Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

„Proclamaţia de la Târgovişte”, îndemn la unitate şi cinstire a valorilor neamului!

Publicat

pe

Sâmbătă – 8 septembrie 2018, după slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană, toţi patricipanţii au pornit, în frunte cu ÎPS Nifon – arhiepisciop şi mitropolit al Târgoviştei, în procesiune spre Curtea Domnească a fostei Cetăţi de Scaua a Ţării Româneşti.

Lângă înaltul ierarh s-au aflat: primarul municipiului Tâgovişte – Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu, prefectul Antonel Jîjîie şi subprefectul Florina Mureşan, peşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu şi vicepreşedinta Luciana Cristea, senatorii Adrian Ţuţuianiu şi Titus Corlăţean, deputaţii Oana Vlăducă, Carmen Holban, Claudia Gilia şi Corneliu Ştefan, ministrul Fondurilor Europene – Rovana Plumb, directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Muşat, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii şi numeroşi târgovişteni.

Preoţii au purtat pe braţe icoana Maicii Domnului, în semn de preţuire pentru patroana spirituală a oaşului Târgovişte – Fecioara Maria. Procesiunea s-a încheiat la Biserica mare Domnească, în faţa căreia corul Arhiescopieia interpretat câteva piese de muzică profundă, religioasă, după care IPS Nifon s-a adresat celor de faţă, vorbindu-le despre însemnătatea acestei zile sfinte de sărbătoare, despre unire şi rolul pe care ar trebui să-l aibă binele în societatae românbească.

„Să privim acest loc ca pe un sanctuar de forţă şi de rezistenţă, în ciuda vitregiilor vremii. Trebuie să învăţăm că nu putem să înţelegem ce facem astăzi, dacă nu cunoaştem istoria neamului, a culturii şi spiritualităţii. Cu atât mai mult, nu putem să gândim un viitor, fără să înţelegem aceste valori ale trecutului, pe care se bazează prezentul. De aceea, trebuie să fim cu emoţie sfântă în acest loc şi să nu uităm că unirea cea mare a avut loc datorită fundamentelor care au fost puse de-a lungul veacurilor: credinţă, limbă şi cultură”.

Aşa cum se obişnuieşte de ani buni, a urmat apoi şedinţa festivă a Consiliului Local ţinută în legendara sală a tronului din fostul palat domnesc. În cadrul acestei adunări, au rostit cuvinte de felicitare IPS Nifon, vicepreşedintele Senatului – Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean – Daniel Comănescu şi primarul municipiului Târgovişte – Daniel Cristian Stan.

În partea a doua a şedinţei edilul a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului veteranilor de război târgovişteni.

„Zilele Cetăţii înseamnă mai mult decât un eveniment festiv, mai mult decât o petrecere în aer liber. Înseamnă bucuria sinceră a unei comunităţi întregi, spiritul pozitiv pe care-l degajă aceste ziduri istorice, cu trecutul lor uriaş, în temeiul căruia ne bucurăm de acest prezent. Este, dacă vreţi, însufleţirea acelui concept la care eu ţin foarte mult: Târgoviştea, ca o casă. Cred că insistenţa pe această simbolistică nu trebuie slăbită, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an de maximă responsabilitate istorică.

Centenarul Marii Uniri ne obligă la conştientizarea unor răspunsuri pe care suntem datori să le dăm înaintaşilor. Dacă atunci principiile unităţii de neam, identităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale au răzbit şi au rupt orice despărţire interioară, de orice fel – politică, socială, cu atât mai mult ar fi păcat să nu onorăm şi noi acel moment uriaş. O mică parte de recunoştinţă pe care o putem aduce este, în acest context, onorul adus veteranilor de război târgovişteni din al Doilea Război Mondial, oameni care, asemenea celor de la 1918, au mers pe câmpul de luptă cu trupul şi spiritul şi au adus sacrificiu aceloraşi idealuri.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare acestor oameni nu face decât să aşeze pe drumul firesc şi corect părticica noastră de contribuţie la Centenar. Le mulţumesc colegilor mei pentru că au înţeles această propunere şi au fost de acord. Le mulţumesc tuturor celor din Primăria Târgovişte, le mulţumesc partenerilor noştri. Dar, dincolo de toţi, le mulţumesc târgoviştenilor, care dau viaţă acestui oraş. Pentru ei suntem datori să muncim în continuare cu aceeaşi seriozitate şi să continuăm transformarea în bine a municipiului reşedinţă.

Vă salut cu respect pe toţi. La mulţi ani, Târgovişte! La mulţi ani, târgovişteni, oriunde v-aţi afla!”, a fost mesajul primarului Daniel Cristian Stan.

La finalul şedinţei festive, a fost lansată cartea „Şcoala Târgovişteană din secolul al XVIII-lea până la 1948”, lucrare complexă, bine docunmentată, scrisă de profesorii Mihai Oproiu şi Marian Curculescu.

Cel mai emoţionant moment al zilei, care arată respectul târgoviştenilor, al românilor de pretudindeni pentru unirea înfăptuită acum 100 de ani, pentru menţinerea principiilor după care s-au ghidat înaintaşii noştri, s-a consumat tot la Curtea Domnească, prin semnarea „Proclamaţiei de la Târgovişte”, document-manifest, de suflet, de ale cărui principii ar trebui să ţinem cont cu toţii. Proclamaţia a fost semnată de IPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, de primarul Daniel Cristian Stan şi de reprezentanţii Primăriilor Blaj, Constanţa, Câmpulung Muscel, Suceava şi Iaşi. Ar fi trebuit să fie prezenţi la Târgovişte primarii mai multor localităţi legate de actul desăvârşirii României Mari, la 1 decembrie 1918, însă, din varii motive, nu au mai putut ajunge.

