Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Senatorul Caracota a iniţiat modificarea Legii privind colectarea selectivă a deşeurilor

Publicat

pe

Senatorul PNL de Dâmboviţa este semnatarul unei propuneri legislative pentru modificarea Legii privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice, pe care a depus-o săptămâna trecută la Camera Deputaţilor. Se urmăreşte transferul atribuţiilor privind dotarea cu pubele colorate şi inscripţionate corespunzător de la nivelul şcolilor către autorităţile locale.

„Punctul de plecare al acestei iniţiative l-a reprezentat o discuţie pe care am avut-o cu conducerea câtorva unităţi de învăţământ din Dâmboviţa. Directorii şcolilor semnalau faptul că, încă din anul 2010, sunt obligați să doteze sălile de clasă şi holurile cu coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, dar, din cauza alocărilor bugetare scăzute, aceştia nu au reuşit să asigure infrastructura necesară”, precizează senatorul Iancu Caracota.

Odată modificată Legea 132/2010, în fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile şi sălile de sport ar urma să existe coşuri de gunoi colorate pentru deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de metal (aluminiu)/plastic şi deşeuri de sticlă pentru colectarea adecvată a acestora în urma activităţilor desfăşurate de elevi şi profesori.

„Îmi doresc ca, prin implementarea acestui proiect, să crească rata de colectare selectivă a deșeurilor la sursă, dar şi nivelul de educație a tinerelor generații, în sensul conștientizării riscurilor pe care poluarea le produce asupra mediului și inerent asupra sănătății cetățenilor”, spune parlamentarul PNL de Dâmboviţa.

România se confruntă cu o problemă de mediu profundă. Are a doua cea mai mică rată de reciclare din Europa. Producem anual peste 5.8 milioane de tone de deșeuri, 83% din această cantitate ajunge la gropile de gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3%. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat o cotă de reciclare de cel puţin 50% din hârtia, metalele, sticlele şi materialele plastice provenite din deşeuri menajere. În prezent, ţara noastră riscă penalități în valoare de 300 000 de euro pe zi din cauza nesoluționării problemei depozitării și colectării selective a gunoaielor (124.000 de euro pe zi pentru depozitele neconforme, respectiv 200.000 de euro pe zi, pentru absența colectării selective a deșeurilor).

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. lucian enache

    octombrie 19, 2018 at 7:57 pm

    E adevarat ca educatia pentru colectarea selectiva a deseurilor incepe din scoala. Dar de educatia celor mari se ocupa cineva. Serviciul de salubritate din Targoviste are vreo responsabilitate in plantarea unor recipienti colorati in punctele cu „productie importanta ” de deseuri reciclabile? In zona pietii 1 Mai existau trei „clopotei”. Chiar nu inteleg de ce. Acum arunc peturile si deseurile de hartie la containerele pentru gunoi menajer oferind front de lucru „sistemului privat” de reciclare care la randul lui ofera gunoaie ..comunitatii.Si parca Targovistea isi propusese sa fie un oras curat! Domnule primar .. suflecati-va putin manecile.. si pe subiectul asta ca altfel o sa avem un oras..curat murdar coane Fanica!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Promovarea produselor tradiţionale, prioritate pentru Direcţia Agricolă Dâmboviţa!

Publicat

pe

Direcţia Agricolă Dâmboviţa încearcă să iasă din şabloanele instituţionale, să părăsească rutina pur funcţionărească şi să se apropie mai mult de cetăţean, de fermieri, prin organizarea unor activităţi de promovarea a roadelor muncii agricultorilor, de comunicare şi socializare dintre producător şi consumator.

În acest sens, conducerea instituţiei a reuşit să pună în practică trei proiecte care au fost bine primite de public şi care au demonstrat, cu dovezi palpabile, că judeţul Dââmboviţa dispune de potenţial. Forţa exemplului contează mai mult decât statisticiile şi bilanţurile reci, atât pentru presă ca emiţător de informaţii, dar mai ales pentru consumatori sau pentru cei care doresc să îmbrăţişeze unele îndeletniciri agricole.

Tonul pentru astfel de manifestări a fost dat pe 10 octombrie, când s-a sărbătorit „Ziua naţională a produselor tradiţionale româneşti”. În curtea Direcţiei Agricole, a fost organizată o expoziţie cu vânzare la care au fost invitaţi să participe fermierii şi producători dâmboviţeni.

Se doreşte ca acest târg să fie permanentizat, să fie deschis, începând cu anul 2019, măcar o dată pe lună, iar târgoviştenii să poată achiziţiona fructe, legume şi diferite preparate tradiţionale la preţuri de producător.

Legumele şi fructele de pe meleagurile dâmboviţene, preparatele obţinute din lapte şi carne, după reţete tradiţionale, diferitele tipuri de dulciuri de casă i-au încântat şi pe cei care au vizitat expoziţia deschisă, tot în luna octombrie, pentru trei zile, în cadrul Parlamentului României, sub egida „Descoperă Dâmboviţa”, eveniment organizat în colaborare cu Consiliul Judeţean.

Direcţia Agricolă Dâmboviţa a fost implicată şi în manifestarea socio-culturală „Festivalul Toamnei” desfăşurată în perioada 8-11 noiembrie pe platoul Prefecturii Dâmboviţa. Şi aici agricultorii dâmboviţenii şi-au etalat roadele muncii, arătând celor care au trecut prin acel spaţiu că avem cu ce ne mândri.

Inginer Elena Alecu, purtător de cuvânt al Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ne-a spus că, prin aceste târguri ale hărniciei, instituţia încearcă să faciliteze întoarcerea românului către produsul tradiţional, să arate că se poate, că şi la noi există dorinţă de a obţine mai mult, mai bun şi mai diversificat.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Moş Crăciun soseşte la Târgovişte şi împarte daruri copiilor!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Mâine – 14 decembrie, târgoviştenii sunt aşteptaţi cu mic cu mare să-l întâmpine pe Moş Crăciun. Tradiţionala paradă se va organiza, începând cu ora 17:15, pe traseul Teatrul Tony Bulandra – Bulevardul Mircea cel Bătrân – Calea Domnească – Bulevardul Libertăţii – Piaţa Tricolorului.

Timp de trei seri, Moşul cel darnic le va împărţi dulciuri copiilor. Înscrierile se fac la secretariatul organizat lângă scenă, începând cu ora 16:00.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!