Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

20 de ani de proiecte de dezvoltare în Regiunea Sud-Muntenia. FOTO

Publicat

pe

Astăzi – 21 septembrie 2018, într-un stil tradiţional românesc, s-a consumat la Muzeul Goleşti, din judeţul Argeş, manifestarea dedicată celor 20 de ani de dezvoltare regională în Sud-Muntenia. Evenimentul a fost organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, care îşi are sediul la Călăraşi. Amfitrionul acestei întâlniri cu caracter unic a fost Liviu Muşat, directorul general al Agenţiei.

Au fost prezenţi, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din toate cele şapte judeţe care formează ADR Sud Muntenia: Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa.

Din partea Guvernului României, au venit la Goleşti: Nicolae Tudose – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Constantin Ivan -secretar de stat în Ministerul Economiei şi Lucian Pătraşcu – secretar de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului.

De asemenea, au mai fost prezenţi la momentul aniversar oameni de afaceri, politicieni şi beneficiari ai proiectelor derulate prin ADR Sud-Muntenia.

Lăsând la o parte temele discuţiilor, prezentările, atmosfera cordială de socializare şi festivitatea de premiere a beneficiarilor de fonduri europene, putem spune că partea cea mai vie şi antrenantă a manifestării a constituit-o expoziţia de produse tradiţionale organizată sub egida „Fabricat în Sud Muntenia”.

Spaţiul vast şi pitoresc al Muzeului din Goleşti s-a pretat de minune ideii organizatorilor de etalare a diferitelor preparate tradiţionale produse de firme cu experienţă în domeniul alimentar sau de gospodari de renume din toate judeţele din Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia.

Ingenios, apelându-se la diferite metode de etalare a produselor tradiţionale, în ton cu spaţiul pus la dispoziţie şi cu zona specifică de unde vin, participanţii au putut admira şi degusta brânzeturi, mezeluri de casă, dulciuri, produse de patiserie, pâine, gemuri şi dulceţuri, vinuri, specialităţi culinare, băuturi şi fructe.

Nu au lipsit de la târgul dedicat acestei aniversări ofertele de turism prezentate de Consiliile judeţene din regiune. Fiecare zonă a ieşit în faţă cu pliante, fotografii, broşuri, filme, în care au fost prezentate zonele cu potenţial turistic, folclorul şi tradiţia autentică.

Judeţul Dâmboviţa, putem spune cu obiectivitate, a avut cel mai vast şi apreciat stand expoziţional, conceput cu profesionalism, care a scos în faţă, a evidenţiat, tot ce are mai bun, mai frumos, mai pitoresc.

De apreciat participarea la această inedită expoziţie a firmelor Arctic Găeşti, Rondocarton, Ceres Pucioasa, Agricool Bia Zoo Production. Un rol de substanţă în expoziţie l-a avut Complexul Muzeal „Curtea Domnească”, Asociaţia „Padina-Peşterea” şi Universitatea Valahia din Târgovişte.

Cuvinte de laudă avem pentru Primăria comunei Cândeşti, faţă de edilul acestei localităţi – Georgeta Popa, care s-a aflat în vâltoarea acestui eveniment îmbrăcată în straie populare, promovând produsele specifice de pe Valea Dâmboviţei. Vorbim aici de fructe, gemuri şi dulceţuri, ţuică românească de prune, plăcintă şi alte delicateţuri gătite în bucătăria tradiţional muntenească.

Oaspeţii ADR Sud Muntenia au putut urmări şi un frumos spectacol folcloric prezentat de ansambluri venite special pentru acest eveniment din toate colţurile regiunii.

„Încă din perioada de preaderare, am avut rolul de a asigura un management eficient al fondurilor existente şi de a ne pregăti pentru ca, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007, să administrăm fondurile structurale. Din 1999, atunci când ne-am început activitatea, am fost implicaţi în implementarea a peste 1.600 de proiecte, ce au fost derulate prin 13 programe de preaderare.

Au fost proiecte ce au reuşit să acopere întreaga gamă de activităţi din sectorul social şi din cel economic, infrastructură rutieră, urbană, turistică, patrimoniul cultural, dezvoltarea sectorului privat, proiecte de dezvoltare a resurselor umane şi, nu în ultimul rând, de dezvoltare a serviciilor sociale şi medicale. (…) Pornit acum mai bine de un deceniu cu foarte multe speranţe, cu foarte multe gânduri şi planuri pentru a face cât mai mult pentru comunităţile din regiunea noastră, Programul Operaţional Regional, pe scurt Regio, a reprezentat în continuare, negreşit, una dintre cele mai importante surse de finanţare nerambursabilă pentru Sud-Muntenia. (…)

Bilanţul celor 20 de ani de existenţă a Agenţiei reflectă ceea ce noi am făcut bine, ce am greşit, care sunt învăţămintele trase, ce putem îndrepta, continua şi ce vrem să lăsăm moştenire urmaşilor noştri”, a precizat Liviu Muşat – directorul ADR Sud-Muntenia.