ADMINISTRAŢIE

La Voineşti, scade preţul pentru apă şi canalizare!

Publicat

pe

Pentru prima dată în istoria judeţului Dâmboviţa, conform datelor pe care le deţinem, la început de an, se anunţă o scădere a preţului pentru serviciile de apă potabilă şi canalizare! Din păcate, nu se întâmplă în toate localităţile, ci doar în comuna Voineşti, unde administraţia locală condusă de primarul Dănuţ Gabriel Sandu ne-a obişnuit deja că lucrează altfel, fiind un exemplu de bună practică recunoscut până la nivelul organismelor care finanţează proiecte.

Anul acesta, urmare negocierilor pe care edilul Dănuţ Gabriel Sandu le-a purtat cu firma care a concesionat serviciile de apă potabilă şi canalizare, cetăţenii din Voineşti vor plăti facturi mai mici, întrucât preţul a scăzut, începând cu 1 ianuarie.

Este ceea ce visează de zeci de ani şi ceilalţi dâmboviţeni, abonaţi ai Companiei de Apă. Din păcate, n-au avut parte de o asemenea măsură nici în momentul în care, prin lege, cuantumul TVA a scăzut de la 19 la 9%! Consumatorii n-au simţit tăierea celor 10 procente, întrucât diferenţa s-a dus în bugetul Companiei, cu motivaţia că trebuie acoperită partea de cofinanţare pentru proiectele de modernizare şi extindere derulate cu fonduri europene.

Concluzie: Începând cu 1 ianuarie 2019, voineştenii vor plăti pentru pachetul apă-canal doar 4,432 lei/mc (preţ fără TVA), iar abonaţii Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa trebuie să se mulţumească cu faptul că nu s-a mai operat nicio majorare şi vor continua să scoată din buzunar 7,4 lei/mc (preţ tot fără TVA). Asta în condiţiile în care, la Voineşti, preţul era oricum cu mult mai mic decât cel practicat de Compania de Apă!

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Implică-te! Alege priorităţile oraşului tău!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Banca Mondială a identificat, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR) și cu sprijinul autorităților publice subnaționale, o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România.

„Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Municipiului Târgoviște au menținut un dialog cu inițiatorii campaniei, implicându-se, totodată, în calitate de autorități publice locale, în identificarea celor mai importante proiecte pentru zona urbană Târgoviște. Acestea sunt în număr de 10, respectiv:

  •  Esplanada Ialomița”: amenajarea hidrotehnică a albiei Râului Ialomița între podul Șotânga și Complexul Turistic de Natație, cu profil de splai circulabil și canal pentru agrement nautic, cu un pod nou în aval și amenajare albii afluenți;
  • Realizarea unor platforme de tip Park&Ride și Bike&Ride în zonele periferice ale Municipiului și conectarea acestora la mijloacele de transport în comun;
  • Construcția unui nou stadion municipal;
  • Planul integrat de dezvoltare urbană în Municipiul Târgoviște pentru cartierele MIX și MIV;
  • Dezvoltarea infrastructurii pentru turism: accese, spații de primire, vizitare și servicii cultural-turistice și de agrement în zona Complexului Muzeal Curtea Domnească;
  • Reabilitarea Gării Târgoviște, a spațiilor de parcare și a stațiilor de transport auto local și județean;
  • Modernizarea și dezvoltarea integrată a transportului pe cale ferată de interconectare cu zonele metropolitane București-Ilfov și Ploiești;
  • Reabilitarea obiectivelor culturale monument „Șanțul și Valul Cetății” și a fostei „Școli de cavalerie” (UM Gară);
  • Drumul Expres Ploiești – Târgoviște – Găești (Muntenia Expres), inclusiv Varianta de Ocolire Târgoviște (Varianta de Ocolire/ Inelul 2 Târgoviște) și modernizarea unor noi artere de acces/ieșire în Varianta de Ocolire;
  • Dezvoltarea centrului de servicii pentru afaceri Târgoviște Business Park și a parcului industrial-energetic Târgoviște Industrial Park;

Valoarea estimată a proiectelor menționate este de 606 milioane Euro, dintre care 59% revin proiectelor de drumuri, 10% – infrastructurii de afaceri, 8% – infrastructurii culturale, 8% – infrastructurii de mediu, 5% – infrastructurii sportive, 4% – regenerării urbane, 3% – centrului intermodal și alți 3% – proiectelor de cale ferată”, se arată într-un comunicat remis de CJ Dâmboviţa.

Campania ”Alege prioritățile orașului tău” se desfășoară în perioada 18 ianuarie – 22 martie.

Pe această cale, Consiliul Județean Dâmbovița face apel către toți dâmbovițenii, dar și către toți actorii locali, indiferent de profil, să se implice în această campanie, prin completarea chestionarului ce poate fi accesat la https://kwiksurveys.com/s/E7k9AFsk și care vizează realizarea unei ierarhii a proiectelor în cauză.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!