatea acestei zile sfinte de sărbătoare, despre unire şi rolul pe care ar trebui să-l aibă binele în societatae românbească.

„Să privim acest loc ca pe un sanctuar de forţă şi de rezistenţă, în ciuda vitregiilor vremii. Trebuie să învăţăm că nu putem să înţelegem ce facem astăzi, dacă nu cunoaştem istoria neamului, a culturii şi spiritualităţii. Cu atât mai mult, nu putem să gândim un viitor, fără să înţelegem aceste valori ale trecutului, pe care se bazează prezentul. De aceea, trebuie să fim cu emoţie sfântă în acest loc şi să nu uităm că unirea cea mare a avut loc datorită fundamentelor care au fost puse de-a lungul veacurilor: credinţă, limbă şi cultură”.

Aşa cum se obişnuieşte de ani buni, a urmat apoi şedinţa festivă a Consiliului Local ţinută în legendara sală a tronului din fostul palat domnesc. În cadrul acestei adunări, au rostit cuvinte de felicitare IPS Nifon, vicepreşedintele Senatului – Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean – Daniel Comănescu şi primarul municipiului Târgovişte – Daniel Cristian Stan.

În partea a doua a şedinţei edilul a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului veteranilor de război târgovişteni.

„Zilele Cetăţii înseamnă mai mult decât un eveniment festiv, mai mult decât o petrecere în aer liber. Înseamnă bucuria sinceră a unei comunităţi întregi, spiritul pozitiv pe care-l degajă aceste ziduri istorice, cu trecutul lor uriaş, în temeiul căruia ne bucurăm de acest prezent. Este, dacă vreţi, însufleţirea acelui concept la care eu ţin foarte mult: Târgoviştea, ca o casă. Cred că insistenţa pe această simbolistică nu trebuie slăbită, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an de maximă responsabilitate istorică.

Centenarul Marii Uniri ne obligă la conştientizarea unor răspunsuri pe care suntem datori să le dăm înaintaşilor. Dacă atunci principiile unităţii de neam, identităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale au răzbit şi au rupt orice despărţire interioară, de orice fel – politică, socială, cu atât mai mult ar fi păcat să nu onorăm şi noi acel moment uriaş. O mică parte de recunoştinţă pe care o putem aduce este, în acest context, onorul adus veteranilor de război târgovişteni din al Doilea Război Mondial, oameni care, asemenea celor de la 1918, au mers pe câmpul de luptă cu trupul şi spiritul şi au adus sacrificiu aceloraşi idealuri.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare acestor oameni nu face decât să aşeze pe drumul firesc şi corect părticica noastră de contribuţie la Centenar. Le mulţumesc colegilor mei pentru că au înţeles această propunere şi au fost de acord. Le mulţumesc tuturor celor din Primăria Târgovişte, le mulţumesc partenerilor noştri. Dar, dincolo de toţi, le mulţumesc târgoviştenilor, care dau viaţă acestui oraş. Pentru ei suntem datori să muncim în continuare cu aceeaşi seriozitate şi să continuăm transformarea în bine a municipiului reşedinţă.

Vă salut cu respect pe toţi. La mulţi ani, Târgovişte! La mulţi ani, târgovişteni, oriunde v-aţi afla!”, a fost mesajul primarului Daniel Cristian Stan.

La finalul şedinţei festive, a fost lansată cartea „Şcoala Târgovişteană din secolul al XVIII-lea până la 1948”, lucrare complexă, bine docunmentată, scrisă de profesorii Mihai Oproiu şi Marian Curculescu.

Cel mai emoţionant moment al zilei, care arată respectul târgoviştenilor, al românilor de pretudindeni pentru unirea înfăptuită acum 100 de ani, pentru menţinerea principiilor după care s-au ghidat înaintaşii noştri, s-a consumat tot la Curtea Domnească, prin semnarea „Proclamaţiei de la Târgovişte”, document-manifest, de suflet, de ale cărui principii ar trebui să ţinem cont cu toţii. Proclamaţia a fost semnată de IPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, de primarul Daniel Cristian Stan şi de reprezentanţii Primăriilor Blaj, Constanţa, Câmpulung Muscel, Suceava şi Iaşi. Ar fi trebuit să fie prezenţi la Târgovişte primarii mai multor localităţi legate de actul desăvârşirii României Mari, la 1 decembrie 1918, însă, din varii motive, nu au mai putut ajunge.

ADMINISTRAŢIE

Târgovişte: A început dezafectarea fostei rețele supraterane de transport agent termic

Publicat

pe

Primăria Târgoviște a demarat acțiunea de dezafectare a conductelor, estacadelor și a celor șase puncte termice existente de-a lungul fostei rețele supraterane de transport a agentului termic care era produs la Doicești.

