Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Senatorul Caracota a iniţiat modificarea Legii privind colectarea selectivă a deşeurilor

Publicat

pe

Senatorul PNL de Dâmboviţa este semnatarul unei propuneri legislative pentru modificarea Legii privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice, pe care a depus-o săptămâna trecută la Camera Deputaţilor. Se urmăreşte transferul atribuţiilor privind dotarea cu pubele colorate şi inscripţionate corespunzător de la nivelul şcolilor către autorităţile locale.

„Punctul de plecare al acestei iniţiative l-a reprezentat o discuţie pe care am avut-o cu conducerea câtorva unităţi de învăţământ din Dâmboviţa. Directorii şcolilor semnalau faptul că, încă din anul 2010, sunt obligați să doteze sălile de clasă şi holurile cu coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, dar, din cauza alocărilor bugetare scăzute, aceştia nu au reuşit să asigure infrastructura necesară”, precizează senatorul Iancu Caracota.

Odată modificată Legea 132/2010, în fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile şi sălile de sport ar urma să existe coşuri de gunoi colorate pentru deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de metal (aluminiu)/plastic şi deşeuri de sticlă pentru colectarea adecvată a acestora în urma activităţilor desfăşurate de elevi şi profesori.

„Îmi doresc ca, prin implementarea acestui proiect, să crească rata de colectare selectivă a deșeurilor la sursă, dar şi nivelul de educație a tinerelor generații, în sensul conștientizării riscurilor pe care poluarea le produce asupra mediului și inerent asupra sănătății cetățenilor”, spune parlamentarul PNL de Dâmboviţa.

România se confruntă cu o problemă de mediu profundă. Are a doua cea mai mică rată de reciclare din Europa. Producem anual peste 5.8 milioane de tone de deșeuri, 83% din această cantitate ajunge la gropile de gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3%. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat o cotă de reciclare de cel puţin 50% din hârtia, metalele, sticlele şi materialele plastice provenite din deşeuri menajere. În prezent, ţara noastră riscă penalități în valoare de 300 000 de euro pe zi din cauza nesoluționării problemei depozitării și colectării selective a gunoaielor (124.000 de euro pe zi pentru depozitele neconforme, respectiv 200.000 de euro pe zi, pentru absența colectării selective a deșeurilor).

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. lucian enache

    octombrie 19, 2018 at 7:57 pm

    E adevarat ca educatia pentru colectarea selectiva a deseurilor incepe din scoala. Dar de educatia celor mari se ocupa cineva. Serviciul de salubritate din Targoviste are vreo responsabilitate in plantarea unor recipienti colorati in punctele cu „productie importanta ” de deseuri reciclabile? In zona pietii 1 Mai existau trei „clopotei”. Chiar nu inteleg de ce. Acum arunc peturile si deseurile de hartie la containerele pentru gunoi menajer oferind front de lucru „sistemului privat” de reciclare care la randul lui ofera gunoaie ..comunitatii.Si parca Targovistea isi propusese sa fie un oras curat! Domnule primar .. suflecati-va putin manecile.. si pe subiectul asta ca altfel o sa avem un oras..curat murdar coane Fanica!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Școala 6 Târgoviște intră într-un amplu program de reabilitare și modernizare

Publicat

pe

Şcoala nr. 6 „Tudor Vladimirescu” din Târgovişte, amplasată în microraionul 6, de mai bine de 20 de ani aşteaptă să fie scoasă la lumină, aşa cum s-a întâmplat și cu celelalte instituţii educaţionale din municipiu. Iată că acum, sub administraţia Cristian Daniel Stan, i-a venit rândul la reînnoire. Printr-un proiect finanțat prin Programul Operaţional Regional derulat prin Agenţia de Dezvoltare Sud Muntenia, Şcoala Tudor Vladimirescu va intra într-un amplu proces de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare. Valoarea investiţiei, care se va întinde pe o perioadă de 24 de luni, este de 20 de milioane de lei. Primarul Cristian Daniel Stan vrea ca acest termen să fie mult mai scurt, însă depinde de modul în care se va mobiliza constructorul.

