Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

20 de ani de proiecte de dezvoltare în Regiunea Sud-Muntenia. FOTO

Publicat

pe

Astăzi – 21 septembrie 2018, într-un stil tradiţional românesc, s-a consumat la Muzeul Goleşti, din judeţul Argeş, manifestarea dedicată celor 20 de ani de dezvoltare regională în Sud-Muntenia. Evenimentul a fost organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, care îşi are sediul la Călăraşi. Amfitrionul acestei întâlniri cu caracter unic a fost Liviu Muşat, directorul general al Agenţiei.

Au fost prezenţi, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din toate cele şapte judeţe care formează ADR Sud Muntenia: Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa.

Din partea Guvernului României, au venit la Goleşti: Nicolae Tudose – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Constantin Ivan -secretar de stat în Ministerul Economiei şi Lucian Pătraşcu – secretar de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului.

De asemenea, au mai fost prezenţi la momentul aniversar oameni de afaceri, politicieni şi beneficiari ai proiectelor derulate prin ADR Sud-Muntenia.

Lăsând la o parte temele discuţiilor, prezentările, atmosfera cordială de socializare şi festivitatea de premiere a beneficiarilor de fonduri europene, putem spune că partea cea mai vie şi antrenantă a manifestării a constituit-o expoziţia de produse tradiţionale organizată sub egida „Fabricat în Sud Muntenia”.

Spaţiul vast şi pitoresc al Muzeului din Goleşti s-a pretat de minune ideii organizatorilor de etalare a diferitelor preparate tradiţionale produse de firme cu experienţă în domeniul alimentar sau de gospodari de renume din toate judeţele din Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia.

Ingenios, apelându-se la diferite metode de etalare a produselor tradiţionale, în ton cu spaţiul pus la dispoziţie şi cu zona specifică de unde vin, participanţii au putut admira şi degusta brânzeturi, mezeluri de casă, dulciuri, produse de patiserie, pâine, gemuri şi dulceţuri, vinuri, specialităţi culinare, băuturi şi fructe.

Nu au lipsit de la târgul dedicat acestei aniversări ofertele de turism prezentate de Consiliile judeţene din regiune. Fiecare zonă a ieşit în faţă cu pliante, fotografii, broşuri, filme, în care au fost prezentate zonele cu potenţial turistic, folclorul şi tradiţia autentică.

Judeţul Dâmboviţa, putem spune cu obiectivitate, a avut cel mai vast şi apreciat stand expoziţional, conceput cu profesionalism, care a scos în faţă, a evidenţiat, tot ce are mai bun, mai frumos, mai pitoresc.

De apreciat participarea la această inedită expoziţie a firmelor Arctic Găeşti, Rondocarton, Ceres Pucioasa, Agricool Bia Zoo Production. Un rol de substanţă în expoziţie l-a avut Complexul Muzeal „Curtea Domnească”, Asociaţia „Padina-Peşterea” şi Universitatea Valahia din Târgovişte.

Cuvinte de laudă avem pentru Primăria comunei Cândeşti, faţă de edilul acestei localităţi – Georgeta Popa, care s-a aflat în vâltoarea acestui eveniment îmbrăcată în straie populare, promovând produsele specifice de pe Valea Dâmboviţei. Vorbim aici de fructe, gemuri şi dulceţuri, ţuică românească de prune, plăcintă şi alte delicateţuri gătite în bucătăria tradiţional muntenească.

Oaspeţii ADR Sud Muntenia au putut urmări şi un frumos spectacol folcloric prezentat de ansambluri venite special pentru acest eveniment din toate colţurile regiunii.

„Încă din perioada de preaderare, am avut rolul de a asigura un management eficient al fondurilor existente şi de a ne pregăti pentru ca, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007, să administrăm fondurile structurale. Din 1999, atunci când ne-am început activitatea, am fost implicaţi în implementarea a peste 1.600 de proiecte, ce au fost derulate prin 13 programe de preaderare.

Au fost proiecte ce au reuşit să acopere întreaga gamă de activităţi din sectorul social şi din cel economic, infrastructură rutieră, urbană, turistică, patrimoniul cultural, dezvoltarea sectorului privat, proiecte de dezvoltare a resurselor umane şi, nu în ultimul rând, de dezvoltare a serviciilor sociale şi medicale. (…) Pornit acum mai bine de un deceniu cu foarte multe speranţe, cu foarte multe gânduri şi planuri pentru a face cât mai mult pentru comunităţile din regiunea noastră, Programul Operaţional Regional, pe scurt Regio, a reprezentat în continuare, negreşit, una dintre cele mai importante surse de finanţare nerambursabilă pentru Sud-Muntenia. (…)

Bilanţul celor 20 de ani de existenţă a Agenţiei reflectă ceea ce noi am făcut bine, ce am greşit, care sunt învăţămintele trase, ce putem îndrepta, continua şi ce vrem să lăsăm moştenire urmaşilor noştri”, a precizat Liviu Muşat – directorul ADR Sud-Muntenia.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

La mulți ani, montaniarzi dâmbovițeni aflați sub culorile Chindiei!

