Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

„Proclamaţia de la Târgovişte”, îndemn la unitate şi cinstire a valorilor neamului!

Publicat

pe

Sâmbătă – 8 septembrie 2018, după slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană, toţi patricipanţii au pornit, în frunte cu ÎPS Nifon – arhiepisciop şi mitropolit al Târgoviştei, în procesiune spre Curtea Domnească a fostei Cetăţi de Scaua a Ţării Româneşti.

Lângă înaltul ierarh s-au aflat: primarul municipiului Tâgovişte – Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu, prefectul Antonel Jîjîie şi subprefectul Florina Mureşan, peşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu şi vicepreşedinta Luciana Cristea, senatorii Adrian Ţuţuianiu şi Titus Corlăţean, deputaţii Oana Vlăducă, Carmen Holban, Claudia Gilia şi Corneliu Ştefan, ministrul Fondurilor Europene – Rovana Plumb, directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Muşat, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii şi numeroşi târgovişteni.

Preoţii au purtat pe braţe icoana Maicii Domnului, în semn de preţuire pentru patroana spirituală a oaşului Târgovişte – Fecioara Maria. Procesiunea s-a încheiat la Biserica mare Domnească, în faţa căreia corul Arhiescopieia interpretat câteva piese de muzică profundă, religioasă, după care IPS Nifon s-a adresat celor de faţă, vorbindu-le despre însemnătatea acestei zile sfinte de sărbătoare, despre unire şi rolul pe care ar trebui să-l aibă binele în societatae românbească.

„Să privim acest loc ca pe un sanctuar de forţă şi de rezistenţă, în ciuda vitregiilor vremii. Trebuie să învăţăm că nu putem să înţelegem ce facem astăzi, dacă nu cunoaştem istoria neamului, a culturii şi spiritualităţii. Cu atât mai mult, nu putem să gândim un viitor, fără să înţelegem aceste valori ale trecutului, pe care se bazează prezentul. De aceea, trebuie să fim cu emoţie sfântă în acest loc şi să nu uităm că unirea cea mare a avut loc datorită fundamentelor care au fost puse de-a lungul veacurilor: credinţă, limbă şi cultură”.

Aşa cum se obişnuieşte de ani buni, a urmat apoi şedinţa festivă a Consiliului Local ţinută în legendara sală a tronului din fostul palat domnesc. În cadrul acestei adunări, au rostit cuvinte de felicitare IPS Nifon, vicepreşedintele Senatului – Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean – Daniel Comănescu şi primarul municipiului Târgovişte – Daniel Cristian Stan.

În partea a doua a şedinţei edilul a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului veteranilor de război târgovişteni.

„Zilele Cetăţii înseamnă mai mult decât un eveniment festiv, mai mult decât o petrecere în aer liber. Înseamnă bucuria sinceră a unei comunităţi întregi, spiritul pozitiv pe care-l degajă aceste ziduri istorice, cu trecutul lor uriaş, în temeiul căruia ne bucurăm de acest prezent. Este, dacă vreţi, însufleţirea acelui concept la care eu ţin foarte mult: Târgoviştea, ca o casă. Cred că insistenţa pe această simbolistică nu trebuie slăbită, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an de maximă responsabilitate istorică.

Centenarul Marii Uniri ne obligă la conştientizarea unor răspunsuri pe care suntem datori să le dăm înaintaşilor. Dacă atunci principiile unităţii de neam, identităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale au răzbit şi au rupt orice despărţire interioară, de orice fel – politică, socială, cu atât mai mult ar fi păcat să nu onorăm şi noi acel moment uriaş. O mică parte de recunoştinţă pe care o putem aduce este, în acest context, onorul adus veteranilor de război târgovişteni din al Doilea Război Mondial, oameni care, asemenea celor de la 1918, au mers pe câmpul de luptă cu trupul şi spiritul şi au adus sacrificiu aceloraşi idealuri.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare acestor oameni nu face decât să aşeze pe drumul firesc şi corect părticica noastră de contribuţie la Centenar. Le mulţumesc colegilor mei pentru că au înţeles această propunere şi au fost de acord. Le mulţumesc tuturor celor din Primăria Târgovişte, le mulţumesc partenerilor noştri. Dar, dincolo de toţi, le mulţumesc târgoviştenilor, care dau viaţă acestui oraş. Pentru ei suntem datori să muncim în continuare cu aceeaşi seriozitate şi să continuăm transformarea în bine a municipiului reşedinţă.

Vă salut cu respect pe toţi. La mulţi ani, Târgovişte! La mulţi ani, târgovişteni, oriunde v-aţi afla!”, a fost mesajul primarului Daniel Cristian Stan.

La finalul şedinţei festive, a fost lansată cartea „Şcoala Târgovişteană din secolul al XVIII-lea până la 1948”, lucrare complexă, bine docunmentată, scrisă de profesorii Mihai Oproiu şi Marian Curculescu.

