Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

„Proclamaţia de la Târgovişte”, îndemn la unitate şi cinstire a valorilor neamului!

Publicat

pe

Sâmbătă – 8 septembrie 2018, după slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană, toţi patricipanţii au pornit, în frunte cu ÎPS Nifon – arhiepisciop şi mitropolit al Târgoviştei, în procesiune spre Curtea Domnească a fostei Cetăţi de Scaua a Ţării Româneşti.

Lângă înaltul ierarh s-au aflat: primarul municipiului Tâgovişte – Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu, prefectul Antonel Jîjîie şi subprefectul Florina Mureşan, peşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu şi vicepreşedinta Luciana Cristea, senatorii Adrian Ţuţuianiu şi Titus Corlăţean, deputaţii Oana Vlăducă, Carmen Holban, Claudia Gilia şi Corneliu Ştefan, ministrul Fondurilor Europene – Rovana Plumb, directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Muşat, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii şi numeroşi târgovişteni.

Preoţii au purtat pe braţe icoana Maicii Domnului, în semn de preţuire pentru patroana spirituală a oaşului Târgovişte – Fecioara Maria. Procesiunea s-a încheiat la Biserica mare Domnească, în faţa căreia corul Arhiescopieia interpretat câteva piese de muzică profundă, religioasă, după care IPS Nifon s-a adresat celor de faţă, vorbindu-le despre însemnătatea acestei zile sfinte de sărbătoare, despre unire şi rolul pe care ar trebui să-l aibă binele în societatae românbească.

„Să privim acest loc ca pe un sanctuar de forţă şi de rezistenţă, în ciuda vitregiilor vremii. Trebuie să învăţăm că nu putem să înţelegem ce facem astăzi, dacă nu cunoaştem istoria neamului, a culturii şi spiritualităţii. Cu atât mai mult, nu putem să gândim un viitor, fără să înţelegem aceste valori ale trecutului, pe care se bazează prezentul. De aceea, trebuie să fim cu emoţie sfântă în acest loc şi să nu uităm că unirea cea mare a avut loc datorită fundamentelor care au fost puse de-a lungul veacurilor: credinţă, limbă şi cultură”.

Aşa cum se obişnuieşte de ani buni, a urmat apoi şedinţa festivă a Consiliului Local ţinută în legendara sală a tronului din fostul palat domnesc. În cadrul acestei adunări, au rostit cuvinte de felicitare IPS Nifon, vicepreşedintele Senatului – Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean – Daniel Comănescu şi primarul municipiului Târgovişte – Daniel Cristian Stan.

În partea a doua a şedinţei edilul a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului veteranilor de război târgovişteni.

„Zilele Cetăţii înseamnă mai mult decât un eveniment festiv, mai mult decât o petrecere în aer liber. Înseamnă bucuria sinceră a unei comunităţi întregi, spiritul pozitiv pe care-l degajă aceste ziduri istorice, cu trecutul lor uriaş, în temeiul căruia ne bucurăm de acest prezent. Este, dacă vreţi, însufleţirea acelui concept la care eu ţin foarte mult: Târgoviştea, ca o casă. Cred că insistenţa pe această simbolistică nu trebuie slăbită, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an de maximă responsabilitate istorică.

Centenarul Marii Uniri ne obligă la conştientizarea unor răspunsuri pe care suntem datori să le dăm înaintaşilor. Dacă atunci principiile unităţii de neam, identităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale au răzbit şi au rupt orice despărţire interioară, de orice fel – politică, socială, cu atât mai mult ar fi păcat să nu onorăm şi noi acel moment uriaş. O mică parte de recunoştinţă pe care o putem aduce este, în acest context, onorul adus veteranilor de război târgovişteni din al Doilea Război Mondial, oameni care, asemenea celor de la 1918, au mers pe câmpul de luptă cu trupul şi spiritul şi au adus sacrificiu aceloraşi idealuri.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare acestor oameni nu face decât să aşeze pe drumul firesc şi corect părticica noastră de contribuţie la Centenar. Le mulţumesc colegilor mei pentru că au înţeles această propunere şi au fost de acord. Le mulţumesc tuturor celor din Primăria Târgovişte, le mulţumesc partenerilor noştri. Dar, dincolo de toţi, le mulţumesc târgoviştenilor, care dau viaţă acestui oraş. Pentru ei suntem datori să muncim în continuare cu aceeaşi seriozitate şi să continuăm transformarea în bine a municipiului reşedinţă.

Vă salut cu respect pe toţi. La mulţi ani, Târgovişte! La mulţi ani, târgovişteni, oriunde v-aţi afla!”, a fost mesajul primarului Daniel Cristian Stan.

La finalul şedinţei festive, a fost lansată cartea „Şcoala Târgovişteană din secolul al XVIII-lea până la 1948”, lucrare complexă, bine docunmentată, scrisă de profesorii Mihai Oproiu şi Marian Curculescu.

Cel mai emoţionant moment al zilei, care arată respectul târgoviştenilor, al românilor de pretudindeni pentru unirea înfăptuită acum 100 de ani, pentru menţinerea principiilor după care s-au ghidat înaintaşii noştri, s-a consumat tot la Curtea Domnească, prin semnarea „Proclamaţiei de la Târgovişte”, document-manifest, de suflet, de ale cărui principii ar trebui să ţinem cont cu toţii. Proclamaţia a fost semnată de IPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, de primarul Daniel Cristian Stan şi de reprezentanţii Primăriilor Blaj, Constanţa, Câmpulung Muscel, Suceava şi Iaşi. Ar fi trebuit să fie prezenţi la Târgovişte primarii mai multor localităţi legate de actul desăvârşirii României Mari, la 1 decembrie 1918, însă, din varii motive, nu au mai putut ajunge.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Preşedintele CJ Dâmboviţa declară război firmelor de construcţii neserioase

Publicat

pe

Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, are ambiţia de a duce la capăt materializarea proiectelor de interes pentru cetăţeni, deşi a constatat foarte m ulte probleme în implementarea acestora şi se loveşte de modul dificil de lucru al unor firme constructoare, care nu se achită de sarcinile şi obligaţile care le revin.

A spus şeful CJ Dâmboviţa că a remarcat, cu tristeţe, că unii constructori nu şi-au schimbat modul neserios de abordare în relaţia cu administraţia judeţeană. Alexandru Oprea este decis să nu mai tolereze astfel de tare de comportament, care pun în pericol realizarea la termen a unor proiecte indispensabile comunităţii.

„Voi trece la sancţiuni, mergând în unele cazuri, până la rezilierea contractelor şi la plata unor despăgubiri prevăzute de lege. Voi avea grijă să dau certificate de «bună purtare», ca să vedem dacă mai pot să participe la achiziţii publice. Nu se poate să preiei lucrări şi să nu fii în stare să te ţii de ele”, a spus Alexandru Oprea.

Preşedintele CJ Dâmboviţa a dat ca exemplu negativ firma care se ocupă de construcţia drumului de legătură DJ 720E, de la Gara de Sud din Târgovişte spre centura municipiului, cale de acces absolut necesară, mai ales că în zonă urmează să apară un complex comercial tip mall şi alte obiective pentru petrecerea timpului liber.

„Pe respectivul şantier nu lucrează nimeni, chiar dacă termenul de finalizare al lucrărilor este 19 mai. Este clar că au întârzieri majore”.

Faptul că drumul nu va fi gata la timp îl pune în dificultate pe dezvoltatorul mall-ului pe care îl aşteaptă de atâta timp dâmboviţenii. Investiţia poate întârzia din cauza lipsei de seriozitate a firmei care ar trebui să finalizeze, în termenele prevăzute, drumul de legătură.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Comuna Voineşti s-a aliniat la civilizaţia europeană

Publicat

pe

Reglementărle europene interzic tradiţia ca persoana răposată să fie ţinută, pe perioada celor trei zile de priveghi, în casa în care a trăit. Prin urmare, localităţile româneşti se aliniază din mers acestor cerinţe, în sensul că autorităţile publice au trecut la construirea de capele.

Din păcate, în judeţul Dâmboviţa, sunt puţine comunele în care administraţia s-a învrednicit să amenajeze astfel de edificii. Multe capele sunt arondate unor biserici parohiale, dar nu toate sunt bine întreţinute sau nu dispun de dotările necesare unui astfel de obiectiv.

Voineşti, prin grija edilului Gabriel Dănuţ Sandu, este una dintre puţinele localităţi din judeţ în care s-au construit, până în momentul de faţă, două capele în ton cu cerinţele UE şi cu ideea de civilizaţie europeană spre care tindem, la Izvoarele şi, zilele acestea, au fost definitivate lucrările şi la cea din Voineşti. Urmează să mai fie ridicate încă două astfel de aşezăminte, în Gemenea şi Manga.

Capelele sunt dotate cu absolut tot ceea ce este necesar unui edificiu cu o astfel de destinaţie, respectiv: masă mortuară, scaune, instalaţie de aer condiţionat, răcitor, bucătărie, grup social etc. Capelele se află în administrarea primăriei, iar pentru folosinţă se plăteşte o taxă modică, de 50 de lei.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!