Connect with us

ADMINISTRAŢIE

„Proclamaţia de la Târgovişte”, îndemn la unitate şi cinstire a valorilor neamului!

Publicat

pe

Sâmbătă – 8 septembrie 2018, după slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană, toţi patricipanţii au pornit, în frunte cu ÎPS Nifon – arhiepisciop şi mitropolit al Târgoviştei, în procesiune spre Curtea Domnească a fostei Cetăţi de Scaua a Ţării Româneşti.

Lângă înaltul ierarh s-au aflat: primarul municipiului Tâgovişte – Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu, prefectul Antonel Jîjîie şi subprefectul Florina Mureşan, peşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu şi vicepreşedinta Luciana Cristea, senatorii Adrian Ţuţuianiu şi Titus Corlăţean, deputaţii Oana Vlăducă, Carmen Holban, Claudia Gilia şi Corneliu Ştefan, ministrul Fondurilor Europene – Rovana Plumb, directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Muşat, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii şi numeroşi târgovişteni.

Preoţii au purtat pe braţe icoana Maicii Domnului, în semn de preţuire pentru patroana spirituală a oaşului Târgovişte – Fecioara Maria. Procesiunea s-a încheiat la Biserica mare Domnească, în faţa căreia corul Arhiescopieia interpretat câteva piese de muzică profundă, religioasă, după care IPS Nifon s-a adresat celor de faţă, vorbindu-le despre însemnătatea acestei zile sfinte de sărbătoare, despre unire şi rolul pe care ar trebui să-l aibă binele în societatae românbească.

„Să privim acest loc ca pe un sanctuar de forţă şi de rezistenţă, în ciuda vitregiilor vremii. Trebuie să învăţăm că nu putem să înţelegem ce facem astăzi, dacă nu cunoaştem istoria neamului, a culturii şi spiritualităţii. Cu atât mai mult, nu putem să gândim un viitor, fără să înţelegem aceste valori ale trecutului, pe care se bazează prezentul. De aceea, trebuie să fim cu emoţie sfântă în acest loc şi să nu uităm că unirea cea mare a avut loc datorită fundamentelor care au fost puse de-a lungul veacurilor: credinţă, limbă şi cultură”.

Aşa cum se obişnuieşte de ani buni, a urmat apoi şedinţa festivă a Consiliului Local ţinută în legendara sală a tronului din fostul palat domnesc. În cadrul acestei adunări, au rostit cuvinte de felicitare IPS Nifon, vicepreşedintele Senatului – Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean – Daniel Comănescu şi primarul municipiului Târgovişte – Daniel Cristian Stan.

În partea a doua a şedinţei edilul a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului veteranilor de război târgovişteni.

„Zilele Cetăţii înseamnă mai mult decât un eveniment festiv, mai mult decât o petrecere în aer liber. Înseamnă bucuria sinceră a unei comunităţi întregi, spiritul pozitiv pe care-l degajă aceste ziduri istorice, cu trecutul lor uriaş, în temeiul căruia ne bucurăm de acest prezent. Este, dacă vreţi, însufleţirea acelui concept la care eu ţin foarte mult: Târgoviştea, ca o casă. Cred că insistenţa pe această simbolistică nu trebuie slăbită, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an de maximă responsabilitate istorică.

Centenarul Marii Uniri ne obligă la conştientizarea unor răspunsuri pe care suntem datori să le dăm înaintaşilor. Dacă atunci principiile unităţii de neam, identităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale au răzbit şi au rupt orice despărţire interioară, de orice fel – politică, socială, cu atât mai mult ar fi păcat să nu onorăm şi noi acel moment uriaş. O mică parte de recunoştinţă pe care o putem aduce este, în acest context, onorul adus veteranilor de război târgovişteni din al Doilea Război Mondial, oameni care, asemenea celor de la 1918, au mers pe câmpul de luptă cu trupul şi spiritul şi au adus sacrificiu aceloraşi idealuri.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare acestor oameni nu face decât să aşeze pe drumul firesc şi corect părticica noastră de contribuţie la Centenar. Le mulţumesc colegilor mei pentru că au înţeles această propunere şi au fost de acord. Le mulţumesc tuturor celor din Primăria Târgovişte, le mulţumesc partenerilor noştri. Dar, dincolo de toţi, le mulţumesc târgoviştenilor, care dau viaţă acestui oraş. Pentru ei suntem datori să muncim în continuare cu aceeaşi seriozitate şi să continuăm transformarea în bine a municipiului reşedinţă.