Astăzi – 24 februarie 2021, în sala de sport a şcolii, un soi de monument al unui timp trecut, a fost semnat contractul de finanţare. S-a făcut primul pas în ceea ce înseamnă reprimenirea, aproape de la zero, a acestei instituţii. Alături de primarul Cristian Daniel Stan şi de directorul şcoli – Nela Badea, au fost prezenţi Liviu Muşat – directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, Corneliu Ştefan – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu şi city mangerul Gabriel Boriga.

„Este vorba de un proiect de 20 milioane de lei care va schimba radical această unitate de învăţământ. Vom interveni pe toate planurile, la structura de rezistenţă, vom executa lucrări de reabilitare, de schimbare a reţelelor, tâmplărie, instalaţie electrică, sistem de supraveghere video. Se va construi și un nou corp de clădire. Vom avea şi o sală de festivităţi cu peste 600 de locuri, unde vor putea fi organizate diferite evenimente cultural-artistice. Vor mai fi construite două baze sportive, cu două terenuri de baschet și un teren de minifotbal cu nocturnă. Se vor amenaja spaţii verzi. Totul va fi transformat”, a precizat primarul Cristian Daniel Stan.

Edilul spune că lucrările de execuţie vor începe cel mai probabil luna viitoare, întrucât licitația este aproape finalizată. Cât privește, replicarea celor 623 de elevi, deocamdată, nu este necesară fiindcă se vor aborda mai întâi lucrările care vizează sala de sport și baza sportivă.

Liviu Muşat, directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, i-a felicitat pe reprezentanţii administratiei județene și a municipiului Târgoviște, care sunt fruntaşi în ceea ce înseamnă absorţia de fonduri europene destinate infrastructurii educaţionale şi nu numai.

„Sunt exemplele cele mai de succes din Regiunea Sud Muntenia. Aproape 40% din banii pentu infrastructura de educaţie alocaţi Regiunii Sud Muntenia sunt dirijaţi, sunt accesaţi, sunt câştigaţi de proiectele din judeţul Dâmboviţa şi din municipiul Târgovişte”, a mărturisit Liviu Muşat.

A mai spus directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia că aici, în Dâmboviţa, există o preocupare pentru lucrul bine făcut, pentru realizarea unor investiţii de calitate. Asta în condiţiile în care, în alte localităţi şi judeţe din regiune, proiectele sunt mai mult de suprafaţă, fiind alese variante de intervenţii superficiale.

Liviu Muşat a mai precizat că sunt judeţe care, pe parcursul întregului program de finanţare 2014-2020, nu au depus proiecte care să se apropie măcar ca valoare de cele două semnate astăzi la Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi la Primăria Târgovişte, adică 30 de milione de lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, i-a mulțumit, în mod desosebit, directorului Liviu Muşat pentru sprijinul pe care l-a acordat autorităţilor din Dâmboviţa în derularea tuturor proiectelor care au fost implementate în acest judeţ. A spus Corneliu Ştefan că proiectul care se va derula la Şcoala Tudor Vadimirescu este unul deosebit de important pentru infrastructura educaţională târgovişteană, pentru cea a judeţului Dâmboviţa.

Prof. Nela Badea, directorul Şcolii Tudor Vladimirescu, a declarat că este puternic emoţionată şi această stare pleacă de la faptul că este pentru prima dată în existenţa acestei instituţii de învățământ când sunt deschise porţile pentru un astfel de proiect de anvergură, care creează largi oportunităţi educaţionale copiilor dar şi dascălilor ce profesează în această unitate care va fi modernizată şi dotată de la zero.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Tablete din partea Dacia Renault pentru elevii defavorizați din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Inspectoratul Școlar Județean Dâmboviţa a primit o a doua donație din partea Fundației Groupe Renault România, constând în 50 de tablete pentru elevi din zone defavorizate. Fiecare dispozitiv a fost configurat corespunzător de către echipa IT Dacia, în regim de voluntariat.

„E important ca școala să nu se oprească și, din acest motiv, continuăm să îi susținem pe cei care se confruntă cu lipsuri materiale în familiile în care se dezvoltă”, a declarat Gabriel Vieru – director al Uzinei Mecanica și Șasiuri Dacia.

Fundația Groupe Renault România a donat și în toamnă 50 de tablete pentru elevii din județul Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!