Cel mai emoţionant moment al zilei, care arată respectul târgoviştenilor, al românilor de pretudindeni pentru unirea înfăptuită acum 100 de ani, pentru menţinerea principiilor după care s-au ghidat înaintaşii noştri, s-a consumat tot la Curtea Domnească, prin semnarea „Proclamaţiei de la Târgovişte”, document-manifest, de suflet, de ale cărui principii ar trebui să ţinem cont cu toţii. Proclamaţia a fost semnată de IPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, de primarul Daniel Cristian Stan şi de reprezentanţii Primăriilor Blaj, Constanţa, Câmpulung Muscel, Suceava şi Iaşi. Ar fi trebuit să fie prezenţi la Târgovişte primarii mai multor localităţi legate de actul desăvârşirii României Mari, la 1 decembrie 1918, însă, din varii motive, nu au mai putut ajunge.

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgovişte a amenajat încă o zonă fără garaje

Publicat

pe

Primăria Târgovişte a finalizat lucrările de reabilitare şi modernizare a zonei adiacente străzii Urmuz, din Microraionul V. S-au investit aproximativ 450.000 de lei, iar proiectul a vizat: dezafectarea garajelor, reabilitarea străzii şi a parcării, iluminat public, intervenţii la canalizare şi realizarea unui sistem de preluare a apelor pluviale.

În total, explică primarul Daniel Cristian Stan, s-au creat 100 de locuri de parcare, în condiţiile în care existau aici 35 de garaje. Următorul pas în Micro V va cuprinde zona străzii Ion Ghica. Odată finalizat şi acest proiect, se poate spune că toată instrastructura rutieră din Micro V a fost reabilitată şi modernizată.

“În această perioadă, derulăm lucrări în zona străzii Nicolae Iorga, din spatele fostului Magazin Muntenia. Acolo, se vor crea peste 40 de locuri noi de parcare, pe un teren care ne-a fost pus la dispoziţie de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Sper ca, în două-trei săptămâni, să reuşim să finalizăm şi acolo investiţia. De asemenea, au debutat lucrările şi la locul de joacă din Micro IV, aferent străzii Diaconu Coresi, dar şi pe lotul numărul 1 de străzi – Tighina, Herţa, Alexandru Ilie, Bastionului, din Micro III. Termen de execuţie, 6 luni. Asta înseamnă că, în primăvara anului viitor, vom avea finalizate lucrările şi acolo.

Mai avem în momentul de faţă în licitaţie publică încă un lot de străzi. Ar trebui ca, în maximum 30 de zile, să se finalizeze şi lotul respectiv şi încă vreo 10 străzi să intre la reabilitare. Aş menţiona din ele strada Tudorică Popescu (rest de executat), strada Nifon şi cele din Priseaca, neprinse în proiectul de asfaltare care este în derulare acum.

Totodată, s-au finalizat lucrările şi pe strada Gimnaziului şi, în acest moment, se circulă pe două benzi pe podul de la Valea Voievozilor. Lucrările la ceea ce înseamnă partea carosabilă mai presupun exclusiv montarea rosturilor şi podul este finalizat din acest punct de vedere. Aşadar, incovenientele din trafic, generate de restricţiile de circulaţie, sunt la acest moment depăşite în proporţie de 90%. Eu sper ca, într-un week-end, să reuşim să montăm şi rosturile şi cu asta să încheiem lucrările.

De asemenea, în această toamnă, va fi finalizat şi cartierul Sagricom, cu excepţia zonei care deserveşte şantierul ANL, unde nu vom reabilita, pentru că ar însemna să stricăm din nou infrastructura, dar zona blocurilor deja construite şi zona unde este biserica se vor asfalta. Sper să ne permită timpul ca, în acest an, să intrăm şi pe I.E. Florescu, la parcările din acea zonă, şi cu asta bifăm cel mai amplu program de reabilitare a infrastructurii, pe bugetul propriu, la nivelul Primăriei Târgovişte”, a precizat edilul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Controale drastice şi fără târguri de animale în judeţul Argeş!

Publicat

pe

Emilian Dragnea, prefect judeţul Argeş (Foto: https://www.ziarulargesenilor.ro)

Prefectul judeţului Argeş, Emilian Dragnea, i-a convocat pe primarii din zonele unde se organizează târguri de animale şi pe cei ai localităţilor care se învecinează cu Dâmboviţa şi Teleorman, să participe, astăzi – 19 septembrie 2018, la şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor, alături de reprezentanţi DSVSA, Gărzii Forestiere, Direcţiei Silvice şi ai fondurilor cinegetice de vânătoare din Argeş.

În contextul evoluţiei focarelor de pestă porcină africană la nivelul ţării, a fost emis un ordin prin care se dispun acţiuni de verificare în judeţ pentru prevenirea introducerii de suine infestate cu acest virus. Echipele sunt constituite din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş şi constau în controlul transporturilor rutiere de animale vii.

Totodată, autorităţile publice locale vor avea în vedere respectarea ordinului prefectului privind interzicerea organizării de târguri de animale, atât în zonele obişnuite, cât şi în proximitatea acestora.

De asemenea, Garda Forestieră Ploieşti are obligaţia de a monitoriza îndeplinirea prevederilor Ordinului Ministrului Apelor şi Pădurilor, nr. 827/23.08.2018, privind cotele de intervenţie la specia mistreţ, urmând a comunica săptămânal stadiul recoltării acestor animale.

Important! Recomandăm argeşenilor să achiziţioneze numai animale crotaliate, de la agenţi economici şi din zone autorizate, pentru a evita eventuale incidente privind infestarea cu virusul PPA.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!