Vă salut cu respect pe toţi. La mulţi ani, Târgovişte! La mulţi ani, târgovişteni, oriunde v-aţi afla!”, a fost mesajul primarului Daniel Cristian Stan.

La finalul şedinţei festive, a fost lansată cartea „Şcoala Târgovişteană din secolul al XVIII-lea până la 1948”, lucrare complexă, bine docunmentată, scrisă de profesorii Mihai Oproiu şi Marian Curculescu.

Cel mai emoţionant moment al zilei, care arată respectul târgoviştenilor, al românilor de pretudindeni pentru unirea înfăptuită acum 100 de ani, pentru menţinerea principiilor după care s-au ghidat înaintaşii noştri, s-a consumat tot la Curtea Domnească, prin semnarea „Proclamaţiei de la Târgovişte”, document-manifest, de suflet, de ale cărui principii ar trebui să ţinem cont cu toţii. Proclamaţia a fost semnată de IPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, de primarul Daniel Cristian Stan şi de reprezentanţii Primăriilor Blaj, Constanţa, Câmpulung Muscel, Suceava şi Iaşi. Ar fi trebuit să fie prezenţi la Târgovişte primarii mai multor localităţi legate de actul desăvârşirii României Mari, la 1 decembrie 1918, însă, din varii motive, nu au mai putut ajunge.

ADMINISTRAŢIE

Primar Târgoviște: Nu acceptăm încălcarea legii, indiferent cât se vor plânge unii pe rețelele de socializare!

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, le-a răspuns astăzi celor care au acuzat administrația publică locală că nu le permite, având în vedere că vom avea alegeri în data de 9 iunie 2024, să se promoveze electoral folosindu-se de mașini colantate care să circule prin oraș. A precizat edilul că, potrivit articolului 46 din Legea 185/2013, pentru vehiculele de publicitate, este necesară autorizație de la administrația publică locală, cu indicarea traseului. Cât îi privește pe acuzatori, spune primarul Daniel Cristian Stan, ori nu știu care este legea, ori se fac că nu știu…

„Nu o să închidem ochii atunci când se încalcă legea, indiferent cât de mult se vor plânge pe rețelele de socializare. Nu vrem să transformăm orașul într-un iarmaroc. În zonele istorice, potrivit Regulamentului de publicitate aprobat de Consiliul Local, cu referire strictă la Legea 185, nu vor fi admise aceste elemente de campanie electorală sau de precampanie electorală.

Eu cred că putem să facem campanie electorală și fără să împânzim orașul cu tot felul de afișe și materiale de campanie care, din punctul meu de vedere, nu pot să ajute foarte mult. Legea este lege și trebuie respectată de toată lumea”, a declarat Daniel Cristian Stan – primarul municipiului Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Gata cu așteptarea! Intrare nouă în Gradina Zoologică Târgoviște și Parcul Chindia

Publicat

pe

Joi – 29 martie 2024, devine funcțională noua cale de acces în Grădină Zoologică Târgoviște și în Parcul Chindia – a anunțat, astăzi, primarul Daniel Cristian Stan. Este vorba despre intrarea amenajată dinspre strada Cornel Popa (arteră paralelă cu Râul Ialomița, de la Arhiepiscopia Târgoviștei până în apropierea sediului Agenției pentru Protecția Mediului Dâmbovița). Precizăm că a fost construită și o parcare, dar și că aici există și un skateparc.

„Sunt aproximativ 30 de locuri de parcare aici, plus cele pentru autobuze, de natură să deservească Parcul Chindia și Grădina Zoo. Începând de mâine dimineață, prin această intrare cu acces din strada Cornel Popa, se va putea ajunge foarte ușor atât în parc cât și la zoo. Era necesară o asemenea intrare suplimentară, mai ales că urmează să se încălzească vremea și vom avea un aflux mare de vizitatori.

Adaug, legat de Parcul Chindia, că a fost obținută autorizația de construcție. Așteptăm deschiderea finanțării și cel mai mare proiect de reabilitare a Parcului Chindia va intra în linie dreaptă și vom lansa licitația de execuție. Vom avea o nouă investiție deosebit de importantă, probabil una dintre cele mai importante din istoria municipiului Târgoviște”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite