Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

20 de ani de proiecte de dezvoltare în Regiunea Sud-Muntenia. FOTO

Publicat

pe

Astăzi – 21 septembrie 2018, într-un stil tradiţional românesc, s-a consumat la Muzeul Goleşti, din judeţul Argeş, manifestarea dedicată celor 20 de ani de dezvoltare regională în Sud-Muntenia. Evenimentul a fost organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, care îşi are sediul la Călăraşi. Amfitrionul acestei întâlniri cu caracter unic a fost Liviu Muşat, directorul general al Agenţiei.

Au fost prezenţi, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din toate cele şapte judeţe care formează ADR Sud Muntenia: Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa.

Din partea Guvernului României, au venit la Goleşti: Nicolae Tudose – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Constantin Ivan -secretar de stat în Ministerul Economiei şi Lucian Pătraşcu – secretar de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului.

De asemenea, au mai fost prezenţi la momentul aniversar oameni de afaceri, politicieni şi beneficiari ai proiectelor derulate prin ADR Sud-Muntenia.

Lăsând la o parte temele discuţiilor, prezentările, atmosfera cordială de socializare şi festivitatea de premiere a beneficiarilor de fonduri europene, putem spune că partea cea mai vie şi antrenantă a manifestării a constituit-o expoziţia de produse tradiţionale organizată sub egida „Fabricat în Sud Muntenia”.

Spaţiul vast şi pitoresc al Muzeului din Goleşti s-a pretat de minune ideii organizatorilor de etalare a diferitelor preparate tradiţionale produse de firme cu experienţă în domeniul alimentar sau de gospodari de renume din toate judeţele din Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia.

Ingenios, apelându-se la diferite metode de etalare a produselor tradiţionale, în ton cu spaţiul pus la dispoziţie şi cu zona specifică de unde vin, participanţii au putut admira şi degusta brânzeturi, mezeluri de casă, dulciuri, produse de patiserie, pâine, gemuri şi dulceţuri, vinuri, specialităţi culinare, băuturi şi fructe.

Nu au lipsit de la târgul dedicat acestei aniversări ofertele de turism prezentate de Consiliile judeţene din regiune. Fiecare zonă a ieşit în faţă cu pliante, fotografii, broşuri, filme, în care au fost prezentate zonele cu potenţial turistic, folclorul şi tradiţia autentică.

Judeţul Dâmboviţa, putem spune cu obiectivitate, a avut cel mai vast şi apreciat stand expoziţional, conceput cu profesionalism, care a scos în faţă, a evidenţiat, tot ce are mai bun, mai frumos, mai pitoresc.

De apreciat participarea la această inedită expoziţie a firmelor Arctic Găeşti, Rondocarton, Ceres Pucioasa, Agricool Bia Zoo Production. Un rol de substanţă în expoziţie l-a avut Complexul Muzeal „Curtea Domnească”, Asociaţia „Padina-Peşterea” şi Universitatea Valahia din Târgovişte.

Cuvinte de laudă avem pentru Primăria comunei Cândeşti, faţă de edilul acestei localităţi – Georgeta Popa, care s-a aflat în vâltoarea acestui eveniment îmbrăcată în straie populare, promovând produsele specifice de pe Valea Dâmboviţei. Vorbim aici de fructe, gemuri şi dulceţuri, ţuică românească de prune, plăcintă şi alte delicateţuri gătite în bucătăria tradiţional muntenească.

Oaspeţii ADR Sud Muntenia au putut urmări şi un frumos spectacol folcloric prezentat de ansambluri venite special pentru acest eveniment din toate colţurile regiunii.

„Încă din perioada de preaderare, am avut rolul de a asigura un management eficient al fondurilor existente şi de a ne pregăti pentru ca, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007, să administrăm fondurile structurale. Din 1999, atunci când ne-am început activitatea, am fost implicaţi în implementarea a peste 1.600 de proiecte, ce au fost derulate prin 13 programe de preaderare.

Au fost proiecte ce au reuşit să acopere întreaga gamă de activităţi din sectorul social şi din cel economic, infrastructură rutieră, urbană, turistică, patrimoniul cultural, dezvoltarea sectorului privat, proiecte de dezvoltare a resurselor umane şi, nu în ultimul rând, de dezvoltare a serviciilor sociale şi medicale. (…) Pornit acum mai bine de un deceniu cu foarte multe speranţe, cu foarte multe gânduri şi planuri pentru a face cât mai mult pentru comunităţile din regiunea noastră, Programul Operaţional Regional, pe scurt Regio, a reprezentat în continuare, negreşit, una dintre cele mai importante surse de finanţare nerambursabilă pentru Sud-Muntenia. (…)

Bilanţul celor 20 de ani de existenţă a Agenţiei reflectă ceea ce noi am făcut bine, ce am greşit, care sunt învăţămintele trase, ce putem îndrepta, continua şi ce vrem să lăsăm moştenire urmaşilor noştri”, a precizat Liviu Muşat – directorul ADR Sud-Muntenia.

ACTUALITATE

S-au suplimentat fondurile europene pentru românii de la graniţa cu Serbia

Publicat

pe

Corina Creţu - comisarul european pentru politică regională

Comisia Europeană a relocat aproape 10 milioane de euro pentru programul de cooperare transfrontalieră România – Republica Serbia, pentru a sprijini cetățenii care locuiesc de o parte și de alta a frontierei să își găsească un loc de muncă, precum și creșterea economică favorabilă incluziunii și mobilității durabile. De această decizie vor beneficia aproape 2,4 milioane de locuitori din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, precum și din județele vecine din Republica Serbia – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

„Încurajez autoritățile să profite din plin de acest program transfrontalier, cu beneficii directe pentru populația din zonă, în special prin îmbunătățirea serviciilor medicale, a celor de transport, prin sprijinirea schimburilor culturale sau a acțiunilor comune în direcția protejării mediului.

Să nu uităm că aceste programe de cooperare transfrontalieră joacă și un rol crucial în creșterea gradului de încredere între comunitățile aflate de-o parte și de alta a granițelor, un lucru extrem de important pentru a putea face față provocărilor comune”, a declarat Corina Crețu – comisarul pentru politică regională.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Colegiul “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, coordonator al unui proiect transfrontalier

Publicat

pe

Foto: http://www.stiridb.ro

Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte coordonează un proiect de parteneriat strategic care reuneşte şcoli din Spania, Portugalia, Letonia, Cipru şi Grecia, prin care se urmăreşte dezvoltarea interesului elevilor pentru istorie, artă şi cultură, din perspectiva trecut-prezent-viitor, pentru a fi capabili să gestioneze problemele societăţii viitoare şi pentru a conştientiza apartenenţa lor la spaţiul comun european fără discriminare, rasism şi xenofobie.

„Cunoaşterea istoriei UE, cunoaşterea istoriei proprii şi comune europene, conştientizarea valorilor istorice şi culturale, a valorilor de patrimoniu UNESCO naţionale si europene ne ajută să analizăm trecutul, să înţelegem prezentul şi să gestionăm eficient problemele sociale, culturale şi de identitate cu care se confruntă societatea actuală, pentru a ne construi un viitor mai bun. În acelaşi timp, cunoaşterea istoriei actuale ajută elevii să înteleagă mai bine Brexitul din Anglia, criza refugiaţilor din ultimii ani, cauzele şi consecintele acestora asupra UE, impactul asupra societaţii de astăzi, le deyvoltă toleranţa şi respectul pentru drepturile omului şi le sporeşte dorinţa de a elimina rasismul şi xenofobia”, spune prof. Simona Zepişi – coordonator de proiect.

Activităţile de implementare includ: vizite de documentare, realizarea unor prezentări a istoriei oraşului în ultimele două secole, ateliere locale şi transnaţionale pentru dezvoltarea competenţelor profesorilor în utilizarea metodelor de învăţare activă (brainstorming, metoda proiectului, metoda experimentului, metoda mozaicului, metoda investigaţiei, harta conceptuală, Cubul, Sinelg,Turul galeriei, Copacul ideilor, Diagrama WENN- EULER, Metoda 6-3-5, Stiu-Vreau sa stiu-Am învaţat, Cvintetul), studiul unor pictori, scriitori, muzicieni locali celebri, parade, expoziţii, spectacole umanitare, implementarea unor activitati formale si non-formale, conferinţe pe tema drepturilor omului, crizei refugiaţilor, egalitate şi incluziune, istoria UE etc.

Întâlnirile transnaţionale sunt destinate atât elevilor (includ vizite tematice, conferinţe, activităţi de cunoaştere, învăţare, ateliere de lucru, activităţi culturale, activităţi formale şi non-formale etc.) cât şi profesorilor (ateliere de lucru, schimburi de bune practici, vizite tematice, activităţi formale şi non-formale prezentate de şcoala gazdă, conferinţe etc.).

Obiectivele proiectului sunt:
1. Stimularea interesului a 150 de elevi pentru cunoaşterea istoriei, artei şi a culturii naţionale, precum şi a culturii comune europene
2. Sensibilizarea şi motivarea a 150 de elevi pentru cunoaşterea, respectarea şi protejarea patrimoniului UNESCO la nivel European, prin plasarea centrală a elementelor acestuia în diverse contexte transdisciplinare
3. Dezvoltarea capacităţii a 40 de profesori din cele şase şcoli pentru conceperea unor activități didactice atractive, prin utilizarea şi integrarea metodelor moderne de predare-învăţare-evaluare, atât la istorie, cât şi la alte discipline.
4. Creşterea calităţii educaţiei la nivelul celor şase şcoli prin integrarea eficientă în context transdisciplinar a elementelor de educație formala, non-formală si informală în vederea prevenirii părăsirii de timpuriu a şcolii.

„Ca rezultate tangibile, aşteptăm până la finalul proiectului: logo-ul proiectului, pagina web a proiectului (https://ochap.eu), jurnalul proiectului (poate fi consultat aici https://erasmusplusdiary.blogspot.ro/), prezentarea istorică a oraşului din ultimele două secole, quiz-uri pe teme istorice, puzzle-uri/alte jocuri educaţionale cu obiective UNESCO, piese de teatru pe teme istorice/criza refugiaţilor (limba nativă/limba engleză), expoziţii tematice cu prilejul zilelor naţionale ale celor şase ţări, expoziţii de fotografii realizate în ultimul secol, albume, broşuri, filme documentare, lecţii de isorie şi istorie integrată în alte discipline, paradă cu moda anilor 1920-1970 cu obiecte vestimentare realizate din materiale reciclabile, două biblioteci virtuale care vor conţine mituri/legende, tradiţii de nuntă şi botez, tradiţii de Paşte/Crăciun, istoria UNESCO obiective regionale/naţionale de patrimoniu cultural/natural/cultural imaterial al umanităţii UNESCO, lecţii integrate in curriculum, activităţi non-formale cu metode activ participative, de dezvoltare a creativităţiii şi de gândire critică perfecţionate pe parcursul atelierelor de lucru naţionale şi a schimbului de practici internaţional, etc. Acestea pot fi vizualizate pe pagina web, în jurnal, pe platforma eTwinning şi pe pagina de Facebook a proiectului https://www.facebook.com/Ochap1719/„, precizează prof. Simona Zepişi.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!