Connect with us

Dâmboviţa

Subfinanţare, anafalbetism, abandon! Repere ale sistemului naţional de educaţie

Publicat

pe

Iancu Caracota - senator PNL de Dâmboviţa

La data de 5 octombrie, se sărbătoreşte, începând cu anul 1994, Ziua Mondială a Educaţiei, urmare unei decizii UNESCO. Anul acesta, se vor organiza, în peste 200 de ţări, activităţi menite să sublinieze efortul depus de cadrele didactice pentru șlefuirea minţilor şi caracterelor.

„În România elevii şi cadrele didactice vor marca acest eveniment, în mod paradoxal, printr-o zi liberă. Desigur, m-am gândit instantaneu că ţara noastră este campioană la capitolul educaţie şi nu avem nevoie de un moment special pentru a celebra această zi”, spune senatorul PNL de Dâmboviţa Iancu Caracota, care a ales să vorbească în Parlament despre problemele existente în ţara noastră la acest capitol.

„În programul de guvernare al Partidului Social Democrat, educaţia reprezintă o prioritate naţională, această atenţie sporită de care se bucură acest domeniu se traduce printr-o alocare bugetară de 2,98% din PIB, procent ce ne clasează pe ultimele locuri din UE, deşi Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede o alocare de 6% din PIB pentru sectorul de învățământ.

Mai concret, această subfinanţare înseamnă:
– 40% dintre şcoli au toaleta în curte
– în peste jumătate din ţară şcolile gimnaziale din România nu dispun de sală de sport
– în mediul rural una din cinci şcoli nu are autorizaţie sanitară
– numărul de computere este de 7,5 la 100 de elevi, asta într-o lume ultradigitalizată
– jumătate din școlile din mediul rural nu au acces la internet
– peste 25% din școli folosesc soba pentru încălzire
– 63% dintre elevii din învățământul secundar din mediul rural frecventează o școală fără laborator.

Pe lângă aceste aspecte ce ţin de nivelul dotărilor din unitățile şcolare ne confruntăm cu alte fenomene la fel de îngrijorătoare, precum:
– 40% rată de analfabetism funcţional – tinerii nu au capacitatea să înțeleagă un text la prima vedere şi nici nu cunosc noțiuni elementare de matematică
– 18,5% rată de părăsire timpurie a şcolii – situaţie ce generează o serie de consecinţe negative pentru piața forței de muncă și pentru creșterea economică.
– ponderea absolvenților cu studii superioare (30-34 de ani) este cea mai scăzută din UE, chiar dacă ponderea acestora s-a dublat în ultimul deceniu — de la 12,4 % în 2006 la 25,6 % în 2016 — aceasta nu a crescut din 2015 și este cea mai scăzută din UE. În plus, doar 25 % dintre absolvenţii de facultate provin din mediul rural.
– 99,8% dintre profesorii din România se autoevaluează ca fiind bine sau foarte bine pregătiţi
– 1,2% dintre adulţii cu vârsta cuprinsă între 25-65 de ani participă la procesul de învăţare continuă.

Din nefericire, pe această listă neagră a neajunsurilor din sistemul naţional de educaţie se adaugă şi erorile continue ale Ministerului Educaţie, care la începutul acestui an şcolar a livrat elevilor manuale şcolare pline de greșeli științifice și de redactare, cu un conținut neatractiv, dar şi cu un concept editorial învechit.

Într-un astfel de context, este lesne de înţeles de ce sărbătorim Ziua mondială a Educaţiei printr-o zi liberă.

Stimaţi colegi,

România îşi sacrifică din ce în ce mai mult viitorul din cauza calităţii precare a învăţământului naţional, dovadă stând migraţia masivă a tinerilor către sisteme de educaţie performante şi competitive care asigură elevului acea bază solidă pe care acesta se pot dezvolta. Este momentul ca factorii decidenţi din Ministerul Educaţiei Naţionale să-şi asume responsabilitatea pentru starea actuală în care au adus sistemul educaţional, 29 de ani s-au limitat doar la zugrăvirea lui şi în niciun caz la consolidarea sau chiar reconstrucţia acestuia”, a reliefat senatorul Iancu Caracota.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Radu Popa, deputat: Trebuie găsite soluții de compensare a energiei și pentru marile companii

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa așteaptă ca ultima Ordonanță a Guvernului pe Energie să ajungă în Parlamentul României, pentru a interveni cu amendamente. A remarcat social-democratul că din actul normativ lipsește compensarea prețului la energie pentru marile companii din țară, în cadrul cărora își desfășoară activitatea mii de oameni și care riscă să fie închise din cauza costurilor mari cu energia sau produsele fabricate nu vor mai fi atractive din punct de vedere economic.

„Vreau să trag un semnal de alarmă. Cea mai gravă problemă din Ordonanță este exceptarea companiilor mari de producție de la prețul compensat. De ce? Pentru că acolo sunt locurile de muncă. Sunt lăsați de capul lor, cumpără din piața liberă. Cât e prețul, cu atât cumpără! Trebuie să gândim un mecanism în care companiile producătoare, câte mai sunt, oțelăriile, combinatele, că nu mai sunt multe… Trebuie să stabilim niște plafoane, limite, reglementări, să fie predictibile și să nu omoare economia. Am să depun un amendament atunci când OUG ajunge la Camera Deputaților, în care am să explic riscurile și efectele acestei măsuri a ministrului Energiei”, a precizat deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Ordinea de zi a ședinței CLM Târgoviște din 28 septembrie 2022

Publicat

pe

de

Consiliul Local Municipal Târgoviște se întrunește, miercuri – 28 septembrie 2022, de la ora 09:00, în ședință ordinară de lucru, cu următoarea ordine de zi:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT