Connect with us

Dâmboviţa

Subfinanţare, anafalbetism, abandon! Repere ale sistemului naţional de educaţie

Publicat

pe

Iancu Caracota - senator PNL de Dâmboviţa

La data de 5 octombrie, se sărbătoreşte, începând cu anul 1994, Ziua Mondială a Educaţiei, urmare unei decizii UNESCO. Anul acesta, se vor organiza, în peste 200 de ţări, activităţi menite să sublinieze efortul depus de cadrele didactice pentru șlefuirea minţilor şi caracterelor.

„În România elevii şi cadrele didactice vor marca acest eveniment, în mod paradoxal, printr-o zi liberă. Desigur, m-am gândit instantaneu că ţara noastră este campioană la capitolul educaţie şi nu avem nevoie de un moment special pentru a celebra această zi”, spune senatorul PNL de Dâmboviţa Iancu Caracota, care a ales să vorbească în Parlament despre problemele existente în ţara noastră la acest capitol.

„În programul de guvernare al Partidului Social Democrat, educaţia reprezintă o prioritate naţională, această atenţie sporită de care se bucură acest domeniu se traduce printr-o alocare bugetară de 2,98% din PIB, procent ce ne clasează pe ultimele locuri din UE, deşi Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede o alocare de 6% din PIB pentru sectorul de învățământ.

Mai concret, această subfinanţare înseamnă:
– 40% dintre şcoli au toaleta în curte
– în peste jumătate din ţară şcolile gimnaziale din România nu dispun de sală de sport
– în mediul rural una din cinci şcoli nu are autorizaţie sanitară
– numărul de computere este de 7,5 la 100 de elevi, asta într-o lume ultradigitalizată
– jumătate din școlile din mediul rural nu au acces la internet
– peste 25% din școli folosesc soba pentru încălzire
– 63% dintre elevii din învățământul secundar din mediul rural frecventează o școală fără laborator.

Pe lângă aceste aspecte ce ţin de nivelul dotărilor din unitățile şcolare ne confruntăm cu alte fenomene la fel de îngrijorătoare, precum:
– 40% rată de analfabetism funcţional – tinerii nu au capacitatea să înțeleagă un text la prima vedere şi nici nu cunosc noțiuni elementare de matematică
– 18,5% rată de părăsire timpurie a şcolii – situaţie ce generează o serie de consecinţe negative pentru piața forței de muncă și pentru creșterea economică.
– ponderea absolvenților cu studii superioare (30-34 de ani) este cea mai scăzută din UE, chiar dacă ponderea acestora s-a dublat în ultimul deceniu — de la 12,4 % în 2006 la 25,6 % în 2016 — aceasta nu a crescut din 2015 și este cea mai scăzută din UE. În plus, doar 25 % dintre absolvenţii de facultate provin din mediul rural.
– 99,8% dintre profesorii din România se autoevaluează ca fiind bine sau foarte bine pregătiţi
– 1,2% dintre adulţii cu vârsta cuprinsă între 25-65 de ani participă la procesul de învăţare continuă.

Din nefericire, pe această listă neagră a neajunsurilor din sistemul naţional de educaţie se adaugă şi erorile continue ale Ministerului Educaţie, care la începutul acestui an şcolar a livrat elevilor manuale şcolare pline de greșeli științifice și de redactare, cu un conținut neatractiv, dar şi cu un concept editorial învechit.

Într-un astfel de context, este lesne de înţeles de ce sărbătorim Ziua mondială a Educaţiei printr-o zi liberă.

Stimaţi colegi,

România îşi sacrifică din ce în ce mai mult viitorul din cauza calităţii precare a învăţământului naţional, dovadă stând migraţia masivă a tinerilor către sisteme de educaţie performante şi competitive care asigură elevului acea bază solidă pe care acesta se pot dezvolta. Este momentul ca factorii decidenţi din Ministerul Educaţiei Naţionale să-şi asume responsabilitatea pentru starea actuală în care au adus sistemul educaţional, 29 de ani s-au limitat doar la zugrăvirea lui şi în niciun caz la consolidarea sau chiar reconstrucţia acestuia”, a reliefat senatorul Iancu Caracota.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CJ Dâmbovița: Programul lucrărilor la infrastructura rutieră în perioada 23 – 29 iunie 2025

Publicat

pe

De

Consiliul Judeţean Dâmboviţa informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 23 – 29 iunie 2025, va efectua, prin societățile comerciale de profil, următoarele activități la infrastructura rutieră:
1. Siguranța circulației – semnalizare rutieră verticală / orizontală
2. Protejarea corpului și platformei drumului, prin șanțuri și rigole pavate, podețe laterale pe DJ 711A, sat Serdanu, comuna Lungulețu
3. Punere în siguranță DJ 718A Mănăstirea Dealu
4. Refacere DJ 714B Dichiu – Zănoaga
5. Estetică rutieră pe drumuri județene
6. Întreținere îmbrăcăminți asfaltice pe DJ 101A Movila – Ciocănari
7. Întreținere îmbrăcăminți asfaltice pe DJ 101G Cătunu – Crivățu
8. Reabilitarea și modernizarea DJ 724, Malu cu Flori – Pucheni
9. Drum de legătură pentru creșterea accesibilității în zona urbană a orașului Găești
10. Dezvoltarea infrastructurii de transport județean prin modernizarea DJ 712 Pucioasa – Brănești – Vulcana Pandele – Șotânga – Târgoviște – LOT 1
11. Dezvoltarea infrastructurii de transport județean prin modernizarea DJ 720 C Gura Ocniței – Ocnița și DJ 720A Gura Ocniței – Adânca – LOT 2
12. Dezvoltarea infrastructurii de transport județean prin modernizarea DJ 720 A Gura Ocniței – Adânca – Bucșani – Mărcești – Finta – Postârnacu – DN 1A – LOT 3
13. Pod peste râul Dâmbovița, pe DJ702D, km 11+647, la Dragomirești

ATENŢIE! BULETIN RUTIER

1. Circulația rutieră pe podul peste râul Dâmbovița, pe DJ 702D, km 11+647, la Dragomirești, este restricționată. Astfel:
– este interzis accesul autovehiculelor cu masa mai mare de 20 tone
– viteza se va limita la 30 km/oră
– este interzisă circulația în amonte pe podul peste râul Dâmbovița

Variantele ocolitoare sunt următoarele:
– Dragomirești (DJ 702D, intersecție cu DN 72A) – Gheboieni (DN 72A, intersecție cu DJ 702M) – Tătărani (DJ 720M, intersecție cu DJ 702B) – Decindeni (DJ 702B, intersecție DJ 702D); (DN 72A – DJ 720M – DJ 702B)
– Dragomirești (DJ 702D, intersecție cu DN 72A) – Târgoviște (DN 72A, intersecție cu DN 72) – Lucieni (DN, intersecție cu DJ 702B) – Decindeni (DJ 702B, intersecție DJ 702D); ( DN 72A – DN72 – DJ 702B)

2. Este restricționată circulația vehiculelor cu masă mai mare de 3,5 t pe DJ 719, sectorul intersecție DN 72 – Răzvad și sectorul intersecție cu str. Magrinii (Târgoviște).

3. Circulaţia publică pe podul pe DJ 702A, peste râul Argeş, la Pătroaia, este închisă. Variantele ocolitoare sunt drumurile locale.

4. Sectoarele de drumuri judeţene care prezintă degradări şi alte pericole:
– DJ 701B Tărtășești – Ciocănești – Crevedia
– DJ 702A Mănești – Potocelu
– DJ 720A Gheboaia – Finta
– DJ 710 Pucioasa – Bezdead – sectoare cu drum îngustat și avariat în zona Miculești – Măgura – Bezdead
– DJ 714, sectorul Glod – Sanatoriul Moroeni – intersecție drum de legătură Cabana Dichiu

Facem următoarele recomandări participanţilor la trafic:

Se va circula cu viteză redusă și cu atenţie şi în special în zonele semnalizate cu indicatoare rutiere ce au semnificaţia „drum cu denivelări”, viteza trebuind adaptată la starea părţii carosabile.

Recomandăm ca deplasările pe traseele montane să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător şi, totodată, să se acorde o atenţie sporită în zonele cu drum îngustat, în zonele cu alunecări de teren şi acolo unde există posibilitatea de dislocare a anrocamentelor.

Vă rugăm să vă informați în prealabil asupra condițiilor meteorologice din zona montană, mai ales în perioadele de atenționare de vreme rea, prin intermediul Administrației Naționale de Meteorologie.

Se vor respecta, cu strictețe, semnificațiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare și reglementare.

Detalii suplimentare privind situaţia sectoarelor amintite puteți obține de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa – Direcţia Tehnică, telefon 0245 207625, de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00.

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Doi târgovișteni, tâlhari la drumul mare!

Publicat

pe

Doi bărbați, de 30 și 44 de ani, din Târgoviște, au fost reținuți pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Cei doi indivizi, în noaptea de 19 iunie, au tăbărât asupra unui bărbat care se deplasa pe o stradă din municipiu și l-au deposedat, prin exercitarea violenței, de suma de 700 de lei.

Tâlharii au fost prinși și băgați la zdup. Ancheta în acest caz este coordonată de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite