Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Senatorul Caracota a iniţiat modificarea Legii privind colectarea selectivă a deşeurilor

Publicat

pe

Senatorul PNL de Dâmboviţa este semnatarul unei propuneri legislative pentru modificarea Legii privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice, pe care a depus-o săptămâna trecută la Camera Deputaţilor. Se urmăreşte transferul atribuţiilor privind dotarea cu pubele colorate şi inscripţionate corespunzător de la nivelul şcolilor către autorităţile locale.

„Punctul de plecare al acestei iniţiative l-a reprezentat o discuţie pe care am avut-o cu conducerea câtorva unităţi de învăţământ din Dâmboviţa. Directorii şcolilor semnalau faptul că, încă din anul 2010, sunt obligați să doteze sălile de clasă şi holurile cu coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, dar, din cauza alocărilor bugetare scăzute, aceştia nu au reuşit să asigure infrastructura necesară”, precizează senatorul Iancu Caracota.

Odată modificată Legea 132/2010, în fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile şi sălile de sport ar urma să existe coşuri de gunoi colorate pentru deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de metal (aluminiu)/plastic şi deşeuri de sticlă pentru colectarea adecvată a acestora în urma activităţilor desfăşurate de elevi şi profesori.

„Îmi doresc ca, prin implementarea acestui proiect, să crească rata de colectare selectivă a deșeurilor la sursă, dar şi nivelul de educație a tinerelor generații, în sensul conștientizării riscurilor pe care poluarea le produce asupra mediului și inerent asupra sănătății cetățenilor”, spune parlamentarul PNL de Dâmboviţa.

România se confruntă cu o problemă de mediu profundă. Are a doua cea mai mică rată de reciclare din Europa. Producem anual peste 5.8 milioane de tone de deșeuri, 83% din această cantitate ajunge la gropile de gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3%. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat o cotă de reciclare de cel puţin 50% din hârtia, metalele, sticlele şi materialele plastice provenite din deşeuri menajere. În prezent, ţara noastră riscă penalități în valoare de 300 000 de euro pe zi din cauza nesoluționării problemei depozitării și colectării selective a gunoaielor (124.000 de euro pe zi pentru depozitele neconforme, respectiv 200.000 de euro pe zi, pentru absența colectării selective a deșeurilor).

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Judeţul Dâmboviţa îşi etalează comorile în Parlament! FOTO

Publicat

pe

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a deschis, astăzi – 15 octombrie 2018, în incinta Parlamentului României, un stand de prezentare sub titulatura „Descoperă Dâmboviţa”. Expoziţia are rolul de a promova tot ce este mai bun şi mai frumos în judeţul Dâmboviţa, în plan educaţional, cultural, economic, turistic, istoric şi, nu în ultimul rând, gastronomic, şi va putea fi vizitată până miercuri – 17 octombrie.

Evenimentul a debutat cu un monolog al domnitorului Vlad Țepeș, interpretat de Nuță Daniel – actor al Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, momentul fiind urmat de o conferință de presă. Au susţinut alocuţiuni preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu, primarul municipiului Târgovişte – Daniel Cristian Stan şi senatorul Adrian Ţuţuianu – iniţiatorul acestui proiect.

„Vrem să prezentăm astăzi, așa cum știm noi mai bine, o mică parte din produsele noastre tradiționale, asigurându-vă că sunt multe alte produse în județul nostru pe care ne-am propus să vi le prezentăm în viitor”, a spus Daniel Comănescu.

Primarul Târgoviştei le-a vorbit celor de faţă despre atracţiile „Cetăţii celor 33 de voievozi” şi i-a îndemnat să viziteze oraşul care a fost capitala Ţării Româneşti, iar senatorul Adrian Ţuţuianu a făcut o prezentare completă a judeţului Dâmboviţa, plecând de la principalele repere istorice şi terminând cu proiectele de dezvoltare aflate în acest moment în diferite stadii de implementare.

Atmosfera a fost întregită cu momente artistice susţinute de soprana Ana Cebotari şi tenorul Liviu Indricău, acompaniaţi de Orchestra Simfonică Muntenia a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Mâine – 16 octombrie, expoziţiile vor fi deschise în intervalul orar 09:30-16:00. Vizitatorii se vor putea bucura de prestaţiile Ansamblului „Codruleţul”. Miercuri – 17 octombrie, în ultima zi a evenimentului „Descoperă Dâmboviţa”, momentele artistice vor fi susţinute de Orchestra populară Chindia a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Parteneri ai Consiliului Județean Dâmbovița în cadrul acestui proiect sunt: Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Primăria Târgoviște, Primăria Cândești, Primăria Moroeni, Asociația Turistică Peștera-Padina, Universitatea Valahia din Târgoviște, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, parcurile industriale Moreni și Priboiu, SC ARCTIC SA, Carpatmontana SA, Hotel King, Hotel Nova, Hotel Valahia, Hotel Ceres Pucioasa, restaurantele San Marco, Belvedere și Valea Șipotului, comunitatea bulgărească Matei Voievod, bazinul legumicol Băleni, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Voinești, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet, Agricool Bia Zoo Production SRL, ERBALACT Nucet, Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România “CAPRIROM”, Căminul Cultural ”Izvor de apă vie” – Vulcana Pandele, cofetăria Aroma Casei din Târgoviște, „Dulcețuri și zacuscă Cămara Mihaelei” şi mai mulţi producători locali.

Citește în continuare

Dâmboviţa

PNL Dâmboviţa are alergie la presă!

Publicat

pe

Gabriel Grozavu - preşedinte interimar PNL Dâmboviţa

Într-un secret aproape total, liberalii târgovişteni s-au întâlnit pentru a-şi alege un alt şef în fruntea organizaţiei municipale. Liderul PNL Dâmboviţa, Gabriel Grozavu, nu prea iubitor de presă, a ţinut ca şedinţa să se desfăşoare departe de ochii ziariştilor. Aşa înţeleg domniile lor comunicarea, libertatea de expresie, pentru care înaintaşii liberali s-au luptat şi au umplut închisorile comuniste.

Despre cine este noul preşedinte al PNL Târgovişte, puţin ne pasă. Alesul nu a fost interesat să trimită măcar un banal comunicat despre victoria sa şi despre ceea ce vrea să întreprindă în noua calitate.

Ne mai mirăm de ce a slăbit încrederea cetăţeanului în clasa politică? Pentru asta! Sunt închistaţi, plini de ei, interesaţi doar de ocuparea unor funcţii vremelnice. Restul, adică ţara, intră la capitolul diverse.

Nu putem da liberalilor dâmboviţeni păstoriţi de Gabriel Grozavu decât o bilă neagră pentru inexistenţa lor din spaţiul public şi pentru perseverenţa de a ignora media locală.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!