Publicat

pe

de

La 15 decembrie 1983, câțiva pasionați de turism, majoritatea ghizi ai Agenției B.T.T. Dâmbovița, au înființat Clubul de Turism “Sfinx”. Sub acest nume, au fost efectuate câteva acțiuni în zona montană (repararea „Podului lui Baltag”, Revelion) sau în cadrul unor concursuri culturale (Liră Carpatină – Curtea de Argeș). În luna ianuarie 1984 clubul a primit numele (din partea C.J. al U.T.C.) de “Chindia”, nume considerat ca fiind mai reprezentativ pentru județul nostru.

După o activitate susținută atât la nivel județean, cât și național, Clubul de Turism “Chindia” a ajuns în primele 5 cluburi de turism din țară. În 1991, acest club și-a luat personalitate juridică sub denumirea de “Asociația de Turism Chindia”. Cu această nouă denumire, au fost organizate multiple acțiuni de inițiere în alpinism, în speologie, în drumeție montană sau ecologie, s-au stabilit parteneriate cu autorități publice județene (Consiliul județean, Salvamont, Crucea Roșie, A.P.M. etc.) sau locale, cu instituții de învățământ sau culturale din județ (Inspectoratul Școlar, Universitatea Valahia), Chindia devenind principalul „motor” al mișcării turistice montane dâmbovițene.

Datorită apariției unor oportunități de finanțare a acțiunilor derulate de montaniarzi, dar și a schimbării, firești, a vârstei generațiilor de iubitori ai muntelui și ai naturii, după anul 2010, activitatea clubului s-a derulat în mai multe direcții complementare:
– noua generație de montaniarzi („cormoranii”) a inițiat multiple acțiuni sportive (crosuri, maratoane, concursuri ciclistice, alpinism, colaborare cu Salvamontul etc.) în zona montană, în paralel cu activitățile curente, montane. Cea mai recentă, dar foarte simbolică, reușită o reprezintă cucerirea celui mai înalt vârf al Europei (Elbrus – Caucaz – 5642 m) în data de 8 septembrie 2018, de Ziua „Cetății” Târgoviște.
– ocrotitorii naturii, așanumiți „verzi”, s-au grupat în jurul “Asociației Ecologice Floare de Colț” derulând multiple programe educative cum ar fi “Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, prin intermediul cărora au participat peste 4000 de persoane, din județ sau din țară.
– vechii montaniarzi (catalogați drept “dinozauri”) au constituit Asociaţia “Chindia Jurasic Park”, grup care a susținut și continuat proiectele lansate în ultimii ani:

TOP 28 – Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene (proiect inițiat la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE).

TOP 100 – Cucerirea a 100 de vârfuri (nu contează, neapărat, înălțimea) din România, acțiune derulată între 24 ianuarie 2017 (Ziua “Micii” Uniri) și 1 Decembrie 2018 (Centenarul Marii Uniri).

Relansarea mișcării turistice dâmbovițene prin organizarea de tabere de educație montană, de expediții de inițiere în multiple regiuni ale României (sau ale lumii, déjà avem filiale în Europa și în Canada) pentru toate categoriile de vârstă și pentru oameni cu pasiune pentru drumeție, pentru natură, indiferent de vârsta și de experiența lor.

La ceas aniversar, la bilanțul a 35 de ani de activitate turistică, tuturor celor crescuți sau împliniți în „spiritul” Chindiei, le dorim poteci însorite și proiecte montane reușite.

În același spirit al Chindiei, să nu uităm vorbele lui Gabriel Garcia Marquez: „Am învățat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful unui munte, fără să știe că adevărata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre vârf.”

La mulți ani, Chindia! La mulți ani, montaniarzi dâmbovițeni aflați sub culorile Chindiei!

Nicolae Posta,
Președinte fondator al Clubului de Turism Chindia

Citește în continuare

ACTUALITATE

Concert extraordinar de Crăciun la Teatrul Tony Bulandra Târgovişte

Publicat

pe

de

Vineri – 21 decembrie 2018, de la ora 18:00, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa organizează, la Teatrul Tony Bulandra Târgovişte, concertul extraordinar „Magia Crăciunului” în care vor evolua, alături de Corul „Accoustic”, invitaţi de renume: Claudia Pavel, Alexandru Chiriac, Andreea Avarvari (AVA), Daniel Lazăr, Nicoleta Iconaru, Vera Dordai, Elianne și Liviu Indricau. Acompaniamentul va fi realizat de Orchestra Simfonică „Muntenia” a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, dirijată de maestrul Daniel Jinga.

Biletele pot fi procurate de la sediul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, Târgoviște, Str. Al. Ioan Cuza , nr. 15, telefon: 0245.613.112. Preţ: 50 lei/persoană.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!