Potrivit edilului Daniel Cristian Stan, lucrările vor fi finalizate până la jumătatea acestui an. De menționat faptul că rețeaua prezintă degradări structurale și constituie chiar un pericol pentru cetățeni, mai ales pe segmentele care traversează alei pietonale, străzi sau calea ferată.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Programul de investiții al Primăriei Târgovişte pentru anul 2021

Publicat

pe

Foto arhivă

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, programul investițional pentru anul 2021, cu precizarea că realizarea acestui în integralitate este condiționată de sprijinul financiar guvernamental. Din păcate, a spus edilul Daniel Cristian Stan, de mai bine de 1 an, târgoviștenii sunt ignorați de actualii conducători ai țării, care, în 2020, după ce că nu au alocat suficiente resurse financiare prin legea bugetului de stat, au efectuat în vară și o rectificare negativă, luând din banii municipalității. Speră primarul ca situația să nu se repete anul acesta.

„În 2021, bugetul de investiții al municipiului Târgoviște este undeva la 800 de milioane de lei. Este cel mai mare buget de Investiţii pe care l-am cunoscut vreodată administraţia locală târgovișteană, din care mai bine de jumătate reprezintă fonduri nerambursabile, în principal fonduri europene. Încă de la debutul acestui an, vă pot spune cu certitudine că avem câteva Investiţii importante care vor intra foarte rapid în faza de execuție, respectiv în această iarnă”, a declarat edilul Cristian Daniel Stan.

Primăria Târgovişte, lista de investiții pentru 2021:
– Parc Complexul Turistic de Natație. A fost semnat contractul de execuție. Valoare proiect: aproximativ 11 milioane de lei.
– Reabilitare transport public. A fost finalizată licitația pentru modernizare coridoare de transport (bulevardele Mircea cel Bătrân, Regele Carol, străzile Gării, Lt. Stancu Ion și pasajul de lângă Pavcom), reabilitare stații de traseu, construire depou lângă Complexul Turistic de Natație și două stații de capăt, în micro VI (AITT) și la Oțelinox. Săptămâna viitoare urmează să fie semnat contractul de execuție. Valoare proiect: 122 milioane de lei.
– Achiziție autobuze. Mercedes-Benz va livra până în martie toate cele 28 de autobuze licitate. De asemenea, este în licitație achiziția altor 12 autobuze. Termen de livrare: 6 luni.
– Finalizare proiect Școala Mihai Viteazul.
– Reabilitare Grădinița Rază de Soare. Tot în Micro IX a fost finalizată și Creșa Nr. 8
– Reabilitare, modernizare și extindere Școala Matei Basarab
– Reabilitarea sistemului de iluminat public, proiect în valoare de 21 de milioane de lei
– Anvelopare blocuri de locuințe. Sunt în derulare două astfel de proiecte, cu o valoare totală de 22 milioane de lei
– Finalizarea parcului din zona Dâmboviţa Mall
– Reabilitare și modernizare Școala Tudor Vladimirescu. Proiectul este în faza de semnare contract de finanțare
– Reabilitare și modernizare Școala Nr. 10 și Școala Nr. 1. Proiectele sunt în faza de elaborare documentație
– Reabilitare și modernizare creșele nr. 2, 13 și 16. Ultimele două vor fi gata cel mai probabil în luna aprilie
– Reabilitare străzi în Cartierul Prepeleac, construire bloc locuințe sociale, loc de joacă, creșă și grădiniță pe strada IE Florescu. Valoare proiect: 7 milioane de euro. Din păcate, este blocat de 8 luni la Ministerul Dezvoltării.
– Finalizare Cinema Independența
– Grădinița Sagricom. Ministerul Educației a reziliat contractul de execuție
– Blocuri ANL Sagricom. Ministerul Dezvoltării a reziliat contractul
– Reabilitare Parcul Mitropoliei. Va fi gata în a doua jumătate a anului
– Piața Revoluției. Va fi gata în aproximativ două luni, în funcție de vreme
– Reabilitare și modernizare străzi în Micro 5 și Micro 9. Proiectul depinde foarte mult de fondurile alocate de Guvern
– Reabilitare și modernizare Stadionul Eugen Popescu

„La tribuna propusă, avem gata fundația. În două săptămâni, începe montarea tribunei metalice care este în lucru în acest moment. La tribuna existentă, se execută lucrări de desfacere și curățare a pereților de tencuială, se consolidează stâlpii și grinzile. La corpul C10, s-a montat armătura, s-a turnat betonul la zidul de sprijin. La instalația de nocturnă, au fost livrate carcasele pentru stâlpi, urmând că stâlpii, cu tot sistemul de nocturnă, să ajungă undeva la finalul lunii viitoare. Pe zona de parcare, au fost executate aleile de acces, au fost delimitate locurile de parcare cu borduri. Canalizarea a fost realizată, atât pentru apele menajere cât și pentru cele meteorice. Au fost realizate conductele subterane pentru hidranți. Au fost executate traseele pentru cabluri, iar la suprafața de joc a fost realizată infrastructura, instalația de încălzire, degivrare, drenaj și aspersie. De asemenea, s-a montat gazonul. Facem toate eforturile pentru a finaliza această investiție, dar și aici discutăm de necesitatea unei alocări financiare normale de la nivelul administrației publice centrale. Și eu îmi doresc să termin stadionul cât mai repede. Și eu îmi doresc să vedem Chindia jucând la Târgoviște, dar lucrul acesta, repet, depinde în mare măsură de suportul financiar pe care îl vom primi, dacă îl vom primi”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!