ACTUALITATE

Judeţul Dâmboviţa îşi etalează comorile în Parlament! FOTO

Publicat

pe

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a deschis, astăzi – 15 octombrie 2018, în incinta Parlamentului României, un stand de prezentare sub titulatura „Descoperă Dâmboviţa”. Expoziţia are rolul de a promova tot ce este mai bun şi mai frumos în judeţul Dâmboviţa, în plan educaţional, cultural, economic, turistic, istoric şi, nu în ultimul rând, gastronomic, şi va putea fi vizitată până miercuri – 17 octombrie.

Evenimentul a debutat cu un monolog al domnitorului Vlad Țepeș, interpretat de Nuță Daniel – actor al Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, momentul fiind urmat de o conferință de presă. Au susţinut alocuţiuni preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu, primarul municipiului Târgovişte – Daniel Cristian Stan şi senatorul Adrian Ţuţuianu – iniţiatorul acestui proiect.

„Vrem să prezentăm astăzi, așa cum știm noi mai bine, o mică parte din produsele noastre tradiționale, asigurându-vă că sunt multe alte produse în județul nostru pe care ne-am propus să vi le prezentăm în viitor”, a spus Daniel Comănescu.

Primarul Târgoviştei le-a vorbit celor de faţă despre atracţiile „Cetăţii celor 33 de voievozi” şi i-a îndemnat să viziteze oraşul care a fost capitala Ţării Româneşti, iar senatorul Adrian Ţuţuianu a făcut o prezentare completă a judeţului Dâmboviţa, plecând de la principalele repere istorice şi terminând cu proiectele de dezvoltare aflate în acest moment în diferite stadii de implementare.

Atmosfera a fost întregită cu momente artistice susţinute de soprana Ana Cebotari şi tenorul Liviu Indricău, acompaniaţi de Orchestra Simfonică Muntenia a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Mâine – 16 octombrie, expoziţiile vor fi deschise în intervalul orar 09:30-16:00. Vizitatorii se vor putea bucura de prestaţiile Ansamblului „Codruleţul”. Miercuri – 17 octombrie, în ultima zi a evenimentului „Descoperă Dâmboviţa”, momentele artistice vor fi susţinute de Orchestra populară Chindia a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Parteneri ai Consiliului Județean Dâmbovița în cadrul acestui proiect sunt: Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Primăria Târgoviște, Primăria Cândești, Primăria Moroeni, Asociația Turistică Peștera-Padina, Universitatea Valahia din Târgoviște, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, parcurile industriale Moreni și Priboiu, SC ARCTIC SA, Carpatmontana SA, Hotel King, Hotel Nova, Hotel Valahia, Hotel Ceres Pucioasa, restaurantele San Marco, Belvedere și Valea Șipotului, comunitatea bulgărească Matei Voievod, bazinul legumicol Băleni, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Voinești, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet, Agricool Bia Zoo Production SRL, ERBALACT Nucet, Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România “CAPRIROM”, Căminul Cultural ”Izvor de apă vie” – Vulcana Pandele, cofetăria Aroma Casei din Târgoviște, „Dulcețuri și zacuscă Cămara Mihaelei” şi mai mulţi producători locali.

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Ştafeta Veteranilor” Invictus România are anul acesta trei trasee simbolice

Publicat

pe

Trei jandarmi giurgiuveni au participat astăzi, 15 octombrie, la „Ștafeta Veteranilor”, acțiune organizată de Invictus România. Aceştia au alergat alături de militari până la ieșirea din municipiul Giurgiu, ștafeta continuând deplasarea pe DN 5 C, spre județul Teleorman – informează IJJ Giurgiu.

Dedicată Zilei Armatei României, care se apropie, dar și Centenarului, anul acesta ștafeta se desfășoară pe trei trasee simbolice: albastru, galben și roșu. Startul traseului galben s-a dat în această dimineață la Giurgiu, urmând să se încheie la Carei, pe 25 octombrie. În semn de recunoştinţă faţă de înaintaşi, evenimentul a fost precedat de o slujbă de pomenire a militarilor căzuţi pe front, săvârşită la Monumentul Eroilor din Parcul Alei.

Anul acesta, traseul “Ștafetei Veteranilor” include peste 50 de localități și măsoară aproximativ 3.300 de kilometri. Peste 100 de maratoniști aleargă însoțiți de bicicliști, promovând astfel valorile naționale și respectul față de veteranii și eroii României din toate războaiele.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!