Connect with us

Dâmboviţa

Subfinanţare, anafalbetism, abandon! Repere ale sistemului naţional de educaţie

Publicat

pe

Iancu Caracota - senator PNL de Dâmboviţa

La data de 5 octombrie, se sărbătoreşte, începând cu anul 1994, Ziua Mondială a Educaţiei, urmare unei decizii UNESCO. Anul acesta, se vor organiza, în peste 200 de ţări, activităţi menite să sublinieze efortul depus de cadrele didactice pentru șlefuirea minţilor şi caracterelor.

„În România elevii şi cadrele didactice vor marca acest eveniment, în mod paradoxal, printr-o zi liberă. Desigur, m-am gândit instantaneu că ţara noastră este campioană la capitolul educaţie şi nu avem nevoie de un moment special pentru a celebra această zi”, spune senatorul PNL de Dâmboviţa Iancu Caracota, care a ales să vorbească în Parlament despre problemele existente în ţara noastră la acest capitol.

„În programul de guvernare al Partidului Social Democrat, educaţia reprezintă o prioritate naţională, această atenţie sporită de care se bucură acest domeniu se traduce printr-o alocare bugetară de 2,98% din PIB, procent ce ne clasează pe ultimele locuri din UE, deşi Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede o alocare de 6% din PIB pentru sectorul de învățământ.

Mai concret, această subfinanţare înseamnă:
– 40% dintre şcoli au toaleta în curte
– în peste jumătate din ţară şcolile gimnaziale din România nu dispun de sală de sport
– în mediul rural una din cinci şcoli nu are autorizaţie sanitară
– numărul de computere este de 7,5 la 100 de elevi, asta într-o lume ultradigitalizată
– jumătate din școlile din mediul rural nu au acces la internet
– peste 25% din școli folosesc soba pentru încălzire
– 63% dintre elevii din învățământul secundar din mediul rural frecventează o școală fără laborator.

Pe lângă aceste aspecte ce ţin de nivelul dotărilor din unitățile şcolare ne confruntăm cu alte fenomene la fel de îngrijorătoare, precum:
– 40% rată de analfabetism funcţional – tinerii nu au capacitatea să înțeleagă un text la prima vedere şi nici nu cunosc noțiuni elementare de matematică
– 18,5% rată de părăsire timpurie a şcolii – situaţie ce generează o serie de consecinţe negative pentru piața forței de muncă și pentru creșterea economică.
– ponderea absolvenților cu studii superioare (30-34 de ani) este cea mai scăzută din UE, chiar dacă ponderea acestora s-a dublat în ultimul deceniu — de la 12,4 % în 2006 la 25,6 % în 2016 — aceasta nu a crescut din 2015 și este cea mai scăzută din UE. În plus, doar 25 % dintre absolvenţii de facultate provin din mediul rural.
– 99,8% dintre profesorii din România se autoevaluează ca fiind bine sau foarte bine pregătiţi
– 1,2% dintre adulţii cu vârsta cuprinsă între 25-65 de ani participă la procesul de învăţare continuă.

Din nefericire, pe această listă neagră a neajunsurilor din sistemul naţional de educaţie se adaugă şi erorile continue ale Ministerului Educaţie, care la începutul acestui an şcolar a livrat elevilor manuale şcolare pline de greșeli științifice și de redactare, cu un conținut neatractiv, dar şi cu un concept editorial învechit.

Într-un astfel de context, este lesne de înţeles de ce sărbătorim Ziua mondială a Educaţiei printr-o zi liberă.

Stimaţi colegi,

România îşi sacrifică din ce în ce mai mult viitorul din cauza calităţii precare a învăţământului naţional, dovadă stând migraţia masivă a tinerilor către sisteme de educaţie performante şi competitive care asigură elevului acea bază solidă pe care acesta se pot dezvolta. Este momentul ca factorii decidenţi din Ministerul Educaţiei Naţionale să-şi asume responsabilitatea pentru starea actuală în care au adus sistemul educaţional, 29 de ani s-au limitat doar la zugrăvirea lui şi în niciun caz la consolidarea sau chiar reconstrucţia acestuia”, a reliefat senatorul Iancu Caracota.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Ritm bun de lucru pe cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a prezentat stadiul lucrărilor pe cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din județul Dâmbovița, cel mare vizează reabilitarea DJ 720, DJ 720B, DJ 711 și DJ 101B.

În total, este vorba despre 62,161 km care străbat 15 localități din județul Dâmbovița, de la granița cu Prahova, la Moreni, până la granița cu Ilfov, la Niculești.

Investiția, în valoare de aproape 212 milioane de lei (43 milioane de euro) a fost împărțită în patru loturi.

Lot 1: DJ 720, Răzvad – Gura Ocniței – Moreni, și DJ 720 B, Ulmi – Nisipuri – Gura Ocniței.

În Gura Ocniței se toarnă strat de asfalt și tot în această comună ieri s-au montat cele 10 grinzi ale podului de pe DJ 720.

Lotul 2: DJ 711, Târgoviște – Ulmi – Comișani – Bucșani – Băleni

În comuna Băleni se reprofilează stratul de piatră astfel încât, de luni, să înceapă turnarea primului covor de asfalt.

 

Lotul 3: DJ 711, Băleni – Dobra – Finta – Bilciurești – Cojasca

În comuna Băleni, podul este aproape de finalizare, iar în Bilciurești se lucrează la șanțuri și rigole.

Lotul 4: DJ 711, Cojasca – Cornești, și DJ 101B, Butimanu – Niculești

Pe acest tronson, în comunele Niculești și Cojasca se lucrează la șanțuri și rigole, se toarnă asfalt și se amenajează accesele în gospodării. Tot la Cojasca, execuția podului avansează conform graficului.

Citește în continuare

Dâmboviţa

O fată de 14 ani și un băiat de 18 ani au decedat într-un accident rutier lângă Târgoviște

Publicat

pe

Sursa foto: ISU Dâmboviţa

O fată de 14 ani și un băiat de 18 ani au decedat, azi-noapte, într-un accident rutier petrecut pe DN 72, în satul Dumbrava, comuna Ulmi. Mașina condusă de tânărul de 18 ani, de fel din Morteni, a intrat într-un TIR, la volanul căruia se afla un bărbat de 34 de ani. Alte două persoane, în vârstă de 14 și 21 de ani, pasageri în autoturism, au fost transportate la UPU Târgoviște cu multiple traumatisme.

La fața locului au acționat pompierii, cu o autospecială de descarcerare și una de stingere cu apă și spumă pentru sablarea carosabilului, un echipaj SMURD și două ambulanțe SAJ.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută de art. 196 din Codul Penal, și ucidere din culpă, faptă prevăzută de art. 192 din Codul Penal, fiind efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a cauzei și împrejurărilor producerii accidentului rutier.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT